Her er felleskiene som er best i test
Populariteten til felleskiene har ikke falt siden i fjor. De smørefrie skiene er i vinden som aldri før, og vi har oppdatert testen vår med flere modeller.
Populære emneknagger:
#nettbrett
#sony
#xperia
#hybrid
#pc
#microsoft
#surface
#surface-pro
#samsung
#galaxy
30 treff
Populariteten til felleskiene har ikke falt siden i fjor. De smørefrie skiene er i vinden som aldri før, og vi har oppdatert testen vår med flere modeller.
Skitrab Team Comp Duo Skin er et lite kjent italiensk merke som overrasket DNs testpanel positivt. Spesielt er skiene en fryd å gå på ved staking i oppoverbakke. Skiene gir framdrift i hvert fraspark og er lette å ha på beina. Det som trekker ned er mangel på stabilitet, samt at de er litt tunge i svingene. Skitrab når dermed ikke helt opp.
Skitrab Gara Aero Duo Skin kommer dårligst ut av testen, og DNs panel er enige om at disse befinner seg på et lavere nivå enn de andre skiene med feller i testen. I tillegg har de en stiv prislapp, og da hjelper det lite at felleskiene har dårlig glid og oppleves som subbete. På en positive siden har skiene meget godt feste, og deltakerne mener disse kunne egne seg for turgåere heller enn proffene. Skal man gå på ski med høy hastighet, egner disse felleskiene rett og slett ikke.
For proffene. Salomon S/Race Skin er lette ski med lav profil og dette gir god kontakt med snøen. Utemagasinet opplever den ekte "klassisk-følelsen", og mener skiene også egner seg som konkurranseski. Testpanelet mener skiene egner seg best for viderekomne, og det kreves litt teknikk og fraspark for å gå godt feste, til gjengjeld føler man ikke fellene ved staking. DNs testpanel er langt på vei enig med Utemagasinet, skiene oppleves som svært gode å stake på og gir god glid. De mener også skiene egner seg for skigåere med god teknikk. Dagbladet mener derimot at disse skiene har forferdelig dårlig glid, og at det stopper opp hver gang man tar et nytt staketak. Til gjengjeld er festet i oppoverbakkene utrolig godt, mener testpanelet der.
Salomon RC Skin CL har verken god glid eller godt feste, slår TV2 Hjelper deg fast. På testen av glid brukte testeren 64,6 sekunder på å komme seg ned en slak bakke på 100 meter. Når det gjelder føring av ski er den hakket bedre. DN mener dette er en stabil allround-ski, som er mer enn OK på alle områder. Skiene er riktignok ganske tunge i svingene, og gir ikke god nok framdrift etter fraspark. Dette er en ski for dem som verdsetter stabilitet framfor fart.
Godt feste Dagbladets testpanel er enige om at Salomon RC 8 skiene gir best feste blant modellene i deres test, så her sitter felleskiene godt i oppoverbakke uansett tekniske ferdigheter. Skiene er noe smalere enn tidligere Salomon-modeller, og dette gjør at de lugger mindre og gir noe bedre glid, men med unntak av den letteste personen i testen synes resten av testpanelet at gliden var ganske dårlig. Fellen beskrives som aggressiv, og legger en demper på farten i nedoverbakker. Prisen framheves som gunstig.
Salomon Equipe RC Skin kommer godt ut i Klikk sin test. Skiene oppleves som stabile og de gir godt feste. Gliden er litt under de beste, og skiene er litt tunge.
Salomon Equipe 8X får lik dom av ekspertene og amatørene hos Dagbladet: en ski med svært godt feste, som egner seg for dem som trenger litt brems i nedoverbakkene, ikke er helt stødige på tyngdeoverføring, eller turgåere generelt. Altså en ski som passer fint til nybegynnere og turgåere uten perfekt teknikk.
Salomon Aero 9 Skin kom dårligst ut i Klikk sin test av felleski. Utover at de opplevdes som stabile, fikk de minuspoeng for å være tunge, gi dårlig glid og subbe.
Imponerer: Rossignol R-Skin Ultra imponerer testpanelet som synes de scorer godt på både feste og glid. Grunnen til at felleskiene ikke fikk høyeste score, var at de tidvis mistet festet i oppoverbakkene, og at de lugget noe. Ellers mente Dagbladets testpanel at skiene er stødige og stabile, men at de kanskje egner seg best for litt tyngre skigåere.
Rossignol R-skin Sport kommer dårligst ut i Dagbladets test. Både amatørpanelet og Skiforeningen synes skiene er tunge å manøvre, og dårlig feste og glid påvirker resultatet.
Rossignol R-skin Race får ros i DNs testpanel for å gi godt feste på alle typer føre. Hvis du verdsetter god glid fremfor feste, kan du kanskje få mer glede av andre felleski i testen. Hos Klikk deler testpanelet DNs opplevelse av skiene, og mener de både er gode å føre, gir bra feste og har grei glid, men litt lugging gir trekk i poengsummen.
For proffene. Rossignol R-Skin Premium IFP er en god ski ifølge testpanelet til Dagbladet, men det er uenighet innad om nøyaktig hvor gode skiene er. Skiene har god glid og festet er heller ikke dårlig. Én i panelet har disse som sin favoritt, mens en annen påpeker at gliden ikke er den beste, men at festet derimot er godt. Det trekkes fram at skiene var vanskelige å føre og gikk litt i rykk og napp. Hos DNs testpanel falt disse skiene i smak, og de havnet rett bak testvinneren. Grunnen til det var at de opplevde at fellen kom i kontakt med bakken dersom de ville gå bortover med høy hastighet, og dette påvirket hastigheten negativt. Samtidig kunne det være litt vanskelig å få feste i oppoverbakkene. Utover dette ga skiene et solid førsteinntrykk, fungerte utmerket i alle terrengtyper og super glid.
Rossignol R-Skin IFP er testvinner hos TV2 Hjelper deg. Blant skiene som ble testet var disse de eneste som kom helt opp hele bakken, med klart best feste. Gliden gikk det derimot dårligere med, da skiene gled ned en 100 meters strekning på 65,1 sekunder, saktest av alle i testen fra TV2. Når det gjelder hvor enkle skiene er å føre får de midt på treet. DN skriver at disse er gode allround-ski med mange gode kvaliteter. Skiene subber litt når det tråkkes framover, men til gjengjeld er det enklere å få feste. Skiene er stabile og fine å føre, men det er viktig at de er tilpasset løperens vekt og teknikk.
Peltonen SkinPro classic kommer ikke spesielt godt ut i DNs 2017-test. Panelet mener den er tung, subber og gjør det vanskelig å finne balanse mellom glid og feste. De fungerer relativt godt til staking, og panelet mener disse er fine for mosjonister som ikke vil tømme lommeboka helt. DNs 2018-test er i stor grad samsvarende, og legger til at skiene er ubalanserte. Utemagasinet var også enige med DN: skiene opplevdes som tunge, subbete og de lugget på tvers av teknikker. De merket seg riktignok at skiene ga godt feste i isete spor, og syntes festet var godt jevnt over.
Madshus Terrasonic Intelligrip er en ski som egner seg for den typiske turgåeren ifølge Klikk, som mener at skien ikke krever noe særlig av løperen. Skiene fikk minuspoeng for å subbe ved staking, og lite spenn. Dagbladets testpanel bestående av amatører og eksperter er enige om at skien er stabil og lett å manøvre, den gir stort sett bra feste og glir fint i nedoverbakker.
For proffene. Madshus Redline Carbon Classic IntelliGrip er ski som testpanelet fra Dagbladet mener er blant de beste i klassen. De vektlegger imidlertid at man må være en god teknisk skiløper for å få utbytte av disse skiene. Da fungerer de godt til staking og oppoverbakker, og skiene glir også godt. Skiene er myke og lette å føre, men det er vanskelig å få ordentlig feste.
Gode i fart: Madshus Redline 2.0 Intelligrip får skryt av DNs testpanel for å fungere svært godt i høy hastighet. Den fungerer best på jevnt underlag, men er lette å styre. Tidvis syntes deltakerne det var vanskelig å få feste i motbakke, men dette bedret seg med justering av bindingene. Sånn sett stille skiene mer krav til ferdigheter enn de andre skiene på toppen i DNs test.
Dyre ski: Madshus Nordic pro IntelliGrip får ikke mye skryt at Dagbladets testpanel som mener de glipper i oppoverbakke, lugger og er tunge. Men ekspertene i panelet framhever at ved god tyngdeoverføring yter skiene bra, så dette kan være en ok ski for deg som har teknikken inne. Justering av bindingene hjalp noe, men ingen i testpanelet syntes gliden var fantastisk. Skiene oppleves stabile i skisporet, men ikke fullt så stødige utenfor.
Madshus Nanosonic Carbon Classic IntelliGrip faller ikke helt i smak hos Utemagasinet som hadde forventet mer av klassiske ski fra Madshus. I tillegg til at skien subber, fikk den også noe trekk for dårlig feste og slipp. DNs 2017-test var litt mildere i sin dom, og mener skiene gir godt feste, og egner seg for hvermannsen, men gliden kan ikke måle seg mot de beste skiene i deres test. Skiene opplevdes som tunge å stake på. Flytting av bindingene ga ikke så mye uttelling som de kunne ønsket seg. I 2018-testen skriver DN at skiene er jevnt over gode og gir godt feste selv når teknikken er sliten etter mange meter i løypa. Igjen trekkes det fram at skiene subber noe når det stakes hardt, og den gode skifølelsen uteblir.
Dagbladets testvinner: Fischer Twin Skin Performance er en ski som fungerer godt for både proffene og dem med mindre innarbeidet teknikk. Alle testdeltakerne ga denne skien toppscore for glid, og stiller man på bindingene gir dette også gode resultater. Skiene er stabile og trygge, men noen deltakere savner en mer leken ski. Til tross for at felleskiene ikke er de dyreste i testen, gikk altså dette paret til topps.
DNs testvinner: Speedmax 3D Twin Skin IFP får høyeste score blant de testede modellene hos skitrenerne. Årsaken? Deltakerne fant ikke noe negativt å si om skiene. I tillegg til godt feste og god glid, fungerte disse også best på ulikt terreng. Det eneste som trekker ned scoren er at de oppleves som mindre stabile i nedoverbakke.
For proffene. Fischer Twin Skin Speedmax er en ski som krever svært god teknikk. Skiene har ikke så god glid som testpanelet skulle ønske, selv om de funger når det gjelder staking så lugger det litt i utforbakkene. De har heller ikke spesielt godt grep om bakkene oppover.
Fischer Twin Skin Race IFP er en ski som passer godt til klassisk konkurranse og trening, i følge Utemagasinet. Selv om skien subber noe, gir den svært god glid, og greit feste. Fischer har nok gjort noen grep, for skien opplevdes annerledes av Klikk sitt testpanel i 2015. Den gang ga skien dårlig glid på kaldt føre, og skien opplevdes som tung å føre. DNs test fra 2018 har disse skiene som testvinner. Testpanelet skriver at disse skiene gir en god følelse og er lette å skape framdrift med, og skiene kunne føres forover uten at fellene berørte underlaget. Det eneste negative DN trekker fram er at man må være påpasselig med å få skiene tilpasset løperens vekt og teknikk, og at skiene heller ikke er de mest stabile. Likevel mener de alle de andre gode egenskapene gjør opp for dette.
Fischer Twin Skin Pro er en rimeligere variant fra produsenten, og Dagbladet kårer denne til sin testvinner. Både ekspertene og amatørene er enige, her får du mye ski for pengene. De mener skien er svært allsidig, og gir godt feste i oppoverbakke og flat mark og god glid. Skiene oppleves som lette, stabile og gode å svinge med.
Fischer Twin Skin Carbon IFP ble testet av DNs ekspertpanel og der var det bred enighet om at disse skiene egner seg best til konkurranseløpere. Har du god teknikk får du mye ut av disse skiene, som da vil gi godt feste og super glid.
For proffene. Atomic Redster C9 Skintec er i skrivende stund Atomics dyreste felleski, og hos DNs testpanel ble denne felleskien best i test. De mener skien egner seg like godt for ivrige mosjonister som for eliteløpere, og synes glid og feste er suverent. Dagbladet mener derimot dette er en ski for profesjonelle skiløpere. Utemagasinet mener dette er en veldig god ski, men gir noe trekk for subbing ved staking. Ellers oppleves festet som sikkert. Dagbladet skriver skiene skiller seg ut ved at skiløperen kan bytte fell etter behov, for eksempel etter føre. Vanligvis bytter man fell når de er slitte.
Atomic Pro C3 Skintec oppleves som en felleski som gir godt feste på mange fører, men dette går noe utover gliden, mener Dagbladets ekspertpanel. Derfor får ikke skiene full pott i deres test.
Redster C9 Carbon Skintec Gode ski: DNs testpanel mener også disse skiene er gode felleski, og det er marginale forskjeller som skiller dem fra skiene som fikk høyere poengscore. Her trekker de fram at skiene med fell føles noe mindre stabile i høy fart og sving enn de andre modellene i testen, og dette kommer ekstra godt fram på løst underlag utenfor sporet. Her mener testerne at man mister noe av den lekne følelsen et par ski kan gi. Panelet trekker også fram at dette er en ski som krever mer av løperen for å gi optimalt feste. På flatere terreng der løperen kan gå med full fres framover mener de også at fellen kommer ned i underlaget og bremser.
Atomic Redster C7 er nest best i testen til TV2 når det gjelder feste. På 100 meter slak bakke gled skiene på 63,4 sekunder, som var best av alle i testen. Når det gjelder føring er disse skiene verken spesielt gode eller dårlige. DN mener skiene føles svært lette på føttene, men at det blir noe vingling i diagonalgangen. Man må bruke en litt annen teknikk som det tar tid å venne seg til. De legger til at denne skien ikke passer for turgåere, men mer erfarne skiløpere.