Norges beste pinnekjøtt
Ekspertene spytter ut de dårligste stykkene i de store smakstestene av pinnekjøtt. Les videre for å vite hvilke pakker du bør unngå og hvilket merke som gir deg det beste pinnekjøttet.
Den siste store testen
I 2018 var det kun VG som gjennomførte en stor test av pinnekjøtt. Avisen testet urøkt og ufryst pinnekjøtt som man får kjøpt i de store dagligvarekjedene. Testpanelet gjennomførte en blindtest, og panelet besto av eksperter med ulik og bred bakgrunn fra kokke- og matbransjen.
VG var negative til flere av pakkene og ekspertene mente at mye av kjøttet ikke var egnet for det festmåltidet pinnekjøtt skal være. 10 av pakkene VG testet fikk poengsummen 3 eller lavere. To pakker fikk terningkast 1.
De fleste produsentene som fikk slakt stilte seg uforstående til kritikken, og flere hevdet de enten ikke hadde gjort endringer fra i fjor eller at de hadde gjort endringer i produksjonen som skulle gitt bedre resultater. De fleste påpekte også at produktene har fått helt andre tilbakemeldinger i andre smakstester eller stikkprøver.
Sammenlignes med tidligere tester
Med produsentenes tilbakemeldinger i hånd, og en oversikt over hvilke pakker pinnekjøtt som gjør det bra flere år på rad, har vi sammenlignet den siste testen fra VG med tidligere års tester. Selv om pinnekjøtt ikke alltid kan sammenlignes fra år til år, ser vi at flere av produsentene som hevdet seg i toppen sist også gjorde det bra i fjor og året før der.
Har du sett en ny test av pinnekjøtt? Send den til oss på kontakt@test.no, slik at vi kan oppdatere testen vår.
Best i test
Pinnekjøttpakkene som utpeker seg er Lofotlam, Gilde Økologisk og Spekeloftet. Mens testvinneren Lofotlam aldri har fått dårligere enn 60 av 100 poeng i noen av våre samletester, har Spekeloftet og Gilde Økologisk fått noe mer varierende tilbakemeldinger. De jevnt gode resultatene blant disse pakkene viser likevel at noen pinnekjøttpakker gjør det bedre enn andre flere år på rad. Trykk her for å se hele resultatlisten.
Hvordan bedømmes det?
Testpanelene er mest opptatt av smak når de vurderer pinnekjøttet. De evaluerer også konsistens (mørhet og saftighet), utseende, lukt og saltinnhold, samt fett- og kjøttbalanse. Størrelsen på utvalget av biter i pakken blir også vurdert, samt kuttet. Les mer om kriteriene for bedømmelse ved å trykke på lenkene til de spesifikke testene under hvert produkt.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!