Hvilken symaskin bør du velge?
Her ser du hvilke symaskiner som får høyeste totalsum på tvers av anerkjente tester. Du får også et par tips til hva du bør tenke på før du kjøper symaskin, slik at du kan finne den som passer deg best.
Best i test
Testvinner er Brother Innov-is NV 55, som er en datastyrt symaskin med mange muligheter. Den takler de fleste utfordringer, og det er enkelt å bytte både spole, trykkfot og nål på maskinen. Den har god automatisk knapphullsfunksjon, men det er litt å utsette på den automatiske trådtrederen.
Tre andre symaskiner i resultatlista får høyere poengsum enn Innov-is NV 55, men alle tre er testet av kun én kilde og blir derfor ikke kåret til testvinnere.
Hvilke funksjoner trenger du?
Hvor mye du skal bruke symaskinen, hva du skal bruke den til, samt hvor erfaren du er, vil selvsagt avgjøre hvilken maskin som passer best for deg. De ulike symaskinene varierer mye med tanke på hvilke funksjoner og instillingsmuligheter de har, og dette får du mer informasjon om i produktbeskrivelsene.
Brukervennligheten er noe av det anmelderne undersøker nøye når de tester symaskinene. De ser blant annet på om det er lett å sy knapphull med maskinene, for eksempel om de har automatisk knapphullsfunksjon som lager knapphull i ett steg, samt hvor godt denne fungerer. Det er også herlig med en maskin som gjør det enkelt å bytte spole og tråd, gjerne med en god automatisk nåltreder.
Les også: De beste vaskemaskinene
Generelt sett er det anbefalt at du ser etter maskiner som har spesialiserte trykkføtter til jobbene du skal utføre. Skal du for eksempel sy glidelås, en usynlig faldsøm eller sy imitert skinn som ikke glir like godt under den vanlige trykkfoten, vil en tilpasset trykkfot gjøre arbeidet mye enklere og mer fornøyelig. På noen av maskinene er trykkføttene lette å bytte. Visse maskiner kan også stille trykkfoten ekstra høyt, slik at du får plass til ekstra tykt stoff og mange lag under foten når det trengs.
Er du nybegynner, er det kanskje ekstra viktig å tenke på brukervennligheten. Lite er så demotiverende som en komplisert maskin når man er i startgropen og skal lære seg å sy. Good Housekeeping mener nybegynnere klarer seg med en enkel maskin uten uendelig mye tilbehør og innstillingsmuligheter. De mest avanserte og moderne maskinene på markedet er ofte dyre og kan være vanskelige å lære seg å bruke.
De fleste maskinene i denne testen gir deg mulighet til å sy de mest vanlige sømmene, som for eksempel rettsøm og elastisk søm. Unntaket er IKEA SY, som ikke kan sy elastisk søm. I produktbeskrivelsene under kan du lese mer om hvor godt de ulike maskinene utfører syoppgavene.
Mekanisk, elektronisk eller datastyrt?
Mekaniske symaskiner er de enkleste symaskinene på markedet, med få innstillingsmuligheter og funksjoner. De kan derfor passe for nybegynnere, samt dem som skal bruke den til enkle jobber i ny og ne.
Elektroniske symaskiner er den gylne middelvei og passer for majoriteten. De gir ofte mange flere muligheter enn en mekanisk maskin, og har det som trengs for å takle de mest vanlige syjobbene. De styres av en motor og har gjerne et display som viser innstillingene du har gjort.
Datastyrte symaskiner passer best for erfarne syersker som bruker maskinen ofte, og gjerne til kreative prosjekter. De styres av en mikroprosessor og har flere muligheter enn de to foregående typene, og følgelig kan det ta litt tid å sette seg inn i alle funksjonene. Man kan for eksempel laste ned design fra internett over til maskinen, og de har såkalt mirror-imaging, som betyr at mønstre kan speiles eller reverseres. Du har mulighet til å lagre stingmønstre, og i tillegg blir stingbredde og -lengde stilt inn automatisk. Noen av de datastyrte maskinene har Touch Screen, mens andre har vanlig display og knapper du trykker på når du skal gjøre innstillinger.
Les også: Markedets beste blendere
Det er utført ganske få tester av symaskiner, og de som finnes er noen år gamle. Vi har likevel valgt å lage denne samletesten, da flere av disse maskinene fortsatt er populære i dag, og vi vet det kan være vanskelig å få oversikt over markedet. Vi håper den kan hjelpe deg på veien til rett produkt for deg.
Vi har ikke tatt med overlock-, coverstitch-, quilte- eller broderimaskiner, fordi det er enda færre tester gjennomført av disse type maskinene.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!