Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Måk snø i en fei med en snøfreser

Vil du gjøre jobben med snømåking litt enklere i vinter? Sjekk hvilke snøfresere som gjør det best i vår samletest.

Annonse

Den første snøen kommer like overraskende hvert år. En morgen har oppkjørselen plutselig blitt et teppe av hvitt, og bilen er snødd inne med en halvmeter. «Hvor var nå snøskuffa igjen?», tenker du mens du febrilsk roter rundt i boden.

Les også: Velg riktig varmepumpe.

For å gjøre morgener som denne litt lettere, kan du vurdere å investere i en snøfreser. Den vil gjøre jobben med å rydde oppkjørselen betydelig enklere og mer effektiv for deg.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Vinner 2018

Snøfreseren Stiga 1581 Pro stikker av med seieren i samletesten, etter å ha fått en god score av svenske M3. Den er riktignok svært dyr, nærmere 7000 kr dyrere enn nest dyreste i testen, men ifølge M3 er den helt ustoppelig. Rett bak følger Husqvarna ST 230P, som får positiv vurdering i Aftonbladet.

Det finnes dessverre få tester av snøfresere, og derfor er snøfreserne som er med testet én gang. Om du kjenner til andre, nye tester, tips oss gjerne.

Les også: Robotstøvsugerne som gjør susen.

Ettersom snøfreserne kun er testet én gang vil dette også ha innflytelse på resultatlista. De ulike testene har forskjellig poengskala, som kan være utslagsgivende for resultatet, da dette i prinsippet er en samletest som legger sammen poengene til hvert produkt.

For øvrig er testvinneren kåret i år, mens resten er testet 2016 og 2017.

Dårligst ut kommer Jula Meec Tools 721232. Den får lav score først og fremst på grunn av den dårlige kvaliteten, ifølge testen fra Klikk.

Bruksområder

Det er flere ting å ta høyde for når man skal kjøpe snøfreser. Du burde for eksempel tenke gjennom hvor store områder du skal måke. Det finnes fresere som egner seg til mindre områder og fresere som egner seg til større, og de kommer i en rekke modeller med ulike bruksområder og egenskaper.

Belte eller hjul

Snøfresere kan deles inn i belte- og hjuldrevne, og de har enten ett- eller totrinns fres. Fremdriften på freseren skjer ved hjelp av enten belte eller hjul.

Fordelen med en beltedrevet snøfreser er at den kommer seg lettere frem i ulendt terreng, kan klatre opp trapper og klarer seg generelt bedre på forskjellig typer underlag. Hjul er derimot vanligst, det er billig og fungerer godt på is ettersom man kan sette på kjetting.

Ett-trinns og totrinns

Trinnene beskriver selve fresemekanismen. Ett-trinns betyr at maskinen tar inn snøen og freser den ut i én og samme operasjon, mens totrinns innebærer at den blir tatt inn og bearbeidet i maskinen før den kastes ut igjen. Sistnevnte er gjerne kraftigere maskiner med stor kapasitet.

Bensin, batteri og elektrisitet

Snøfresere er typisk bensindrevne, men kan også gå på batteri eller elektrisitet. Denne saken i Akershus Amtstidene advarer mot å la bensindrevne snøfresere stå med halvfull tank over sommeren. Da kan det nemlig være at den ikke starter til vinteren, ettersom pumpebensin ikke tåler lagring over såpass lang tid.

For å slippe å måtte sende freseren til reparasjon, anbefaler mekanikerne i saken at du kjøper spesialbensin. Den er dyrere, men det er likevel snakk om såpass små mengder i året at det vil være verdt det, ifølge ekspertene. Spesialbensinen tåler lagring og er også skånsom for miljøet.

Små områder

For å måke mindre områder egner små, smale og hjuldrevne ett-trinns snøfresere seg. De finnes både som elektriske, batteridrevne og bensindrevne. De passer best til måking foran inngangsdører, i trange passasjer og til terrasser.

Ulike typer: Snøfresere er enten belte- eller hjuldrevne. Beltedrevne fresere kan lettere ta seg fram i terrenget, men hjuldrevne er likevel vanligst.
Middels store områder

Dette er typisk totrinns snøfresere med en kraftigere motor. Snøfresere av denne typen er den mest solgte. Disse har skjærebredde på 50-70 cm og lys, og er egnet for middels store områder som parkeringsplasser og oppkjørsler. Tekniske tilleggsfunksjoner som varme i håndtak finnes på enkelte fresere.

Store områder

På større områder er det mer profesjonelle totrinns fresere som gjelder. Disse har økning i størrelse, skjærebredde, motorkraft og pris. Eksempelvis 2018-vinneren av denne samletesten. Disse er likevel ikke forbeholdt «proffer», da de fint egner seg til privat bruk om du har store områder du må måke.

Testkriterier

Snøfreserne i denne testen har blitt vurdert på brukervennlighet, kvalitet og kapasitet. Blant annet hvor lett freseren er å starte, og hvor enkel den er å betjene. Spaker skal være lett tilgjengelige, og freseren skal kunne manøvreres uten problemer.

Det er også sett på skjærebredde med tanke på kapasitet, hvor langt snøen kastes, samt motorkraft.

Les også: Kaffemaskiner til enhver anledning.

Til slutt spiller byggekvaliteten inn, om freseren virker solid og godt laget eller slarkete og upålitelig. En freser skal tåle en del påkjenninger, og for å slippe å måtte ha den på service hvert år lønner det seg å se på konstruksjon og materiale.

Det er greit å være klar over at de fleste snøfresere uansett trenger service på et tidspunkt, da deler vil slites ut. Sjekk derfor muligheter for reparasjon før du kjøper freseren.

Stiga 1581 Pro

78/100

Totrinns, bensin, hjuldrevet. Stiga 1581 Pro er fryktelig dyr, men det er samtidig ingenting som kan stoppe den. Muligens passer den bedre i proff sammenheng eller for foreninger, ifølge testen fra M3. Den er av typen to-trinns og er utstyrt med tekniske finesser som varme i håndtaket og elektrisk styrt utkast. Testen trekker spesielt fram hvor langt snøen kastes som positivt, da den slenger snøen hele 15 meter unna. Snøfreseren er i tillegg av svært god kvalitet, og virker robust.

Totalscore: 78/100

Basert på 1 test.

M3 (2018)

Stiga 1581 PRO är en proffsmaskin i det högre segmentet. Les saken

78
Husqvarna ST 230P

75/100

Totrinns, bensin, hjuldrevet. Husqvarna ST 230P er en bra maskin, men den kunne vært mer effektiv. Freseren har LED-belysning.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test.

Toro Power Max HD 9.26 OXE

60/100

Totrinns, bensin, hjuldrevet. Toro Power Max HD 9.26 OXE er grei å starte, men kan være litt kranglete om motoren har vært varm i følge testen fra Klikk. Betjeningen er enkel og oversiktlig, og den ene spaken er en joystick som beveger utkastet. Det trekker noe ned at den rykker litt når den settes i gir, samt at den er baktung. Dette gjør at den løfter seg foran og dermed ikke kjører rett inn i snøen men klatrer oppover. Freseren har derimot god kapasitet og kaster snøen et godt stykke. Kvaliteten virker god.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

Klikk.no (2016)

Noe baktung. Les saken

60
Honda HSS 655 HTS

60/100

Totrinns, bensin, beltedrevet. Honda HSS 655 HTS er lett å starte, med en betjening som er enkel og robust. Likevel oppleves den også litt gammeldags, da man må strekke seg opp på siden for å betjene gir. Freseren har beltedrift, og dette gjør at den beveger seg enkelt på alle underlag. Det som trekker ned er den noe lavere motorkraften, som blir litt for lav under de vanskeligste forholdene. Byggkvaliteten er veldig god, og alt i alt er dette en bra og sikker snøfreser.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 34 900,-

Pris fra 34 900,-

Klikk.no (2016)

Driftsikker. Les saken

60
Beste priser
Slettebøe AS 34 900,- Til Prisjakt

Levert av:

Ariens ST 24 Compact Track

60/100

Totrinns, bensin, beltedrevet. Ariens ST 24 Compact Track er lett å starte med snor og er oversiktlig og enkel å betjene med spaker og brytere. Lyset er sterkt og bra, men tester opplever at det lyser delvis rett i ansiktet, og man blir dermed blendet. Dette er et irritasjonsmoment. Freseren er imidlertid lett å manøvrere og har beltedrift, slik at den tar seg enkelt fram. Den har god kapasitet, men er noe trang i utkastet. Dette kan by på problemer om snøen er våt. Ellers gir snøfreseren inntrykk av solid, god kvalitet.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 33 990,-

Pris fra 33 990,-

Klikk.no (2016)

Tar seg godt fram, men har lys som blender. Les saken

60
Stiga 8051 AE

50/100

Ett-trinns, batteri, hjuldrevet. Stiga 8051 AE har ganske god kapasitet. Den går på batteri, og rekker å skuffe biloppstillingsplassen uten problem. Trekker ned at den er ganske dyr.

Totalscore: 50/100

Basert på 1 test.

50
Ryobi RST36B51

50/100

Ett-trinns, batteri, hjuldrevet. Ryobi RST36B51 er lett å få i gang, men helhetsinntrykket er at den virker lite solid, ifølge testen fra Aftonbladet. Den skal kaste snøen max 7 meter. Freseren har lys.

Totalscore: 50/100

Basert på 1 test.

50
Stiga ST 5266

40/100

Totrinns, bensin, beltedrevet. Stiga ST 5266 starter lett. Betjeningen er også i orden, men freseren har litt kronglete plassering av gass og bensinkran, ifølge testen fra Klikk. Det at man kan gire i fart blir trukket fram som positivt. Freseren lyser ikke spesielt godt, men har i hvert fall en beleilig bryter. Det trekker ned at freseren er vinglete og vanskelig å styre, likevel skuffer den unna mye snø. Når det gjelder kvaliteten klarer ikke freseren å overbevise helt, da det er mye skrangling.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test. Pris fra 25 990,-

Pris fra 25 990,-

Klikk.no (2016)

Kan gires i fart, men har kronglete betjening. Les saken

40
McCulloch ST76EP

40/100

Tortrinns, bensin, hjuldrevet. McCulloch ST76EP er vanskelig å starte, og også kronglete å betjene. Det trekker ned at freseren drar mot høyre, i tilegg til at det er vanskelig å gire. Den er ikke spesielt lett å manøvrere, og lyset peker rett ned mot motoren i stedet for framover. Den har derimot god kapasitet og virker å være av god kvalitet.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

Klikk.no (2016)

God kapasitet, men vanskelig å manøvrere. Les saken

40
Biltema ST11002

40/100

Totrinns, bensin, hjuldrevet. Biltema ST11002 er tung og vanskelig å starte. Ellers er betjeningen nokså enkel, men spaker er plassert på motsatt side av normalt. Dette er fint for venstrehendte, men klønete for andre bemerker testen fra Klikk. Som nevnt er freseren tung, men likevel grei å manøvrere. Pluss for at den kan gires i fart, og lyset er også veldig bra. Kvaliteten virker grei.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

Klikk.no (2016)

Godt lys, men tung å starte. Les saken

40
Stiga ST1131

25/100

Ett-trinns, elektrisk, hjuldrevet. Stiga ST1131 er en billig el-drevet snøskuff. Passer best for å fjerne snø på mindre områder. Den får ikke med seg all snøen, men legger igjen et lite lag. Den har ikke lys.

Totalscore: 25/100

Basert på 1 test.

Jula Meec Tools 721232

0/100

Totrinns, bensin, hjuldrevet. Jula Meec Tools 721232 er ok å starte, og betjeningen er også helt grei. Manøvreringen og fremkommeligheten er god. Kvaliteten derimot, er ikke noe å skryte av ifølge testen fra Klikk. Når belastningen blir for stor, stopper framdriften. Lyset er plassert sånn at den kun lyser inn i utkastrøret. Alt i alt var det mange mangler, testen fant blant annet dårlige sveiseskjøter og at dekselet under styret hang løst.

Totalscore: 0/100

Basert på 1 test.

Klikk.no (2016)

Dårlig kvalitet. Les saken

0
#snøfreser #honda #ariens #toro #stiga #biltema #mcculloh #jula #ryobi #husqvarna

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn