Høstens beste bærbare PC-er
Bærbare PC-er er fortsatt svært populære i Norge, og salget økte i 2016. Produsentene lanserer stadig nye laptoper, og i denne testen har vi inkludert PC-er som egner seg til skole og jobb. Blant hybrider, business- og gaming-PC-er guider vi deg til de beste laptop-kjøpene.
Best i test
Basert på den samlede testscoren er Asus Vivobook Pro N552VW testvinner. Den får skryt for ytelse og god pris med tanke på innholdet. Byggekvalitet og vekt trekker ned poengsummen. Testvinneren har fått sin score basert på tre testkilder, mens de under på listen har fem ganger så mange kilder. Færre tester gir en mindre sikker samlescore, siden hver enkelttest får veldig stort utslag.
På en delt andreplass finner vi den oppgraderte modellen av fjorårets vinner Dell XPS 13 (2017) og konkurrenten HP Spectre x360 (2017).
Testens taper
I denne samletesten fikk Toshiba Satellite Radius den laveste poengsummen. Grunnen til det var, ifølge anmelderne, at lyden ikke er bra nok, batteritiden er for dårlig, og tastaturet opplevdes som lite brukervennlig. I tillegg mente flere at man kunne finne bedre alternativer for den samme prisen.
Gå rett til resultatlisten ved å klikke her. Vil du ha mer informasjon om hvordan du velger riktig PC kan du fortsette å lese.
Laptop, nettbrett eller begge deler?
Avhengig av hva man skal bruke maskinen til kan et nettbrett være et alternativ til en laptop. Spesielt surfing og underholdning klarer nettbrettene bra, men de kommer vanligvis til kort når det gjelder tastatur og mulighet til å bruke litt mer krevende programvare.
De senere årene har man imidlertid sett fremveksten av hybrider som kombinerer egenskapene til både PC og nettbrett. Når man ikke bruker dem som en ordinær laptop, kan man enten fjerne det avtagbare tastaturet, eller vende skjermen 360 grader og benytte berøringskjermen, slik at det blir tilsvarende et nettbrett. I motsetning til nettbrettene har hybriden et operativsystem som gjør den kapabel til mer avansert bruk enn nettbrettet.
Derfor er det kanskje ikke så rart at nettopp denne typen maskin har økt salget kraftig de siste årene. Samtidig har salget av PC-er på verdensbasis gått kraftig ned, og salget av nettbrett gikk tilbake også i 2016.
Vil du heller kjøpe nettbrett? Her finner du testen: Årets heftigste nettbrett.
Hvordan velge riktig PC
Når man skal kjøpe en ny PC er det lurt å tenke gjennom hva man skal bruke den til. Et spørsmål som mange lurer på, er hvor mye den bør koste. For rundt 5000 kroner får du en grei PC som klarer det meste av nettsurfing, medieavspilling og enkle kontorprogrammer.
Ønsker du en mer solid maskin som kan kjøre tyngre programmer, eller som egner seg til å spille på, kan det være lurt å investere noen ekstra tusenlapper.
Windows vs. Mac
Mange lurer også på om de skal kjøpe Windows-PC eller Mac. Mac har smarte løsninger og er brukervennlige, men de siste årene har det kommet mange fullgode alternativer på markedet. Generelt er Mac dyrere enn Windows-PC-ene.
Hvordan man opplever brukervennligheten til en Windows-PC eller Mac avhenger av hva man er vant til. Forskjellene mellom Mac og Windows kan være vanskelige for mange, og bytter man PC, kan det ta litt tid å venne seg til det nye systemet.
Det er også verdt å tenke over at en Mac ikke kan kjøre like mye forskjellig programvare som en PC. Særlig er mange spill kun tilgjengelig på PC, selv om det har blitt stadig vanligere å lage versjoner til begge operativsystem. Om du allerede har kjøpt mange programmer til enten Windows eller Mac, kan du måtte kjøpe dem på nytt om du bytter system.
Chromebook?
Det finnes nå en tredje mulighet, nemlig Chromebook. Disse PC-ene benytter seg av Googles operativsystem ChromeOS, og de er relativt kjappe, på tross av sin enkle programvare. PC-ene er også rimelige, ettersom mesteparten av programmene kjører i nettapplikasjoner.
Hvis din PC-bruk i stor grad omhandler nettet, kan en Chromebook gjøre deg fornøyd. Det er verdt å nevne at Chromebookene ofte har lite lagringsplass, og gjerne svakere prosessor enn andre PC-er.
Les også: test av trådløse hodetelefoner.
Størrelse
Størrelse er også greit å tenke på. Skal du ha med deg PC-en i hverdagen, eller skal den stå hjemme eller på kontoret? Modellene med 15 tommer skjerm kan veie opp mot en kilo mer enn de med 12-13 tommer. Så skal du bære med deg PC-en din, kan det være en fordel å velge en lettere variant.
Skjerm
Skjermoppløsning er også viktig, særlig hvis du vil ha en større PC fra 15 tommer og oppover. Høyere skjermoppløsning avgjør hvor klart og detaljert du ser bildene. Skjermoppløsning angir også hvor mye informasjon du kan se på skjermen samtidig. Jobber du med flere programmer samtidig, er det fordel med større skjerm og høyere oppløsning.
Minne og lagringsplass
Behovet for lagringsplass blir stadig mindre, på grunn av muligheten for lagring i "skyer" og tjenester som Spotify og Netflix. Strømming og skytjenester gjør at mange av filene man tidligere måtte ha liggende ikke lenger trenger å ta opp plass på harddisken, men man trenger til gjengjeld en stabil nettlinje.
Bedre lyd i hjemmet: Test av store høyttalere.
Harddisk
En harddisk med mellom 256 og 500 GB holder for de fleste. Jo flere GB disken har, jo mer kan du lagre. SSD er raskere enn vanlige harddisker, men de koster også mer.
Minnet internt i PC-en er ikke det samme som lagringsplass, og dette fungerer som et mellomlager for prosessoren og harddisken. Som minimum for PC bør man ha 4 GB minne. Går du opp til 8 GB RAM, bør det være tilstrekkelig minne for de fleste i dag, litt avhengig av hvor minne-krevende programmer du skal bruke. Ofte kan man kjøpe mer minne senere om det skulle vise seg å være nødvendig, men f.eks. macbooks er sveiset sammen, slik at dette ikke lett lar seg gjøre.
Prosessor og grafikkort
Hvilken prosessor (ofte angitt som CPU) du velger, vil også påvirke maskinens ytelse. En rask prosessor vil utføre oppgaver fortere enn en langsom. De vanligste og nyeste prosessorene er Core i5-i7, og disse bør sikre deg god hastighet og ytelse.
Den nyeste (syvende) generasjonen Core-prosessorer går under navnet Kaby Lake, og skal, ifølge produsenten, yte opp til 12 prosent bedre enn forgjengeren. Velger du en prosessor fra en eldre generasjon, bør også prisen være lavere.
Sjekket ut den nye iPad Pro? Les testen og se hva anmelderne mener om nyheten.
Grafikkort (ofte omtalt som GPU) er noe man i hovedsak investerer i når PC-en skal brukes mye til å spille. De nyeste prosessorene har gjerne grafikkort integrert, og disse kan være kraftige nok for dette formålet.
Tilkoblinger
En PC bør ha minst to 3.0 USB-utganger, men dersom PC-en har færre, eller av en annen type, bør du undersøke hvilke adaptere du trenger for å kunne bruke den til det du ønsker. Skal du koble til PC-en til en større skjerm, kan det i tillegg kan det være lurt å ha en HDMI utgang av typen 1.4 eller 2.0, da disse støtter full HD-oppløsning.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!