Kan et nettbrett erstatte PCen din?
Til tross for utallige dødsdommer og minkende salgstall, dekker nettbrettene flere bruksområder enn noensinne.
Populære emneknagger:
#nettbrett
#sony
#xperia
#hybrid
#pc
#microsoft
#surface
#surface-pro
#samsung
#galaxy
19 treff
Til tross for utallige dødsdommer og minkende salgstall, dekker nettbrettene flere bruksområder enn noensinne.
Bærbare PC-er er fortsatt svært populære i Norge, og salget økte i 2016. Produsentene lanserer stadig nye laptoper, og i denne testen har vi inkludert PC-er som egner seg til skole og jobb. Blant hybrider, business- og gaming-PC-er guider vi deg til de beste laptop-kjøpene.
Selv om salget av bærbare PC-er har stupt de siste årene, fortsetter produsentene å lansere nye PC-er i tillegg til hybrider, og mange spår at disse vil ta over for PC-salget. Her får du en oversikt over de beste modellene i 2016.
Nettbrett har blitt svært populære de siste årene, og det får mye av skylden for nedgangen i PC- salget. Her får du en oversikt over hvilke testscore ulike nettbrett har fått i både norske og utenlandske tester.
Det aller første nettbrettet så dagens lys i april 2010, og siden den gang har markedet eksplodert. Hvilket nettbrett troner på toppen i dag?
Lenovo Yoga Tab 3 Pro er et Android-nettbrett med innebygget projektor, bra skjerm og funksjoner. Det er et av de beste nettbrettene til film- og underholdningsbruk, men det er dyrt og tungt. Det er litt uenighet om kameraet og batterilevetiden er bra nok.
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro har innebygget projektor, fantastisk batterilevetid og godt design, men flere mener det er for stort og tregt til å hamle opp med eliten.
Lenovo Yoga Tablet 2 10 med Windows er billigere enn mange andre nettbrett, og er et fint nettbrett dersom du er glad i å bruke Windows. Det har en grei skjerm, godt batteri og et medfølgende bluetooth-tastatur og en blyant du kan skrive på tastaturet med. Kameraet, Anypen og høyttalerne kunne vært bedre.
Lenovo Yoga Tablet 2 10 med Android er et av de billigere alternativene som gir deg valuta for pengene. Nettbrettet yter godt, har god skjerm, batterilevetid og et smart innebygget håndtak/støtte på den ene siden. Noen synes det er for tungt og at det gir et helhetlig dårligere inntrykk enn andre og dyrere nettbrett.
Lenovo Yoga 910 er en hybrid PC med solid byggekvalitet. Den er tynn og veier relativt lite, og dette merker man også i form av tynn bass og middels batteritid. Skjermen er av berøringstypen med god lysstyrke og oppløsning av særdeles høy kvalitet. Kameraet er et såkalt "nose cam", plassert nederst på skjermen, med alle ulempene og dobbelthakene dette medfører. Benytter du muligheten til å sette maskinen i nettbrettposisjon og vender den til teltmodus, fungerer kameraet ypperlig. Både tastatur og pekeplate oppleves som behagelig. Prisen er svært god med tanke på hva du får for pengene hos konkurrentene.
Produktspesifikasjoner
Modell: Lenovo Yoga 910
Batteritid: Opptil 10 timer
Skjerm: 13,9” berøringsskjerm, (3840 x 2160)
Lagring:512 GB
Minne: 16 GB RAM
Vekt: 1,37 kg
Prosessor: Intel Core i7-7500u
Grafikk: Intel HD 620
Porter: USB-C, USB 3, minijack
Operativsystem: Windows 10 Home
Lenovo Yoga 900 er en hybrid PC som har en skjerm som kan vendes 360 grader, og den er mer robust enn sine forgjengere. Hybriden får skryt for presis berøringsskjerm og pent design og bra batteritid. Minuspoeng gis for tykk skjermramme og for bildekvaliteten som ikke matcher prisen, støyende vifte og generelt kvalitetsinntrykk.
Produktspesifikasjoner
Modell: Lenovo Yoga 900
Batteritid: Opptil 10 timer
Skjerm: 13,3 " berøringsskjerm (3200 x 1800)
Lagring: Opptil 512 GB
Minne: Opptil 16 GB LP-DDR3L
Vekt: Fra 1,29 kg
Prosessor: Intel Core i7 (6th Gen) 6560U
Grafikk: Intel Iris Graphics 540
Porter: USB 3.0, USB 2, USB-C, 4-i-1 kortleser (SD, MMC, SDXC, SDHC), jack
Operativsystem: Windows 10 Home
Lenovo ThinkPad X1 Carbon er en arbeidshest med Kaby Lake prosessor og enestående batteritid. Den får skryt for superb skjerm selv om den ikke er av berøringstypen. Designet er både pent og lett for å være en arbeids-PC av sitt slag. Tastaturet er presist og pekeplaten like så. Lenovo har heller ikke denne gangen kvittet seg med den typiske lille røde styre styreknappen som er å finne på ThinkPader. Den har godt med porter, men anmelderne mener at flere konkurrenter kan tilby like gode komponenter til en rimeligere penge.
Produktspesifikasjoner
Modell: Lenovo ThinkPad X1 Carbon
Batteritid: Opptil 15,5 timer
Skjerm: 14 ” berøringsskjerm (2560 x 1440)
Lagring: 128 GB- 1 TB
Minne: opptil 16 GB
Vekt: 1,14 kg
Prosessor: l Intel Core i7-7600U prosessor
Grafikk: Intel HD Graphics 620
Porter: USB 3.0,Thunderbolt 3, HDMI, Micro Sim og Micro SD-kortleser
Operativsystem: Windows 10 Pro
Tab 4 8 Plus-modellen til Lenovo får plussen, ikke fra størrelsen, men fra innmaten. Dette er nettbrettet for dem som vil ha et enkelt nettbrett som enkelt løser de fleste oppgavene du måtte gir den.
Blant forbedringene fra lillebror Tab 4 8 er Plus utstyrt med en raskere prosessor, mer RAM, en skjerm som støtter full HD og fingeravtrykkleser. Man kan også merke seg at det her er USB-C tilkobling. Kameraene tar greie bilder, men du må se langt etter HDR om det er noe du ønsker.
Nettbrettet er utstyrt med hodetelefonutgang for dem som vil ha lyd på farten. Trusted Reviews peker på Tab 4 8 Plus som etterfølgeren til Nexus 7 og kaller den et bra valg for dem som vil ha et mindre nettbrett som presterer godt til prisen.
Produktspesifikasjoner:
Type: Nettbrett
Operativsystem: Android 7.0 (Nougat)
Mål (hbd): 210 x 123 x 7 mm
Vekt: 300 g
Skjerm: 8”, 16:10, 1920 x 1200 px, 283 PPI
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 625 MSM8953 (2 GHz)
RAM: 3 GB
Lagringsplass: 16 GB eller 64
Ekstern lagring: Ja, microSD, microSDHC, microSDXC
Kamera: 8 megapiksler (hovedkamera) og 5 megapiksler (frontkamera)
Batteri: 4850 mAh - 8 timer
Lanseringsår: 2017
Lenovo Tab 4 8 er et rimelig nettbrett med god ytelse og batterilevetid. Dermed passer det bra til normal mediebruk ifølge PCmag.
Hodetelefonutgang er på plass sammen med en inngang til microSD om man trenger mer lagringsplass. Den er også utstyrt med Bluetooth for dem som vil utnytte det. Lydkvaliteten er ikke den beste, men høyttalerne gjør en godkjent jobb. Skjermen er både lyssterk og relativt skarp selv om den sliter noe i direkte sollys. Det er også verdt å være klar over at nettbrettet ikke støtter full-HD. Kameraet tar dessuten kornete bilder og sliter særlig med å holde bildet klart i dårlige lysforhold.
Det er grei enighet blant testene om prestasjonene til nettbrettet. Det er et nettbrett som fungerer bra til hverdagsbruk selv om det naturligvis er enkelte begrensninger man må akseptere. Prisen er imidlertid såpass lav at flere, inkludert Laptopmag, Which? og Notebookcheck kommenterer at man får valuta for pengene.
Produktspesifikasjoner:
Type: Nettbrett
Operativsystem: Android 7.0 (Nougat)
Mål (hbd): 211 x 124 x 8 mm
Vekt: 310 g
Skjerm: 8”, 16:10, 1280 x 800 px, 189 PPI
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 425 MSM8917 (1,4 GHz)
RAM: 2 GB
Lagringsplass: 16 GB & 64 GB
Ekstern lagring: Ja, microSD, microSDHC, microSDXC
Kamera: 5 megapiksler (hovedkamera) og 2 megapiksler (frontkamera)
Batteri: 4850 mAh - 10 timer
Lanseringsår: 2017
Toppmodellen i Tab 4-serien til Lenovo får skryt for å være godt egnet til å se filmer og serier på, men angående batterilevetiden er det uenighet blant testene. Blant innvendingene mot nettbrettet er antallet kompromisser som skinner gjennom. Blant annet materialvalg, merkelig plassering av fysiske knapper og skuffende batteri bidrar til dette. Samtidig konstateres det at nettbrettet er godt egnet for de aller fleste formål man kan ønske seg av et nettbrett.
Skjermen er relativt lyssterk og skarp selv om LCD-skjermen ikke når helt nivået til modeller utstyrt med f.eks. LED. Dessuten sliter den også noe med gjenskinn. Mulighet til å se video i HD er imidlertid et pluss. Den er utstyrt med både hodetelefonutgang og fingeravtrykkleser. Kameraene tar også midt på treet bilder, men har man en god telefon tar nok denne hakket bedre bilder.
Det er uenighet omkring hvorvidt batteritiden er skuffende eller imponerende. Pocketlint lar seg skuffe, men GoodHouseKeeping og Which? lar seg imponere. Andre poengterer at den er god, men ikke imponerende. At det å lade opp batteriet tar lang tid er det imidlertid enighet om.
Tab 4 10 Plus er et produkt i mellomsjiktet som ikke er blant de beste, men som til gjengjeld gir deg mer kraft og muligheter enn de billigste til en fortsatt rimelig pris.
Produktspesifikasjoner:
Type: Nettbrett
Operativsystem: Android 7.0 (Nougat)
Mål (hbd): 247 x 173 x 7 mm
Vekt: 475 g
Skjerm: 10,1”, 16:10, 1920 x 1200 px, 224 PPI
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 625 MSM8953 (2 GHz)
RAM: 4 GB
Lagringsplass: 16, 32 eller 64 GB
Ekstern lagring: Ja, microSD, microSDHC, microSDXC
Kamera: 8 megapiksler (hovedkamera) og 5 megapiksler (frontkamera)
Batteri: 7000 mAh - 13 timer
Lanseringsår: 2017
Den minste av de to store modellene i Tab 4-serien til Lenovo er et bra alternativ for dem som vil ha en relativt stor skjerm til en rimelig penge og ikke krever for mye av nettbrettet sitt.
Utstyrt med samme prosessor og skjermoppløsning som Tab 4 8. Skjermen er noe lyssvak og den har ikke lyssensor.
Krevende spilling klarer den ikke, men daglige bruk med lett multitasking takler den lett. Batteritiden er såpass god at den er et godt alternativ for lengre turer.
Grei ytelse til en tilsvarende grei pris gjør dette nettbrettet til et fint alternativ om man ønsker seg et nettbrett til enkel underholdning, men flere tester kommenterer på at det finnes bedre alternativer.
Produktspesifikasjoner:
Type: Nettbrett
Operativsystem: Android 7.0 (Nougat)
Mål (hbd): 247 x 170 x 8 mm
Vekt: 505 g
Skjerm: 10,1”, 16:10, 1280 x 800 px, 149 PPI
Prosessor: Qualcomm Snapdragon 425 APQ8017 (1,4 GHz)
RAM: 2 GB
Lagringsplass: 16 eller 32 GB
Ekstern lagring: Ja, microSD, microSDHC, microSDXC
Kamera: 5 megapiksler (hovedkamera) og 2 megapiksler (frontkamera)
Batteri: 7000 mAh - 10 timer
Lanseringsår: 2017
Lenovo Tab 2 A10-70 er et av de billigere nettbrettene. Det passer for deg som hovedsaklig ønsker å se filmer på nettbrettet, på grunn av en meget skarp HD-skjerm og lang batterilevetid. Ytelsen er ikke optimal.
Lenovo Miix 510 er en 2 i 1 hybrid PC som har en sterk prosessor og rimelig pris som sine sterkeste attributter. Designet får også skryt, og vender du skjermen til teltposisjon, har du et nettbrett. Du kan også ta av tastaturet helt og bruke kun skjermen, da den har en støtte på baksiden så den kan stå selv på eksempelvis et bord. Hadde styreflate, tastatur og batteritid levert på likt nivå, ville den gjort det betraktelig bedre. I tillegg støyer viften og berøringsskjermen har dårlig oppløsning.
Produktspesifikasjoner
Modell: Lenovo Yoga 910
Batteritid: Opptil 7,5 timer
Skjerm: 12.2” Full HD+ (1920x1200 )
Lagring: 265 GB
Minne: 8 GB
Vekt: 1,25 kg (inkl. tastatur)
Prosessor: Opptil 6. Gen Intel Core i7 processor
Grafikk: Intel HD 520
Porter: USB 3.0 Type-C, USB 3.0, Micro SIM,Audio combo jack
Operativsystem: Windows 10 Home
Lenovo Legion Y520 er en spill-PC i en lavere prisklasse med tilhørende prestasjoner. Derfor er den fin i bruk for hobby-gamere i kombinasjon med vanlig hverdags/skolebruk. PC-en har solid byggekvalitet og veier over 2 kilo. Den har god kjøleløsning og et solid utvalg av porter. Bærbarheten begrenses noe av designet som i tillegg til vekten kan gjøre den kronglete å ta med seg. Styreflaten er god til hverdagsbruk, men ikke presis nok for gaming, så bør man ha mus. Tastaturet og lyden er noe av det som får mest skryt, skjermen og batteritiden er helt ok.
Produktspesifikasjoner
Modell: Lenovo Y520
Batteritid: timer
Skjerm: 15,6 tommer, 1920 x 1080
Lagring: 128-512 GB
Minne: 8-16 GB
Vekt: 2,4 kg
Prosessor: Intel Core i5 7300HQ
Grafikk: NVIDIA GeForce GTX 1050
Porter: USB-C, 2 x USB 2.0, USB 3.0, HDMI, audio-jack, mikrofon-jack, kortleser: SD, SDHC, SDXC MMC
Operativsystem: Windows 10 Home