Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.
Foto: Mari Svenningsen / Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Røkt eller urøkt: Her er julens beste pinnekjøtt

Kvaliteten på pinnekjøttet i 2019 varierer like mye som tidligere år. Ekspertene går så langt som å mene at noen typer kan ødelegge julen. Finn ut hva slags røkt og urøkt pinnekjøtt som anbefales i stedet.

Annonse

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Kun årets pinnekjøtt

I 2019 har vi valgt å utelukke eldre tester av pinnekjøtt for å holde resultatlisten så relevant og oppdatert som mulig. Dette gjør at det er få tester til grunn i årets samletest, og du ser ikke hvordan pinnekjøttet har gjort det foregående år.

Hvis du er interessert i å se tidligere års resultater, kan du sjekke fjorårets pinnekjøtt-test. Der er testresultater fra 2016 til og med 2018 inkludert i sammenligningen.

Har du sett en ny test av pinnekjøtt? Send den til oss på kontakt@test.no, slik at vi kan oppdatere testen vår.


Det beste pinnekjøttet

Blant urøkt pinnekjøtt går en klar førsteplass til Gilde Gourmetlam Jostedalsbreen – Urøkt Pinnekjøtt. Det får ti poeng mer enn andreplassen og er i tillegg testet av alle årets kilder.

Vi har ikke kåret en vinner blant røkt pinnekjøtt, da disse er testet kun én gang. Det er likevel verdt å merke seg at Dagens Næringsliv (DN) har gitt flest poeng til et røkt pinnekjøtt – Evanger Pølsefabrikk – Eldhusrøykt Pinnakjøt.

Trykk her for å se hele resultatlisten.



Natriumnitritt (E250)

Pinnekjøtt er lammeribbe som blir konservert ved å saltes, for deretter å tørkes eller gå gjennom en røykeprosess. I nyere tid er det også noen som tilsetter kunstig konserveringmiddel – natriumnitritt (E250), også kalt nitrittsalt.

Natriumnitritt er et salt som brukes for å gi dårlige levevilkår for bakterier som E-coli, samt for at kjøttet skal beholde en fin rødfarge. Kildene oppdager imidlertid bruk av nitrittsalt blant annet på grunn av en unaturlig sterk rødfarge på kjøttet. Tilsetningsstoffet er ikke forbudt i Norge, men omdiskutert, da store mengder er påvist helseskadelig.

I de tilfellene kildene oppgir produsentens bruk av nitrittsalt, har vi opplyst om det i resultatlisten. Vi ber deg uansett dobbeltsjekke innholdsfortegnelsen på forpakningen selv før du kjøper, dersom det er viktig for deg at pinnekjøttet ikke inneholder E250.



Slik testet de pinnekjøttet

Kildene i 2019 er DN, VG og Dagbladet. Alle tre blindtestet pinnekjøttet. DN smakte på både urøkt og røkt pinnekjøtt, mens Dagbladet og VG kun testet førstnevnte.

Vurderingskriteriene

Pinnekjøttet er bedømt etter smak, lukt, konsistens (mørhet og saftighet), utseende, saltinnhold, samt fett- og kjøttbalanse. Størrelsen på utvalget av biter i pakken er også vurdert, samt hvordan de er kuttet.

DN er ellers ekstra opptatt av røyksmak og -lukt i vurderingen av det røkte pinnekjøttet. Noen produsenter unngår i dag de tradisjonelle røykeprosessene ved å tilsette røykaroma eller røyksmak i stedet. En enklere og – ifølge DN – mindre vellykket metode.

Utvanning og tilberedning

Uansett om du kjøper røkt eller urøkt pinnekjøtt, må det vannes ut lenge for å få tilbake sin opprinnelige væskebalanse etter konservering.

Hvor mye pinnekjøttet vannes ut før det dampes eller kokes, har også mye å si for hvor salt resultatet blir. Jo lenger det vannes ut, dess mindre salt blir kjøttet.

DN og Dagbladet vannet ut pinnekjøttet slik produsentene anbefaler. Dagbladet vannet dog aldri ut lenger enn 20 timer, men samtidig korrigerte de poengsummen for den ekstra saltsmaken hvis produsentene anbefaler utvanning over 20 timer. DN valgte lengste utvanningstid der produsenten oppga en valgmulighet.

Etter utvanning dampet Dagbladet pinnekjøttet i 2,5-3 timer. DN dampet kjøttet i 3 timer i ovn.

VG skriver ingen detaljer om utvanning eller tilberedning i deres blindtest, men kokker fra Kulinarisk Akademi utførte kvalitetssikring av prosessen. De har for øvrig testet én type pinnekjøtt som er ferdig utvannet når du kjøper det – First Price Gryteklart – Urøkt Pinnekjøtt.

Ulik poengskala

Kildene bruker forskjellige poengskalaer når de vurderer pinnekjøttet – Dagbladet og VG gir terningkast fra 1 til 6, mens DN gir alt fra 0 til 10 poeng. Vi har regnet om disse resultatene til vår poengskala 0-100. Les mer om måten vi jobber på her.

VG bruker alle mulige terningkast når de gjør sin vurdering, og DN bruker nesten hele spekteret av sin poengskala – dårligste pinnekjøtt får 0 poeng og beste får 9. Dagbladet legger seg på en mer gjennomsnittlig linje når de ruller terningen. De gir kun 3-ere, 4-ere og 5-ere.

Stort sett landsdekkende

Det skal være mulig å få tak i det meste av pinnekjøttet i resultatlisten i de vanlige, store butikkjedene landet over.

Tre av produktene DN testet ble imidlertid kjøpt på en velassortert Meny i Oslo. Det ene er pinnekjøttet med høyest poengscore i testen – Evanger Pølsefabrikk eldhusrøykt pinnakjøt. DN skriver ikke hvilke to andre det gjelder.

VG oppgir for det meste hvilke spesifikke matbutikker de har handlet fra.



Prisantydninger

For hvert pinnekjøtt i resultatlisten står det oppført prisen kildene kjøpte pinnekjøttet for. Vi gjør oppmerksom på at dette kun er veiledende priser, da de kan variere med kjøpstidspunkt og -sted.


RESULTATER

Evanger Pølsefabrikk Pinnakjøt – Eldhusrøykt 2019

Evanger Pølsefabrikk Pinnakjøt – Eldhusrøykt

Resultatet er basert på 1 test.
90
Gilde Gourmetlam – Urøkt Pinnekjøtt 2019

Gilde Gourmetlam Jostedalsbreen – Urøkt Pinnekjøtt

Resultatet er basert på 3 tester.
80
Jacobs Utvalgte Pinnekjøtt – Røkt 2019

Jacobs Utvalgte Pinnekjøtt – Røkt

Resultatet er basert på 1 test.
80
Folkets Hardangerlam – Urøkt Pinnekjøtt 2019

Folkets Hardangerlam – Urøkt Pinnekjøtt

Resultatet er basert på 2 tester.
70
Henriettes Pinnekjøtt av Lam – Urøkt 2019

Henriettes Pinnekjøtt av Lam – Urøkt

Resultatet er basert på 3 tester.
63
Coop X-tra Pinnekjøtt av Lam – Urøkt 2019

Coop X-tra Pinnekjøtt av Lam – Urøkt

Resultatet er basert på 2 tester.
60
Vossakjøt Pinnakjøt – Eldhusrøykt 2019

Vossakjøt Pinnakjøt – Eldhusrøykt

Resultatet er basert på 1 test.
60
Gilde Eldhus Pinnekjøtt av Lam – Røkt 2019

Gilde Eldhus Pinnekjøtt av Lam – Røkt

Resultatet er basert på 1 test.
60
Vossakjøt Pinnakjøt – Urøykt 2019

Vossakjøt Pinnakjøt – Urøykt

Resultatet er basert på 3 tester.
57
Gilde Pinnekjøtt – Urøkt 2019

Gilde Pinnekjøtt – Urøkt

Resultatet er basert på 3 tester.
57
Coop Pinnekjøtt – Urøkt 2019

Coop Pinnekjøtt – Urøkt

Resultatet er basert på 2 tester.
55
Nordfjord Pinnekjøtt av Lam – Urøkt 2019

Nordfjord Pinnekjøtt av Lam – Urøkt

Resultatet er basert på 3 tester.
47
Jacobs Utvalgte – Urøkt Pinnekjøtt 2019

Jacobs Utvalgte – Urøkt Pinnekjøtt

Resultatet er basert på 3 tester.
47
Rema 1000 Prima Pinnekjøtt – Urøkt 2019

Rema 1000 Prima Pinnekjøtt – Urøkt

Resultatet er basert på 3 tester.
43
Bjorlilam Pinnekjøtt av Lam – Urøkt 2019

Bjorlilam Pinnekjøtt av Lam – Urøkt

Resultatet er basert på 2 tester.
40
Smedstuen Gård Pinnekjøtt – Urøkt 2019

Smedstuen Gård Pinnekjøtt – Urøkt

Resultatet er basert på 2 tester.
40
Henriettes Pinnekjøtt av Lam – Med Røyksmak 2019

Henriettes Pinnekjøtt av Lam – Med Røyksmak

Resultatet er basert på 1 test.
40
First Price Pinnekjøtt av Lam – Urøkt

First Price Pinnekjøtt av Lam – Urøkt

Resultatet er basert på 1 test.
40
Telemarklam Pinnekjøt – Urøkt 2019

Telemarklam Pinnekjøt – Urøkt

Resultatet er basert på 1 test.
40
Gilde Gourmetlam – Røkt Pinnekjøtt 2019

Gilde Gourmetlam – Røkt Pinnekjøtt

Resultatet er basert på 1 test.
30
Rogalam Holmens Pinnekjøtt – Urøkt 2019

Rogalam Holmens Pinnekjøtt – Urøkt

Resultatet er basert på 3 tester.
27
Stranda Pinnekjøtt av Årets Lam – Urøkt 2019

Stranda Pinnekjøtt av Årets Lam – Urøkt

Resultatet er basert på 2 tester.
20
Spekeloftet Pinnekjøtt – Urøkt 2019

Spekeloftet Pinnekjøtt – Urøkt

Resultatet er basert på 1 test.
20
Nordfjord Pinnekjøtt – Røkt 2019

Nordfjord Pinnekjøtt – Røkt

Resultatet er basert på 1 test.
20
Gilde Pinnekjøtt – Røkt 2019

Gilde Pinnekjøtt – Røkt

Resultatet er basert på 1 test.
20
Finsbråten Gourmet – Urøkt Pinnekjøtt 2019

Finsbråten Gourmet – Urøkt Pinnekjøtt

Resultatet er basert på 1 test.
20
Folkets Hardangerlam – Eldhusrøykt Pinnekjøtt 2019

Folkets Hardangerlam – Eldhusrøykt Pinnekjøtt

Resultatet er basert på 1 test.
10
Coop Pinnekjøtt – Røyksmak 2019

Coop Pinnekjøtt – Røyksmak

Resultatet er basert på 1 test.
10
First Price Pinnekjøtt – Gryteklart (ferdig utvannet og fryst) 2019

First Price Gryteklart Pinnekjøtt – Urøkt (ferdig utvannet og fryst)

Resultatet er basert på 1 test.
0
First Price Pinnekjøtt av Lam – Med Røykaroma 2019

First Price Pinnekjøtt av Lam – Med Røykaroma

Resultatet er basert på 1 test.
0

Evanger Pølsefabrikk Pinnakjøt – Eldhusrøykt 2019

90/100

Evanger Pølsefabrikks eldhusrøykte pinnakjøt får flest poeng blant både røkte og urøkte pinnekjøtt i DNs blindtest. De synes alt tyder på en god røykeprosess. Det lukter deilig, og smaken, saltmengden og konsistensen er god.

Pris: 429 kr/kg
Produsent: Evanger Pølsefabrikk
Utvanning (produsentens anbefaling): 4-6 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 90/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Saltnivået er fint, kjøttet er mørt og smaker akkurat som det skal. Les saken

90
Gilde Gourmetlam – Urøkt Pinnekjøtt 2019

80/100

Gilde Gourmetlam Jostedalsbreen får en sekser på terningen i VGs test, og de går helt til topps blant urøkt pinnekjøtt i DNs test. VG mener kjøttet er passe salt, har fin konsistens og godt fett. Utvalget av stykker får også skryt. DN trekker fram at kjøttet må ha fått tørke lenge, med fin smak og god konsistens. Dagbladet mener den fyldige og gode smaken minner om fårekjøtt. De nevner også at stykkene i pakken er fine. Ingen av kildene opplyser om noe som trekker scoren ned.

Pris: 299 kr/kg (VG kjøpte på Meny)
Produsent: Nortura
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 80/100

Basert på 3 tester.

VG+ (2019)

Mørt og saftig kjøtt. Les saken (krever medlemskap)

100
Dagens Næringsliv (2019)

Rett og slett godt. Les saken

80
Dagbladet Pluss (2019)

Dette er kjøtt for viderekomne, for dem som liker den litt kraftigere fåresmaken. Les saken (krever medlemskap)

60
Jacobs Utvalgte Pinnekjøtt – Røkt 2019

80/100

Jacobs Utvalgte røkte pinnekjøtt er ifølge DN et bra kjøp. God lukt, smak av røyk og passe saltmengde. Stykkene i pakken kunne vært noe tykkere og mørere.

Pris: 399 kr/kg
Produsent: Unil
Utvanning (produsentens anbefaling): 15-18 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Et godt pinnekjøtt. Les saken

80
Folkets Hardangerlam – Urøkt Pinnekjøtt 2019

70/100

Folkets Hardangerlam urøkt pinnekjøtt får en sekser på terningen og vinner VGs test i 2019. Den får skryt i alle kategorier. Ifølge DN har kjøttet potensiale, men mye trekker ned. De synes fettet har harsk smak, og kjøttsmaken er ingenting å rope hurra for. Kjøttet er dessuten for salt, og konsistensen trekker ned. Det positive er lange og pene pinner.

Pris: 199 kr/kg (VG kjøpte på Spar)
Produsent: Unil
Utvanning (produsentens anbefaling): 15-20 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 70/100

Basert på 2 tester.

Dagens Næringsliv (2019)

Alt det potensielt gode blir overdøvet av saltet og en harsk fettsmak. Les saken

40
Henriettes Pinnekjøtt av Lam – Urøkt 2019

63/100

Henriettes urøkte pinnekjøtt av lam havner helt på topp i Dagbladets liste. De trekker fram en spesielt deilig smak og godt fett. De liker også konsistensen og lukten. DN nevner flott smak, lukt og fine stykker, men konsistens og behov for mye tid på ovnen trekker ned. VG mener en del av kjøttet burde vært saftigere, og smaken står ikke helt i stil med lukten. De savner ellers et jevnere utvalg av stykker.

Pris: 239,90 kr/kg (DN) / 229 kr/kg (Dagbladet) / 219 kr/kg (VG, kjøpt på Extra)
Produsent: Fatland
Utvanning (produsentens anbefaling): 24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 63/100

Basert på 3 tester.

Dagbladet Pluss (2019)

Prismessig er Henriettes pinnekjøtt midt på treet, men smaksmessig en klar vinner. Les saken (krever medlemskap)

80
Dagens Næringsliv (2019)

Har en fantastisk lukt og god smak av godt håndverk Les saken

70
VG+ (2019)

Dufter bedre enn det smaker. Les saken (krever medlemskap)

40
Coop X-tra Pinnekjøtt av Lam – Urøkt 2019

60/100

Anmelderne er ikke helt enige om Coop X-tra urøkt pinnekjøtt av lam. Dagbladet kårer det til "Julas budsjettkupp". De mener blant annet at smaken er kraftig og god, med litt stram fettsmak. DN synes på sin side det smaker veldig lite av lam, samt at produsentens anbefaling om utvanningstid gir for salt kjøtt. Samtidig mener de kjøttet er forholdsvis mørt.

Pris: 169,90 (DN) / 159 (Dagbladet) kr/kg
Produsent: Fatland
Utvanning (produsentens anbefaling): 24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 60/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2019)

Her er det mye av den gode, karakteristiske fettsmaken fra lammekjøtt. Les saken (krever medlemskap)

80
Dagens Næringsliv (2019)

Ikke dårlig produsert til å være billigvariant. Les saken

40
Vossakjøt Pinnakjøt – Eldhusrøykt 2019

60/100

Vossakjøt eldhusrøykt pinnakjøt har ifølge DN pene stykker med fin kosistens. Smaken av lam drukner dessverre litt på grunn av mye røyksmak.

Pris: 419 kr/kg
Produsent: Vossakjøt
Utvanning (produsentens anbefaling): 8-10 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Fine pinner og fint fettmarmorert lam. Les saken

60
Gilde Eldhus Pinnekjøtt av Lam – Røkt 2019

60/100

DN mener Gildes eldhusrøkte pinnekjøtt av lam kunne vært saftigere, men utover dette er fettsmak, røyksmak og røyklukt god.

Pris: 299 kr/kg
Produsent: Nortura
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Røyksmaken er balansert. Les saken

60
Vossakjøt Pinnakjøt – Urøykt 2019

57/100

VG har ikke mye til overs for Vossakjøt urøkt pinnekjøtt. De mener det minner lite om pinnekjøtt og tror det har fått for kort tid til å tørke og modne. De synes dog det kan komme unna som et vanlig saltkjøtt. Vossakjøt får god score fra DN og Dagbladet. DN mener imidlertid kjøttet er litt for salt når det er vannet ut etter produsentens anbefalinger. Dagbladet trekker i stedet fram god og kraftig smak, mørk og fin farge, samt fine og varierte stykker. Dagbladet liker lukten av kjøttet godt, mens DN mener den er OK.

Pris: 369 (DN og VG, kjøpt på Kiwi) kr/kg / 418,99 (Dagbladet) kr/kg
Produsent: Vossakjøt
Utvanning (produsentens anbefaling): 8-10 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 57/100

Basert på 3 tester.

Dagbladet Pluss (2019)

Dette her er det lett å like! Les saken (krever medlemskap)

80
Dagens Næringsliv (2019)

Det kunne med hell ha vært vannet ut lengre enn de anbefalte 8-10 timer. Les saken

70
VG+ (2019)

Er dette tørket skikkelig? Les saken (krever medlemskap)

20
Gilde Pinnekjøtt – Urøkt 2019

57/100

Gilde urøkt pinnekjøtt har ifølge Dagbladet og VG mild og fin smak, men de mener stykkene i pakken ikke er spesielt pene. VG trekker ellers fram litt ujevn tørking og OK lukt. DN synes utvanningstiden i produsentens anvisning er for lang og fjerner for mye saltsmak. De mener pinnekjøttet smaker for lite.

Pris: 199 (DN og VG) / 249 (Dagbladet) kr/kg
Produsent: Nortura
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-30 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 57/100

Basert på 3 tester.

Dagbladet Pluss (2019)

Perfekt pinnekjøtt for begynnere, men det kan nok bli litt tamt på smak for de mest avanserte. Les saken (krever medlemskap)

60
VG+ (2019)

Smakte og luktet greit med fint fettinnslag. Les saken (krever medlemskap)

60
Dagens Næringsliv (2019)

Så midt på treet som det går an. Les saken

50
Coop Pinnekjøtt – Urøkt 2019

55/100

DN mener Coop urøkt pinnekjøtt burde vannes ut mer enn produsentens anbefaling for å få ned saltsmaken. De synes kjøttet har god fettsmak og fint utseende, men det kunne vært saftigere. VG er enige i at kjøttet kunne vært mindre salt, men de er uenige i fettsmaken – de mener det innimellom er tendenser til harsk smak. Ellers savner de lange pinner i pakken, men kjøttsmaken er god og lukten er godkjent.

Pris: 209,90 kr/kg (DN) / 189 kr/kg (VG, kjøpt på Extra)
Produsent: Fatland
Utvanning (produsentens anbefaling): 24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 55/100

Basert på 2 tester.

VG+ (2019)

Mild og gods kjøttsmak, men i overkant salt. Les saken (krever medlemskap)

60
Dagens Næringsliv (2019)

Kunne vært godt om det var vannet litt mer. Les saken

50
Nordfjord Pinnekjøtt av Lam – Urøkt 2019

47/100

VGs anmeldere mener Nordfjord urøkt pinnekjøtt av lam er godt nok til en femmer på terningen. De trekker fram at det lukter og smaker godt, men savner litt mer fett. Utvalget av stykker er bra, selv om det gjerne kunne vært flere lange pinner. Kjøttet får derimot dårlige skussmål fra DN og Dagbladet. Begge kildene mener kjøttet er tørt og smaken ingenting å juble for. Dagbladet synes stykkene i pakken varierer fint, men fargen trekker ned. DN trekker for lukt og konsistens. De har ingen positive kommentarer til pinnekjøttet.

Pris: 199 kr/kg
Produsent: Nordfjord
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 47/100

Basert på 3 tester.

VG+ (2019)

Behagelig duft, fin og moden smak. Les saken (krever medlemskap)

80
40
Dagens Næringsliv (2019)

Kjøttet er tørt og melent. Les saken

20
Jacobs Utvalgte – Urøkt Pinnekjøtt 2019

47/100

Jacobs Utvalgte urøkte pinnekjøtt er tilsatt nitrittsalt, som ifølge DN og Dagbladet merkes på fargen. DN hevder også de kan lukte nitrittsaltet. De mener ellers kjøttet burde vært mørere, men smaken er OK og stykkene i pakken er fine. Dagbladet trekker fram veldig fine stykker, samt god og noe utradisjonell smak. VG synes fettsmaken og konsistensen er god, men pinnekjøttet burde fått lengre modningstid. De liker ikke måten lammeribben er kuttet opp på.

Pris: 399 kr/kg (VG kjøpte på Meny)
Produsent: A. Idsøe/Unil
Utvanning (produsentens anbefaling): 15-18 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ja

Totalscore: 47/100

Basert på 3 tester.

Dagbladet Pluss (2019)

Det er litt utradisjonelt, men smaker godt, og har mye karakter. Les saken (krever medlemskap)

60
Dagens Næringsliv (2019)

Selv om kjøttet er greit, får de smekk på fingrene for nitrittsaltet. Les saken

40
VG+ (2019)

Mørt med god fettsmak. Les saken (krever medlemskap)

40
Rema 1000 Prima Pinnekjøtt – Urøkt 2019

43/100

Rema 1000 Prima urøkt pinnekjøtt splitter kildene. DN slakter pinnekjøttet – de er misfornøyde med smak, konsistens, lukt og saltmengde. Dagbladet er på sin side godt fornøyde med smak, lukt og konsistens. De synes ellers utvalget av stykker er greit, men savner litt flere lange pinner. VG mener kjøttet har fin smak og lukt, men synes samtidig saltsmaken dominerer litt for mye. I likhet med Dagbladet savner de flere lange pinner, og de mener kjøttet kunne vært tørket litt lengre.

Pris: 159 kr/kg (kjøpt på Rema 1000)
Produsent: Nordfjord
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 43/100

Basert på 3 tester.

Dagbladet Pluss (2019)

Dette har behagelig duft, god smak - et trygt og godt pinnekjøtt. Les saken (krever medlemskap)

60
VG+ (2019)

Et helt greit pinnekjøtt. Les saken (krever medlemskap)

60
Dagens Næringsliv (2019)

Kjøttet er for salt, tørt og hardt. Les saken

10
Bjorlilam Pinnekjøtt av Lam – Urøkt 2019

40/100

Kildene er ikke enige om Bjorlilam urøkt pinnekjøtt av lam. Ifølge Dagbladet har det god variasjon av stykker i pakken, men tykkelsen på pinnekjøttet krever litt ekstra tilberedningstid sammenlignet med mange andre typer pinnekjøtt. De mener kjøttet smaker godt, fettet er spesielt godt, og lukten OK. VG trekker derimot for kjedelig smak og noe harskt fett. De spør seg om kjøttet har vært fryst, og de ønsker seg også jevnere kvalitet på stykkene i pakken.

Pris: 325,90 kr/kg (VG kjøpte på Coop Mega)
Produsent: Bjorli Fjellmat
Utvanning (produsentens anbefaling): 12 – 14 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 40/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2019)

Veldig godt og velsmakende fett. Les saken (krever medlemskap)

60
VG+ (2019)

Har dette vært fryst? Les saken (krever medlemskap)

20
Smedstuen Gård Pinnekjøtt – Urøkt 2019

40/100

Dagbladet synes Smedstuen Gård urøkt pinnekjøtt har en rød farge som avslører bruken av nitrittsalt. De mener stykkene i pakken har fin variasjon, men noen burde hatt mindre fett. Ellers trekker de fram at pinnekjøttet har ganske fyldig og god smak, men det kunne vært bedre. VG er langt fra like positive som Dagbladet. De nevner ingenting positivt og trekker for ettersmaken, kuttingen av lammeribben, noe harsk fettsmak og hard konsistens.

Pris: 419,98 kr/kg
Produsent: Smedstuen
Utvanning (produsentens anbefaling): 15-20 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ja

Totalscore: 40/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2019)

Dette er godt, men ikke helt hurra. Les saken (krever medlemskap)

60
20
Henriettes Pinnekjøtt av Lam – Med Røyksmak 2019

40/100

Henriettes Pinnekjøtt av lam med røyksmak får trekk for den lettvinte veien til røyksmak med røykaroma. Kjøttet er heller ikke saftig nok, men det får pluss for lukt og utvalget av stykker i pakken.

Pris: 239,90 kr/kg
Produsent: Fatland
Utvanning (produsentens anbefaling): 24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Dette kjøttet er tørt. Les saken

40
First Price Pinnekjøtt av Lam – Urøkt

40/100

Ifølge Dagbladet passer First Price urøkt pinnekjøtt av lam best til hverdagen – utseende og andel kjøtt er ikke mye å skryte av. Likevel har pinnekjøttet mild og fin smak og lukt.

Pris: 159 kr/kg
Produsent: Unil
Utvanning (produsentens anbefaling): Over natten
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

Dagbladet Pluss (2019)

Dette er ikke noe jeg ville ha vært stolt av å servere, men er et helt greit hverdagspinnekjøtt. Les saken (krever medlemskap)

40
Telemarklam Pinnekjøt – Urøkt 2019

40/100

Telemarklam urøkt pinnekjøtt har ifølge DN fin konsistens, men kjøttet er tørrere og smaker mindre enn anmelderne ønsker. Mesteparten av stykkene i pakken er bogstykker.

Pris: 449 kr/kg
Produsent: Telemarklam
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Dette blir smakløst og tørt til tross for fin konsistens. Les saken

40
Gilde Gourmetlam – Røkt Pinnekjøtt 2019

30/100

DN mener Gilde Gourmetlam røkt pinnekjøtt minner lite om nettopp røkt pinnekjøtt. Både smak og lukt har lite røykpreg over seg. Ellers burde det vært mindre salt, samt mer og saftigere kjøtt.

Pris: 319 kr/kg
Produsent: Nortura
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 30/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

For lite røyksmak til å være et røkt kjøtt. Les saken

30
Rogalam Holmens Pinnekjøtt – Urøkt 2019

27/100

Rogalam Holmens urøkte pinnekjøtt inntar sisteplass i Dagbladets test, og nest siste i DNs liste. Den havner lavt også i VGs oversikt. Alle kildene synes pinnekjøttet har for mye fett – med harsk smak. Dagbladet trekker også for hard konsistens som minner om treverk, men de synes variasjonen i stykkene er OK. VG trekker på sin side for utvalg og kutting av biter, og de mener kjøttet er altfor salt. Det eneste positive de nevner er helt grei lukt. Kjøttet er tilsatt nitrittsalt.

Pris: 269 kr/kg (VG kjøpte på Coop Mega)
Produsent: Holmens
Utvanning (produsentens anbefaling): 12 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ja

Totalscore: 27/100

Basert på 3 tester.

Dagens Næringsliv (2019)

Dette hadde ødelagt min jul. Les saken

20
20
Stranda Pinnekjøtt av Årets Lam – Urøkt 2019

20/100

Stranda urøkt pinnekjøtt av årets lam får stryk av VGs anmeldere. De trekker for smak, lukt, farge og hvordan lammeribben er kappet opp. De tror det kan være rester av blod på flere biter. Dagbladet mener på sin side at pinnekjøttet har litt utradisjonell smak og lukt til urøkt pinnekjøtt å være – det er «lett parfymert» og kan minne om røkt pinnekjøtt. De er enige med VG om at fargen med fordel kunne vært kraftigere.

Pris: 269 kr/kg (VG kjøpte på Kiwi)
Produsent: Grilstad
Utvanning (produsentens anbefaling): Ca. 24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei

Totalscore: 20/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2019)

Dette kjøttet er litt pussig, det er nesten som røkt. Les saken (krever medlemskap)

40
VG+ (2019)

Langt unna å smake pinnekjøtt. Les saken (krever medlemskap)

0
Spekeloftet Pinnekjøtt – Urøkt 2019

20/100

Spekeloftet urøkt pinnekjøtt smaker ifølge VG mer som røkt svinekam. Bitene kunne hatt jevnere størrelse, og fargen tyder på bruk av nitrittsalt. Får pluss for konsistensen.

Pris: 239 kr/kg (VG kjøpte på Rema 1000)
Produsent: Spekeloftet
Utvanning (produsentens anbefaling): Ikke oppgitt av kilden
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ja

Totalscore: 20/100

Basert på 1 test.

VG+ (2019)

Smaker røkt svinekam i stedet for pinnekjøtt. Les saken (krever medlemskap)

20
Nordfjord Pinnekjøtt – Røkt 2019

20/100

Nordfjord røkt pinnekjøtt har, ifølge DN, en seig «gummi»-konsistens. Smaken er sur og har for lite smak av røyk. De trekker ikke fram noe positivt ved pinnekjøttet.

Pris: 219 kr/kg
Produsent: Nordfjord
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 20/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Kan egentlig brukes som tanntråd. Les saken

20
Gilde Pinnekjøtt – Røkt 2019

20/100

DN stiller spørsmåltegn ved om Gilde røkt pinnekjøtt faktisk er røkt – ingenting tyder på det. Pinnekjøttet er smaksløst, men får pluss for konsistens. De tror resultatet blir best om du vanner ut kortere enn 30 timer.

Pris: 199 kr/kg
Produsent: Nortura
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-30 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 20/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Det kunne fått en firer som urøkt. Les saken

20
Finsbråten Gourmet – Urøkt Pinnekjøtt 2019

20/100

VG mener Finsbråten Gourmet urøkt pinnekjøtt har passe tykke stykker, men utover dette er de ikke fornøyd med kappingen og utvalget av stykker. I tillegg trekker delvis harst fett og blass farge ned.

Pris: 349 kr/kg (VG kjøpte på Kiwi)
Produsent: Finsbråten
Utvanning (produsentens anbefaling): Ikke oppgitt av kilden
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ja

Totalscore: 20/100

Basert på 1 test.

VG+ (2019)

Flere av stykkene smaker til dels harskt. Les saken (krever medlemskap)

20
Folkets Hardangerlam – Eldhusrøykt Pinnekjøtt 2019

10/100

DN har lite til overs for Folkets Hardangerlam eldhusrøykt pinnekjøtt. De mener konsistensen er seig som tyggegummi, og verken smak eller lukt tyder på at pinnekjøttet er røykt.

Pris: 199 kr/kg
Produsent: Unil
Utvanning (produsentens anbefaling): 15-20 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 10/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Dette er bare tull. Les saken

10
Coop Pinnekjøtt – Røyksmak 2019

10/100

Ifølge DN har Coop Pinnekjøtt med røyksmak – ironisk nok – veldig lite røyksmak. En vandig smak er mer framtredende. Fargen tyder også på at kjøttet ikke er røyket på tradisjonelt vis. De opplever ellers at fett legger seg som et lag i munnen etter testsmaking.

Pris: 209,90 kr/kg
Produsent: Fatland
Utvanning (produsentens anbefaling): 24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 10/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Det lønner seg ikke med juks. Les saken

10
First Price Pinnekjøtt – Gryteklart (ferdig utvannet og fryst) 2019

0/100

First Price urøkte og gryteklare pinnekjøtt er ferdig utvannet og fryst. Det får total slakt fra VGs testpanel for smak, konsistens og kutting av lammeribben.

Pris: 349 kr/kg (VG kjøpte på Kiwi)
Produsent: Finsbråten
Utvanning (produsentens anbefaling): Ferdig utvannet
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ja

Totalscore: 0/100

Basert på 1 test.

VG+ (2019)

Fysj! Dette har lite med pinnekjøtt å gjøre. Les saken (krever medlemskap)

0
First Price Pinnekjøtt av Lam – Med Røykaroma 2019

0/100

First Price pinnekjøtt av lam med røykaroma får total slakt og 0 poeng fra DN. Smak av tran, lukt som gjør vondt og svært lav andel kjøtt er blant kommentarene.

Pris: 159 kr/kg
Produsent: Unil
Utvanning (produsentens anbefaling): Over natten
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden

Totalscore: 0/100

Basert på 1 test.

Dagens Næringsliv (2019)

Dette er misbruk av norsk lam. Les saken

0
#pinnekjøtt #gilde #nortura #vossakjøt #henriettes #fatland #coop #folkets #unil #telemarklam #jacobs-utvalgte #a-idsøe #nordfjord #rogalam #holmens #rema-1000 #prima #bjorlilam #smedstuen-gård #firstprice

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn