Her er årets beste pinnekjøtt – røkt og urøkt
I år som i fjor finner vi flere pinnekjøtt som ikke er gode nok for julaften. Se hvilket pinnekjøtt som er best uansett type, og hvilken pakke som er best i test blant det røkte og urøkte kjøttet.
Hvilket pinnekjøttet er best?
Evanger Pølsefabrikks eldhusrøykte pinnekjøt er årets beste pinnekjøtt. I pakken finner du lange pinner og et saftig kjøtt som både dufter og smaker godt.
Blant det urøkte pinnekjøttet er det Henriettes urøkte pinnekjøtt som kommer best ut. Det har god smak og duft, og testerne mener det gjerne kan serveres på julaften.
Trykk her for å se hele resultatlisten.
Slik er pinnekjøttet testet
Kildene i 2020 er Dagens Næringsliv (DN), VG og Dagbladet. DN og VG gjennomfører en blindtest av pinnekjøttet, mens Dagbladet ikke oppgir om testen er blind eller ikke.
DN og VG smaker på både urøkt og røkt pinnekjøtt, mens Dagbladet kun tester førstnevnte.
Vurderingskriteriene
Pinnekjøttet er bedømt etter smak, lukt, konsistens (mørhet og saftighet), utseende, saltinnhold, samt fett- og kjøttbalanse. Størrelsen på utvalget av biter i pakken er også vurdert, samt hvordan de er kuttet.
Utvanning og tilberedning
Uansett om du kjøper røkt eller urøkt pinnekjøtt, må det vannes ut lenge for å få tilbake sin opprinnelige væskebalanse etter konservering.
Hvor lenge pinnekjøttet vannes ut før det dampes eller kokes, har også mye å si for hvor salt resultatet blir. Jo lenger det vannes ut, dess mindre salt blir kjøttet. Alle testerne bemerker i år at de aller fleste pakkene burde vært vannet ut mer enn anvisningen på pakken.
DN mener en god huskeregel er å la et gjennomsnittlig urøkt pinnekjøtt vannes ut i omtrent et døgn, samtidig som du skifter ut vannet cirka hver sjette time. Dagbladet minner om at det er enklere å tilføre salt på bordet, enn å fjerne saltet fra kjøttet når det er ferdig tilberedt. Det er med andre ord bedre å vanne ut litt for mye enn litt for lite.
DN og VG vanner ut pinnekjøttet slik produsentene anbefaler. Dagbladet vanner ut alt kjøttet i rundt 24 timer. Etter utvanning dampet Dagbladet og DN pinnekjøttet i 3 timer. VG oppgir ikke hvor lenge de dampet pinnekjøttet før smaking.
Ulik poengskala
Kildene bruker forskjellige poengskalaer når de vurderer pinnekjøttet – Dagbladet og VG gir terningkast fra 1 til 6, mens DN gir alt fra 0 til 10 poeng. Vi har regnet om disse resultatene til vår poengskala 0-100. Les mer om måten vi jobber på her.
VG bruker fra 2 til 6 på terningen når de gjør sin vurdering. DN synes ikke årets pinnekjøtt er en høydare, og årets beste får bare 8 på skalaen deres. Dagbladet legger seg på en mer gjennomsnittlig linje når de ruller terningen. De gir kun 3-ere, 4-ere og 5-ere.
Stort sett landsdekkende
Det skal være mulig å få tak i det meste av pinnekjøttet i resultatlisten i de vanlige, store butikkjedene landet over.
VG tester kun ferdigpakket pinnekjøtt fra daglivarekjeder, og Dagbladet sier at de kun tester urøkt pinnekjøtt «fra norske matbutikker». DN, på sin side, smaker både på pinnekjøtt fra de store matvarekjedene, samt fra en spesialbutikk i Oslo.
Natriumnitritt (E250)
Pinnekjøtt er lammeribbe som blir konservert ved å saltes, for deretter å tørkes eller gå gjennom en røykeprosess. I nyere tid er det også noen som tilsetter kunstig konserveringsmiddel – natriumnitritt (E250), også kalt nitrittsalt.
Natriumnitritt er et salt som brukes for å gi dårlige levevilkår for bakterier som E-coli, samt for at kjøttet skal beholde en fin rødfarge. Kildene oppdager imidlertid bruk av nitrittsalt blant annet på grunn av en unaturlig sterk rødfarge på kjøttet. Tilsetningsstoffet er ikke forbudt i Norge, men omdiskutert, da store mengder er påvist helseskadelig.
I de tilfellene kildene oppgir produsentens bruk av nitrittsalt, har vi opplyst om det i resultatlisten. Vi ber deg uansett dobbeltsjekke innholdsfortegnelsen på forpakningen selv før du kjøper, dersom det er viktig for deg at pinnekjøttet ikke inneholder E250.
Prisantydninger
For hvert pinnekjøtt i resultatlisten står det oppført prisen kildene kjøpte pinnekjøttet for. Vi gjør oppmerksom på at dette kun er veiledende priser, da de kan variere med kjøpstidspunkt og -sted. Der hvor prisen har variert, har vi oppgitt det dyreste beløpet.
Kun årets pinnekjøtt
I 2020 har vi ikke inkludert eldre tester av pinnekjøtt. Alle pakkene nevnt i testen er fra i år, slik at resultatlisten du får se er så relevant og oppdatert som mulig. Dette gjør at det er fra én til tre tester som ligger til grunn for resultatene, og du ser ikke hvordan pinnekjøttet har gjort det foregående år.
Har du sett en ny test av pinnekjøtt? Send den til oss på kontakt@test.no, slik at vi kan oppdatere testen vår.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!