Kan et nettbrett erstatte PCen din?
Til tross for utallige dødsdommer og minkende salgstall, dekker nettbrettene flere bruksområder enn noensinne.
Nettbrettene forsvinner ikke. Selv om mange helt siden de første iPadene har avfeid dem er de i dag bedre enn noensinne. I høst erklærte Apple at iPad Pro-serien deres yter bedre enn 92 prosent av PCer solgt det siste året. Nettbrett og hybrider begynner i tillegg å etablere seg som et reelt alternativ til bærbare datamaskiner. Hvilken modell passer din bruk og kan du nå pakke ned PCen for godt?
Testvinneren i årets samletest er iPad Pro-modellen fra 2017. Nettbrettet imponerer med sin skarpe og responsive skjerm. Kombinert med den sømløse brukeropplevelsen og kraftig ytelse beviser Apple nok en gang at de er best på nettbrett.
Interessant nok gjør altså iPad Pro-modellen fra 2017 det bedre enn iPad Pro-modellen fra 2018. Anmelderne kommenterer på at selv om maskinvaren er kraftigere enn noensinne med 2018-utgaven, er det fortsatt begrenset av programvaren.
Med like høyt resultat som testvinneren, men basert på færre tester, er det Yoga 920 som stikker av med andreplassen. Hybriden fra Lenovo får skryt for solid byggekvalitet og en imponerende ytelse.
Den siste pallplassen går også til Apple med deres nyeste utgave av den “vanlige” iPaden. En enda raskere prosessor og støtte for Apple Pencil gjør at nettbrettet, særlig med tanke på prisen, er et meget godt valg.
Totalt har vi inkludert 44 modeller i denne testen. Gå direkte til resultatlista for å se hvordan alle modellene har gjort det.
Hvordan velge rett nettbrett for dine behov?
Nettbrett dekket i utgangspunktet markedet mellom mobiler og bærbare datamaskiner, men skillene mellom de ulike segmentene er i dag mindre klare enn tidligere. Dette kommer fra en kombinasjon av at mobilier blir stadig større og kraftigere og at datamaskiner blir mindre og lettere, uten å måtte inngå kompromissene i ytelse som var symptomatisk med netbooks.
I denne testen har vi inkludert rene nettbrett og såkalte hybrider eller 2-i-1-maskiner. Det vil si bærbare datamaskiner med berøringsskjerm og enten avtagbart tastatur eller tastatur som kan «brettes» på baksiden av skjermen.
Kort sagt datamaskiner som kan brukes som nettbrett. Denne testen kategoriserer modeller som nettbrett om de fungerer fristilt fra et tastatur, og som hybrider eller 2-i-1 om tastaturet ikke kan tas bort.
På tide med ny mobil? Sjekk vår samletest fra i fjor.
Hva skal nettbrettet brukes til?
Hva du planlegger å bruke nettbrettet til vil være det mest avgjørende kriteriet for hvilken modell som er rett for deg. Samtlige modeller i denne testen behersker helt enkle oppgaver som å surfe på nettet, svare på mail og spille enkle spill, i tillegg til å vise film. Skjerm og opplevd ytelse vil være noe ulik på tvers av modellene, så les derfor produktbeskrivelsene av nettbrettet du vurderer for å se om det er egnet til din bruk.
Er du student, eller arbeider du mye på farten? Da vil en hybrid gjerne være et godt alternativ. Enkelte nettbrett visker imidlertid ut skillelinjene da de også inkluderer (eller kan brukes med) eksternt tastatur slik at også disse egner seg til produktive arbeidsoppgaver. Selv om skriveopplevelsen på skjerm blir stadig bedre kan det fortsatt ikke måle seg med skriveopplevelsen man får på et tradisjonelt tastatur.
Skal du i all hovedsak konsumere media med den nye enheten så vil et mindre og rimeligere nettbrett kunne være et ypperlig valg. Da koker det raskt ned til smak og behag med tanke på hva som er best i skjermstørrelse kontra vekt og mobilitet. Hybrider kan også være verdt å vurdere da disse gjerne kan settes i såkalt “teltmodus”.
Er operativsystemet viktig for deg?
En av de klareste skillelinjene mellom nettbrett er operativsystemet. I praksis er operativsystemer relativt like og hva du liker best, handler fort om hva man kjenner best fra før.
I navigering og i daglig bruk er det nemlig små skillelinjer, og i f.eks. Android er det store muligheter for å tilpasse menyoppsett osv. Det er imidlertid visse forskjeller som er verdt å være oppmerksom på.
I denne samletesten er det maskiner med Android, iOS, Fire OS, Chrome OS og Windows. Samtlige har sin egne fordeler og ulemper overfor hverandre og hva du planlegger å bruke nettbrettet til vil være sentralt for hva som passer deg best.
Se faktaboks for en forenklet oppsummering av hva de ulike operativsystemene egner seg best til.
Apple har siden lanseringen av iPad i 2010 dominert nettbrettmarkedet og nærmest blitt synonymt med ordet nettbrett. Apple kan også skilte med den største samlingen av apper tilpasset tablet-formatet.
En jevnlig innvending mot Android siden starten har vært det magre utvalget av apper tilpasset nettbrett. Apper beregnet for mobil, skalert opp i et større format gir ikke samme brukeropplevelse.
Skal man være flere som bruker nettbrettet vil Android være noe å vurdere ettersom man har muligheten til å opprette flere brukerprofiler. Amazons Fire nettbrett har også gode innstillingsmuligheter for foreldrekontroll.
Den andre store innvendingen mot Apple og til fordel for konkurrentene er prisen. Apple gir dårligere spesifikasjoner for prisen, men de fleste mener at det fortsatt er iPad som har den beste brukeropplevelsen i nettbrettformatet.
Amazon har sakte men sikkert etablert seg som en av nettbrettenes budsjettkonger, med mye ytelse til en imponerende god pris. Skyggesiden av dette er imidlertid at deres sterkt modifiserte versjon av Android, Fire OS, legger alt til rette for å bli oppslukt av Amazons økosystem med blant annet Kindle og Amazon Prime i sentrum. I tillegg mister man tilgangen til Google Play Store som er erstattet med en egen kurert appbutikk.
Amazons nettbrett er, som Make Use Of kommenterer, på mange måter en subsidiert portal til amazons andre tjenester. Man må nemlig akseptere enkelte kompromisser om man vil gå for et nettbrett fra Amazon.
Skal du bare lese ebøker? Vi har testet de beste lesebrettene.
I tillegg til de store etablerte operativsystemene har nå Google startet å utvikle funksjonaliteten i Chrome OS til å passe til nettbrettformatet blant annet ved å inkorporere Play Store. Sammen med denne utviklingen har nå også det første rene nettbrettet med Chrome OS, Acer Chromebook Tab 10, blitt lansert.
Tenk over hvor mye du kan bruke
For de aller fleste vil prisen på nettbrettet være svært sentralt i valget av nettbrett/hybrid. Med priser som strekker seg fra rundt 500 kr til godt over 10.000 er det åpenbart at man ikke kan sammenligne den billigste modellen med den dyreste.
Det betyr imidlertid ikke at et dyrere nettbrett er svaret - det er den tiltenkte bruken som er mest avgjørende i hva som blir rett modell for deg.
Hvor stor skjerm trenger du?
Uavhengig bruken vil imidlertid skjermstørrelse og skjermkvalitet være et viktig underpunkt. Det er nemlig store forskjeller på skjermkvalitet. Oppløsning er gjerne noe man er vant til å se på, men det er ikke helt enkelt å vite hva som er bra og dårlig oppløsning på et nettbrett.
Blant annet pikseltetthet, fargedybde, lysstyrke og kontrast er også viktige for å gi et best mulig bilde. I tillegg så er pikseltetthet fremfor oppløsning kriteriet du bør se etter. Høy pikseltetthet betyr skarpere bilde, men det er kombinasjonen av de ulike faktorene, ikke et enkelt kriterium, som gjør at en skjerm hevder seg.
Skal du se på film og serier vil høy oppløsning ha sine åpenbare fordeler da du vil få en bedre visuell opplevelse. Det samme gjelder om du i all hovedsak skal skrive, da du med en dårlig skjerm i verste fall kan ende opp med tekst som ser ut som et gammelt PlayStation spill.
Ingen av modellene i denne testen vil nok gi elendige opplevelser i daglig bruk, men forskjellen mellom toppmodellene og de billigste er markant sett side om side.
.Sørg for å ha nok lagringsplass
Enten du skal arbeide på maskinen eller binge serier vil lagringsplass være viktig. De fleste modellene i denne testen leveres i flere konfigurasjoner og med ulik lagringsplass. Mange modeller støtter også eksterne minnekort som øker lagringsplassen markant.
Ikke glem at operativsystemet allerede spiser av lagringsplassen før du i det hele tatt starter maskinen. Derfor kan det være lurt å velge en modell med noe større kapasitet enn du tror er nødvendig. Er det støtte for minnekort kan du dog gå for en billigere modell med mindre lagringsplass, og utvide ved behov.
Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle maskiner lar deg bruke eksternt minne på lik linje med det interne minnet. Det kan f.eks. bety at du ikke får lagre apper på minnekortet. Du ser om modellen støtte minnekort i de enkelte produktbeskrivelsene.
Med Android 6.0 åpnet Google for å bruke minnekort som primærlagring. Minnekort er gjerne tregere enn det interne og du vil da låse minnekortet til enheten. En siste hindring er fra produsentene selv, som kan overstyre denne funksjonen med sine egne modifiserte OS.
Hvor viktig er batterilevetiden for deg?
God batterilevetid vil for mange være en av de viktigste faktorene. Enten du skal bruke maskinen på farten til arbeid eller til å se film på reise så er batteriet viktig for en god opplevelse. Det er som på de fleste andre områder også store forskjeller mellom de ulike modellene.
I produktbeskrivelsene under har vi inkludert estimert batterilevetid, som regel opplyst fra produsentene selv. Dette betyr at du som regel burde kutte et par timer fra det som er oppgitt under for å komme nærmere sannheten i faktisk batterilevetid. Sjekk også de ulike testene for mer nøyaktige estimater basert på ulike bruksmønstre.
Størrelse og vekt
Skal du ta med deg maskinen på farten, enten til eller fra jobb eller på lange flyturer så vil størrelsen og vekten være noe å tenke på. Enkelt sagt så øker vekt i takt med skjermstørrelse og jo større den er, desto mer knotete er den å ha med seg.
I produktbeskrivelsene til hver enkelt modell finner du informasjon på både vekt og mål.
Alltid på nett
Er du mye på farten og avhengig av å være tilgjengelig vil et nettbrett med støtte for mobildata være noe å vurdere. Modellene med støtte for dette koster gjerne mer.
Liker du det analoge formatet best?Polaroidkameraer er like gøy som alltid.
Det finnes ofte utallige konfigurasjoner
Et problem med samletester som dette hvor vi baserer oss på mange ulike tester er at den samme modellen kommer i mange ulike konfigurasjoner, og gjerne blir testet i ulike konfigurasjoner. Dette gjelder i dette tilfellet særlig hybridene. Det kan dermed være lurt å sjekke opp hvilken konfigurasjon de ulike testene baserer seg på før du bestemmer deg.
I produktspesifikasjonene til de ulike modellene hvor det er store forskjeller i konfigurasjoner oppgir vi hvilken modell vi henter spesifikasjonene til.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!