Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Slik forbereder du deg til Black Friday

Black Friday er dagen hvor mange ønsker å sikre seg noen kupp. Dessverre er ikke alle tilbud like gode, og her får du 8 tips til hvordan du får mest ut av salget.

8 tips til Black Friday


  • 1) Finn produktene som er best i test
  • 2) Lagre prisvarsel hos Prisjakt
  • 3) Finn ut hva det du vil kjøpe koster i dag
  • 4) Spar tid: registrer deg med profil hos de nettbutikkene du vil handle fra
  • 5) Sjekk prisgarantien
  • 6) Husk å inkludere frakt, toll og gebyrer i prisen
  • 7) Sjekk om favorittbloggene dine har spesialtilbud
  • 8) Har du medlemskap kan et besøk på hjemmesiden vise deg medlemstilbud

Flere av de store butikk-kjedene har såkalt Black Week, og man forventer at salget allerede starter mandag 25. november, men selve Black Friday er fredag 29. november. Generelt kan man si at Black Week/Friday gir handelsstanden en god mulighet til å få kundene i kjøpsmodus og inn i butikkene.

For ikke alle varer er på salg, og da Prisjakt undersøkte de 5000 mest populære produktene sine, fant de ut av kun 9 prosent av disse ble satt ned med 20 prosent eller mer i forbindelse med Black Friday. Skal du gjøre noen kupp er det god planlegging som gjelder.Kjøp produktene som er best i test

Det er særlig elektronikkbransjen som merker stor pågang på Black Friday, og det skal også sies at de markedsfører sine tilbud kraftig i forbindelse med dagen. Mange kunder benytter sjansen til å komme i gang med julehandelen, mens andre bruker anledningen til å kjøpe større ting som ny vaskemaskin eller TV. Da er det ekstra viktig å vite at man faktisk kjøper et godt produkt.

Test.no finner du mange tester innenfor en rekke produktkategorier. Blant de nyeste testene som er populære nå finner du blant annet:

Hvor bra er egentlig produktet? Sjekk Test.no for å sikre deg at produktet ikke er en flopp.

Det er lett å la seg rive med når tilbud, salg og lave priser tapetserer butikkene. Black Friday gir butikkene en god anledning til å tømme varelageret, men det kan være ulike årsaker til at varene ikke har blitt solgt. Det kan være for lite markedsføring, upopulære fargevalg eller design, eller så kan det faktisk hende at produktet ikke er så bra.

Her på Test.no har redaksjonen gjort google-jobben for deg, og laget store samletester innenfor en rekke produktkategorier. De ulike produktene får så en samlescore basert på flere tester fra troverdige norske og internasjonale testpaneler. Slik kan du spare tid, og unngå å kjøpe produkter du blir misfornøyd med i ettertid.

Her kan du finne alle testene om:

Test.no er også integrert med Prisjakt, slik at du enkelt kan sjekke både testresultater og priser samtidig.

Lagre prissøk på Prisjakt

Når du har bestemt deg for nøyaktig hvilke produkter du vil kjøpe, kan du sette opp prisvarsel hos Prisjakt. Da blir du varslet så fort prisen på varene du har lagret endrer seg. Slik går du ikke glipp av tilbud selv om du ikke har mulighet til sjekke nettbutikkene hele dagen. Husk at frakt også kan spille inn på prisen, og frakt kan man også inkludere i prisfiltreringen på Prisjakt.

Du bør også søke opp produktet hos Prisjakt, og se på prishistorikken for å få en oversikt over hva produktet har kostet de siste månedene. Da vil du fort få en pekepinn på om du bør slå til på tilbudet.

Er Black Friday-tilbudet faktisk et tilbud?

Lei av å bli lurt? Undersøk prishistorikk før Black Friday

En del butikker oppgir kun salgspris og ikke førpris. Da har du ikke noe å sammenligne med, og hvor godt er da egentlig tilbudet butikken gir deg? Sørg for å sjekke prisene på de produktene du ønsker deg før Black Friday, så får du et mer realistisk bilde av hvor stort avslag du får.

Det er heller ikke uvanlig at en del butikker har høyere førpris på sine produkter enn konkurrentene. Det kan gi inntrykk av at avslaget er større enn det egentlig er, sammenlignet med hvor mye avslaget ville vært hos konkurrenten.

Store plakater med ord som SJEKK PRISEN er ikke nødvendigvis ensbetydende med salg. Butikkene må forholde seg til strenge regler rundt markedsføring av salgsvarer, samt når de kan bruke ord som salg eller tilbud. Dersom de alltid har salg, har de i realiteten ikke salg, da “salgsprisene” i praksis er de vanlige prisene du får til enhver tid.

Reglene rundt salg sier blant annet at varen skal være solgt til ordinær pris i minst seks uker før man kan kalle den nye prisen salg eller tilbud. Varen skal heller ikke selges til nedsatt pris i lengre enn seks uker. Det er tommelfingerregelen butikkene skal operere etter.

Spar tid på registrering

Skal Black Friday-kuppene kjøpes på nett, kan en miste mye dyrebar tid om man blir sittende og registrere brukerprofil og betalingsinformasjon hos de ulike butikkene. Sørg for å gjøre dette i forkant, så går kjøpet mye raskere på selve dagen.

Når du først er i gang, kan du også markere de produktene du ønsker å kjøpe som favoritter eller lagre dem på andre måter. Da vil det være raskere å søke dem fram igjen, i tillegg får du en oversikt over hva du vil kjøpe og ca. hvor mye det kommer til å koste.

Prisgaranti - Sjekk prisene online

Om du bruker Prisjakt, kan du enkelt få oversikt over prisen de ulike butikkene selger den samme varen for. Noen butikker har også rimeligere priser i onlinebutikken enn i den fysiske butikken. Dersom du gjør butikkpersonalet oppmerksom på differansen, vil du i de fleste tilfeller bli tilbudt den rimeligste prisen.

Les også: Hvilken babycall er best i test?

Det samme gjelder om butikken har prisgaranti. Finner du varen billigere på nett hos en konkurrent, vil de som regel tilby deg den samme prisen, men det forutsetter at du selv ber om det.

Mange butikker opererer også med Cyber Monday. Dette er mandagen etter Black Friday, og da er det nettbutikkenes tur til å ha salg. Har butikkene prisgaranti og varen du kjøpte på Black Friday blir ytterligere nedsatt på Cyber Monday, kan du kontakte butikken og få tilbake differansen.

Husk toll

De fleste nordmenn handler varer fra nettbutikker i både innland og utland. I Norge vi har tollavgifter på utenlandske varer, og dette gjelder også varer som kommer fra EU. Fram til 1. januar 2020 kan du kjøpe varer tollfritt fra utlandet for maks 350 kroner, inkludert porto. Fra årsskiftet må du betale toll på alle varer med tollavgift uansett beløp. På toppen av dette kommer gjerne moms og fortollingsgebyr. Den gode nyheten er at en del varekategorier ikke har tollavgift.

I denne artikkelen fra DinSide, finner du en oversikt over ulike varegruppers tollsatser og hvilke produktkategorier som er unntatt importtoll.

Du kan benytte Tolletatens importkalkulator til å beregne hvor mye toll du får på ditt kjøp.

Bloggere

Det kan være lurt å ta en titt innom favorittbloggene dine og sjekke om de har noen gode tilbud til sine lesere.

Det er ikke bare butikkene som kan gi deg rabatter i forbindelse med Black Friday. Bloggere gjør ofte kommersielle samarbeid med butikker hvor de får spesielle rabattkoder som de deler med sine følgere. Tilbudet gjelder kun om du bruker denne koden, og er ikke tilgjengelig for alle butikkens kunder.

Stor test: Armbåndet som hjelper deg i gang med treningen.

Derfor kan det lønne seg å ta turen innom noen blogger for å se om de har noen eksklusive tilbud på varer butikkene ikke har satt ned. Ofte gjelder dette kategorier som klær, kosmetikk og sportsutstyr.

Medlemskap

Ulike medlemskap som Obos, Kickback og Trumf har egne tilbud til sine medlemmer på Black Friday. Ta deg derfor en tur innom medlemssidene og sjekk at du ikke går glipp av noen godbiter.

Om Black Friday

Black Friday er en amerikansk/canadisk tradisjon, hvor butikkene har salg etter høsttakkefesten eller Thanksgiving, som er den fjerde torsdagen i november. Mange kjøpmenn opplever at tallene i regnskapet går fra rødt til svart denne dagen, derav har dagen fått sitt navn.

For noen år tilbake begynte også norske butikker å ha salg på Black Friday, og norske forbrukere lot seg ikke be to ganger til kjøpefesten. I 2018 ble det omsatt varer for 3,7 milliarder kroner i Norge på denne dagen ifølge Virke, og det forventes en høy omsetning også i år.

For å være sikker på at du gjør noen gode kupp, anbefaler vi deg å ta turen innom Test.no og se om du finner test av det produktet du ønsker å kjøpe. Her har vi samlet tester fra hele verden, slik at du skal ha så godt grunnlag som mulig for å kunne vurdere produktet. Er det noen produkter du savner eller en produktkategori vi ikke har gjort en test av, tips oss gjerne!