Test av høyttalere for alle hjem
Skal du kjøpe høyttalere finnes det utallige varianter på markedet. Om du skal ha trådløse, til hjemmekinoanlegg, store eller små kommer an på personlige preferanser så vel som lommeboken. I denne testen viser vi deg de beste høyttalerene til under 50.000 kroner.
Denne testen omhandler høyttalere beregnet for hjemmet. Ønsker du deg en bærbar høyttaler for parkliv og tur finner du testen her.
Best i test
Ettersom Dynaudio Emit M20 sin score er basert på flest tester, er denne også kåret til testvinner, selv om de fire neste høyttalerene har samme score. Dynaudio Emit M20 får ros for lyd så vel som byggekvalitet. Dynamikken er god, og den egner seg for de fleste musikksjangre.
På andreplass finner vi fire høyttalere som alle har samme score, basert på to tester hver. For å lese mer om hver enkelt kan du gå til resultatlisten. Vil du vite mer om hvilken høyttalertype som passer best til deg og din bolig, kan du fortsette å lese.
Hvordan velge riktig høyttaler
Markedet er fullt av høyttalere for en hver smak. I denne samletesten har vi begrenset oss til de høyttalerne til under 50.000 kroner som jevnt over har gjort det best på tvers av ulike tester, for å gi et utvalg som er mest mulig relevant for flest mulig nordmenn. Alle unntatt de mest hardbarkede entusiaster burde finne gode alternativ blant modellene i denne testen.
De store variasjonene i denne produktkategorien gjør at man ikke blindt bør velge høyttalerne med høyest testscore, men også vurdere hva de skal brukes til. Mens noen like høy musikk, ønsker andre å ta med konsertopplevelsen hjem, mens andre igjen vil ha et roligere anlegg for distansert lytting.
Lyd vs. størrelse
I høyttalerenes verden må man ofte inngå et kompromiss mellom lydkvalitet og størrelse, men med dagens teknologi finnes det hederlige unntak fra denne reglen. Likevel, i de fleste tilfeller vil en stor høyttaler spille høyere, med mindre forvrengning og med kraftigere bass.
Hvor god lydgjengivelse en høyttaler gir handler mye om dynamikk og presisjon, eller i praksis evnen til å flytte på luft. En fysisk større høyttaler vil muliggjøre dette ettersom den har større kabinettvolum og membranareal.
En høyttaler med god dynamikk skal kunne avspille både kraftfulle og svake partier av musikken med samme presisjon og tempo. Når anmeldere refererer til høyttalere med pusteproblemer, er det gjerne mangel på dynamikk de sikter til.
Når det er sagt, har ikke alle plass til svære høyttalere hjemme i stua, og musikkopplevelsen blir ikke nødvendigvis optimal om man fyller et rom på 20 kvadratmeter med lyden fra et anlegg som kunne fylt en nattklubb.
Trenger du en god forsterker? Her finner den som ble best i test.
Kompakthøyttalere
Disse kalles også bokhylle-høyttalere ettersom de gjerne er av en størrelse som passer inn i bokhylla. Av høyttalere som egner seg for hi-fi avspilling, er dette den minste typen på markedet. Bokhylle-høyttalerne har små kabinetter og elementer, men utover dette ser de forskjellige ut både i form og farge.
I tillegg til slank bass, har denne typen høyttalere gjerne lavere lydstyrke og mindre dynamikk. Er du av typen som vil ha rockekonserten hjem i stua, bør du nok vurdere en større høyttaler.
Fordelene med disse høyttalerne er at de ofte er rimelige, og ønsker du hi-fi lyd på budsjett, er de et ypperlig alternativ. Prisen på kompakakthøyttalere starter på omlag 2.000 kroner
2-veis gulvhøyttalere
Har du plass til litt større høyttalere utover arealet bokhylla byr på, har gulvhøyttalerne blitt et populært alternativ, da særlig til stativhøyttalerne.
I stedet for et stativ går kabinettet ned til gulvet, og gir derfor mulighet for høyere lyd, bedre dynamikk og kraftigere bass ettersom de har mer plass og ekstra basselement.
Fordelen med denne typen er at de fortsatt er av relativt slank karakter, men dersom kabinettet er godt nok isolert kan de gi en svært god lydopplevelse for pengene. Denne typen prises typisk fra 4.000 kroner og oppover.
Bedre lyd til TV-en? Stor test av lydplanker.
3-veis gulvhøyttalere
Disse høyttalere kommer med såkalt treveiskontruksjon av diskant, mellomtone og ett eller flere basselementer. Derav er som regel størrelsen såkalt "full size". Andre vil si at disse høyttalerne minner om et lite kjøleskap, da de gjerne er minst en meter høye og er av den omfangsrike typen.
Den store størrelsen muliggjør som nevnt tidligere høyt volum uten at musikken forvrenges, god dynamikk og plass til flere basselementer som gjengir selv de dypeste frekvensene.
Store høyttalere trenger også mer pusterom. Derfor bør de stå i noe avstand både til side- og bakvegger om man skal få mest mulig ut av lyden. Så her ligger det litt i kortene at 3-veis gulvhøyttalere passer for deg som både har romslig bolig og lommebok. Prisen starter gjerne fra 7.000 kroner.
Premium-høyttalere
I denne kategorien finner du alle de ovenfornevte typene, men det som kjennetegner denne gruppen er ekstra høy kvalitet og medfølgende prislapp. Lyden i disse oppleves som betydelig bedre på tross av størrelse, ettersom produsentene har lagt vekt på kabinettkvalitet og elementene. Hvis du først har råd til noe i denne prisklassen, kan du ved hjelp av et godt valg sikre deg lyd som vanligvis kjennetegner langt høyere prisklasser.
Fyldig klang? En platespiller kan gi nettopp dette! Sjekk hvilken som er best i test.
Lyden kan gjengi krevende musikk med flott presisjon, men ofte er bassen mindre kraftfull enn på gulvhøyttalere og musikken høres best ut ved moderat lydnivå. Prisen for en slik høyttaler er gjerne fra 16.000 kroner og oppover.
I denne testen har vi valgt å ikke ta med high-end høyttalerne, som er kategorisert i prisklassen 50.000 og oppover. Lyden du får her vil selvsagt være enestående, men skal vi tro anmelderne er det faktisk noen av premiumhøyttalerne som kan matche high-end høyttalerene på lyd. Imidlertid dette går som regel på bekostning av design, byggekvalitet, fylde i bassen og volumet høyttalerne klarer.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!