Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Én juleribbe får slakt

Det er store kvalitetsforskjeller blant årets svineribber. Sjekk hvilken juleribbe som er best, samt hvilken som får både en sekser og en toer på terningen i vår samletest.

Annonse

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Vinner 2019

Årets beste ribbe er Kolonihagen Tynnribbe, som gjør det sterkt både hos VG og Dagbladet. I Dagbladet er den testvinner, da den får en sekser på terningen. Testpanelet der roser ribba for dens perfekte svor, duft, fine lag med fett og saftige kjøtt som smaker utmerket. I VG skryter de av smaken, svoren og marmoreringen.

Ask Tynnribbe gjør det best i VGs test, men siden den kun er testet hos dem blir den ikke testvinner i vår samletest.

Interessant nok får First Price Ribbe terningkast seks av VG, mens TV 2 gir den en toer. Ta derfor med i beregningen at smakstester tross alt er subjektive, og at en ribbe som får en sekser ett år kan få en toer det neste. Denne samletesten opplyser om hvilke ribber årets testpanel mener er best.

Er du team pinnekjøtt? Sjekk testen av pinnekjøtt.

Nederst på lista finner vi Folkets Tynnribbe Fryst, som VG triller en ener for. De beskriver ribba som veldig tørr og at svoren har en syrlig, kvalmende usmak.

Slik ble testene gjennomført

VG:

 • 12 pakker vakuumpakket tynnribbe av svin ble vurdert, én pakke av hver
 • Testen ble gjennomført som en blindtest
 • Både frosne og ferske ribber er vurdert
 • Ingen av pakkene var ferdig krydret fra produsent
 • Kokker ved Kulinarisk Akademi i Oslo har på oppdrag fra VG tilberedt tynnribbene
 • Ribba ble servert testpanelet uten noen form for tilbehør
 • Testpanelet ga poeng for smak, lukt, utseende og konsistens på en skala fra 1–6

Dagbladet:

 • Ni ferske ribber ble vurdert
 • Tilberedt og vurdert av Petter Wahl Sekne og Øyvind Vinje i Furuset Catering
 • De ribbene som var ukrydret fra produsenten ble saltet og pepret 3,5 døgn før tilberedning, de ferdigkrydrede ble tilberedt som de var
 • Testen ble gjennomført som en blindtest
 • Testpanelet ga poeng for utseende, duft, valg av stykker, konsistens og smak

TV 2:

 • Ribbene var tilfeldig utvalgt og kjøpt inn den første uka i desember
 • Alle ribbene var tilberedt så likt som mulig på Nedre Foss Gård
 • Testen ble gjennomført som en blindtest

Testpanelene

Hos VG besto testpanelet av Anders Bråthen fra Kokkekollektivet, Lise Finckenhagen som er fast matspaltist i VG, Christofer W. Brovoll som er kjøkkensjef på St. Lars og Oda Smeby Christensen som er i fagjuryen for Spesialitet-merket.

På utkikk etter kunstig juletre? Her er vår test av kunstige trær.

Hos Dagbladet var det kokkene Petter Wahl Sekne og Øyvind Vinje i Furuset Catering som både tilberedte og vurderte ribbene.

Testpanelet hos TV 2 besto av Eirik Lillebø, kjøkkensjef på Vaaghals, Sigurd Strætkvern, ølekspert hos Ringnes, og Fredrik Lervei Hagen, youtuber og kokk.

Fryst eller fersk

Når du skal kjøpe ribbe må du ta stilling til om du vil ha fryst eller fersk. Det enkleste er gjerne å kjøpe frossen, da kan du kjøpe den en god stund før julaften.

Ribbene fryses fra produsenten slik at kvaliteten blir tatt mest mulig vare på. Dette er fordi kjøttet blir frosset og pakket umiddelbart på slakteriet, i motsetning til om du kjøper en fersk ribbe du selv fryser.

Øl til julematen? Sjekk vår test av 91 juleøl.

Det er uansett veldig vanskelig å smake forskjell på en fersk og en nedfryst ribbe, og for de aller fleste vil det ikke spille noen rolle.

De ulike typene

Tynnribbe

Tynnribbe er den vanligste ribba å servere på julaften. En tynnribbe er et jevnt stykke av ribbesiden, uten kotelettarm.

Juleribbe

Juleribba er en variant av tynnribba, men her sitter ytrefileten på. Ytrefileten er gjerne magrere enn ribba.

Familieribbe

Familieribba er en ribbevariant med kotelettkam. Denne er populær blant barnefamilier.

100/100

Ask Tynnribbe får toppscore av VG, som triller en sekser på terningen. De skriver at ribba er saftig og mør, med fin farge. Marmoreringen er god og svoren er sprø. Smaken er utrolig god, den smelter nærmest i munnen.

Totalscore: 100/100

Basert på 1 test.

VG (2019)

Smelter nesten i munnen. Les saken (krever medlemskap)

100

Best i test

2019

Kolonihagen Tynnribbe

Kolonihagen Tynnribbe

90/100

Kolonihagen Tynnribbe gjør det skarpt i testen fra VG, og ender med en femmer på terningen. I Dagbladet får den enda en prikk på terningen, og de triller en sekser. Ribba får poeng for smaken, samt svoren og marmoreringen. Det trekkes litt da kjøttet blir noe løst på grunn av utstrakt mørhet i teksturen, skriver VG. Dagbladet lovpriser ribba for dens lyse, perfekte svor, ribbas duft, fine lag med fett og saftige kjøtt som smaker utmerket. En fest i munnen, legger de til.

Totalscore: 90/100

Basert på 2 tester.

100
VG (2019)

Suveren svor med flott ruting. Les saken (krever medlemskap)

80

80/100

Jæren Smak Tynnribbe gjør det bra i testen fra TV 2. Den får terningkast fem og får skryt for at den er saftig, mør og har sprø svor. Faktisk er kjøttet nesten for mørt, noe som trekker ribba ned litt. Testpanelet savner litt tyggemotstand.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

80

80/100

Grøstad Økologiske Familieribbe er best i test hos TV 2. De synes ribba lukter kraftig og godt. Den har også masse fett og er svært saftig. Testpanelet berømmer kjøttets konsistens og den suverene smaken. Det eneste som trekker denne ribbe ned fra en sekser er at svoren ikke er sprø nok, men panelet legger til at dette nok kan oppnås med mer kjærlig het i stekeprosessen.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

Finsbråten Ribbe

80/100

Finsbråten Ribbe får en femmer i Dagbladet. De gir den poeng for en god duft, god balanse mellom kjøtt og fett og at den er saftig. Konsistensen er fast og mør. Smaker ferskt og fint skriver Dagbladet.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

Dagbladet (2019)

En av testpanelets favoritter. Les saken (krever medlemskap)

80
Gilde Juleribbe Fersk

60/100

Gilde Juleribbe Fersk gjør det ganske bra i Dagbladets test. Ifølge testpanelet ser den nærmest perfekt ut, svoren er gylden og sprø. Ribba har fine lag med både fett og kjøtt, enn noe ujevnt fordelt. Kjøttets konsistens er fin, og er passe saftig, ifølge Dagbladet. Ribba mangler likevel det lille ekstra.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

Dagbladet (2019)

Testpanelet savner det lille ekstra. Les saken (krever medlemskap)

60

60/100

Folkets Tynnribbe Fersk får en firer av Dagbladet. Testpanelet beskriver en fin og feit ribbe som dufter godt, har poppet svor og er saftig. Smaken er mild og god, men ribba får litt trekk for å være litt beskjeden. Kanskje litt i overkant mye fett.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

60

60/100

Coop Tynnribbe Hampshire Fryst scorer middels, med en firer av VGs testpanel. Kjøttet er saftig og mørt, til tross for at det ser tørt ut. Ribba får trekk for slurvete skjæring og lite smak. Bare halvparten av ribba var rutet.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

60/100

Coop Tynnribbe Hampshire Fersk får en firer av VG. Til tross for at den kommer ferdig rutet er den vanskelig å skjære opp da den har skråkuttet bein, skriver VG. Smaken er grei, og kjøttet er mørt og saftig. Ribba får minuspoeng for å ha en «fettlomme» nederst.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

VG (2019)

Grei smak, mør og saftig. Les saken (krever medlemskap)

60

53/100

First Price-ribba får terningkast seks av VG. Testpanelet beskriver ribba som saftig, med knasende sprø svor og veldig god smak. Fettmarmoreringen er fin, og kjøtt og fett er bra fordelt. First Price får derimot ikke like god score av Dagbladet. Faktisk triller de ikke mer enn en treer på terningen. Ifølge deres testpanel dufter den kraftig og godt, og svoren er greit sprø. Smaken er litt syrlig, men konsistensen er saftig og god. Men totalt sett bare helt grei mener Dagbladet. TV 2 stiller seg på lag med Dagbladet, men trekker enda en prikk på terningen og gir den en toer. De beskriver kjøttet som kjedelig og at det smaker litt gammelt. Svoren er seig. Denne kommer ikke ferdig rutet.

Totalscore: 53/100

Basert på 3 tester.

100
TV2 Hjelper Deg (2019)

Lukter og smaker litt gammelt. Les saken

20
Julens Klassikere Tynnribbe Fersk

50/100

Julens Klassikere Tynnribbe Fersk gjør det middels i VGs test. Den har en fin farge, ribba er saftig og mør, men smaken er bare ok. Fettet minner om gelé. Svoren er fin, men ikke øverste kvalitet. Dagbladet mener også at denne ribba kun er middels. Den er fin og marmorert, men ikke så saftig som panelet håpet. Den dufter litt metallisk, som også setter preg i smaken. Kommer ikke ferdig rutet.

Totalscore: 50/100

Basert på 2 tester.

VG (2019)

Ok ribbe med fin farge. Les saken (krever medlemskap)

60
Dagbladet (2019)

Denne ser mye bedre ut enn den smaker. Les saken (krever medlemskap)

40

40/100

Coop Tynnribbe Fersk splitter testkildene, da den kun får en ener av VG, men en femmer i Dagbladet. Testpanelet i VG skriver at svoren popper bra, men at både svor og fett smaker elendig. Kjøttet lukter en antydning til surt mener de også. I Dagbladet er de derimot svært fornøyde med ribbas utseende, og den milde, søte duften. Svoren er fint poppa. Kjøttet er mørt og saftig. Den er mild og god på smak mener Dagbladet. TV 2 havner midt i mellom og gir ribba en treer. Testpanelet der mener den er ok, men at svoren har en rar og litt gammel smak.

Totalscore: 40/100

Basert på 3 tester.

Dagbladet (2019)

Ribba er en av de saftigste i testen. Les saken (krever medlemskap)

80
VG (2019)

Svor og fett smaker elendig. Les saken (krever medlemskap)

0
Gilde Tynnribbe Fryst

40/100

Gilde Tynnribbe Fryst får en toer av VG. Ribba er ifølge testpanelet kompakt og tørr. Smaken er nøytral, og den er ujevnt rutet. Svoren poppet ikke, og det ser ikke ut til at fettet har smeltet. Langt unna noe festmat skriver VG. TV 2 er imidlertid ganske uenige, da de gir en firer. De beskriver kjøttet som saftig og god på smak.

Totalscore: 40/100

Basert på 2 tester.

TV2 Hjelper Deg (2019)

God mengde kjøtt og fett. Les saken

60
VG (2019)

Langt unna noe festmat. Les saken (krever medlemskap)

20

40/100

Prima Tynnribbe Fersk får ikke mer enn en treer av Dagbladet. Testpanelet beskriver ribba som tørr, både i utseende og smak. Det er ikke nok fett i denne til å tilføre den saftigheten kjøttet trenger. Tørt og trist konkluderer Dagbladet.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

40/100

Julens Klassikere Tynnribbe Fryst får en treer av VG. Fargen er fin og det samme er marmoreringen, men smaken er bare grei. I tillegg er ribba tørr. Fettet har ikke smeltet under svoren, og ribba er ikke rutet jevnt.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

40/100

Henriettes Juleribbe får en treer av Dagbladet. Denne er en såkalt familieribbe, som vil si at ytrfileten sitter på i forlengelse av ribba, skriver Dagbladet. Ifølge testpanelet gir det vekslende resultat, ettersom det er to forskjellige kjøttstykker som følgelig burde tilberedes på to forskjellige måter. Som et resultat blir dette ikke spesielt bra. Ytrefileten er for mager til å tilberedes som en ribbe, og selve ribba hadde vært tjent med høyere fettprosent. Men det er ikke bare negative ord, ribba dufter og smaker greit, om noe tørt ifølge Dagbladet.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

Dagbladet (2019)

Det hele blir alt for tørt. Les saken (krever medlemskap)

40

40/100

Coop Tynnribbe Fryst er en helt grei ribbe ifølge VG. Fargen er fin, kjøttet er saftig og mørt. Det trekkes imidlertid for ujevnt rutet svor, som også er seig. Ribba popper dårlig da den har for lite fett. Det trekkes også for lite smak.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

30/100

Prima Tynnribbe Fryst gjør det dårlig i VGs test, med en toer på terningen. Testpanelet mener svoren er slurvete rutet. Ribba får også trekk for å ha en «fettlomme» nederst. Kjøttet er seigt med trist og seig svor, med noe syrlig smak. TV 2 gir ribba en treer. De synes den er kjedelig. Den er ikke vond, men ikke god heller. Svoren er seig og kjøttet er tørt, ifølge testpanelet.

Totalscore: 30/100

Basert på 2 tester.

40
VG (2019)

Seigt kjøtt, trist seig svor. Les saken (krever medlemskap)

20

0/100

Folkets Tynnribbe Fryst får ikke mer enn en ener på terningen av VG. Ribba er veldig tørr, og svoren har en syrlig og kvalmende usmak. Ferdig rutet med lite fettmarmorering.

Totalscore: 0/100

Basert på 1 test.

VG (2019)

Syrlig og kvalmende usmak på svoren. Les saken (krever medlemskap)

0
#juleribbe #ask #ribbe #first-price #kolonihagen #julens-klassikere #coop #gilde #prima #folkets-tynnribbe #henriettes-juleribbe #finsbråten #prima-jæren #grøstad-går

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn