Test av populære mobiltelefoner: Her er toppmodellene for 2020
En rimelig smarttelefon er årets testvinner. I denne testen kan du sammenligne de mest populære mobiltelefonene på markedet nå og se hvilken som er best i test.
Populære emneknagger:
#nettbrett
#sony
#xperia
#hybrid
#pc
#microsoft
#surface
#surface-pro
#samsung
#galaxy
19 treff
En rimelig smarttelefon er årets testvinner. I denne testen kan du sammenligne de mest populære mobiltelefonene på markedet nå og se hvilken som er best i test.
Mye har skjedd på mobilfronten de siste årene. Stadig vekk lanseres nye mobiltelefoner og mellom- og lavprissegmentet utvides med nye utgaver som tar opp kampen mot de etablerte toppmodellene.
Hvilken mobiltelefon er den beste av de beste, og har de billigere alternativene noe å stille opp med mot de dyreste flaggskipene?
Nettbrett har blitt svært populære de siste årene, og det får mye av skylden for nedgangen i PC- salget. Her får du en oversikt over hvilke testscore ulike nettbrett har fått i både norske og utenlandske tester.
Det aller første nettbrettet så dagens lys i april 2010, og siden den gang har markedet eksplodert. Hvilket nettbrett troner på toppen i dag?
Xperia XZS er en oppdatert versjon av flaggskipmodellen XZ fra 2016. Den aller største forskjellen er kameraoppgraderingen. I tillegg har den fått litt mer minne og bedre programvare. Den største forandringen med kameraet er at det kan filme veldig sakte såkalt "super slow motion", en fiffig detalj, men hvor mye trenger du det? Kameraet har relativ rask lukkertid, og det betyr at du er avhengig av gode lysforhold om bildene skal ha god kvalitet. Designet har det klassiske Xperia utseendet med skarpe hjørner og avrundede sider. Mobilen er relativ kjapp, og hjemmeskjermen har fått ny og oppgradert grafikk. Tastaturet imponerer ikke, og det er en del irriterende apper og annen reklame som kommer med varsler som man selv må skru av. Mobilen er vanntett. Anmelderne mener generelt at man får mye for pengene.
Produktspesifikasjoner
Modell: Sony Xperia XZS
Batteri: 2 900 mAh
Skjerm: 5,2 tommer, 1920 x 1080
Lagring: 32 GB, plass for MicroSD kort
Minne: 3 GB
Teknologi: hurtiglading og fingersensor
Vekt: 161 gram
Størrelse: 14,6 x 7,2 x 0,81 cm
Prosessor: Snapdragon 820
Kamera: 19 MP,
Operativsystem: Android 7 Nougat
Grafikk:Adreno 530
Xperia XZ Premium er nok en flaggskipmodell fra Sony. Den har solide skjermrammer i topp og bunn, og løser problemet for dem som har irritert seg over overfølsom berøringsskjerm. Mobilen har et pent design, og solid byggekvalitet. Selv om den har svært blank overflate på baksiden, har den et belegg som forhindrer at fett og fingeravtrykk setter seg. Skjermen er svært lyssterk, har god oppløsning og viser innhold i 4K, dersom appen støtter det. Stereolyd sørger for en fin lydopplevelse, men den er best med hodetelefoner, særlig ved basstung avspilling. Samtalelyden er også god, og kameraet er svært godt og tar skarpe bilder. Mobilen er vanntett.
Produktspesifikasjoner
Modell: Sony Xperia XZ Premium
Batteri: 3230 mAh
Skjerm: 5,5 tommer, 3840 x 2150
Lagring: 64 GB, plass for MicroSD kort
Minne: 4 GB
Teknologi: hurtiglading, Bluetooth 5.0r
Vekt: 195 gram
Størrelse: 15,6 x 7,7 x 0,79 cm
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 835
Kamera: 19 MP,4K-video,
Operativsystem: Android 7
Grafikk: Adreno 540
Xperia XZ er en vanntett flaggskipmobil fra Sony. Det er forgjengeren til XZS, og i likhet med sin oppgraderte versjon har også denne Xperia-designet med spisse hjørner og avrundede kanter. Byggekvaliteten er solid. Skjermen har god lysstyrke og oppløsning. Mobilen er rask å bruke og det flyter godt mellom de ulike menyene, takket være kraftig programvare. Men det følger med en del unødvendig skrot og varsler man hadde klart seg uten. Lyden er grei, og Sony har en teknologi som gjør at lyden tilpasser seg hodetelefonene du kobler til. God batteritid og oppgradert kamera er med på å løfte opp mobilen.
Produktspesifikasjoner
Modell: Sony Xperia XZ
Batteri: 2 900 mAh
Skjerm: 5,2 tommer, 1920 x 1080
Lagring: 32 GB, plass for MicroSD kort
Minne: 3 GB
Teknologi: hurtiglading og fingersensor
Vekt: 161 gram
Størrelse: 14,6 x 7,2 x 0,81 cm
Prosessor: Snapdragon 820
Kamera: 23 MP,manuell styring av lukketid og fokus om ønskelig
Operativsystem: Android 7 Nougat
Grafikk: Adreno 530
Xperia XA1 er en rimelig modell for deg som setter design fremfor ytelse. Den oppleves som noe ustabil og treg å bruke. Batteritiden er ok. Skjermen kommer til kort både på lysstyrke og oppløsning, og den har ikke fingeravtrykksleser. Oppsummert mener flere anmeldere at i denne prisklassen finnes det andre mobiler som gir deg mer for pengene.
Produktspesifikasjoner
Modell:Sony Xperia XA1
Batteri: 2300 mAh
Skjerm: 5 tommer, 1280 x 720
Lagring: 32 GB, plass for micro SD-kort
Minne:3 GB
Teknologi: USB-C, hurtiglading
Vekt: 143 gram
Størrelse: 14,5 x 6,7 x 0,8
Prosessor: MediaTek Helio P20
Kamera: 23 MP
Operativsystem: Android 7 Nougat
Grafikk: Mali T880 MP2
Xperia X Compact er den del av compact-serien som er kjent for å være små og kraftfulle. Dessverre er ikke det tilfellet med denne mobilen, da diverse komponenter er byttet ut til fordel for rimligere varianter, og denne modellen er heller ikke vanntett slik de foregående var. Kameraet får skryt, og designet er pent og mobilen er god å holde i. Utover dette merkes det godt at den ikke er noen toppmodell, men batteritiden er god, og den støtter også hurtiglading.
Sony Xperia Z5 Premium er markedsført som flaggskipmodellen fra Sony, men den skuffer flere testkilder. Den har verdens første 4k-skjerm og imponerende spesifikasjoner, men flere mener brukeropplevelsen er dårligere enn spesifikasjonene gir inntrykk av.
Den minste og billigste versjonen i Z5-serien er Sony Xperia Z5 Compact. Flere foretrekker denne fremfor de to andre større versjonene, og mener denne gir deg mest valuta for pengene. Den er vanntett, rask og har god batterilevetid, og den har akkurat passe lommestørrelse. Den får trekk for at skjermen mangler full-HD.
Sony Xperia Z5 er et solid produkt, med vanntett og godt design, nydelig skjerm og god ytelse. Flere savner større endringer fra Xperia Z3, og hevder den mangler det lille ekstra for å hamle opp med de aller beste.
Xperia Z4 Tablet er, som forgjengerne, både vanntett, lett, har skarp skjerm og god ytelse. Denne gangen prøver Sony å være med i kampen som en hybrid-variant, ved å tilby et tastatur man kan kjøpe i tillegg. Nettbrettet får minus for høy pris og dårlig kvalitet på tilleggstastaturet.
Xperia Z3 Tablet Compact er populært fordi det yter godt, er vanntett, lett og har langt batteriliv. Mange mener at kameraet kunne vært bedre, samt at nettbrettet koster for mye.
Sony Xperia Z3+ er vanntett, høy ytelse og har en 5,2 tommer skjerm. Den har hatt flere problemer med overoppheting, og testkildene har derfor vanskeligheter med å anbefale Xperia Z3+ fremfor andre telefoner. Mange savner også flere oppgraderinger.
Xperia Z2 Tablet får plusspoeng for høy ytelse, samt et lett og vanntett design. Mange mener også at skjermoppløsningen og batterilevetiden er veldig god, mens noen nevner svakheter ved lyd og kamera.
Sony Xperia 1 er en toppmodell fra Sony, med en ekstra lang skjerm i formatet 21:9. Anmelderne mener at dette ikke utelukkende er positivt, for man kan oppleve at hoder og føtter havner utenfor skjermen. Bortsett fra dette får OLED-skjermen skryt for farge og oppløsning, men den har noen tilpasningsproblemer til de ulike formatene hos forskjellige strømmetjenester. Stereolyden er svak, og dersom man ser mye video med mobilen, kan dette være et irritasjonsmoment. Bruker du hodetelefoner kommer Dolby-lyden til sin rett.
Batteriet er ikke blant de største på markedet, men Tek synes likevel det holder overraskende godt i forhold til størrelsen. Fingeravtrykksleseren fungerer ikke optimalt, og om det skyldes plassering eller programvaren eller kombinasjonen av de to er ikke godt å si. Kameraet får skryt og kan måle seg med flere av de beste, men det når ikke helt opp til Huawei sitt nivå. I appen Cinema Pro kan du manuelt styre lukketid, fargegradering, ISO og fokus, men ettersom kun fokus kan endres mens man filmer har dette begrenset nytte.
Produktspesifikasjoner
Modell: Sony Xperia 1
Skjerm: 6,5 tommer, OLED, 3840 x 1644 piksler, HDR
Grafikk: Adreno 640
Prosessor: Snapdragon 855, 8 x Kryo 485 (1@ 2,84 GHz + 4@ 2,42 GHz + 4@ 1,8 GHz)
Lagring: 128 GB, plass til MicroSD
Minne/RAM: 6 GB
Teknologi: Dolby Atmos. Dual-SIM. Sidemontert fingeravtrykksleser. Ansiktsgjenkjenning.
Vekt: 178 gram
Størrelse: 167 x 72 x 8,2 mm
Kamera: 12 MP f/1.6 OIS, 12 MP f/2.4 OIS 2x tele, 12 MP f/2.4 ultravidvinkel Frontkamera 8 MP (1/4" sensor), f/2.0 fixed-focus
Operativsystem: Android 9.0 Pie
Batteri: 3300 mAh. USB PD-lading (18W). Hurtiglading.
Xperia E5 er en rimelig modell i Sonys E-serie. Sett i forhold til prisen har den relativt bra maskinvare. Designet er klassisk Xperia med runde sider og spisse kanter, og byggekvaliteten er i solid plastikk. Skjermen er ok, oppløsning og lysstyrke er ikke revolusjonerende, men slik man forventer i denne prisklassen. Lyden er ikke fantastisk, og selv med hodetelefoner mangler den fremdrift. Kameraet tar gode bilder, men heller ikke her kan det sammenlignes med toppmodellenes bildekvalitet. Mobilen er ikke vanntett og batteritiden er grei.
Produktspesifikasjoner
Modell: Sony Xperia E5
Batteri: 2 700 mAh
Skjerm: 5 tommer, 1 280 x 720
Lagring: 16 GB, plass for MicroSD kort
Minne: 1,5 GB
Teknologi: 4G, NFC
Vekt: 147 gram
Størrelse: 144 x 69 x 8,2 mm
Prosessor: Mediatek MT6735
Kamera: 13 MP, 5 MP frontkamera
Operativsystem: Android 6 Marshmallow
Grafikk: Mali-T720MP2