Dette er årets beste juleøl
Det er stor variasjon i toppen av årets juleøltest, men det er de store bryggeriene som lager de beste juleølene i år.
For mange er juleøl en like selvfølgelig del av julefeiringen som julekaker, pinnekjøtt og ribbe. Derfor har vi tatt for oss årets tester av over 80 forskjellige juleøl som selges enten i norske dagligvarebutikker, eller på Vinmonopolet.
Hva er årets beste juleøl?
Årets testvinner er E.C. Dahls Sankt Olav. VG mener det er et øl med perfekt balanse med mellom mange gode smaker. På andreplass kommer Nøgne Ø God Jul som VG mener er det nærmeste du kommer perfeksjon i et juleøl, mens Dagens Næringsliv trekker frem god sødme, balansert bitterhet og fyldig avslutning. På tredjeplass finner vi Schouskjelleren The End Imperial Stout som VG mener inneholder alle julens gode smaker.
Det skal riktignok nevnes at det er tre øl som troner på toppen av listen, men som kun har blitt testet av én testkilde. Øverst, med hele 97 poeng, finner Nøgne Ø Nordic Noir som VG mener er en umamifest av de sjeldne. Hakk i hæl kommer Nøgne Ø Nordic Noir Cherry som VGs testpanel mener er en velbalansert perle av en øl. På tredjeplass finner vi Cervisiam Missile Toe som VG synes er en fyldig øl med naturlige smaker.
Om du ikke er så bevandret i juleølets fantastiske verden, kan det være lurt å kjøpe inn et godt utvalg av de øverste plasserte ølene og kjenne på hva du liker best. Mens noen synes de kraftige, mørke ølene som nesten må inntas med skje er det nærmeste man kommer nissehimmelen, kan det bli litt for mye av det gode for andre. De senere årene har det kommet stadig flere lyse og friske juleøl for de som liker det mer balanserte og lettdrikkelige, noe som kan være et godt tips om ikke munnen din renner i vann av en lunken Guinness.
1500 år gammel tradisjon
Juleøl er en tradisjon som strekker seg langt tilbake til røttene av landet og kulturen vår. Vi kan med sikkerhet si at det ble drukket og produsert juleøl helt tilbake på 500-tallet i Norge, og den første skriftlige beskrivelsen av juleøl kom i Haraldskvedet som ble skrevet på 900-tallet.
«Jul» betyr ganske enkelt «å stelle i stand til moro», og i motsetning til de fleste andre land som ble kristnet på omtrent den samme tiden, har vi i de skandinaviske landene videreført det hedenske navnet på høytiden.
Pinnekjøtt på julaften? Sjekk testen av pinnekjøtt.
På den tiden feiret vi ikke jul, vi drakk jul (eller jol, for å være helt nøyaktig). Da Norge ble kristnet, videreførte man tradisjonen med å brygge og drikke juleøl. Juleøl var en så viktig del av kulturen at den ble nevnt i Gulatingsloven som ble skrevet tidlig på 1000-tallet. Loven slo fast at kornbønder kunne bli forvist fra landet (!) eller miste gården sin dersom de ikke brygget juleøl. Man skulle brygge minst like mye øl som vekten av husbonde og huskone. Det var med andre ord en fordel å være liten av vekst når det kom til brygging av juleøl.
Hva er juleøl?
Tradisjonelt skulle juleølet være så sterkt som mulig – helst så sterkt at det brøt ut to slagsmål per liter. Grunnen til det var at det å være beruset var forbundet med å vise ærefrykt for gudene, og jo sterkere beruselsen var, desto større ære viste man gudene.
Blant ingrediensene har det vært vanlig å ha malt, humle, vann og gjær i juleølet. Man tilsetter gjerne ekstra mye malt (for eksempel karamellmalt) for at ølet skal bli mørkere og få en mer sødmefylt smak. De fleste juleølene har smak av knekk, karamell og nøtter, men de senere årene har vi sett at sjangeren har blitt stadig mer gjenstand for tolkning. Det er faktisk helt i tråd med tradisjonen – det var store lokale variasjoner mellom hva som var juleøl i Norge. Man tilsatte ofte urter og planter i brygget for å tilføre mer smak – det kunne være alt fra malurter, einebær, bark og spirer fra trær som gran og furu.
Hvordan har vi testet årets juleøl?
Det gjennomføres få tester av juleøl i norske medier – i år har vi kun funnet tester i VG, Dagens Næringsliv og Aperitif som matcher kravene vi har til uavhengige og profesjonelle tester. Vi har satt en nedre grense på karakterscore hos testerne – vi har tatt med topp 60 prosent av ølene i testene. Om et øl har fått lavere score i en eller flere av de andre testene, er den naturligvis tatt med i samletesten. I tillegg har vi prioritert øl som er laget av norske produsenter og som er tilgjengelige enten i dagligvarebutikker, eller i hyllene på Vinmonopolet.
På tide å kjøpe juletre? Se vår test av kunstige juletrær
Hvor kald skal juleølet være?
Øl er svært sensitiv for temperaturer, og kan smake veldig forskjellig rett fra kjøleskapet og når det har stått fremme på kjøkkenbenken en stund. En tommelfingerregel er at ølet skal bli litt mer lunkent dess mørkere det blir.
- Lyst øl: 6 – 8 grader
- Semilyst: 8 – 10 grader
- Mørkt øl: 10 – 12 grader
- Bekmørkt øl: 12 – 14 grader
Juleøl plasserer seg vanligvis i den mørke kategorien. Med andre ord er et greit utgangspunkt å servere det på rundt 10 grader.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!