Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Slik får du mest ut av Black Friday

Black Friday er dagen hvor mange ønsker å sikre seg noen gode kupp. Dessverre er ikke alle tilbud like gode, og her kan du lese om hva du må passe på for å få mest ut av salget.

Forbrukerinformasjon

I anledning Black Friday har vi laget er artikkel med tips til hvordan du som forbruker kan gjøre gode kjøp, og hvordan du unngår å blir lurt av lokketilbud og villedende markedsføring.

Om noe skulle være uklart, eller om du har spørsmål, så send oss gjerne en epost.

Black Friday er en amerikansk/canadisk tradisjon, hvor butikkene har salg etter høsttakkefesten eller Thanksgiving, som er den fjerde torsdagen i november. Mange kjøpmenn opplever at tallene i regnskapet går fra rødt til svart denne dagen, derav har dagen fått sitt navn.

For noen år tilbake begynte også norske butikker å ha salg på Black Friday, og norske forbrukere lot seg ikke be to ganger om å bli med på kjøpefesten. I 2016 ble det omsatt varer for 1,5 milliarder kroner i Norge på denne dagen ifølge Virke, og det forventes en høy omsetning også i år.

Det er særlig elektronikkbransjen som merker stor pågang på Black Friday, og det skal også sies at de markedsfører sine tilbud kraftig i forbindelse med dagen. Mange benytter sjansen til å komme i gang med julehandelen, mens andre bruker anledningen til å kjøpe større ting som ny vaskemaskin eller TV.

Test.no finner du mange tester innenfor produktkategorien teknologi. Blant de nyeste testene finner du mobiltelefoner, PC-er og trådeløse hodetelefoner.

Fredagsfella

Kjøpefest til tross, det er lett å bli blendet av lokkepriser og gode tilbud, og mange opplever nok å gjøre et bomkjøp eller to. For å unngå dette burde du forberede deg i forkant av dagen, slik at impulskjøpene ikke blir noe du angrer på i etterkant.

Hvor godt er egentlig tilbudet?
Er varen på salg? Vær nøye med å sjekke førprisen slik at du ikke blir lurt til å tro at avslaget er større enn det faktisk er.

En del butikker oppgir kun salgspris og ikke førpris. Da har du faktisk ikke noe å sammenligne med, og hvor godt er da egentlig tilbudet butikken gir deg? Sørg for å sjekke prisene på de produktene du ønsker deg før Black Friday, så får du et mer realistisk bilde av hvor stort avslag du får.

Det er heller ikke uvanlig at en del butikker har høyere førpris på sine produkter enn konkurrentene. Det kan gi inntrykk av at avslaget er større enn det egentlig er, sammenlignet med hvor mye avslaget ville vært hos konkurrenten.

Er tilbudet faktisk et tilbud?

Store plakater med ord som SJEKK PRISEN er ikke nødvendigvis ensbetydende med salg. Butikkene må forholde seg til strenge regler rundt markedsføring av salgsvarer, samt når de kan bruke ord som salg eller tilbud. Dersom de alltid har salg, har de i realiteten faktisk ikke salg, da “salgsprisene” i praksis er de vanlige prisene du får til enhver tid.

Stor test: DAB-radioene som gir den fineste lyden.

Reglene rundt salg sier blant annet at varen skal være solgt til ordinær pris i minst seks uker før man kan kalle den nye prisen salg eller tilbud. Varen skal heller ikke selges til nedsatt pris i lengre enn seks uker. Det er tommelfingerregelen butikkene skal operere etter.

Sjekk prisene online
Hvor mye koster produktet i nettbutikken? Er det billigere på nett, vil de fleste kjedene tilby denne prisen i sin fysiske butikk.

Om du bruker en tjeneste som Prisjakt, kan du enkelt få oversikt over prisen de ulike butikkene selger den samme varen for. Noen butikker har også rimeligere priser i onlinebutikken enn i den fysiske butikken. Dersom du gjør butikkpersonalet oppmerksom på differansen, vil du i de fleste tilfeller bli tilbudt den rimeligste prisen.

Les også: Hvilken babycall er best i test?

Det samme gjelder om butikken har prisgaranti. Finner du varen billigere på nett hos en konkurrent, vil de som regel tilby deg den samme prisen, men det forutsetter at du selv ber om det.

Mange butikker opererer også med Cyber Monday. Dette er mandagen etter Black Friday, og da er det nettbutikkenes tur til å ha salg. Har butikkene prisgaranti og varen du kjøpte på Black Friday blir ytterligere nedsatt på Cyber Monday, kan du kontakte butikken og få tilbake differansen.

Unngå katta i sekken
Hvor bra er egentlig produktet? Sjekk Test.no for å sikre deg at produktet ikke er en flopp.

Det er lett å la seg rive med når tilbud, salg og lave priser blir annonsert og folk tilsynelatende kaster seg over varene. Men er det faktisk slik at butikkene også benytter dagen til å tømme varelageret, også for de varene som ikke har solgt så godt?

Ulike ting kan være årsaken til at varer ikke selges ut. Det kan være for lite markedsføring, upopulære fargevalg eller design, eller så kan det faktisk hende at produktet ikke er så bra.

Stor samletest: Platespillerens tilbakekomst.

På nettet finnes det mange tester av produkter, særlig innenfor elektronikk-kategorien er dette populært. Derfor kan det være lurt å sjekke hva ulike kilder skriver om produktet før du faktisk kjøper det.

Her på Test.no har redaksjonen gjort google-jobben for deg, og laget store samletester innenfor en rekke produktkategorier. De ulike produktene får så en samlescore basert på flere tester fra troverdige norske og internasjonale testpaneler. Slik kan du spare tid, og unngå å kjøpe produkter du blir misfornøyd med i ettertid.

Test.no er også integrert med Prisjakt, slik at du enkelt kan sjekke både testresultat og pris samtidig.

Ikke brenn deg på toll

Tre av fire nordmenn handler på nett, både i utland og innland, og netthandelen har økt kraftig hvert år siden 2009. Men Norge har tollavgifter på utenlandske varer, og dette gjelder også varer som kommer fra EU. Du kan kjøpe varer tollfritt fra utlandet for maks 350 kroner, inkludert porto.

Det kan være lurt å ta en titt innom favorittbloggene dine og sjekke om de har noen gode tilbud til sine lesere.

Er kjøpet ditt dyrere enn dette, vil du måtte betale en tollavgift. Hvor mye denne kommer på avhenger av hva slags produkt du kjøper og hvor mye det koster. Ulike varegrupper har ulike prosentsatser for toll. Du kan benytte Tolletatens importkalkulator og beregne hvor mye toll du får på ditt kjøp.

Er du glad i å handle sportsutstyr på nett? På Test.no finner du mange tester innenfor produktkategorien Sport & Fritid . Pass på toll, men også at produktene faktisk er bra! Sjekk blant annet tester av telt, soveposer og hodelykter.

Spar tid på registrering

Skal Black Friday- kuppene kjøpes på nett, kan en miste mye dyrebar tid om man blir sittende å registere brukerprofil og betalingsinformasjon hos de ulike butikkene. Sørg for å gjøre dette i forkant, så går kjøpet mye raskere på selve dagen.

Når du først er i gang, kan du også markere de produktene du ønsker å kjøpe som favoritter eller lagre dem på andre måter. Da vil det være raskere å søke dem frem igjen, i tillegg får du en oversikt over hva du vil kjøpe og ca. hvor mye det kommer til å koste.

Bloggere

Det er ikke bare butikkene som kan gi deg rabatter i forbindelse med Black Friday. Bloggere gjør ofte kommersielle samarbeid med butikker hvor de får spesielle rabattkoder som de deler med sine følgere. Tilbudet gjelder kun om du bruker denne koden, og er ikke tilgjengelig for alle butikkens kunder.

Stor test: Armbåndet som hjelper deg i gang med treningen.

Derfor kan det lønne seg å ta turen innom noen blogger for å se om de har noen eksklusive tilbud på varer butikkene ikke har satt ned. Ofte gjelder dette kategorier som klær, kosmetikk og sportsutstyr.

Medlemskap

Ulike medlemskap som Obos, Kickback og Trumf har egne tilbud til sine medlemmer på Black Friday. Ta deg derfor en tur innom medlemssidene og sjekk at du ikke går glipp av noen godbiter.

For å være sikker på at du gjør noen gode kupp, anbefaler vi deg å ta turen innom Test.no og se om du finner test av det produktet du ønsker å kjøpe. Her har vi samlet tester fra hele verden, slik at du skal ha så godt grunnlag som mulig for å kunne vurdere produktet. Er det noen produkter du savner eller en produktkategori vi ikke har gjort en test av, tips oss gjerne!

Følg oss på Facebook

Vi publiserer alle nye tester via vår Facebookside. Følg oss for å holde deg oppdatert på nye tester.