Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

De beste kjøkkenmaskinene

Med en kjøkkenmaskin kan du lage alt fra eggedosis til store gjærbakster enkelt og greit. Under har vi har samlet tester av de beste mikserne på markedet slik at du enkelt kan velge den beste maskinen for deg og ditt behov.

Annonse

Best i test

Vår gjennomgang viser at det er OptiMUM MUM9yx5s12 fra Bosch som er best i test av kjøkkenmaskiner. Den får særlig skryt for å ha en sterk motor og å være spekket med funksjoner.

Like etter følger så the Bakery Boss fra Sage som sikrer seg andreplassen. Bakery Boss får skryt for å være god på det meste og ikke minst stille i bruk. Dessuten liker mange at man får med "K-spaden" som skraper sidene under miksing som standard.

Tredjeplass og siste pallplassering går til Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S. Den er jevnt over en god og pålitelig kjøkkenmaskin.

Alle kjøkkenmaskinene i testen gjør en god figur, og siden testvinner Bosch er testens dyreste maskin, vil det for mange være et like godt alternativ å velge en av de rimeligere maskinene. Ettersom det er større forskjeller i pris enn i score, vil det være verdt å ta en titt på flere enn bare testvinneren før man bestemmer seg.

For eksempel er dennes testens taper, Electrolux Assistent Pro EKM6000, et anbefalt produkt av tek.no. Det er den klart billigste maskinen i testen og vil være et åpenbart alternativ for dem som ikke har lyst å bruke for mye penger på en kjøkkenmaskin.

Husk: Antall tester som utgjør poengsummen i vår test er også verdt å ta med i vurderingen. Poengsummen til Bosch er basert på to tester, mens poengsummen til Bakery Boss bygger på ni ulike vurderinger. Når det da skiller relativt mye i pris, vil det være noe å være oppmerksom på.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Hva er en kjøkkenmaskin?

Selve navnet kjøkkenmaskin forklarer egentlig ingenting annet enn at den brukes på kjøkkenet. Det engelske ordet for kjøkkenmaskin, stand mixer, sier litt mer om hva maskinen er. For i essens er en kjøkkenmaskin er stor mikser eller eltemaskin som gjerne kan lage større porsjoner.

Ideelt sett vil en kjøkkenmaskin gjøre baking og matlaging både enklere og mer effektivt. Særlig tyngre oppgaver som å elte deig blir uendelig mye lettere ved å la en maskin gjøre grovarbeidet for deg. En kjøkkenmaskin er også praktisk til å mikse sammen kakerøre, visping og ikke mist pisking, for eksempel av krem.

De fleste av disse arbeidsområdene kan man bruke andre produkter til. For eksempel om man bare skal piske og lage enkle rører vil en håndmikser være det du trenger. Lager du mye smoothie vil en stavmikser være et godt alternativ.

Lite plass? Her er de beste stavmikserne.

Blir kapasiteten til en stavmikser for liten, vil en blender kunne gjøre mye av samme jobben, men i et litt større omfang. Blendere ligger dermed fint plassert i midtsjiktet mellom kjøkkenmaskin og stavmikser.

Siden skillelinjene på mange områder kan være glidende er det lurt å være oppmerksom på ditt eget behov. Det vil kunne gjøre det mye enklere å ta et rett valg.

Les også: Test av blendere.

Tips for valg av kjøkkenmaskin

Ikke nok med at det er mange typer maskiner som dekker ulike behov, men det er også et enormt informasjonshav fylt opp av modellnummer, fargekoder og versjonskoder av det samme produktet som alle bidrar til å skape forvirring i letingen.

Hva bør man se etter, og hva trenger man ikke å bry seg om? Svaret på disse spørsmålene er avhengig av hva planene dine på kjøkkenet er. Under går vi gjennom et par kriterier som vil være avgjørende for hva slags type kjøkkenmaskin du bør kjøpe, og ikke minst hvor mye du trenger å investere i maskinen.

Bruksområde

Som nevnt vil din bruk være avgjørende for valget av kjøkkenmaskin. Skal man bake regelmessig og i store kvanta vil det ofte være en idé å strekke budsjettet mer enn om man skal blande posemikser fra butikken. Tommelfingerregelen er at jo dyrere maskinen, jo høyere byggekvalitet og bedre materialbruk er det. Dette skal man i hvert fall kunne forvente.

Lite kjøkken? En liten og lett kjøkkenmaskin vil være et godt alternativ om du ikke har plass til å ha den stående på benken.
Kapasitet

Når man vet hva man skal bruke kjøkkenmaskinen til, enten det er som eltemaskin til store brøddeiger flere ganger i uken, eller om det er til å blande vaffelrøre en gang i blant vil maskinens kapasitet være avgjørende. Kapasiteten til maskinen du velger vil bestemme hvor store kvanta du kan lage om gangen. Velg derfor en maskin med kapasitet som passer til ditt behov.

Størrelse

Kjøkkenmaskiner er ofte store i størrelsen, og hvor mye plass du har vil være avgjørende for hvilken maskin som vil være det beste produktet for deg. Enten du tenker å ha den stående på kjøkkenbenken eller lagre den i skapet mellom hver bruk er størrelsen på maskinen viktig å ta med i vurderingen.

Vekt

I tillegg til maskinens størrelse vil vekten være verdt å tenke på før du bestemmer deg.

På den ene siden vil det være tungvidt å oppbevare en tung kjøkkenmaskin på toppen av eller inni et skap. Både med tanke på at du da må løfte den frem og tilbake, men det kan også bli et spørsmål om hvorvidt hyllen takler vekten. Er den tung er den altså vanskelig å håndtere. Da vil det være lurt å ha den stående tilgjengelig på kjøkkenbenken, om du har plass selvfølgelig.

På den andre siden vil en tung kjøkkenmaskin også ha sine fordeler. En tung kjøkkenmaskin er kanskje ikke spesielt mobil, men til gjengjeld er den da gjerne stabil og stillestående under bruk. En lett maskin vil ha lettere for å flytte seg på kjøkkenbenken under bruk enn en tung maskin er.

Her må du altså prioritere om du vil ha en bauta av en maskin, på godt og vondt, eller om du vil ha en liten hendig en, på godt og vondt.

Ekstrautstyr og tilpasningsmuligheter

Denne testen har både kjøkkenmaskiner med mange tilpasningsmuligheter og maskiner uten muligheter for ekstrautstyr.

For eksempel følger det med mye ekstrautstyr til testvinneren fra Bosch. Dette gjør at den vil kunne fylle rollen til de fleste andre kjøkkenmaskiner. Andre maskiner, som begge produktene fra Sage har rett og slett ikke åpnet for ekstrautstyr.

Vil du at kjøkkenmaskinen din skal gjøre mer enn miksing og baking, vil det være en idé å velge en maskin som enten har med eller åpner for ekstrautstyr. Da kan du for eksempel, avhengig av modell og utstyr kunne kverne kjøtt, lage iskrem eller pasta.

Vil du ha én kjøkkenmaskin å forholde deg til så vil en maskin med mulighet for ekstrautstyr være et godt alternativ. Skal du bare bake og lage rører er det ikke nødvendig med ekstrautstyr du vet du ikke kommer til å bruke. Tenk derfor litt omkring hva slags muligheter du trenger og ønsker.

Mange muligheter: Med rett ekstrautstyr kan du for eksempel lage pasta fra bunnen av med kjøkkenmaskinen.
Effekt

I motsetning til hva man gjerne tenker er det ikke noe automatikk i at store motorer med mye watt gjør det bedre enn små motorer med lite watt.

I vår test scorer testens minste motor i KitchenAid 5KSM125 omtrent like bra som testens største motor i Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S. Dette viser at det handler mer om byggekvaitet enn tekniske spesifikasjoner i seg selv.

Støynivå

Det er lett å tenke at om man har en stor kjøkkenmaskin med kraftig motor vil den lage mye støy under bruk, mens en liten motor lager mindre støy. På samme måte som med kraft er det imidlertid byggekvalitet som er det viktigste kriteriet, ikke størrelse. I produktbeskrivelsene under, oppgir vi støynivået på maskinene i desibel*.

For å ha en referanse av tallene under ligger en vanlig samtale på ca 65 dB. For hver 3 dB dobles lydstyrken. Altså oppleves 68 dB som dobbelt så høyt som 65 dB.

* Opplysninger om dB ikke tilgjengelig på alle produktene.

Best i test

2018

Bosch OptiMUM MUM9yx5s12

84/100

Bosch Optimum er spekket med funksjoner som styres fra panelet i front av maskinen. Den har en integrert vekt og er stillegående i bruk, selv under elting av tunge deiger. Maskinen fra Bosch får imidlertid trekk for å være litt knotete i på- og avkobling av ekstrautstyret samt at bollen er noe vanskelig å ta ut av maskinen.

Den har en sterk motor og takler det meste, men får trekk for at den ikke har særlig høy maksfart. Dette gjør at den ikke er blant de beste på pisking. Til tross for dette takler den store og små mengder bra, og alt fra visping til elting gjør den en god jobb med.

Produktspesifikasjoner:

Vekt: 13,4 kg
Bredde: 22,2 cm
Høyde: 33,7 cm
Dybde: 43,3 cm
Watt: 1500
Lyd (dBA): -
Kapasitet: 5,5 liter

Totalscore: 84/100

Basert på 2 tester.

Good Housekeeping UK (2018)

The Bosch OptiMUM Kitchen Machine is an expensive investment at £700, but you do get a lot for your money Les saken

88
Klikk.no (2017)

Stabil og stillegående Les saken

80
Kjøkkenmaskin Sage the Bakery Boss

82/100

Sage the Bakery Boss får skryt for å være en god allrounder som er brukervennlig og stille. Som lillebror the Scraper Mixer Pro, har Bakery Boss en praktisk timerfunksjon og "K-spaden" som skraper sidene med som standard. Den leverer solid resultater på alle områder og lager luftige rører og deiger.

Det Bakery Boss trekkes for er en noe stiv pris og den tunge glassbollen som flere mener er unødvendig knotete å håndtere.

Produktspesifikasjoner:

Vekt: 7,5 kg
Bredde: 41 cm
Høyde: 36 cm
Dybde: 21,5 cm
Watt: 1200
Lyd (dBA): 74
Kapasitet: 4,7 / 3,8 liter

Kjøkkenmaskinene the Scraper Mixer Pro og the Bakery Boss er produsert av australske Breville, og selges under navnet Sage i Norge, men under navnet Gastroback i Tyskland.

Totalscore: 82/100

Basert på 9 tester. Pris fra 5 299,-

Pris fra 5 299,-

Good Housekeeping UK (2018)

Exceptional results, whatever the mix Les saken

88

Vis alle tester (+4)

Top Ten Reviews (2018)

the Bakery Chef offers a powerful motor and comes with tough, well-designed attachments Les saken

79
Tek.no (2016)

Her betaler man mye for designet og den stilige glassbollen Les saken

78
Trusted Reviews (2017)

If you feel that your pastry lacks precision or you struggle to recreate cakes, this is the mixer for you Les saken

75
Klikk.no (2017)

Stabil og god Les saken

60
Kjøkkenmaskin Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S

80/100

Testvinneren hos tek.no er en robust maskin med en kraftig motor som er god på elting og blanding. Dessuten gjør den kraftige motoren at den er eksepsjonelt god på pisking. Enkelte peker imidlertid på at den gjør en dårlig jobb med pisking av krem, og visping. Det er en stor og kraftig masking, men ingen er særlig imponert av designet.

Produktspesifikasjoner:

Vekt: 10,4 kg
Bredde: 28,5 cm
Høyde: 35,6 cm
Dybde: 38 cm
Watt: 1700
Lyd (dBA): 74
Kapasitet: 6,7 liter

Totalscore: 80/100

Basert på 3 tester. Pris fra 4 995,-

Pris fra 4 995,-

89
83
69
Kjøkkenmaskin KitchenAid Artisan 5KSM125

78/100

De noe kronglete modellnavnene KSM125 og KSM175 er oppfølgerene til KSM150.KSM125 og KSM175 er identiske maskiner og forskjellen mellom de to modellnavnene er utstyrspakken som følger med.

Maskinen får skryt for å være stille, men med god ytelse i tillegg til å være brukervennlig. Makinen er god på rører, puddinger og brøddeiger, men er utsatt for søl. At den er enkel å rengjøre gir imidlertid plusspoeng. Den mangler litt for å nå helt opp i toppen på piskingen og har en tendens til å få rester liggende langs kantene.

Det er en relativt tung maskin som har en tendens til å gå noe varm under tung belastning. Enkelte kilder ser på tyngden som en fordel da den ikke beveger seg under tung bruk. Enkelte trekker også for en lite brukervennlig hastighetskontroll i tillegg til en høy pris.

Produktspesifikasjoner:

Vekt: 10,4 kg
Bredde: 36 cm
Høyde: 35 cm
Dybde: 22 cm
Watt: 300
Lyd (dBA): 70
Kapasitet: 4,8 liter

Totalscore: 78/100

Basert på 4 tester. Pris fra 4 864,-

Pris fra 4 864,-

Good Housekeeping UK (2017)

We think it's worth every penny and a solid investment Les saken

94
Klikk.no (2017)

Enkel i bruk Les saken

80
Which? (2018)

Works quietly and mixes brilliantly Les saken (krever medlemskap)

72
Tek.no (2016)

Desverre er ikke maskinen like sterk som utseende skulle tilsi Les saken

67
Kjøkkenmaskin Sage the Scraper Mixer Pro

77/100

Sage the Scraper Mixer Pro får skryt for smarte løsninger, en god timerfunksjon, pent design og at den er en god, men ikke eksepsjonell maskin til å kna, blande, vispe og piske.

Maskinen får minuspoeng for å bevege seg under tung belasting som store brøddeiger. I tillegg er den litt treg, særlig på visping. Flere kommenterer på den medfølgende "K-spaden" som skraper sidene slik at du slipper du å måtte gjøre dette manuelt.

Produktspesifikasjoner:

Vekt: 9,3 kg
Bredde: 36 cm
Høyde: 36 cm
Dybde: 20 cm
Watt: 1000
Lyd:(dBA): 73
Kapasitet: 4,7 / 3,8 liter

Kjøkkenmaskinene the Scraper Mixer Pro og the Bakery Boss er produsert av australske Breville, og selges under navnet Sage i Norge, men under navnet Gastroback i Tyskland.

Totalscore: 77/100

Basert på 5 tester. Pris fra 5 299,-

Pris fra 5 299,-

Good Housekeeping UK (2014)

An excellent performance score Les saken

91
CHOICE (2017)

Excellent performance score Les saken (krever medlemskap)

89
Which? (2013)

A good all-rounder Les saken

72
Top Ten Reviews (2017)

This mixer performs well and is convenient to use Les saken

69
Kjøkkenmaskin Kitchen Aid Artisan 5KSM150PSE

76/100

Kitchen Aid Artisan 5KSM150PSE er en kjøkkenmaskin med pent design. Noen minuspoeng tildeles for søl og vanskelig montering av maskinen. Det er ikke helt enighet om hvorvidt maskinen er stødig eller ikke da enkelte berømmer at den står støtt, mens andre kritiserer den for å bevege seg mye.

Maskinen er god på det meste, men får minuspoeng for å være treg, særlig på visping. Den takler tunge deiger effektivt og elter bra.

Produktspesifikasjoner:

Vekt: 10,5 kg
Bredde: 34 cm
Høyde: 35 cm
Dybde: 25 cm
Watt: 300
Lyd (dBA): 80
Kapasitet: 4,8 liter

Totalscore: 76/100

Basert på 9 tester. Pris fra 5 599,-

Pris fra 5 599,-

Trusted Reviews (2016)

Not too big, not too small, this mixer has Star Baker written all over it - if you can afford it Les saken

88
Top Ten Reviews (2018)

This mixer aced every test we put it through due to its powerful motor and excellent design Les saken

87

Vis alle tester (+4)

Which? (2014)

Iconic, but not quite a Best Buy Les saken (krever medlemskap)

68
Vi i Villa (2012)

En lekker maskin Les saken

60
Testfakta (2012)

Ikke så brukervennlig Les saken

55
Kjøkkenmaskin Kenwood Chef XL Elite KVL6300

76/100

Denne er i likhet med KVL8300S en solid og robust maskin. Den er imidlertid noe lettere beveger seg i motsetning til storebroren mye under tung bruk. Den søler ikke, er god på elting og foruten at den er noe treg på pisking og får rester langs sidene i bollener det en pålitelig maskin som takler det meste av oppgaver du måtte gi den.

Produktspesifikasjoner:

Vekt: 8,25 kg
Bredde: 38 cm
Høyde: 34,5 cm
Dybde: 25 cm
Watt: 1400
Lyd (dBA): -
Kapasitet: 6,7 liter

Totalscore: 76/100

Basert på 2 tester. Pris fra 5 395,-

Pris fra 5 395,-

80
Tek.no (2016)

En svært pålitelig og trygg maskin som høyst sannsynlig har lang holdbarhet Les saken

72
Kjøkkenmaskin Smeg SMF01

69/100

Smeg er en lett gjenkjennelig kjøkkenmaskin med retrodesign som de fleste kommenterer positivt på. Samtidig er det bred enighet om at man betaler for design fremfor ytelse, og selv om de fleste syns den er solid maskin som er enkel å bruke, så har den en svak motor som gjør at maskinen er noe treg i bruk.

Brøddeig takles greit selv om den bruker lang tid blir resultatet bra. På pisking av krem er den imidlertid relativt kjapp, selv om resultatet mangler litt på luftigheten. Mange kommenterer også på at prisen er i overkant for en maskin som ikke yter helt i toppsjiktet.

Produktspesifikasjoner:

Vekt: 8 kg
Bredde: 22,1 cm
Høyde: 37,8 cm
Dybde: 40,2 cm
Watt: 300
Lyd (dBA): 70
Kapasitet: 4,8 liter

Totalscore: 69/100

Basert på 8 tester. Pris fra 4 437,-

Pris fra 4 437,-

Trusted Reviews (2015)

A real showpiece of a stand mixer Les saken

88
Good Housekeeping UK (2018)

This good looking mixer impressed on some levels but disappointed on others Les saken

77
Ideal Home (2018)

Best for retro design Les saken

75

Vis alle tester (+3)

Tek.no (2016)

Smeg er en sjelden eksotisk fugl i dette litt triste landskapet av kjøkkenmaskiner Les saken

67
Which? (2017)

Striking retro design, unexceptional results Les saken (krever medlemskap)

49
Klikk.no (2017)

Stilig design Les saken

40
Kjøkkenmaskin Kenwood Major Premier KMM770

63/100

Kenwood Major Premier KMM770 leverer et utmerket resultat ved alt fra visping, elting og blanding, men brukervennligheten kunne vært en del bedre. Den kunne også arbeidet hurtigere.

Produktspesifikasjoner:

Vekt: 10,20 kg
Bredde: 23 cm
Høyde: 34 cm
Dybde: 39 cm
Watt: 1200
Lyd (dBA): -
Kapasitet: 6,7 liter

Totalscore: 63/100

Basert på 2 tester. Pris fra 4 999,-

Pris fra 4 999,-

Kjøkkenmaskin Assistent Pro EKM6000

62/100

Med designet til EKM6000 skaper Electrolux uenigheter blant testerne, og det samme gjelder ytelsen. Mens en test kommenterer på at bollens festefunksjon gir ekstra stødighet og er en god løsning, kritiserer en annen løsningen for å være knotete. Begge noterer imidlertid at den gynger under elting av tung deig.

Maskinen gjør ifølge en test en dårlig jobb med både visping og blanding da det blir liggende rester langs kantene og i bunnen. EKM6000 har en smart timerfunksjon, men støyer noe under tung bruk.

Produktspesifikasjoner:

Vekt: 9,3 kg
Bredde: 29,4 cm
Høyde: 40,5 cm
Dybde: 41,9 cm
Watt: 1200
Lyd (dBA): -
Kapasitet: 5,7 liter

Totalscore: 62/100

Basert på 2 tester. Pris fra 4 490,-

Pris fra 4 490,-

Tek.no (2016)

Anbefalt produkt Les saken

83
#kjøkkenmaskin #kjøkken #kenwood #kitchen-aid #sage #smeg #electrolux #kitchenaid #bosch

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn