Test av populære mobiltelefoner: Her er toppmodellene for 2020
En rimelig smarttelefon er årets testvinner. I denne testen kan du sammenligne de mest populære mobiltelefonene på markedet nå og se hvilken som er best i test.
Populære emneknagger:
#nettbrett
#sony
#xperia
#hybrid
#pc
#microsoft
#surface
#surface-pro
#samsung
#galaxy
22 treff
En rimelig smarttelefon er årets testvinner. I denne testen kan du sammenligne de mest populære mobiltelefonene på markedet nå og se hvilken som er best i test.
En god smarthøyttaler skal ikke bare gjøre som du sier – den skal også låte bra. Her er årets beste smarthøyttalere.
Om du ønsker et stabilt hjemmenettverk kan mesh være det du har ventet på. Se hvilken mesh-router som gir best dekning.
VR-briller er ikke noe nytt, men det er fortsatt en snakkis, og nye modeller dukker stadig opp på markedet. I denne samletesten ser du hvilke som er best på tvers av forbrukertester i Norge og utlandet – uansett hvilket budsjett du har og hvordan du har tenkt å bruke brillene.
Mye har skjedd på mobilfronten de siste årene. Stadig vekk lanseres nye mobiltelefoner og mellom- og lavprissegmentet utvides med nye utgaver som tar opp kampen mot de etablerte toppmodellene.
Hvilken mobiltelefon er den beste av de beste, og har de billigere alternativene noe å stille opp med mot de dyreste flaggskipene?
Nettbrett har blitt svært populære de siste årene, og det får mye av skylden for nedgangen i PC- salget. Her får du en oversikt over hvilke testscore ulike nettbrett har fått i både norske og utenlandske tester.
VR-headset kan ta deg inn i en virtuell virkelighet og gi deg helt nye opplevelser. Her har VR-brillene fått en samlet score basert på norske og utenlandske forbrukertester.
Det aller første nettbrettet så dagens lys i april 2010, og siden den gang har markedet eksplodert. Hvilket nettbrett troner på toppen i dag?
LG er Googles partner i produksjonen av Nexus 5X. Det er en mindre og billigere variant av Nexus 6P, med en 5,2 tommer skjerm. Den er rask, god å holde i hånden, har godt kamera og bra skjerm. Den har ikke topp batteriliv og ingen minnekortleser.
Google samarbeider med Huawei om Nexus 6P. Storebroren til Nexus 5X regnes som en phablet med sin 5,7 tommer skjerm. Flere hevder den er den beste Android-telefonen, med flott byggekvalitet, gode prestasjoner og langt batteriliv. Den trekkes for høy pris og mangel på minnekortleser.
Google Nexus 9 får svært gode karakterer for hurtighet, skarp skjerm og lang levetid på batteriet. Det mangler derimot noe på lagringskapasitet og skjermens følsomhet.
Google WiFi er en brukervennlig løsning som får mye skryt for et enkelt oppsett via app. Det kreves innlogging med Google-konto for å få innblikk i eget nettverk og justere innstillinger. Når man beveger seg bort fra nodene er det en gjentagende kritikk at hastigheten synker noe. Nodene er stilrene, og godt egnet til å plasseres rundt i boligen uten at det sjenerer. Flere kommenterer på en i overkant stiv pris, særlig med tanke på litt begrensede funksjoner.
Nettverk standard: IEEE 802.11 a/b/g/n/ac, TX Beamforming
Trådløs hastighet: 300 Mbps på 2.4 GHz, 867 Mbps på 5 GHz
Frekvensbånd: Dual-band, 1 x 2,4 GHz, 1 x 5 GHz
Enheter: 2 enheter med 2 antenner
Nettverksporter: 2 per enhet
Størrelse (H x D x B): 106mm x 106mm x 69mm
Vekt: 340 g
Google Pixel XL 2 er en oppgradert modell av forgjengeren XL. Den har kraftigere prosessor, mer batterikapasitet og bedre skjerm. Skjermen får skryt for god oppløsning, fargegjengivning og samle rammer. OBS! Flere internasjonale medier har meldt om såkalt innbrenning i skjermen etter kort tids bruk. Innbrenning er en skade som ofte skjer over flere år på OLED-skjermer, og gir grå områder med flekker. Foreløpig er det uklart om dette skyldes en produksjonsfeil. Kameraet får skryt for å ta svært gode bilder med fin fargegjengivning. Anmelderne irriterer seg over at den ikke har standard hodetelefonutgang. Selve lyden regnes som svært god, både med og uten hodetelefoner.
Produktspesifikasjoner
Modell: Google Pixel XL 2
Batteri: 3520 mAh
Skjerm: 6 tommer (2880 x 1440 px)P-OLED
Lagring: 64 eller 128 GB
Minne: 4 GB
Teknologi: USB-C
Vekt: 175 gram
Størrelse: 15,79 x 7,67 x 0,79 cm
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 835
Kamera: 12 MP, 8 MP frontkamera
Operativsystem: Android 8.0 (Oreo)
Grafikk: Adreno 540
Google Pixel XL er en mobiltelefon med stor skjerm og høy oppløsning. Kameraet er svært godt, og programvaren gjør den lynrask i bruk. Den er værsikret med såkalt IP53 sertifisering, og den er godt utstyrt med kabler. Stemmeassisten fungerer ikke med norsk språk, og den fungerer i det store og hele dårlig. Batteriet er ok, og byggekvaliteten solid.
Produktspesifikasjoner
Modell: Google Pixel XL
Batteri: 3450 mAh
Skjerm: 5,5 tommer, 2560 x 1440
Lagring:Opptil 128 GB
Minne: 4 GB
Teknologi: USB type-C, mini-jack
Vekt: 168 gram
Størrelse: 15,47 x 7,57 x 0,86 cm
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 821
Kamera: 16 MP/ 2 MP frontkamera
Operativsystem: Android 7 Nougat
Grafikk: Adreno 530
Google Pixel 4 XL er relativt like Pixel 4, og derfor har vi valgt å slå dem sammen i denne testen. Oppsummert blir Google Pixel 4 XL beskrevet som en middelmådig mobiltelefon, og kun på pris kan den måle seg med andre toppmodeller. Den har ansiktsgjenkjenning, men denne beskrives som upresis, og dette er ekstra irriterende ettersom den ikke har fingeravtrykksleser.
Som en annen del av Googles sensorteknologi (Soli) har mobilen Motion Sense. Det betyr at telefonen kan lese håndbevegelser og man kan på den måten styre alarm, musikk og avvise anrop, men ikke noe annet. Derfor virker Motion Sense litt malplassert, og anmelderne ser ikke helt nytten. Mobilen kommer kun med 64/128 GB lagringsplass og batteritiden får slakt. OLED- skjermen er 6,3 tommer, og har bedre oppløsning enn forgjengeren. Designet beskrives som pent og minimalistisk. Kameraet skryt, særlig telelinsen gir gode bilder både på avstand og i portrettmodus, nattmodusen er relativt uendret sammenlignet med tidligere Google-modeller.
Produktspesifikasjoner
Modell: Google Pixel 4 XL
Skjerm: 6,3" P-OLED, 1440 x 3040 piksler, HDR
Grafikk: Adreno 640
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 855, Octa-core (1x2.84 GHz Kryo 485 & 3x2.42 GHz Kryo 485 & 4x1.78 GHz Kryo 485)
Lagring: 64/128 GB, ikke plass til MicroSD
Minne/RAM: 6 GB
Teknologi: Støv- og vann-resistent, eSIM.
Vekt: 193 gram
Størrelse: 160.4 x 75.1 x 8.2 mm
Kamera: 12.2 MP, f/1.7, 27 mm (vidde), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF, OIS, 16 MP, f/2.4, 50mm (telephoto), 1/3.6", 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optisk zoom, Frontkamera 8 MP, f/2.0, 22mm (vidde), 1.22µm,
Operativsystem: Android 10.0
Batteri: 3700 mAh. Hurtiglading, trådløs lading.
Google Home Mini er supersøt ifølge PCmag, og som navnet tilsier er denne smarthøyttaleren liten. Den aktiveres gjennom Google Home-appen, og fire lamper lyser i midten når assistenten svarer deg. Små høyttalere er som oftest ikke så gode lydmessig, men denne er ikke så aller verst ifølge PCmag. Tomsguide sammenligner den med Amazons Echo Dot, og mener både design og lyd er milevis foran konkurrenten. Den holder neppe for dem som er veldig opptatt av bra lyd, men fungerer fint med stemmeassistenten. Det som trekker mest ned er høyttalerenes manglende evne til å samarbeide med tredjeparter, noe for eksempel Amazons høyttalere kan. Den har heller ingen AUX-port.
Styringssystem: Google Home
Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth
Tilkobling: Mikro-USB
Google Home Max har helt utrolig god og detaljert lyd, ifølge ITavisen. Dette er anmelderen fra PCmag enig i. Hemmligheten er visstnok at Google analyserer rommet høyttaleren plasseres i, slik at lyden blir optimal. Musikk kan spilles fra Google Play Store, Youtube, Pandora eller Spotify. Volum og låtvalg styres ved å snakke til Googles stemmeassistent. Google Home Max kan kobles med Google Home, Home mini, eller annen høyttaler som er koblet til en Chromecast Audio-overgang. Det eneste ITavisern har å trekke denne høyttaleren for, er at den har dårlig støtte for å brukes til TV. For å gjøre dette må man nemlig koble til med analog lyd ut og også fikle med timingen for at lyd og bilde skal matche.
Styringssystem: Google Home
Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth
Tilkobling: 3,5mm AUX, USB-C
Google Home kan enkelt kobles til enheter i huset, som smartlys, robotstøvsuger, strømming via Chromecast. Google Home fungerer på norsk, selv om ordforrådet er noe innskrenket. Dermed er det viktig å navngi enhetene slik at man enkelt kan kommandere Google, ifølge Lyd & Bilde. For eksempel kan lyset på loftet hete nettopp «lyset på loftet», så man enkelt kan be google «skru på lyset på loftet», skriver de videre i sin anmeldelse. Digi er enig i at ordforrådet til Google Home er dårlig, da den kun forstår kommandoer om man bruker nøyaktige definisjoner. For eksempel holder det ikke å si «spill P4», man er nødt til å bruke hele navnet, i dette tilfellet «spill av P4 radio hele Norge».
Lyden trekker også ned scoren på denne smarthøyttaleren. Den låter innestengt, som ikke er ideelt når man vil høre hva stemmeassistenten sier og dagens nyheter.
Styringssystem: Google Home
Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth
Tilkobling: Mikro-USB
Google Daydream View VR (2017) er andre versjon av Daydream View VR, og flere mener det er en god (om enn liten) forbedring av den første (selges ikke lenger). 2017-versjonen har blitt kompatibel med flere Android-telefoner, og de har fått nye linser. Linsene gir større Field of View, men gjør også at skarpheten ikke er like god som på den forrige versjonen. Ellers finner du noen designforskjeller mellom denne og den første versjonen, som ekstra hodestropp midt over hodet, tykkere og mer holdbart stoff utenpå brillene, og en passform som gir mindre lyslekkasje. De har også fått litt mer innhold, men kildene savner fortsatt flere og bedre apper og spill. VR-brillene er lette å bruke og sette opp, og flesteparten synes de er behagelige å ha på seg. Denne versjonen krever innimellom rekalibrering av fjernkontrollen, ettersom sensormidtpunktet "driver" bortover etter en tids spilling.
Spesifikasjoner
Kompatibel med: Google Pixel 2, Google Pixel, Samsung Galaxy S8 og S8+, Samsung Galaxy Note 8, LG V30, Huawei Mate 9 Pro, Huawei Porche Design Mate 9, Motorola Moto Z2 Force, Motorola Moto Z Force, Motorola Moto Z, ZenFone AR, ZTE Axon 7
Roomscale: Nei
Innebygde hodetelefoner: Nei
Innebygget mikrofon: Nei
Fjernkontroll: Ja
Batteri fjernkontroll: Oppladbart batteri, lades opp via USB Type-C-lader (følger ikke med)
Linse: Fresnel, 2 x 42 mm. 64 mm Interpupillary Distance
Synsfelt (Field Of View): 101˚
Display: Bruker skjermen på mobilen
Sensor hodesett: Akselerometer, gyrometer, proximity
Sensor fjernkontroll: 9 axis IMUs
Tilkobling: NFC, Bluetooth, USB-C
Dimensjoner: 167.8 × 117.1 × 100.2 mm
Vekt: 261 g
Google Daydream View VR er VR-briller for mobil, og den er bare mulig å bruke sammen med Google Pixel-telefoner. Kildene mener oppsettet er enkelt, prisen er gunstig, og de fleste synes VR-brillene er komfortable. Pluss for at de har trådløse fjernkontroller, men en del opplever at kontrollsensorene ikke er helt stødige, altså at fokuspunktet "driver" litt bortover etter noen minutters spilling – selv om du holder fjernkontrollen helt rolig. Trekkes også for lyslekkasje og dårlig utvalg av apper. Denne versjonen er ikke til salgs lenger, og du må i stedet kjøpe etterkommeren, som bl.a. er kompatibel med flere mobiltelefoner.
Spesifikasjoner
Kompatibel med: Google Pixel, Pixel XL, Huawei Mate 9 Pro, ZTE Axon 7, Motorola Moto Z, Asus Zenfone 3 Deluxe
Roomscale: Nei
Innebygde hodetelefoner: Nei
Innebygget mikrofon: Nei
Fjernkontroll: Ja
Batteri fjernkontroll: Oppladbart batteri, lades opp via USB Type-C-lader (følger ikke med)
Linse: 64 mm (Interpupillary Distance)
Synsfelt (Field Of View): 90˚
Display: Bruker skjermen på mobilen
Sensor hodesett: Akselerometer, gyrometer
Sensor fjernkontroll: Ikke oppgitt
Tilkobling: NFC, Bluetooth, USB-C
Dimensjoner: 166.8 x 106.2 x 98.6 mm.
Vekt: 220 g
Google Cardboard VR er den første billigversjonen av VR-briller laget i papp. Dette kan være et svært billig alternativ for deg som vil undersøke om VR-verdenen er noe for deg.
Spesifikasjoner
Kompatibel med: Android- eller iOS-Smarttelefoner opptil 6" med gyroskopsensor
Roomscale: Nei
Innebygde hodetelefoner: Nei
Innebygget mikrofon: Nei
Håndkontroll: Nei
Linse: 64 mm (Interpupillary Distance), 18 mm (Eye Relief)
Synsfelt (Field Of View): 80˚
Display: Bruker skjermen på mobilen
Sensor hodesett: Bruker sensor på mobilen
Tilkobling: Bruker innganger på mobilen
Dimensjoner: Ikke oppgitt
Vekt: Ikke oppgitt