Én juleribbe får slakt
Det er store kvalitetsforskjeller blant årets svineribber. Sjekk hvilken juleribbe som er best, samt hvilken som får både en sekser og en toer på terningen i vår samletest.
Vinner 2019
Årets beste ribbe er Kolonihagen Tynnribbe, som gjør det sterkt både hos VG og Dagbladet. I Dagbladet er den testvinner, da den får en sekser på terningen. Testpanelet der roser ribba for dens perfekte svor, duft, fine lag med fett og saftige kjøtt som smaker utmerket. I VG skryter de av smaken, svoren og marmoreringen.
Ask Tynnribbe gjør det best i VGs test, men siden den kun er testet hos dem blir den ikke testvinner i vår samletest.
Interessant nok får First Price Ribbe terningkast seks av VG, mens TV 2 gir den en toer. Ta derfor med i beregningen at smakstester tross alt er subjektive, og at en ribbe som får en sekser ett år kan få en toer det neste. Denne samletesten opplyser om hvilke ribber årets testpanel mener er best.
Er du team pinnekjøtt? Sjekk testen av pinnekjøtt.
Nederst på lista finner vi Folkets Tynnribbe Fryst, som VG triller en ener for. De beskriver ribba som veldig tørr og at svoren har en syrlig, kvalmende usmak.
Slik ble testene gjennomført
VG:
- 12 pakker vakuumpakket tynnribbe av svin ble vurdert, én pakke av hver
- Testen ble gjennomført som en blindtest
- Både frosne og ferske ribber er vurdert
- Ingen av pakkene var ferdig krydret fra produsent
- Kokker ved Kulinarisk Akademi i Oslo har på oppdrag fra VG tilberedt tynnribbene
- Ribba ble servert testpanelet uten noen form for tilbehør
- Testpanelet ga poeng for smak, lukt, utseende og konsistens på en skala fra 1–6
Dagbladet:
- Ni ferske ribber ble vurdert
- Tilberedt og vurdert av Petter Wahl Sekne og Øyvind Vinje i Furuset Catering
- De ribbene som var ukrydret fra produsenten ble saltet og pepret 3,5 døgn før tilberedning, de ferdigkrydrede ble tilberedt som de var
- Testen ble gjennomført som en blindtest
- Testpanelet ga poeng for utseende, duft, valg av stykker, konsistens og smak
TV 2:
- Ribbene var tilfeldig utvalgt og kjøpt inn den første uka i desember
- Alle ribbene var tilberedt så likt som mulig på Nedre Foss Gård
- Testen ble gjennomført som en blindtest
Testpanelene
Hos VG besto testpanelet av Anders Bråthen fra Kokkekollektivet, Lise Finckenhagen som er fast matspaltist i VG, Christofer W. Brovoll som er kjøkkensjef på St. Lars og Oda Smeby Christensen som er i fagjuryen for Spesialitet-merket.
På utkikk etter kunstig juletre? Her er vår test av kunstige trær.
Hos Dagbladet var det kokkene Petter Wahl Sekne og Øyvind Vinje i Furuset Catering som både tilberedte og vurderte ribbene.
Testpanelet hos TV 2 besto av Eirik Lillebø, kjøkkensjef på Vaaghals, Sigurd Strætkvern, ølekspert hos Ringnes, og Fredrik Lervei Hagen, youtuber og kokk.
Fryst eller fersk
Når du skal kjøpe ribbe må du ta stilling til om du vil ha fryst eller fersk. Det enkleste er gjerne å kjøpe frossen, da kan du kjøpe den en god stund før julaften.
Ribbene fryses fra produsenten slik at kvaliteten blir tatt mest mulig vare på. Dette er fordi kjøttet blir frosset og pakket umiddelbart på slakteriet, i motsetning til om du kjøper en fersk ribbe du selv fryser.
Øl til julematen? Sjekk vår test av 91 juleøl.
Det er uansett veldig vanskelig å smake forskjell på en fersk og en nedfryst ribbe, og for de aller fleste vil det ikke spille noen rolle.
De ulike typene
Tynnribbe
Tynnribbe er den vanligste ribba å servere på julaften. En tynnribbe er et jevnt stykke av ribbesiden, uten kotelettarm.
Juleribbe
Juleribba er en variant av tynnribba, men her sitter ytrefileten på. Ytrefileten er gjerne magrere enn ribba.
Familieribbe
Familieribba er en ribbevariant med kotelettkam. Denne er populær blant barnefamilier.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!