Sony lager fremdeles de beste trådløse hodetelefonene
Det er ingen endringer på tronen i årets samletest av trådløse hodetelefoner, men to ganske ukjente utfordrere biter godt fra seg.
Det er ikke mange årene siden trådløse hodetelefoner var unntaket på markedet – nå har de trådløse variantene tatt fullstendig over. Mens kampen før sto om å bikke ti timers batterilevetid uten å gå på bekostning av lydkvalitet og støykansellering, strides nå leverandørene om å levere flere døgns batterilevetid og den raffeste støykanselleringen, som kan fullstendig nøytralisere støy på fly, tog og i fjasete kontorlandskaper.
Hvilke hodetelefoner er best i test?
I år som i fjor finner vi Sony på toppen. Fjorårets testvinner, Sony WH-1000XM3, markerer seg fremdeles i toppen, men har fått avløsning av årets modell, Sony WH-1000XM4, på gullplassen. Den nye modellen fikser ifølge testerne opp i de små problemene fjorårets modell hadde, og fremstår nå så nær perfeksjon som mulig. Det koster imidlertid å være kar – Sony WH-1000XM4 koster rundt 3500 kroner, mens den eldre versjonen som kom for to år siden har blitt satt ned med en tusenlapp, til rundt 2500 kroner. Dermed bør du spørre deg selv om du er avhengig av å ha det siste nye innenfor støykanselleringsteknologi, som du får med årets modell, eller om du kan leve greit med den to år eldre modellen.
Hovedutfordrerne til Sony de siste årene har vært Bose og Sennheiser. Skal vi tro testerne har avstanden fra Sony til de to utfordrende bare blitt større med de siste lanseringene. Både Sennheiser og Bose sliter med å knekke koden med å levere kombinasjonen støykansellering i toppklasse, god lyd, lang batterilevetid og brukervennlighet i én pakke til en fornuftig pris. Bose sin nye toppmodell, NCH 700 får en gjennomsnittsscore på 83 poeng, faktisk ett poeng bak den forrige toppmodellen, Quietcomfort 35 II som fremdeles er i salg til en drøy tusenlapp lavere pris enn den nye modellen. Sennheiser skuffer imidlertid stort – deres nye toppmodell Momentum Wireless 3 kommer helt ned på en tolvteplass med 78 poeng.
Om du ser helt bort fra pris, er nok danske Bang & Olufsens nye toppmodell, Beoplay H95, testens aller beste hodetelefoner på alle parametre. Dog må du sprenge lommeboka for å bli den lykkelige eier av disse hodetelefonene – prisene ligger i øyeblikket på godt over 8000 kroner.
Nykommere utfordrer tronen
Både Jabra og Shure er forholdsvis nye aktører på lydmarkedet, i hvert fall som leverandører til de store elektronikkbransjene. Danske Jabra har flere modeller som utmerker seg i denne testen. Spesielt Jabra Elite 85h får gode skussmål fra kritikerne, både når det gjelder en overlegen batterilevetid, kombinert med lyd som gjerne kunne rettferdiggjort en høyere prislapp. Også billigversjonen, Jabra Elite 45, som har droppet støykansellering, men til gjengjeld en ellevill batterilevetid på 50 timer og en prislapp på under 1000 kroner.
Shure Aonic imponerer også testerne med det som kanskje er den beste støykanselleringen i testen, men faller dessverre gjennom på middels bra lyd og ingen mulighet for å slå sammen hodetelefonene etter bruk, noe som gjør dem nokså klumpete å ha med seg på farta.
Les også: Test av 44 platespillere
Over-ear eller on-ear?
I hovedsak skiller vi mellom to ulike typer eller passformer, nemlig on-ear og over-ear. Trenden beveger seg i stor grad mot mer maksimalistiske hodetelefoner, og majoriteten av modellen i testen har passformen over-ear. Fordelen med over-ear er at det omslutter hele øret, og dermed gir en viss form for passiv støyredusering. Med andre ord vil støy filtreres ut i større grad dersom hodetelefonen ikke har aktiv støykansellering som en funksjon med over-ear-passform.
I resultatlisten finner du enkelt de beste hodetelefonene innenfor ditt budsjett.
Fordelen med on-ear-passform er at du får en mindre prangende hodetelefon, men du mister altså den passive støyreduseringen. Dersom støykansellering ikke er så viktig for deg, og du gjerne ønsker å bruke hodetelefonene mens du er ute og går, vil nok det være et bedre valg. Husk at aktiv støyredusering ikke alltid er din venn – du vil gjerne høre trikken når du går med nesen godt plantet i mobiltelefonen din.
Om du skal bruke hodetelefonene for eksempel i et kontorlandskap, eller du er mye på reisefot, bør du gå for et par hodetelefoner med aktiv støykansellering og over-ear-passform.
Aktiv støykansellering koster skjorta
Som du kan se i resultatlista er det stort sprik mellom billigste og dyreste hodetelefoner i testen. Gjennomgangsmelodien er at prishoppet i stor grad gjør seg gjeldende når man setter støykansellering inn i ligningen. Det henger nok delvis sammen med at dette er en kostbar teknologi, i tillegg til at produsentene nok er klare over at det er et kjøpekraftig publikum som ønsker seg aktiv støykansellering – for eksempel forretningsreisende.
Om du er blant dem som ikke er veldig opptatt av støykansellering og kan ta til takke med ikke helt top-notch teknologi, eller kan droppe det helt, vil det definitivt være mye penger å spare ved å se etter modeller som ikke har aktiv støyredusering som sin ytterste forse. Husk at over-ear-passformen kan gjøre noe av jobben i seg selv.
Skal du bruke hodetelefoner til trening? Disse aktivitetsarmbåndene er best
Hva skiller Bluetooth 4.2 og Bluetooth 5.0?
Bluetooth er naturligvis den ledende teknologien innenfor trådløse hodetelefoner, men det er ikke så enkelt at «bluetooth er bluetooth uansett». Bluetooth er en teknologi som er i stadig utvikling, og i 2020 er Bluetooth 5.0 siste skrik. I forhold til forgjengeren Bluetooth 4.2, overfører 5.0-versjonen data dobbelt så raskt, og gir mer enn fire ganger større rekkevidde på signalene.
DNår du skal kjøpe deg nye hodetelefoner kan det være lurt å tenke litt over hva du skal bruke dem til, og hvilke begrensninger enheten(e) du skal bruke hodetelefonene til setter. Har du for eksempel en telefon som «kun» har Bluetooth 4.2, og du ikke har noen planer om å bytte den ut i overskuelig fremtid, er det kanskje ikke nødvendig å knuse sparegrisen for å få noe du uansett ikke kan benytte deg av.
Hvilken rolle spiller kodek?
Et annet jungelord som vil dukke opp i jakten din etter trådløse hodetelefoner, er hvilken bluetooth-kodek hodetelefonene har. De fleste vil nok ikke tenke så mye over det, men noen viktige detaljer er greie å ha i bakhodet.
Den vanligste kodeken som de aller fleste hodetelefoner støtter er SBC, som står for low complexity subband codec. Denne kodeken komprimerer lyden ganske kraftig, og vanligvis i underkant av 400 kilobyte i sekundet – noe som er dårligere enn det gamle mp3-formatet, som var stort tidlig på 2000-tallet.
Apple har sin egen kodek, AAC, og dersom du har en iPad, iPhone eller lignende, vil lyden som blir sendt ut av enheten sendes i denne kodeken. Derfor er du helt avhengig av at hodetelefonene støtter denne kodeken for å få lyd fra Apple-enheten din.
Som seg hør og bør har også Android sin egen kodek – AptX. Det er en rekke fordeler med denne kodeken, blant annet den har lav lydforsinkelse, noe som er spesielt nyttig dersom du ser på film eller spiller noen typer spill.
Til slutt har Sony også utviklet sin egen kodek, LDAC. Denne kodeken kan overføre lyd i svært høy kvalitet, men til gjengjeld er du avhengig av å være helt i nærheten av enheten for å kunne nyte godt av den høye kvaliteten.
Mye på farten? Se hvilke nettbrett som kan passer deg best
Hvilket merke er til å stole på?
Når man først har betalt mye for et par trådløse hodetelefoner vil man selvfølgelig at de skal vare lengst mulig. Typiske slitasjeskader kan være at putene på øreklokkene smuldrer opp eller at det blir problemer med de fysiske tilkoblingene.
Britiske Which? gjennomfører kontinuerlige undersøkelser for å avdekke kundetilfredshet og holdbarhet på en rekke produkttyper og kan avsløre hvilke merker som gjør det best.
Produsenten som kommer best ut blant hodetelefoner i undersøkelsen fra 2018 er AKG som slår Sony med 3 % på både kundetilfredshet og holdbarhet. Bose tar tredjeplassen.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!