Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Stor test av kunstige juletrær

Selv om de fleste nordmenn fortsatt velger ekte juletre, merker butikkene en stadig økende etterspørsel etter juletrær i plast. De seneste årene har kunstige juletrær blitt stadig mer naturtro, i takt med at utvalget har blitt bedre. Likevel er det stor forskjell på kvalitet og utseende, og her kan du se hvilket kunstig juletre som er best i test.

Annonse

Dette plastjuletreet er best i test

Årets testvinner er Jernias juletre, Hege. Dette er ikke juletreet som ligger høyest på resultatlista, men dette blir vinneren fordi det fikk høyeste score basert på begge testpanelenes vurdering. Selv om treet er relativt dyrt, har det høy kvalitet og ser meget naturtro ut. Farge, fasong og grentetthet får skryt. Det følger også med en dimmer til lysene.

toppen av resultatlisten finner vi VG-panelets favoritt, juletre 44-3694 fra Clas Ohlson. Treet får skryt for å se ekte ut, ha fin fasong og prisen oppleves ikke urimelig sammenlignet med kvaliteten.

jumboplassen med 20 poeng ligger juletre-44-3774 også fra Clas Ohlson. Både VG og Dagbladet brukte ord som pjukst, stusselig og trist da de skulle beskrive dette juletreet.Om denne testen av juletrær i plast

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

I denne testen er 14 ulike juletrær i plastikk inkludert. Prisen starter fra 445 kroner for det billigste treet og går til nesten 4000 kroner for de mest eksklusive kunstige juletrærne. Alle trærne i testen er mellom 1,8 og 2,2 meter høye.

Generelt ser det ut til å være en viss sammenheng mellom pris og kvalitet, og dette er særlig gjeldene på den lave enden av skalaen. Det viser seg også at de dyreste plastjuletrærne ikke er alene om å være blant de fineste.

I denne testen kommer de fleste kunstige juletrærne med lys, men for noen av modellene må dette kjøpes i tillegg. Juletrærne kommer fra store og kjente landsdekkende kjeder som Hageland, Europris, Plantasjen, Rusta, IKEA , Jula, Jernia, og Clas Ohlson.

 

Har du sett en ny test av kunstige juletrær? Send den til oss på kontakt@test.no, slik at vi kan oppdatere testen vår.


Slik testet de

Praktisk eller upraktisk: Mange kunstige juletrær kommer med fastmonterte lys. Dagbladet har inkludert lysene i testgrunnlaget.

Denne testen er basert på resultatene fra VGs og Dagbladets testpaneler. Begge brukte terningkast da de ga karakter, så plasttrærne ble vurdert på en skala fra 1 til 6. VGs testpanel benyttet hele spekteret av poengskalaen i sine vurderinger. Hos Dagbladets testpanel ble det kun delt ut terningkast mellom 3 og 5. Vi har konvertert disse scorene til vår egen skala som går fra 0 til 100. Du kan lese mer om Test.no og hvordan vi jobber her.

I VGs testpanel var det fem personer som vurderte de kunstige juletrærne. Disse har bakgrunn fra restaurantbransjen, handelsstanden, og mer kreative yrker som kunstner og interiørarkitekt. VG satte i tillegg prisbegrensninger både nedover (minst ett tre skulle koste under 1000 kroner) og oppover (makspris skulle være 4000 kroner).

Selv om de fleste trærne kom med julelys, valgte VG å ikke tenne dem under testen. Først ble deltakerne i panelet bedt om å vurdere trærne ut fra hvilke de synes var finest uten å vite noe om pris. Deretter fikk de informasjon om pris og ble bedt om å vurdere kvalitet og utseende en gang til med dette tatt i betraktning. Så fikk trærne endelig score basert på de to målingene.

I sin test valgte Dagbladet å inkludere de medfølgende lysene i den estetiske helhetsvurderingen, og deltakerne ble også bedt om å vurdere om de fikk julestemning av de kunstige juletrærne. Utover dette er Dagbladet sparsommelig med detaljer om hvordan de utførte testen.Bruk og oppbevaring av kunstig juletre

Du bør pakket ut treet og la det lufte seg i noen dager før det tas i bruk. Det kan fortsatt lukte av plastikk, og det kan være greit å få bort lukta før julaften. Har du allerede et juletre i plastikk, kan et godt tips kan være å gå over plasttreet med en steamer med varm damp, da forsvinner støv, spindelvev og annet rusk.

Ta vare på emballasjen det kunstige juletreet kom i, så har du praktisk oppbevaringsemballasje til senere. Hvis ikke boksen eller plasten fungerer til gjenbruk, kan du for eksempel pakke juletreet inn i en søppelsekk eller et laken, for å forhindre at treet blir rufsete og fullt av støv til neste år.

Lønner kunstig juletre seg økonomisk?

Ekte juletrær koster fra noen hundrelapper for de billigste og opp til 35.000 kroner for de dyreste. For de kunstige juletrærne er også prisvariasjonen stor, og dette vil selvsagt påvirke regnestykket.

Som testen viser kan du få et fint kunstig juletre for omtrent 3000 kroner, og hvis du vanligvis kjøper ekte juletre for 600 kroner, må du bruke det kunstige juletreet i 5 år for at det skal jevne seg ut økonomisk. Bruker du det kunstige juletreet i mer enn 5 år, sparer du faktisk på å kjøpe kunstig juletre i dette regnestykket.

Er juletre i plast miljøvennlig?

Jul og miljø: I følge Framtiden i våre hender er det marginal forskjell mellom miljøbelastningen kunstig juletre og ekte juletre påfører kloden.

Stadig flere av oss forsøker etter beste evne å velge mer miljøvennlig i hverdagen. 90 % av norske husstander har juletre hvert år, og det tilsvarer omtrent 1,6 millioner juletrær årlig. Naturlig juletre høres jo mest miljøvennlig ut, men ifølge Framtiden i våre hender er det ikke så enkelt.

Ekte juletrær belaster også miljøet fordi de sprøytes og gjødsles under dyrking, og i tillegg transporteres de til butikker. Sammenlignet med kunstige juletrær blir det mer transport både fordi det selges flere ekte juletrær, men også fordi man må kjøpe nytt juletre hvert år.

De ekte juletrærne er imidlertid også miljøvennlige fordi de ikke er laget av plast, de er nedbrytbare og mens de dyrkes binder de CO₂ fra luften, og dette er med på å motvirke klimaendringene.

Plastjuletrærne er en belastning for miljøet med tanke på produksjonen, både av restkjemikalier som slipper ut i miljøet, men også med tanke på avfallet når juletreet ikke lengre kan brukes. De fleste kunstige juletrærne produseres i Kina, og transporten herfra er lengre enn den for ekte juletrær som i hovedsak kommer fra Norge eller importeres fra våre naboland.

Det er lite forskning og analyser som gir et godt svar på hva som er mest miljøvennlig, men noen amerikanske studier har konkludert med at ekte juletrær er marginalt bedre for miljøet enn de laget av plast.

For allergikere

For mange byr de ekte juletrærne på problemer grunnet allergi. Generelt bør man spyle ekte juletrær før de tas inn i huset, for de har ofte muggsopp og pollen på seg og dette kan utløse allergiske reaksjoner. I tillegg gir ekte grantrær fra seg gasser som kan minne om terpentin, og dette kan også være en belastning for allergikere.

Med juletre i plastikk unngår mange allergikere å få reaksjoner i jula, og er derfor et godt alternativ , ifølge Norges astma- og allergiforbund.

Kunstig juletre - Fordeler og ulemper

Fordeler

 • Kan brukes i flere år
 • Kan være billigere enn ekte juletre
 • Mister ikke så mye nåler
 • Trenger ikke vann
 • Kommer ofte med lys som er ferdig montert
 • Fritt for insekter og andre blindpassasjerer fra skogen
 • Allergivennlig
 • Enkelt å sette opp og pakke ned

Ulemper

 • Lukter ikke gran (kan henges lukteposer på treet, men ikke helt det samme)
 • Får ikke opplevelse med å hogge selv (dersom man har gjort dette)
 • Krever oppbevaringsplass
 • Lyspærene på de fastmonterte lyslenkene kan ikke byttes ut, og dersom de slutter å fungere må man bytte ut hele juletreet
 • Ikke like miljøvennlig som ekte juletre

Juletre 44–3694

100/100

TESTVINNER VG: Har i følge VGs testpanel god størrelse, solide grener og fargen beskrives som naturtro. Prisen er midt på treet for denne produktkategorien, men imponerer VGs testpanel som mener man får mye tre for pengene.

Spesifikasjoner

Butikk: Clas Ohlson
Pris: 2999 kr
Høyde: 2,5 m
Vekt: 16,7 kg

Totalscore: 100/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 998,-

Pris fra 2 998,-

Beste priser
ClasOhlson 2 998,- Til butikk

Levert av:

Best i test

2019

Juletre Hege

Juletre Hege

80/100

TESTVINNER Dagbladet: Dette var en klar favoritt blant deltakerne i Dagbladets panel. Treet er fyldig, fint og ser naturtro ut. De medfølgende lysene har en fin farge, og det følger med dimmer. Treet er stødig og lett å pakke ut. I VGs test kom dette juletreet på andreplass. Testpanelet synes treet var fint, men noe dyrt. Utover dette ga også de poeng for naturtro farge og barnåler, samt pen fasong, god høyde. Noen opplevde treet som for dyrt og lite troverdig.

Spesifikasjoner

Butikk: Jernia
Pris: 3999 kr
Høyde: 2,1 m
Vekt: 24 kg

Totalscore: 80/100

Basert på 2 tester. Pris fra 4 999,-

Pris fra 4 999,-

VG (2019)

Det koster helt klart mye penger, men treet er veldig fint Les saken (krever medlemskap)

80
Dagbladet (2019)

Testvinner: Her snakker vi fem pluss! Les saken (krever medlemskap)

80
Beste priser
Jernia.no 4 999,- Til butikk

Levert av:

Juletre Dovre

80/100

Tredjeplass i VGs test: Her får man mye tre for pengene. Med sin lave pris imponerer dette treet testpanelet som beskriver det som perfekt for små stuer. Ellers trekker de fram et godt baslansert tre med fine og tette grener. Perfekt for dem som ønsker et lite, billig og enkelt jueltre.

Spesifikasjoner

Butikk: Hageland
Pris: 799 kr
Høyde: 1,8 m
Vekt: Ikke oppgitt

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

VG (2019)

Ønsker du et lite, enkelt og billig tre er absolutt dette en vinner Les saken (krever medlemskap)

80
Vinterfest

60/100

Dagbladets testpanel: Dette treet framstår som humoristisk, gledelig harry og et tre for dem med sans for kitch. Altså oppleves ikke treet som særlig naturtro, men ser heller ut som et teatertre og det gir seg ikke ut for å være noe annet enn et kunstig juletre.Testpanelet opplever treet sjarmerende da det er stilrent og tar lite plass. Lys følger ikke med, men kan kjøpes ved siden av.

Spesifikasjoner

Butikk: IKEA
Pris: 445 kr
Høyde: 2,2 m
Vekt: 4 kg

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

Juletre Trysil

60/100

Dagbladet sier: Testpanelet hos Dagbladet opplever dette treet som veldig naturtro med fin og variert farge, og en ikke for symmetrisk fasong. Treet har fyldige grener og jevnt med nåler, men på nært hold kan man se metallet ved stammen. Lysene som følger med trekker ned inntrykket da de har et veldig oransje lys. Treet kan brukes inne og ute, har firetrinnsdimmer og er enkelt å pakke sammen. Testpanelet savner en større fot da juletreet er ganske tungt.

Spesifikasjoner

Butikk: Europris
Pris: 2999 kr
Høyde: 2,1 m
Vekt: 16,3 kg

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 999,-

Pris fra 2 999,-

Dagbladet (2019)

Selve treet er flott og veldig naturtro Les saken (krever medlemskap)

60
Beste priser
Europris 2 999,- Til butikk

Levert av:

Hafjell

60/100

VG mener: Treet er relativt overbevisende, og den lave prisen trekker opp helhetsinntrykket. Dette er et lite tre, både med tanke på høyden og at det beskrives som slankt sammenlignet med mange andre trær i testen.

Spesifikasjoner

Butikk: Europris
Pris: 999 kr
Høyde: 1,8 m
Vekt: Ikke oppgitt

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 3 299,-

Pris fra 3 299,-

60
Juletre Gol

60/100

VGs testpanel: Et solid tre, og mye tre til en pris som matcher. Utover dette har ikke VG skrevet noe mer om bakgrunnen for terningkastet, men man kan anta at utseendet ikke leverte over forventning i denne prisklassen. Med andre ord, men kan få mer tre for pengene om man velger et annet juletre.

Spesifikasjoner

Butikk: Europris
Pris: 3199 kr
Høyde: 2,1 m
Vekt: Ikke oppgitt

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 3 499,-

Pris fra 3 499,-

Beste priser
Europris 3 499,- Til butikk

Levert av:

Christmas tree

60/100

Dagbladet mener: Et symetrisk juletre som med sin kjegleform kan minne om en tujabusk. Fargen er blålig og jevn, noe som fører til at treet ser unaturlig ut. Det kunstige juletreet mangler dybde da stammen og grenene har samme farge. Kan brukes inne og ute, står stødig og er raskt å pakke opp. Lys følger med, men mangler dimmer.

Spesifikasjoner

Butikk: Rusta
Pris: 1495 kr
Høyde: 2,1 m
Vekt: 16,8 kg

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 249,-

Pris fra 249,-

60
Juletre 425393

60/100

VG synes: Treet er fint, og med tanke på prisen får man mye for pengene. Testpanelet synes det er litt langt mellom grenene, og dette trekker ned poengsummen.

Spesifikasjoner

Butikk: Jula
Pris: 1499 kr
Høyde: 2,1 m
Vekt: Ikke oppgitt

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

60
Beste priser
Jula.no 1 999,- Til butikk

Levert av:

Juletre Uvdal

50/100

Midt på treet: Både VG og Dagbladet har testet dette juletreet og begge er enige om det dette er helt greit. VG beskriver det som en lurvete sjarmør som mangler litt i toppen. Dagbladet synes også juletreet var litt glissent i toppen, og reagerer på at man ser metallet innerst ved stammen. Treet har lysere skudd ytterst, men er dette naturtro for vintersesongen, spør testpanelet seg. Treet er godkjent for bruk både inne og ute, men Plantasjen anbefaler innendørsbruk da fargen kan blekne i sollys. Lysene på treet kan reguleres ved bryter på stikkontaken eller med fjernkontroll, og kan være alt fra dempet til disco. Prisen oppleves som høy.

Spesifikasjoner

Butikk: Plantasjen
Pris: 3995 kr
Høyde: 2,1 m
Vekt: 15,5 kg

Totalscore: 50/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet (2019)

Litt ustø i toppen, som en litt lettere beruset onkel på julaften.. Les saken (krever medlemskap)

60
40
Juletre Hurdal

40/100

VG sier: Dette er et rimelig juletre, og prisen samsvarer med utseendet. Man har satt noen finere grener ytterst og det kan se ut som et forsøk på å redde inntrykket, men dette er ikke helt vellykket. Treet er lite, og har relativt lav vekt om man sammenligner med andre kunstige juletrær.

Spesifikasjoner

Butikk: Plantasjen
Pris: fra 799 kr
Høyde: 2,1 m
Vekt: 3,5 kg

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

VG (2019)

Prisen samsvarer med utseendet Les saken (krever medlemskap)

40
Juletre Granli

40/100

VG mener: På avstand ser treet ok ut, men når man kommer nærmere ødelegger stammen uttrykket. Når juletreet i tillegg er blant de dyreste, hjelper det lite at barnålene er fine og treet har fin farge.

Spesifikasjoner

Butikk: Hageland
Pris: 3490 kr
Høyde: 2,1 m
Vekt: Ikke oppgitt

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

VG (2019)

Dyrt i forhold til hva du får Les saken (krever medlemskap)

40
Juletre 005863

40/100

VGs testpanel: Utseendemessig ser det ikke ut til at dette treet har imponert testpanelet. Treet er smalt og det er mye mellomrom mellom grene. Prisen er blant de laveste i testen, og VGs testpanel mener dette gjenspeiler kvaliteten.

Spesifikasjoner

Butikk: Jula
Pris: 499 kr
Høyde: 2,1 m
Vekt: Ikke oppgitt

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test. Pris fra 799,-

Pris fra 799,-

VG (2019)

Prisen gjenspeiler kvaliteten Les saken (krever medlemskap)

40
Beste priser
Jula.no 799,- Til butikk

Levert av:

Juletre 44-3774

20/100

Dagbladet og VG er enige: Juletreet beskrives med ord som pjuskt, trist og stusselig. Fargen beskrives som blålig og unaturlig, og treet ser generelt veldig plastikk-aktig ut. Dagbladet trekker fram at treet kan brukes både inne og ute. I tillegg er det lite, praktisk, har fine lys og står stødig. Dagbladet mener også man kan se at det er et juletre, så det står tross alt ikke så dårlig til. VGs testpanel mener det ikke er verdt 1000 kroner.

Spesifikasjoner

Butikk: Clas Ohlson
Pris: 999 kr
Høyde: 2,1 m
Vekt: 7,1

Totalscore: 20/100

Basert på 2 tester.

#juletre # kunstig # clasohlson # jernia # hageland # europris # jula # plantasjen # rusta # ikea

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn