Disse vinterskoene holder føttene varme
Vintersko til barn bør holde vann ute, og de bør være godt isolert, slik at de holder på varmen. Her får du en oversikt over de beste skoene, samt noen tips til hva du bør tenke på når du skal kjøpe vintersko til barnet ditt.
Testvinner
Øverst på pallen er Superfit Culusuk Gore-tex. Vinneren får pluss for å være en vanntett, varmeisolerende og pustende sko. Ifølge Testfakta har den riktignok ikke så kjapp tørketid, og samme testkilde gir skoen kritikk for å inneholde stoffet PFOA. Du kan lese mer om stoffet og hvorfor det er skadelig lenger ned i artikkelen.
Sorel Yoot Pac har høyere poengsum enn Superfit Culusuk Gore-tex, men blir likevel ikke testvinner, fordi den kun er testet én gang.
Kriterier
Testene har lagt til grunn vanntetthet, varmeisolering, pusteevne samt tørketid som kriterier for å vurdere hvor god skoen er.
Les også: Vinterdressene som holder kulda ute.
Tips før du kjøper
Det er flere ting å tenke på når du skal kjøpe vintersko til barnet ditt. Det aller viktigste er at føttene ikke blir kalde. Derfor bør skoene være både vanntette og godt isolert slik at de holder på varmen. Først og fremst må du velge riktig størrelse, gjerne en som er litt for stor, ettersom foten til barnet vokser raskt. På den måten har man også plass til en såle eller tykke sokker. Romsligere sko er som regel varmere enn trange.
Ikke kjøp en sko med for lavt skaft. En støvel med høyt skaft vil hindre snø i havne nedi skoen. Pass på at yttersålen har kraftig mønster som gir god friksjon, slik at det ikke blir glatt å bevege seg på hardpakket snø og is. Vanntetthet er svært viktig for å forhindre kalde føtter, så velg en sko med Gore-tex eller annen vanntett membran, som også sørger for at skoen puster. Dersom den ikke puster vil fukt som svette ikke slippe ut, og dermed gjøre føttene kalde.
Sjekk at skoen er enkel å ta av og på, slik at barnet selv kan klare det. Undersøk at borrelås, strikk, refleks og andre funksjoner virker som det skal.
Les også: Her er det beste regntøyet til barn.
PFOA
Som nevnt testet Superfit Culusuk Gore-tex i Testfaktas måling positivt på det skadelige fluorstoffet PFOA, et stoff det i Norge er forbudt å bruke i forbrukerprodukter. Stoffet brytes ikke ned i naturen og er klassifisert av EU som hormonforstyrrende, og er mistenkt for å være kreftfremkallende. Derfor er Testfakta kritisk til funnet av dette stoffet, selv om skoen for øvrig scorer høyest i deres test.
Testfakta har også vært i kontakt med produsenten av denne vinterskoen, som garanterer at PFOA ikke brukes i produksjonen. Da ytterligere ett par sko ble testet fant man heller ikke stoffet. Det kan forklares med at skoene kommer fra ulike partier, produksjonsdato eller fabrikk, ifølge Testfaktas kilder. PFOA trenger heller ikke å ha oppstått i produksjonen, men som et restprodukt ved bruk av andre tillatte fluorstoffer.
Les også: Isbroddene som holder deg på beina.
Slik ble testene gjennomført
De forskjellige testkildene har testet skoene på ulike måter. Testfakta har lagt stor vekt på vanntetthet, og testet skoene grundig ved å montere dem på en gåsimulator med vann like over sålens kant. Simulatoren settes i gang, med 60 steg per minutt. Med jevne mellomrom ble det sett etter om skoene hadde tatt inn vann. I så fall ble testen avbrutt, og det ble notert hvor mange steg skoene klarte. Testfakta testet varmeisolasjon ved å fylle skoene med små metallkuler, og temperaturen innvendig ble målt før og etter å ha blitt plassert i -20 grader i en halvtime. Pusteevne ble målt ved å spenne fôret som et lokk over en beholder med fuktabsorberende materiale, som deretter ble utsatt for sterk luftstrøm. Ved å veie beholderen før og etter, så man hvor mye fukt som hadde sluppet igjennom. Hvor lang tid skoene brukte på å tørke, ble sjekket ved å bløte innsiden av skoen med en halv desiliter vann, og deretter veie den til den nådde opprinnelig vekt.
Foreldre & Barn-testen fra 2016 ble utført av Testfakta på oppdrag av Foreldre & Barn, og gjennomføringen er derfor lik som i Testfakta-testen.
I testen fra Foreldre & Barn i 2015 ble vanntetthet målt ved å senke skoene ned i et vannbad, slik at vannet kom over sålekanten. Så ble sålen bøyd som under gange, med 20 skritt per minutt i en halvtime. Skoen ble inspisert for hånd etter testslutt. For å teste varmeisolasjon, ble en plastpose fylt med vann med ca 40 grader plassert i hver støvel. Så ble det målt hvor lang tid det tok før temperaturen sank fra 38 til 33 grader.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!