Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.
Gjennom vintersesongen kan en varmepumpe være god å ha.

Disse varmepumpene er best i test

Det er et hav av varmepumper å velge mellom, og det kan være vanskelig å forstå hvilken som er best. I testen har vi inkludert luft til luft-varmepumper, luft til vann-varmepumper og vann til vann-varmepumper, samt en del informasjon om de ulike typene, priser, klima og effektfaktor.

Annonse

Denne samletesten er basert på to tester, og ettersom disse inneholder mer enn 100 varmepumper tilsammen, har vi valgt å kun inkludere de varmepumpene som gjorde det best i de ulike testene, og for de ulike klimaforholdene. Dette gjør testen mer oversiktlig, og du får kun en oversikt over de beste av de beste varmepumpene på markedet.

Med tanke på at testgrunnlaget er såpass begrenset, har vi valgt å ikke kåre en testvinner, men lar resultatene snakke for seg selv. Normalt velger vi ut den som scorer best i to eller flere tester til testvinner. Dette er Daikin Ururu Sarara R35.

Om du klikker på hver og en av varmepumpene i resultatlisten, vil du kunne se om det er en luft til luft, luft til vann eller vann til vann-varmepumpe. I tillegg får du info om pumpen egner seg best til kaldt eller mildt vinterklima, og hvor høy effekt den yter.

Populære merkevarer

I Norge er Daikin, Panasonic og Jula blant de mest populære produsentene, og disse merkene har med flere varmepumper i denne testen.

Er du godt med kjent med hva en varmepumpe er og hvordan den virker, kan du gå rett til resultatlisten. Hvis du fortsatt er usikker på hva som skiller en luft til luft og en luft til vann-pumpe, eller ikke vet hva COP er, kan du fortsette å lese.

Alle varmepumper virker på den samme måten ved at de tar varme fra et sted og flytter den til et annet sted, altså inn i boligen din. Hvor de tar varmen fra er i hovedsak det som skiller de ulike varmepumpene. I tillegg vil gjerne prislapp og hvilket klima de skal brukes i, være med på å avgjøre valget av riktig varmepumpe.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Noen av produktene i denne testen har nettopp kommet på markedet, og derfor har de færre tester enn de andre.

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Effektfaktor

Coefficient of Performance (COP), eller effektfaktor/varmefaktor på norsk, er et tall (som ofte ligger mellom 2-7) som sier hvor mye varme pumpen gir i forhold til strømmen den bruker. Jo høyere COP- tall varmepumpen har, jo billigere er den i drift og jo mer miljøvennlig er den.

Bor du i et område med kalde vintre og er på utkikk etter en solid varmepumpe, bør du forsikre deg om at den har en elektronisk strupeventil. Da vil varmepumpen få en bedre effektfaktor ved lave temperaturer, ettersom strupingen automatisk optimaliseres.

Om du derimot velger en varmepumpe med kapillarrør, vil varmepumpen ha fast struping, og da vil effektfaktoren synke. Store varmepumper vil også ha en høyere effektfaktor enn små, men store varmepumper koster gjerne mer.

Du kan søke om opptil 30.000 kroner i tilskudd til kjøp og montering av varmepumpe fra Enova. Les mer om dette her.

Minimumseffekt

Bor du i et område med milde vintre, bør du sjekke minimumseffekten på varmepumpen, også med tanke på høst og vår når det kan være godt å ha noe oppvarming i boligen. Har varmepumpen for høy minimumsfaktor, kan innetemperaturen rett og slett bli ubehagelig høy i mellomsesongene.

En minimumseffekt på 500 watt vil gjøre at den gir passe varme i mellomsesongene. Har varmepumpen derimot den laveste effekten på 1000 watt, kan dette bli for varmt i vår- og høst-sesongen.

Dersom du bor i et område med kalde vintre, bør du kjøpe en varmepumpe med dreneringskanal eller varmekabel i bunnpannen, eller sørge for at dette blir montert. Slik vil du unngå å måtte avrime utedelen gjennom vinteren.

Inverter

De beste varmepumpene har ofte en så kalt inverter, en trinnløs motor som sørger for at varmepumpen avgir jevn varme selv om utetemperaturen endrer seg. Dette gir varmepumpen lavere energiforbruk og lengre holdbarhet.

På utkikk etter flere oppgraderinger til boligen? Sjekk ut hvilke tester vi har for hus og hage.

Støynivå

Varmepumper kommer med store forskjeller i støynivå. De beste varmepumpene er relativt stillegående, men sjekk støynivået før du kjøper. Hører du en lydøkning på 10 db, vil du oppfatte en dobling av volumet, mens en 3 db lydøkning gir en dobling av lydintensiteten.

Støynivået på varmepumper varierer gjerne mellom 49-65 db, og det vil si at du kan merke stor forskjell mellom de ulike varmepumpene.

Hvor du plasserer varmepumpen vil også påvirke støynivået. Tenk på hvor du plasserer både inne- og ute-delen, slik at de ikke havner på typiske steder hvor du ønsker å ha det stille, eksempelvis rett ved soverommet eller godstolen.

Luft-til luft-varmepume: Utedelen bør plasseres et sted den ikke støyer eller sjenerer.
Garanti

Loven gir deg 5 års garanti på både varmepumpe og installering. Produsentene selv har gjerne garantier mellom 10 og 15 år. Dersom et problem skulle oppstå, er det lurt å ha brukt samme firma du kjøpte varmepumpen av til montering, så unngår du konflikter om hvem som skal dekke garantien.

Pris

De rimeligste varmepumpene får man rundt 10.000 kroner, og de dyreste kan fort krype over 100.000. Når det er sagt vil mange komme langt med de billigere variantene, eller en mellomting. 20.000 kroner kan være nok.

Installering

Montering kommer i tillegg til den oppgitte prisen, og det anbefales på det sterkeste at de man kjøper varmepumpen av også installerer den. Om noe skulle bli ødelagt, er det mange som har brent seg på at leverandøren skylder på montøren og omvendt.

Dersom du bruker samme firma, vil alt ansvaret ligge ett sted. Det gjør eventuelle erstatningssaker enkle å oppklare.

Luft til luft-varmepumpe

I Norge selges det flest luft til luft-varmepumper, og dette er ofte den rimeligste varianten, om et slikt uttrykk kan brukes om produkter i denne prisklassen. Både selve pumpen og monteringen er gjerne billigere enn for andre typer. Boligen varmes opp ved at pumpen tar varme fra luften ute og flytter den inn i boligen.

Bruker du 15.000 kWh i året eller mer, er dette en fin varmepumpe for ditt forbruk. En luft til luft-varmepumpe av god kvalitet koster mellom 15.000 og 20.000 kroner, og med pent stell og vedlikehold bør den holde i 15 år.

Dersom du bor i et område med milde vintre eller lang fyresesong, passer denne typen fint for deg. Bor du et sted hvor det ofte er -25 °C om vinteren, vil du være avhengig av andre varmekilder, ettersom luft-til luft-varmepumper gir minst varme ved lave temperaturer.

Luft til luft-varmepumpe er spesielt fint om boligen har åpne løsninger, slik at den varme luften lett beveger seg mellom rommene. Ofte vil luft til luft-varmepumper gi bedre inneklima ved at de renser luften for lukt og støvpartikler. Et av de gode argumentene for å kjøpe denne typen varmepumpe er at man kan bruke den som aircondition på sommerstid.

Når gradestokken kryper nedover er det viktig å huske på å avrime varmepumpen for å opprettholde effektiviteten. Av samme grunn bør man også regelmessig rense filtrene i innedelen av varmepumpen.

Om du bor i et typisk kystklima, hvor luften inneholder mye fukt og salt, vil det ofte føre til at fordamperen på varmepumpen blir ødelagt fortere.

Luft til vann-varmepumpe

Den varmepumpetypen som er mest kjøpt etter luft til luft, er luft til vann. Som navnet antyder tar den varme fra luften ute og flytter denne inn i boligen via vannkabler eller radiator. Det forutsetter derfor at man har vannbåren varme i boligen om man skal kjøpe en slik varmepumpe.

Bor du i områder hvor det jevnt over er høy middeltemperatur på vinteren og typiske kystområder, vil denne typen varmepumpe passe fint og være meget effektiv. Dersom husholdet har et stort vannforbruk og årlig forbruk på mer enn 25.000 kWh, vil denne typen varmepumpe egne seg godt.

Denne varmepumpetypen er dyrere enn luft til luft, men fordi den sprer varmen mer effektivt, kan man også spare mer på strømregningen. En god luft til vann-pumpe koster gjerne mellom 60.000 og 130.000 kroner, men kan holde i opptil 15 år om man tar godt vare på den.

For de kaldeste vinterdagene, når det blir under -25°C, anbefales det at man bruker andre oppvarmingskilder, ettersom varmepumper gjerne har dårlig effekt ved veldig lave temperaturer.

Det finnes også andre typer varmepumer, og du kan du lese mer om disse her.

Få tilbud på varmepumpe med montering. Testen fortsetter under annonsen.RESULTATER

IVT Nordic Inverter THR-N

IVT Nordic Inverter THR-N

Resultatet er basert på 1 test.
90
Bosch Compress 8000 AA

Bosch Compress 8000 AA

Resultatet er basert på 1 test.
88
Panasonic Flagship HZ12 Plus

Panasonic Flagship HZ12 Plus

Resultatet er basert på 1 test.
85
E|S Energy Save AA 5,5 Performance

E|S Energy Save AA 5,5 Performance

Resultatet er basert på 1 test.
83
Haier Crystal

Haier Crystal

Resultatet er basert på 1 test.
81
Fujitsu Extreme 09LMCB

Fujitsu Extreme 09LMCB

Resultatet er basert på 1 test.
79
Bosch Compress 6000 AW 9kW

Bosch Compress 6000 AW 9kW

Resultatet er basert på 1 test.
78
NIBE F2120

NIBE F2120

Resultatet er basert på 1 test.
77
Fujitsu Extreme 14 LMCB

Fujitsu Extreme 14 LMCB

Resultatet er basert på 1 test.
77
Bosch Compress 7000i AW

Bosch Compress 7000i AW

Resultatet er basert på 1 test.
75
Fujitsu Extreme 12LMCB

Fujitsu Extreme 12LMCB

Resultatet er basert på 1 test.
75
IVT AirX 409

IVT AirX 409

Resultatet er basert på 1 test.
75
IVT AirX 9

IVT AirX 9

Resultatet er basert på 1 test.
75
Samsung Smart 09

Samsung Smart 09

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 7 899,-

Pris fra 7 899,-

75
Viessmann Vitocal 333-G (300-G)

Viessmann Vitocal 333-G (300-G)

Resultatet er basert på 1 test.
74
NIBE F1255 (1155)

NIBE F1255 (1155)

Resultatet er basert på 1 test.
74
Jula/Qlima SC-3348

Jula/Qlima SC-3348

Resultatet er basert på 1 test.
74
IVT Geo 412C

IVT Geo 412C

Resultatet er basert på 1 test.
74
Bosch Compress 7000i LW/M

Bosch Compress 7000i LW/M

Resultatet er basert på 1 test.
74
Daikin Ururu Sarara R35

Daikin Ururu Sarara R35

Resultatet er basert på 2 tester.
73
Daikin Emura II 35

Daikin Emura II 35

Resultatet er basert på 2 tester.
71
Samsung Smart Exclusive 12

Samsung Smart Exclusive 12

Resultatet er basert på 2 tester.
67
Samsung Smart Comfort 12

Samsung Smart Comfort 12

Resultatet er basert på 2 tester. Pris fra 12 987,-

Pris fra 12 987,-

66
Daikin Nexura X 35

Daikin Nexura X 35

Resultatet er basert på 2 tester.
62

IVT Nordic Inverter THR-N

90/100

IVT Nordic Inverter THR-N er en luft-til luft-varmepumpe som får høy poengscore for god effektfaktor og lavt støynivå.

Totalscore: 90/100

Basert på 1 test.

Bosch Compress 8000 AA

88/100

Bosch Compress 8000 AA er en luft-til luft-varmepumpe som får høy poengsum i testen for energi og miljø. Dette inkluderer årlig effektfaktor samt støynivå for å nevne noe.

Totalscore: 88/100

Basert på 1 test.

Panasonic Flagship HZ12 Plus

85/100

Panasonic Flagship HZ12 Plus er en luft-til luft-varmepumpe og i testen får den høy poengsum for effektfaktor, og rimelig bra poengsum for at den er stillegående.

Totalscore: 85/100

Basert på 1 test.

E|S Energy Save AA 5,5 Performance

83/100

E|S Energy Save AA 5,5 Performance er best i test i kategorien kaldt klima, men den havner også på fjerde plass i testen for temperert klima, så denne varmepumpen er uansett et godt valg. Luft-til luft-varmepumpen får den høye poengsummen på grunn av årsvarmefaktoren i kaldt klima på 3,7 og god effektfaktor på rundt 2 ved -22 grader. Prisen er kanskje det som vil overraske flest, og man kan finne langt dyrere varmepumper med dårligere effektfaktor. Den garanterer drift ned til -25 grader.

Totalscore: 83/100

Basert på 1 test.

Haier Crystal

81/100

Haier Crystal er en luft-til luft-varmepumpe som scorer best i test for varmepumper tilpasset et temperert klima. Bor du et sted med varme vintre vil denne varmepumpen fungere godt for deg, og i tillegg er den rimelig sammenlignet med andre modeller på markedet. Årsvarmefaktoren er på 4,6 og ved minus -10 grader er tallet 2,4. Varmepumpen kan styre med mobil eller nettbrett, og den kan også stilles inn til å være svært stillegående.

Totalscore: 81/100

Basert på 1 test.

Fujitsu Extreme 09LMCB

79/100

Fujitsu Extreme 09 LMCB er en luft-til luft-varmepumpe som kommer meget godt ut av testen for kaldt klima. Den har en hyggelig prislapp, og grei årsvarmefaktor på 3,3 og ved -22 grader har den effektfaktor på 1,7.

Totalscore: 79/100

Basert på 1 test.

Bosch Compress 6000 AW 9kW

78/100

Bosch Compress 6000 AW er en luft- til vann-varmepumpe til en god pris. Den får høy poengsum i testen for effektfaktor, den er stillegående og har bra garanti fra produsenten. I tillegg har den mange brukervennlige ekstrafunksjoner.

Totalscore: 78/100

Basert på 1 test.

NIBE F2120

77/100

NIBE F2120 er en luft-til vann-varmepumpe som gjør det godt i testen ettersom den har bra effektfaktor, er stillegående og kommer med garanti på opptil 15 år fra produsenten. Den har mange nyttige tilleggsfunksjoner som også trekker opp testscoren.

Totalscore: 77/100

Basert på 1 test.

Fujitsu Extreme 14 LMCB

77/100

Fujitsu Extreme 14 LMCB har god årsvarmefaktor på 3,4 og ved -22 grader er den på 1,85. En relativt lav prislapp sammen med gode funksjoner i kaldt klima gjør at luft-til luft-varmepumpen får en god testscore.

Totalscore: 77/100

Basert på 1 test.

Bosch Compress 7000i AW

75/100

Bosch Compress 7000i AW får høy poengsum for bra effektfaktor og den scorer meget bra på lavt støynivå. Luft-til vann-varmepumpen har i tillegg gode forsikringer og garantier og mange nyttige ekstrafunksjoner.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test.

Fujitsu Extreme 12LMCB

75/100

Fujitsu Extreme 12LMCB er en luft-til luft-varmepumpe som egner seg best til kaldt klima, og det er juster for dette at den får såpass god testscore. I tillegg til en trivelig prislapp har den har årsvarmefaktor på 3,4 og ved -22 er det samme tallet 1,78.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test.

IVT AirX 409

75/100

IVT AirX 409 9kW er en luft- til vann-varmepumpe som scorer bra på effektfaktor, meget bra på lavt støynivå. Den får også poeng for gode garantier fra produsenten, samt mange ekstrafunksjoner som gjør den brukervennlig.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test.

IVT AirX 9

75/100

IVT AirX 9kW får gode skussmål for effektfaktor og lavt støynivå. Luft-til vann-varmepumpen har mange nyttige ekstrafunksjoner og den har gode garantier og forsikringer.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test.

Samsung Smart 09

75/100

Samsung Smart 09 er en luft-til-luftvarmepumpe som koster relativt lite i sin kategori. Den har årsvarmefaktor på 3,8 og ved -22 grader er tallet hele 2,2. Denne varmepumpen egner seg best i kaldere strøk, og derfor har den også fått en høy score på grunn av denne fordelen.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test. Pris fra 7 899,-

Pris fra 7 899,-

Viessmann Vitocal 333-G (300-G)

74/100

Viessmann Vitocal 333-G (300-G) scorer meget godt på effektfaktor og den har lavt støynivå. Vann-til vann-varmepumpen har en god pris og mange ekstrafunksjoner, men garantiene fra produsenten er ikke de beste.

Totalscore: 74/100

Basert på 1 test.

NIBE F1255 (1155)

74/100

NIBE F1255 (1155) får som eneste vann-til vann-varmepumpe full pott på effektfaktor. I tillegg til dette gjør den det godt på de andre parameterne også, både lavt støynivå og gode ekstrafunksjoner er med på å gi den gode plasseringen.

Totalscore: 74/100

Basert på 1 test.

Jula/Qlima SC-3348

74/100

Jula/Qlima SC-3348 er en luft-til luft-varmepumpe som kommer på andre plass i testen for temperert klima. Prisen gir mye varmepumpe for pengene, og den har en årlig effektfaktor på 3,8 og ved -10 grader er effektfaktoren 2,19. Den virker kun ned til -15 grader, og dette er en varmepumpe som skal stå på gulvet.

Totalscore: 74/100

Basert på 1 test.

IVT Geo 412C

74/100

IVT Geo 412C høster nesten full pott med poeng for effektfaktor og den har svært lavt støynivå. Mange nyttige ekstrafunksjoner og gode garantier er med på å gi denne varmepumpen en god plassering i testen.

Totalscore: 74/100

Basert på 1 test.

Bosch Compress 7000i LW/M

74/100

Bosch Compress 7000i LW/M er en vann-til vann-varmepumpe som får meget god score på effektfaktor, og den er svært stillegående. Den har mange gode ekstrafunksjoner og bra garanti fra produsenten på opptil 8 år.

Totalscore: 74/100

Basert på 1 test.

Best i test

2017

Daikin Ururu Sarara R35

Daikin Ururu Sarara R35

73/100

Daikin Ururu Sarara R35 er en luft-til luft-varmepumpe som gjør det best i testen for temperert klima. Den har en årlig varmefaktor på 5,73.

Totalscore: 73/100

Basert på 2 tester.

Daikin Emura II 35

71/100

Daikin Emura II 35 er en luft- til luft-varmepumpe som får bedre score i testen for kaldt klima enn for temperert. Årsvarmefaktoren er på 4,6, og i -22 grader har den effektfaktor på 2,49. Den får også en god poengscore for at den er stillegående.

Totalscore: 71/100

Basert på 2 tester.

Samsung Smart Exclusive 12

67/100

Samsung Smart Exclusive 12 er en luft-til luft-varmepumpe og i testene får den høyere poengscore i kaldt klima. Årsvarmefaktor er på 5,1 og ved - 22 grader har den effektfaktor på 2. Den får ok score på støynivå.

Totalscore: 67/100

Basert på 2 tester.

Samsung Smart Comfort 12

66/100

Samsung Smart Comfort 12 gjør det bedre i testen for kaldt klima enn i testen for temperert klima. Luft-til luft-varmepumpen scorer greit på effektfaktor med en årsvarmefaktor på 4 og i -22 grader er effektfaktoren på 2.

Totalscore: 66/100

Basert på 2 tester. Pris fra 12 987,-

Pris fra 12 987,-

Beste priser
Elkjøp 12 987,- Til butikk

Levert av:

Daikin Nexura X 35

62/100

Daikin Nexura X 35 er en luft-til luft-varmepumpe som gjør det bedre i testen under kaldt klima enn temperert klima. Den har en årsvarmefaktor på 4,01 i temperert klima, og en effektfaktor på 2,25 i -22 grader.

Totalscore: 62/100

Basert på 2 tester.

#varmepumpe #daikin #bosch #ivtnordic #panasonic #samsung #nibe #ivtair #ivt #viessmann #energysave #fujitsu #haier #jula

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn