Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Her er felleskiene som er best i test

Populariteten til felleskiene har ikke falt siden i fjor. De smørefrie skiene er i vinden som aldri før, og vi har oppdatert testen vår med flere modeller.

Annonse

Testvinnende felleski

Basert på flere tester er det Rossignol R-Skin Premium IFP som er best i test. De fleste i testpanelene er enige om at denne felleskien har godt feste, men glid og fart er det delte meninger om.

Felleskiene blant dem med høyest score er Fischer Twin Skin Pro, men det er bare Dagbladet som har testet akkurat denne modellen. Når et produkt sin score kun er basert på én test, kårer vi det ikke til testvinner. Imidlertid sier både ekspertene og amatørene i panelet seg enige i at dette er en svært god allround ski som passer for de fleste. Den er også atskillig billigere enn testvinneren.

Flere ski med feller fikk høyere score enn testvinneren ettersom de kun er basert på én test. Likevel er det verdt å sjekke ut 2019-favorittene Fischer Twin Skin Performance og Speedmax 3D Twin Skin IFP. Disse er fine for henholdsvis vanlige turgåere og dem med teknikken og ferdighetene på plass.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Om testen

I denne samletesten finner du stor variasjon mellom produktene med tanke på pris og funksjonalitet. En dyrere ski vil ofte ha bedre kvalitet, så her må man også veie opp lommeboka mot bruk og egne ferdigheter og behov.

I alle testene har testpanelene kun testet skiene over en kortere periode, og resultatene vil være preget av dette. Noen skifører egner seg bedre for felleski enn andre, og kan spille inn på hvordan skiene har fungert. Alle skiløpere er også ulike med tanke på personlige preferanser, og ingen av testene er objektive laboratorietester.

 

Testene er i tillegg utført på forskjellige underlag, noen på kunstsnø og andre i forskjellige værforhold med tanke på kuldegrader. Vær derfor obs på at dette kan gi utslag i testene.

Dagbladets test fra 2018 har bare testet felleski som er ment for profesjonelle skiløpere, og disse er merket i produktbeskrivelsen

.
Testpanelene

I Dagbladets test fra 2019 er det de to journalistene Eilin Lindvoll og Berit Njarga, i tillegg til Haakon Magan og Lars Amund Toftegaard fra Skiforeningen, som har utført testen. Under testen var det mellom null til noen plussgrader. Skiene ble testet på kunstsnø som var våt av regn på toppen. Skiene Dagbladet valgte å inkludere i testen er såkalte folkeski, for dem som liker en rolig tur uten krav til perfekt teknikk for å ha feste.

I Dagens Nærlingslivs test fra 2019 er det Øystein Olstad, sportssjef for langrenn og skiskyting ved Norges Toppidrettsgymnas på Geilo med sitt trenerteam som gjennomførte testen i plussgrader på grovkornet snø. DN har valgt å teste ski som skulle føles som racingski med tradisjonell smøresone. Felleskiene i testen vil derfor være beregnet for viderekomne skigåere.

I Dagens Næringslivs (DN) test fra 2018 er det de tidligere aktive langrennsløperne Trond Flagstad og Sandra Lynstad Hennum, samt aktive utøver Sivert Langerud som utgjør testpanelet.

Hos TV2 Hjelper deg er det de drevne turgåerne Emil Haukåssveen og Marthe Sørby som har testet ski.

I Dinside/Dagbladet 2018 er det to representanter fra Skiforeningen som tester ski beregnet på erfarne skiløpere. Dette er som nevnt markert i produktbeskrivelsen til skiene det gjelder.

Hos Dinside.no/Dagbladet i 2017 er det to representanter fra Skiforeningen som har utført testen av ski som i hovedsak er beregnet for turgåere.

I DN (2017) testpanel finner vi fire tidligere aktive langrennsutøvere og lederen for Hovden skiskole, og de har testet ski for mer proffe skigåere.

I Klikk.no sin test fra 2015 har to langrennslærere fra Norges toppidrettsgymnas stått for skitestingen.

Hos Utemagasinet.no er det også to tidligere aktive utøvere som har stått for testingen. De har testet produsentenes 2018-modeller for fritidsmosjonister, og felleskiene ble testet i perioden mars til mai for å kunne vurdere dem på ulikt skiføre.

Løper du heller ute året rundt? Da kan det være fint å ha den beste pulsklokken med GPS.

For å raskt finne fram til felleskiene som passer best for deg, kan du gå rett til resultatlisten og sammenligne felleskiene som er testet. Ønsker du å vite mer om hva du bør tenke på før du kjøper felleski, kan du fortsette å lese artikkelen under.

Felleski

Felleski har blitt de nye superskiene. Skal vi tro Dagens Næringsliv og skiprodusentene, sto ski med feller for mellom 70 og 90 % av skisalgene i 2018. Med andre ord har de blitt nordmenns nye favoritter. Kanskje ikke så rart, når de overrasker eksperter og mannen i skisporet med gode egenskaper langt over det man før kunne forvente seg av smørefrie ski. Flere leverandører sier nå de sliter med å dekke den enorme etterspørselen, og alle er enige om at felleskiene har kommet for å bli.

I testene finner vi ski fra populære og etablerte merker som Madshus, Fischer, Atomic og Rossignol. Selv om nordmenn gjerne sverger til norskproduserte Madshus, ser vi at ingen av felleskiene derfra kommer helt til topps i testene.

Ettersom ski med feller har blitt en stor suksess, har flere av de store merkene lansert felleski for barn. Dessverre har ingen av disse blitt testet enda, men salgstallene fra butikkene tyder på at nordmenn gjerne vil slippe å smøre barnas ski også.

Felleski vs. vanlige og smørefrie ski
Topp føre: Selv på mindre fine dager, kan felleski gi godt feste og glid.

Skal vi tro testpanelene er de svært fornøyde med felleskiene generelt sett, særlig sett i forhold til smørefrie ski som lenge har blitt beskyldt for å stjele turgleden. I motsetning til smørefrie ski som har en ruglete underside, har felleskiene en fiberfell på undersiden av skien.

Denne fungerer litt som en pels, hvor hårene ligger i samme retning. Når skien sklir fremover er det med hårretningen og det går glatt, men dersom skien sklir bakover vil hårene reise seg og gi feste i snøen. Med andre ord, fellen erstatter skismøringen.

Glad i skiturer på kvelden? Ta med deg hodelykten som er best i test.

De fleste ekspertene som har vært med å teste felleskiene, mener at på optimalt føre kan felleskiene virkelig måle seg med godt smurte ski. Når det er sagt, fungerer felleskiene svært begrenset på løssnø og nysnø da de sliter med å få skikkelig feste.

Dersom du ikke er en erfaren skismører vil du nok uansett slite på mange typer føre, så det kan være ekstra verdt å vurdere felleski for deg.

For nybegynnere eller viderekommende?

Felleski kommer som såkalte turski for alminnelige skigåere, og i proffere varianter for trenings- og konkurranseløpere og viderekommende skigåere. Ettersom stivheten i skiene vil justeres etter vekt og ferdigheter vil du uansett finne ski til deg og dine behov.

Magisk vintervær: Ikke la tanken på skismøring skremme deg til å bli i sofaen.

Ærlighet varer lengst, særlig når du skal kjøpe felleski. Pynter du på vekta eller egne ferdigheter kan dette straffe seg kraftig i skisporet. Grunnen til det er at for å finne riktig ski, må man vite hvor mye trykk som skal til før fellen får feste i snøen, og når fellen ikke kommer ned i snøen og gir god glid.

Både vekten din og ferdighetene dine i form av fraspark og vektoverføring avgjør hvor stive ski du skal ha for å få optimalt feste og glid. Så si det som det er, mange sportsbutikker har også en vekt stående for å kunne veie kundene før de kjøper ski.

Flyttbare bindinger

De fleste opplever jo at vektnåla og magemålet beveger seg litt gjennom året og årene. Da kan man lett få ski som ikke lengre passer i stivhet. Blir du mye lettere, vil du oppleve problemer med å få feste, og blir du mye tyngre vil du miste glid. Feste og glid kan også variere med skiføret.

På de fleste felleskiene har produsentene gjort det geniale grepet at man kan flytte bindingene fremover eller bakover på skiene for å utligne vektvariasjoner. Her er det litt ulike løsninger, men på f.eks. Rossignol sine ski vil det være mulig å flytte bindingene 3 hakk fremover, eller 3 hakk bakover. Hvert hakk tilsvarer 5 kilo i den ene eller andre retningen.

Trenger du litt motivasjon til å bevege deg mer i hverdagen? Se hvilket aktivitetsarmbånd som er best i test.

Flytter du bindingen 1 hakk fremover får du 5 kilo mer trykk, flytter du den 3 hakk vil trykket ned øke med 15 kilo. Altså kan du miste 15 kilo kroppsvekt, flytte bindingene frem og fortsatt oppleve like bra feste. Skulle du i motsatt tilfelle legge på deg 15 kilo, kan du flytte bindingene 3 hakk bakover, og ha like god glid.

Skulle du gå en skitur med mye oppover i en lang periode kan du også flytte bindingene fremover for ekstra feste, for så å flytte de tilbake eller lenger bak om det er lange partier med nedoverbakke og du ønsker ekstra god glid.

Hvilket føre er best for felleski?

Ekspertpanelene i testen ser ut til å synes at det er forskjell mellom hvor godt de ulike skiene fungerer på de ulike førene. Generelt vil man nok oppleve at felleski gir dårlig feste i løssnø og på nysnø. Dette henger sammen med hvor finkornet snøen er, jo mer finkornet og mykt underlag jo vanskeligere å få skikkelig feste ettersom det er dårligere friksjon.

Visse felleski har vist seg å gi flott feste på våt snø og klisterføre, og andre gir også bra feste på kaldt føre. Igjen vil i hvilken grad snøen er fersk og finheten på underlaget påvirke sammen med temperaturene.

Vedlikehold av felleski

I motsetning til det mange tror, så er ikke felleski helt vedlikeholdsfrie. Du slipper riktignok unna smøring før hver tur, men dersom du skal få maks ut av skiene bør du vedlikeholde dem. Jevnlig vedlikehold vil også forlenge skiens "livstid".

  • Rens: Fellene vil etter hvert få en del rusk, skismøring og annen forurensning fra skisporet. Her må du bruke en spesialrens for felleski, rens for vanlige ski skal ikke brukes da den er såpass sterk at fellen kan løsne. Hvor ofte du må rense kommer an på føret og hvor langt du går. På varme dager vil mer klister fra skisporet feste seg, og på våren er det ofte mer rusk i løypene. Ha rensen på et papir, og rengjør forfra og bakover.
  • Impregnering: Impregnering hjelper fellen å holde seg ren. Etter rens, bør den impregneres, da tar det lengre tid før den må renses igjen.
  • Glide: På lik linje med ordinære ski, må også felleski glides i gli-sonen. Dette gjøres på samme måte som på vanlige ski.
Bytte av fell

De fleste skimerkene har flere feller å velge mellom, fra de rimeligste variantene i kunstfiber til de dyreste i ren mohair. De rimelige variantene er ofte mer slitesterke, og holder lengre. Likevel vil din bruk og føre ha mest å si for levetiden på fellen, som bør holde 80 til 100 mil. Bruk og vedlikehold kan endre tallene noe.

Ikke så glad i å være ute i kulda? Da kan det være fint å ha den beste tredemøllen hjemme.

De fleste merkene lar deg også bytte feller på tvers av modeller, men merkenes feller er ulike og passer ikke for konkurrentenes ski. I praksis betyr det at middels ski kan bli litt bedre om du oppgraderer fellen. Fellene kommer i ulike størrelser så pass på at du kjøper riktig. Du kan bytte fellen selv eller få hjelp i butikk.

Det kan også være greit å vite at det stort sett er et par hundrelapper som skiller de dyreste fellene fra de billigste, så det kan være en liten investering for en bedre skiopplevelse.

 

 

RESULTATER

Fischer

Fischer Twin Skin Performance

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 2 449,-

Pris fra 2 449,-

100
Fischer

Fischer Twin Skin Pro

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 1 900,-

Pris fra 1 900,-

100
Fischer

Speedmax 3D Twin Skin IFP

Resultatet er basert på 1 test.
96
Rossignol

Rossignol R-Skin Premium IFP

Resultatet er basert på 2 tester. Pris fra 7 800,-

Pris fra 7 800,-

86
Atomic

Atomic Redster C9 Skintec

Resultatet er basert på 4 tester. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

84
Rossignol

Rossignol R-Skin IFP

Resultatet er basert på 2 tester. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

83
Madshus

Madshus Redline 2.0 Intelligrip

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 1 289,-

Pris fra 1 289,-

82
Fischer

Fischer Twin Skin Race IFP

Resultatet er basert på 3 tester. Pris fra 2 350,-

Pris fra 2 350,-

80
Salomon

Salomon Equipe RC Skin

Resultatet er basert på 1 test.
80
Rossignol

Rossignol R-Skin Ultra

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 2 000,-

Pris fra 2 000,-

80
Madshus

Madshus Redline Carbon Classic IntelliGrip

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 999,-

Pris fra 999,-

80
Atomic

Redster C9 Carbon Skintec

Resultatet er basert på 2 tester. Pris fra 5 799,-

Pris fra 5 799,-

79
Fischer

Fischer Twin Skin Carbon IFP

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 4 349,-

Pris fra 4 349,-

76
Skitrab

Skitrab Team Comp Duo Skin

Resultatet er basert på 1 test.
74
Rossignol

Rossignol R-skin Race

Resultatet er basert på 3 tester. Pris fra 1 751,-

Pris fra 1 751,-

70
Madshus

Madshus Nanosonic Carbon Classic IntelliGrip

Resultatet er basert på 3 tester.
70
Salomon

Salomon S/Race Skin

Resultatet er basert på 3 tester. Pris fra 7 199,-

Pris fra 7 199,-

69
Atomic

Atomic Redster C7

Resultatet er basert på 2 tester. Pris fra 1 549,-

Pris fra 1 549,-

63
Madshus

Madshus Terrasonic Intelligrip

Resultatet er basert på 3 tester.
60
Salomon

Salomon RC 8

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

60
Salomon

Salomon Equipe 8X

Resultatet er basert på 1 test.
60
Fischer

Fischer Twin Skin Speedmax

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 8 999,-

Pris fra 8 999,-

60
Atomic

Atomic Pro C3 Skintec

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 2 749,-

Pris fra 2 749,-

60
Salomon

Salomon RC Skin CL

Resultatet er basert på 2 tester.
59
Fischer

Peltonen SkinPro classic

Resultatet er basert på 3 tester.
55
Skitrab

Skitrab Gara Aero Duo Skin

Resultatet er basert på 1 test.
53
Salomon

Salomon Aero 9 Skin

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 2 299,-

Pris fra 2 299,-

40
Rossignol

Rossignol R-skin Sport

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

40
Madshus

Madshus Nordic Pro Intelligrip

Resultatet er basert på 1 test. Pris fra 1 499,-

Pris fra 1 499,-

40

Fischer

100/100

Dagbladets testvinner: Fischer Twin Skin Performance er en ski som fungerer godt for både proffene og dem med mindre innarbeidet teknikk. Alle testdeltakerne ga denne skien toppscore for glid, og stiller man på bindingene gir dette også gode resultater. Skiene er stabile og trygge, men noen deltakere savner en mer leken ski. Til tross for at felleskiene ikke er de dyreste i testen, gikk altså dette paret til topps.

Totalscore: 100/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 449,-

Pris fra 2 449,-

Dagbladet (2019)

Her har du felleskiene som funker bra når du går godt teknisk og når du ikke har tipptopp teknikk.

100
Fischer

100/100

Fischer Twin Skin Pro er en rimeligere variant fra produsenten, og Dagbladet kårer denne til sin testvinner. Både ekspertene og amatørene er enige, her får du mye ski for pengene. De mener skien er svært allsidig, og gir godt feste i oppoverbakke og flat mark og god glid. Skiene oppleves som lette, stabile og gode å svinge med.

Fischer

96/100

DNs testvinner: Speedmax 3D Twin Skin IFP får høyeste score blant de testede modellene hos skitrenerne. Årsaken? Deltakerne fant ikke noe negativt å si om skiene. I tillegg til godt feste og god glid, fungerte disse også best på ulikt terreng. Det eneste som trekker ned scoren er at de oppleves som mindre stabile i nedoverbakke.

Totalscore: 96/100

Basert på 1 test.

Best i test

2019

Rossignol R-Skin Premium IFP

Rossignol

86/100

For proffene. Rossignol R-Skin Premium IFP er en god ski ifølge testpanelet til Dagbladet, men det er uenighet innad om nøyaktig hvor gode skiene er. Skiene har god glid og festet er heller ikke dårlig. Én i panelet har disse som sin favoritt, mens en annen påpeker at gliden ikke er den beste, men at festet derimot er godt. Det trekkes fram at skiene var vanskelige å føre og gikk litt i rykk og napp. Hos DNs testpanel falt disse skiene i smak, og de havnet rett bak testvinneren. Grunnen til det var at de opplevde at fellen kom i kontakt med bakken dersom de ville gå bortover med høy hastighet, og dette påvirket hastigheten negativt. Samtidig kunne det være litt vanskelig å få feste i oppoverbakkene. Utover dette ga skiene et solid førsteinntrykk, fungerte utmerket i alle terrengtyper og super glid.

Totalscore: 86/100

Basert på 2 tester. Pris fra 7 800,-

Pris fra 7 800,-

Dagens Næringsliv (2019)

Halve panelet likevel har Rossignol som sin favorittski Les saken (krever medlemskap)

92
Dagbladet (2018)

Testpanelet er enige om at dette er gode ski. Les saken

80
Beste priser
Kajakk & Fritid 7 800,- Til Prisjakt

Levert av:

Atomic

84/100

For proffene. Atomic Redster C9 Skintec er i skrivende stund Atomics dyreste felleski, og hos DNs testpanel ble denne felleskien best i test. De mener skien egner seg like godt for ivrige mosjonister som for eliteløpere, og synes glid og feste er suverent. Dagbladet mener derimot dette er en ski for profesjonelle skiløpere. Utemagasinet mener dette er en veldig god ski, men gir noe trekk for subbing ved staking. Ellers oppleves festet som sikkert. Dagbladet skriver skiene skiller seg ut ved at skiløperen kan bytte fell etter behov, for eksempel etter føre. Vanligvis bytter man fell når de er slitte.

Totalscore: 84/100

Basert på 4 tester. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

Klikk.no (2015)

Best i testen - men krever litt av løperen. Les saken

100
Dagbladet (2018)

En trygg ski som er favoritt hos mosjonistene. Den kommer greit ut i glid-testene, men er ingen vinner hos noen. Les saken

60
Rossignol

83/100

Rossignol R-Skin IFP er testvinner hos TV2 Hjelper deg. Blant skiene som ble testet var disse de eneste som kom helt opp hele bakken, med klart best feste. Gliden gikk det derimot dårligere med, da skiene gled ned en 100 meters strekning på 65,1 sekunder, saktest av alle i testen fra TV2. Når det gjelder hvor enkle skiene er å føre får de midt på treet. DN skriver at disse er gode allround-ski med mange gode kvaliteter. Skiene subber litt når det tråkkes framover, men til gjengjeld er det enklere å få feste. Skiene er stabile og fine å føre, men det er viktig at de er tilpasset løperens vekt og teknikk.

Totalscore: 83/100

Basert på 2 tester. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

Dagens Næringsliv (2018)

Rossignol er svært god på mye og besitter høye allround-kvaliteter. Les saken

85
TV2 Hjelper Deg (2018)

Klart best feste hos begge testerne. Les saken

80
Madshus

82/100

Gode i fart: Madshus Redline 2.0 Intelligrip får skryt av DNs testpanel for å fungere svært godt i høy hastighet. Den fungerer best på jevnt underlag, men er lette å styre. Tidvis syntes deltakerne det var vanskelig å få feste i motbakke, men dette bedret seg med justering av bindingene. Sånn sett stille skiene mer krav til ferdigheter enn de andre skiene på toppen i DNs test.

Totalscore: 82/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 289,-

Pris fra 1 289,-

Dagens Næringsliv (2019)

Madshus er klart best i høy fart og testpanelet er imponert over hvor lekne de føles Les saken (krever medlemskap)

82
Fischer

80/100

Fischer Twin Skin Race IFP er en ski som passer godt til klassisk konkurranse og trening, i følge Utemagasinet. Selv om skien subber noe, gir den svært god glid, og greit feste. Fischer har nok gjort noen grep, for skien opplevdes annerledes av Klikk sitt testpanel i 2015. Den gang ga skien dårlig glid på kaldt føre, og skien opplevdes som tung å føre. DNs test fra 2018 har disse skiene som testvinner. Testpanelet skriver at disse skiene gir en god følelse og er lette å skape framdrift med, og skiene kunne føres forover uten at fellene berørte underlaget. Det eneste negative DN trekker fram er at man må være påpasselig med å få skiene tilpasset løperens vekt og teknikk, og at skiene heller ikke er de mest stabile. Likevel mener de alle de andre gode egenskapene gjør opp for dette.

Totalscore: 80/100

Basert på 3 tester. Pris fra 2 350,-

Pris fra 2 350,-

Dagens Næringsliv (2018)

Følelsen er så god at testpanelet til tider glemte at det var fell under sålen Les saken

95
Klikk.no (2015)

Lett ski som funker best på grovkornet snø. Les saken

60
Salomon

80/100

Salomon Equipe RC Skin kommer godt ut i Klikk sin test. Skiene oppleves som stabile og de gir godt feste. Gliden er litt under de beste, og skiene er litt tunge.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

Klikk.no (2015)

Stabile og gode ski. Les saken

80
Rossignol

80/100

Imponerer: Rossignol R-Skin Ultra imponerer testpanelet som synes de scorer godt på både feste og glid. Grunnen til at felleskiene ikke fikk høyeste score, var at de tidvis mistet festet i oppoverbakkene, og at de lugget noe. Ellers mente Dagbladets testpanel at skiene er stødige og stabile, men at de kanskje egner seg best for litt tyngre skigåere.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 000,-

Pris fra 2 000,-

Dagbladet (2019)

Disse er overraskende bra. Jeg kunne lett ha kjøpt disse selv. Les saken (krever medlemskap)

80
Madshus

80/100

For proffene. Madshus Redline Carbon Classic IntelliGrip er ski som testpanelet fra Dagbladet mener er blant de beste i klassen. De vektlegger imidlertid at man må være en god teknisk skiløper for å få utbytte av disse skiene. Da fungerer de godt til staking og oppoverbakker, og skiene glir også godt. Skiene er myke og lette å føre, men det er vanskelig å få ordentlig feste.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test. Pris fra 999,-

Pris fra 999,-

Dagbladet (2018)

Til tross for festemangel, var skiene god å styre og kontrollere, både i og utenfor sporet. Les saken

80
Atomic

79/100

Redster C9 Carbon Skintec Gode ski: DNs testpanel mener også disse skiene er gode felleski, og det er marginale forskjeller som skiller dem fra skiene som fikk høyere poengscore. Her trekker de fram at skiene med fell føles noe mindre stabile i høy fart og sving enn de andre modellene i testen, og dette kommer ekstra godt fram på løst underlag utenfor sporet. Her mener testerne at man mister noe av den lekne følelsen et par ski kan gi. Panelet trekker også fram at dette er en ski som krever mer av løperen for å gi optimalt feste. På flatere terreng der løperen kan gå med full fres framover mener de også at fellen kommer ned i underlaget og bremser.

Totalscore: 79/100

Basert på 2 tester. Pris fra 5 799,-

Pris fra 5 799,-

Dagens Næringsliv (2019)

I motbakke er testpanelet meget positivt overrasket. Les saken (krever medlemskap)

79
Dagens Næringsliv (2019)

Denne skien mer av løperen for optimalt feste Les saken (krever medlemskap)

79
Fischer

76/100

Fischer Twin Skin Carbon IFP ble testet av DNs ekspertpanel og der var det bred enighet om at disse skiene egner seg best til konkurranseløpere. Har du god teknikk får du mye ut av disse skiene, som da vil gi godt feste og super glid.

Totalscore: 76/100

Basert på 1 test. Pris fra 4 349,-

Pris fra 4 349,-

Dagens Næringsliv (2017)

Skien krever god skiteknikk om potensialet skal tas helt ut Les saken (krever medlemskap)

76
Beste priser
Nava Sport 4 349,- Til Prisjakt

Levert av:

Skitrab

74/100

Skitrab Team Comp Duo Skin er et lite kjent italiensk merke som overrasket DNs testpanel positivt. Spesielt er skiene en fryd å gå på ved staking i oppoverbakke. Skiene gir framdrift i hvert fraspark og er lette å ha på beina. Det som trekker ned er mangel på stabilitet, samt at de er litt tunge i svingene. Skitrab når dermed ikke helt opp.

Totalscore: 74/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2018)

Skitrab har antydninger til å hamle opp med de beste, men når ikke helt opp. Les saken

74
Rossignol

70/100

Rossignol R-skin Race får ros i DNs testpanel for å gi godt feste på alle typer føre. Hvis du verdsetter god glid fremfor feste, kan du kanskje få mer glede av andre felleski i testen. Hos Klikk deler testpanelet DNs opplevelse av skiene, og mener de både er gode å føre, gir bra feste og har grei glid, men litt lugging gir trekk i poengsummen.

Totalscore: 70/100

Basert på 3 tester. Pris fra 1 751,-

Pris fra 1 751,-

Klikk.no (2015)

Meget bra ski. Nest best i testen.

80
UTE (2017)

For turgåere og løpere på middels ferdighetsnivå, og som er opptatt av sikkert feste, er dette et godt valg. Les saken (krever medlemskap)

56
Madshus

70/100

Madshus Nanosonic Carbon Classic IntelliGrip faller ikke helt i smak hos Utemagasinet som hadde forventet mer av klassiske ski fra Madshus. I tillegg til at skien subber, fikk den også noe trekk for dårlig feste og slipp. DNs 2017-test var litt mildere i sin dom, og mener skiene gir godt feste, og egner seg for hvermannsen, men gliden kan ikke måle seg mot de beste skiene i deres test. Skiene opplevdes som tunge å stake på. Flytting av bindingene ga ikke så mye uttelling som de kunne ønsket seg. I 2018-testen skriver DN at skiene er jevnt over gode og gir godt feste selv når teknikken er sliten etter mange meter i løypa. Igjen trekkes det fram at skiene subber noe når det stakes hardt, og den gode skifølelsen uteblir.

Totalscore: 70/100

Basert på 3 tester.

Dagens Næringsliv (2018)

Testens desidert dyreste ski sliter med å konkurrere om førsteplassen fordi den store wow-faktoren uteblir. Les saken

80
Dagens Næringsliv (2017)

Et hakk ned i forhold til skiene som kapret de fire øverste plassene Les saken (krever medlemskap)

63
Salomon

69/100

For proffene. Salomon S/Race Skin er lette ski med lav profil og dette gir god kontakt med snøen. Utemagasinet opplever den ekte "klassisk-følelsen", og mener skiene også egner seg som konkurranseski. Testpanelet mener skiene egner seg best for viderekomne, og det kreves litt teknikk og fraspark for å gå godt feste, til gjengjeld føler man ikke fellene ved staking. DNs testpanel er langt på vei enig med Utemagasinet, skiene oppleves som svært gode å stake på og gir god glid. De mener også skiene egner seg for skigåere med god teknikk. Dagbladet mener derimot at disse skiene har forferdelig dårlig glid, og at det stopper opp hver gang man tar et nytt staketak. Til gjengjeld er festet i oppoverbakkene utrolig godt, mener testpanelet der.

Totalscore: 69/100

Basert på 3 tester. Pris fra 7 199,-

Pris fra 7 199,-

Dagens Næringsliv (2017)

Perfekt treningsski til aktive løpere og en god konkurranseski for mosjoniste Les saken (krever medlemskap)

75
Dagbladet (2018)

Med så dårlig glid havner du ikke øverst på resultatlista. Les saken

40
Beste priser
Skistarshop 7 199,- Til Prisjakt

Levert av:

Atomic

63/100

Atomic Redster C7 er nest best i testen til TV2 når det gjelder feste. På 100 meter slak bakke gled skiene på 63,4 sekunder, som var best av alle i testen. Når det gjelder føring er disse skiene verken spesielt gode eller dårlige. DN mener skiene føles svært lette på føttene, men at det blir noe vingling i diagonalgangen. Man må bruke en litt annen teknikk som det tar tid å venne seg til. De legger til at denne skien ikke passer for turgåere, men mer erfarne skiløpere.

Totalscore: 63/100

Basert på 2 tester. Pris fra 1 549,-

Pris fra 1 549,-

Dagens Næringsliv (2018)

Den smale tuppen gjør at skiene må føres på en litt annen måte og dette tar det tid å venne seg til. Les saken

66
TV2 Hjelper Deg (2018)

Nest beste ski i testen på feste. Les saken

60
Madshus

60/100

Madshus Terrasonic Intelligrip er en ski som egner seg for den typiske turgåeren ifølge Klikk, som mener at skien ikke krever noe særlig av løperen. Skiene fikk minuspoeng for å subbe ved staking, og lite spenn. Dagbladets testpanel bestående av amatører og eksperter er enige om at skien er stabil og lett å manøvre, den gir stort sett bra feste og glir fint i nedoverbakker.

Totalscore: 60/100

Basert på 3 tester.

TV2 Hjelper Deg (2018)

Nest best glid i testen. Les saken

60
Klikk.no (2015)

Turpreget ski som mangler litt liv Les saken

60
Salomon

60/100

Godt feste Dagbladets testpanel er enige om at Salomon RC 8 skiene gir best feste blant modellene i deres test, så her sitter felleskiene godt i oppoverbakke uansett tekniske ferdigheter. Skiene er noe smalere enn tidligere Salomon-modeller, og dette gjør at de lugger mindre og gir noe bedre glid, men med unntak av den letteste personen i testen synes resten av testpanelet at gliden var ganske dårlig. Fellen beskrives som aggressiv, og legger en demper på farten i nedoverbakker. Prisen framheves som gunstig.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

Dagbladet (2019)

Dette er skiene for deg som ikke er opptatt av fart, men foretrekker sikkert feste Les saken (krever medlemskap)

60
Salomon

60/100

Salomon Equipe 8X får lik dom av ekspertene og amatørene hos Dagbladet: en ski med svært godt feste, som egner seg for dem som trenger litt brems i nedoverbakkene, ikke er helt stødige på tyngdeoverføring, eller turgåere generelt. Altså en ski som passer fint til nybegynnere og turgåere uten perfekt teknikk.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

Dagbladet (2017)

Ingen av de andre skiene gir så godt feste som Salomon Les saken (krever medlemskap)

60
Fischer

60/100

For proffene. Fischer Twin Skin Speedmax er en ski som krever svært god teknikk. Skiene har ikke så god glid som testpanelet skulle ønske, selv om de funger når det gjelder staking så lugger det litt i utforbakkene. De har heller ikke spesielt godt grep om bakkene oppover.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 8 999,-

Pris fra 8 999,-

Dagbladet (2018)

Dette er en ski som krever mye av teknikken din. Les saken

60
Atomic

60/100

Atomic Pro C3 Skintec oppleves som en felleski som gir godt feste på mange fører, men dette går noe utover gliden, mener Dagbladets ekspertpanel. Derfor får ikke skiene full pott i deres test.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 749,-

Pris fra 2 749,-

Dagbladet (2017)

De subber litt, men er du opptatt av godt feste er de likevel et godt valg Les saken (krever medlemskap)

60
Salomon

59/100

Salomon RC Skin CL har verken god glid eller godt feste, slår TV2 Hjelper deg fast. På testen av glid brukte testeren 64,6 sekunder på å komme seg ned en slak bakke på 100 meter. Når det gjelder føring av ski er den hakket bedre. DN mener dette er en stabil allround-ski, som er mer enn OK på alle områder. Skiene er riktignok ganske tunge i svingene, og gir ikke god nok framdrift etter fraspark. Dette er en ski for dem som verdsetter stabilitet framfor fart.

Totalscore: 59/100

Basert på 2 tester.

Dagens Næringsliv (2018)

Den føles som en feiende flott markaski og oser av trygghet. Les saken

77
Fischer

55/100

Peltonen SkinPro classic kommer ikke spesielt godt ut i DNs 2017-test. Panelet mener den er tung, subber og gjør det vanskelig å finne balanse mellom glid og feste. De fungerer relativt godt til staking, og panelet mener disse er fine for mosjonister som ikke vil tømme lommeboka helt. DNs 2018-test er i stor grad samsvarende, og legger til at skiene er ubalanserte. Utemagasinet var også enige med DN: skiene opplevdes som tunge, subbete og de lugget på tvers av teknikker. De merket seg riktignok at skiene ga godt feste i isete spor, og syntes festet var godt jevnt over.

Totalscore: 55/100

Basert på 3 tester.

Dagens Næringsliv (2017)

Testens billigste ski

54
Dagens Næringsliv (2018)

Ubalansen gjør det tungt å føre skiene forover, og det føles som om skien ønsker seg ut til siden Les saken

48
Skitrab

53/100

Skitrab Gara Aero Duo Skin kommer dårligst ut av testen, og DNs panel er enige om at disse befinner seg på et lavere nivå enn de andre skiene med feller i testen. I tillegg har de en stiv prislapp, og da hjelper det lite at felleskiene har dårlig glid og oppleves som subbete. På en positive siden har skiene meget godt feste, og deltakerne mener disse kunne egne seg for turgåere heller enn proffene. Skal man gå på ski med høy hastighet, egner disse felleskiene rett og slett ikke.

Totalscore: 53/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Å gå fort med disse krever stor fysisk innsats. Les saken (krever medlemskap)

53
Salomon

40/100

Salomon Aero 9 Skin kom dårligst ut i Klikk sin test av felleski. Utover at de opplevdes som stabile, fikk de minuspoeng for å være tunge, gi dårlig glid og subbe.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 299,-

Pris fra 2 299,-

Klikk.no (2015)

Tunge på foten. Testes svakeste. Les saken

40
Rossignol

40/100

Rossignol R-skin Sport kommer dårligst ut i Dagbladets test. Både amatørpanelet og Skiforeningen synes skiene er tunge å manøvre, og dårlig feste og glid påvirker resultatet.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

Madshus

40/100

Dyre ski: Madshus Nordic pro IntelliGrip får ikke mye skryt at Dagbladets testpanel som mener de glipper i oppoverbakke, lugger og er tunge. Men ekspertene i panelet framhever at ved god tyngdeoverføring yter skiene bra, så dette kan være en ok ski for deg som har teknikken inne. Justering av bindingene hjalp noe, men ingen i testpanelet syntes gliden var fantastisk. Skiene oppleves stabile i skisporet, men ikke fullt så stødige utenfor.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 499,-

Pris fra 1 499,-

Dagbladet (2019)

Flere av testpersonene opplever at Madshus-skiene lugger, glipper i oppoverbakke og er tunge å gå med Les saken (krever medlemskap)

40
#felleski #rossignol #atomic #madshus #salomon #fischer #skitrab #peltonen

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn