Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

De dyreste vaskemaskinene er best

Er du på jakt etter en skikkelig god vaskemaskin må du åpne lommeboken bredt. Men ønsker du deg en grei maskin til en rimelig penge, finnes det flere gode alternativer. Her er de beste vaskemaskinene på det norske markedet i 2018.

Annonse

Vaskemaskinen som er best i test

Vaskemaskinen som går seirende ut av denne testen er Miele WMV 960 WPS. Den er lett å bruke, god til å vaske tøy, lager lite lyd og er energieffektiv. Med en kapasitet på 9 kg og en sentrifugeringshastighet på 1600 omdreininger per minutt, passer maskinen godt til en vanlig familie. Prisen er likevel i det høyeste laget – faktisk koster testvinneren det dobbelte av nestemann på listen. Det kan derfor være en god idé å lete lenger ned på listen hvis du ønsker deg en god vaskemaskin til en ikke altfor stiv pris.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Slik som alle apparatene i testen skyller Miele WMV 960 WPS klærne for dårlig etter vask. Heldigvis har den et ekstra skylleprogram som skal kunne gjøre susen på eventuelle såperester. Bruken du den, forsvinner dog energieffektiviteten, fordi du bruker ekstra vann for å vaske tøyet ferdig.

Testvinneren er heller ikke av de nyeste maskinene i samletesten, og alle testene av maskinen er gjennomført i 2015. Selv om vasketeknologien i vaskemaskiner ikke har endret seg mye de siste par årene, har de nyeste maskinene ofte innebygd wifi og mulighet for styring via en applikasjon. Ønsker du deg denne type teknologi, bør du kanskje se nærmere på nummer to og tre på listen – Miele WCE330 Powerwash og LG FH6F9BDS2.

Prisen følger kvaliteten

Gjennomgående reflekterer prisen kvaliteten på vaskemaskinene som er testet. Man bør derfor vurdere både hva man ønsker seg av en vaskemaskin og hva man er villig til å betale for å få alle funksjonene man ønsker seg. Med mindre du har lyst på en høyteknologisk maskin med innebygd wifi, vil gjerne en av de rimeligere modellene gjøre susen.

Unntaket fra «pris følger kvalitet»-regelen er modellen Zanussi ZWF81463W. Dette er en god maskin til en rimelig penge. Er du opptatt av kvalitet, men ønsker et ikke altfor dyrt apparat, kan denne modellen være midt i blinken for deg. De andre modellene som befinner seg midt på treet i denne samletesten er heller ikke de dårligste vaskemaskinene på markedet. Råd & Rön anbefaler blant annet Siemens WM14W447DN og Bosch WAT283L8SN dersom man kun er interessert i å vaske klær godt nok og ikke har lyst til å betale alt for mye for en avansert vaskemaskin.

Hvilke merker pleier å være best?

Når du vurderer hvilken vaskemaskin du skal gå for, bør du ta med i beregningen hvilke merker som gjør det godt jevnt over. Forbrukerrådet har analysert tester gjennomført av Råd & Rön mellom 2009 og 2014 og funnet ut at Miele kommer ut på topp, med god avstand ned til andremann på listen.

Som nummer to finner vi LG, tett etterfulgt av Bosch og Siemens. Budsjettalternativet Zanussi har dessverre ikke blitt testet mange nok ganger av Råd & Rön ennå, så dette merket har Forbrukerrådet ikke noen statistikk på. Du kan lese hele Forbrukerrådet liste her. Det britiske nettstedet Which? har utarbeidet en lignende statistikk på maskinene de har testet opp gjennom årene. Her kommer også Miele, LG og Bosch ut på topp. Zanussi får også god score fra forbrukerne. Les hele listen her (krever abonnement).

Dette bør du sjekke:

Det kan være vanskelig å navigere i vaskemaskinverdenen, og det nevnes ofte mange spesifikasjoner som det ikke alltid er lett å skjønne seg på. Her er noen forklaringer og tips til hva du bør sjekke før du velger hvilket apparat du går for:

Hvor stor plass har du?

Det finnes standardstørrelser på vaskemaskiner, men det betyr ikke nødvendigvis at alle følger standarden. Du bør derfor måle hvor stor plass du har til et nytt apparat og lete etter maskiner som passer dette målet. Husk også at døren på vaskemaskinen og rørene som leder til apparatet ikke alltid regnes med i målene som oppgis, sjekk derfor om disse trenger ekstra plass.

Hvor mye tøy pleier du å vaske?
Mengde og type tøy kan påvirke hva slags vaskemaskin man bør gå for. (Foto: Grace Ho)

Vaskemaskintromler varierer i størrelse. Størrelsen regnes ut ifra kapasiteten, og den beskriver vanligvis hvor mange kilo tørt bomullstøy det er plass til i trommelen. Kapasiteten kan variere fra 5 til 12 kilo, og det vanligste er at en vaskemaskin kan vaske mellom 9 og 10 kilo bomullstøy i løpet av én omgang.

Siden vaskemaskinene ofte justerer vannmengden i forhold til trommelstørrelsen, bør man ikke kjøpe en vaskemaskin med større trommel enn det man vanligvis har behov for. Da kommer vaskemaskinen til å bruke mye vann selv til små tøymenger og energikostnaden vil bli mye større enn nødvendig.

Hva slags klær kommer du til å vaske?

En vaskemaskin kommer med ulike typer vaskeprogrammer. Mens de dyre maskinene har mange ulike programmer og gjerne lar deg laste ned nye programmer via produsentens applikasjon, kommer de rimeligere modellene med færre programmer.

Er du et turmenneske, vil du kanskje sette pris på et impregneringsprogram. Trener du ofte, kan det være en fordel med et eget program for treningstøy. Vurder derfor hva slags tøy du vasker mye, og se etter maskiner med vaskeprogrammene du kan ha ekstra godt bruk for.

Hastighet på sentrifugeringen

Sentrifugen fjerner mye av vannet etter at tøyet er ferdigvasket. Hastigheten på sentrifugen er vanligvis mellom 1200 og 1400 omdreininger per minutt, men det finnes mange nyere maskiner som kan kjøre med 1600 omdreininger per minutt.

Vaskemaskinene med høyere sentrifugehastighet pleier å være dyrere, men hastigheten betyr ikke alltid at maskinen fjerner vann bedre enn andre maskiner. Man bør derfor refere til tester eller omtaler for å vite hvor godt vaskemaskinen fjerner vann, fremfor å stole blindt på de tekniske spesifikasjonene som produsenten oppfører.

Energimerkingen

Siden vaskemaskiner bruker både vann og strøm, bør man sjekke hvor energieffektive apparatene er. I dag er de fleste vaskemaskinene produsert for å være energieffektive, og alle maskinene i denne samletesten er merket A+++. Ellers varierer det forventede årlige energiforbruket med over 70 kWh, noe som tilsvarer litt over én og en halv times støvsuging en gang i uken i løpet av ett år (les alle vilkårene for denne sammenligningen på Din Side).

I denne samletesten har LG FH6F9BDS2 det laveste forbruket med 113 kWh per år, mens Zanussi ZWF81463W har det høyeste forbruket med 190 kWh. Er du opptatt av prisen på strømforbruket, bør du se energiforbruket i sammenheng med prisen på vaskemaskinen.

Husk også at trommelstørrelsen har mye å si for energieffektiviteten, fordi du bruker minst energi per kilo vasket tøy hvis du utnytter trommelens kapasitet. Det betyr at det ikke nødvendigvis lønner seg å kjøpe LG FH6F9BDS2, med en trommelstørrelse på hele 12 kg, med mindre du kommer til å vaske svært mye tøy samtidig.

Støynivået
Det er lurt å vurdere hvilke type klær man vasker mest av, før man bestemmer seg for hvilken vaskemaskin man vil gå for. (Foto: Francesco Paggiaro)

Vaskemaskiner lager en del lyd, særlig når de sentrifugerer. I samletesten vår skiller det 20 dB mellom det høyeste og det laveste støynivået ved vanlig vask, og 10 dB mellom det høyeste og det laveste støynivået ved sentrifugering.

Mens testvinneren Miele WMV960 WPS vasker på et lydnivå rundt 46 dB, vasker Siemens WM14W447DN med et støynivå på rundt 64 dB. Miele vil lage lyd tilsvarende en rolig samtale hjemme, mens Siemens vil lage lyd på nivå med en høylytt samtale i en restaurant. Det utgjør en stor forskjell, særlig dersom man bor i en liten leilighet.

Støynivået ved sentrifugering utgjør ikke en like stor forskjell som støynivået ved vanlig vask, da det bare skiller 10 dB mellom det høyeste og det laveste lydnivået. Likevel kan det være verdt å merke seg at noen av vaskemaskinene lager nesten like mye lyd ved vanlig vask som de andre gjør ved sentrifugering. Samtidig er støynivå en subjektiv vurdering, og mange kan føle at en økning på 10 dB vil utgjøre en betydelig forskjell. For å identifisere hva slags støynivå du kan leve med, anbefaler vi at du sjekker desibelnivået på en tidligere vaskemaskin.

Best i test

2018

Miele WMV960 WPS

Miele WMV960 WPS

86/100

Miele WMV960 WPS er meget brukervennlig, vasker godt og scorer bra på både støynivå og energibruk. Den havner midt på treet når det gjelder tidsbruk, og den kunne vært bedre på skylling og tøff flekkfjerning. Den har barnesikring og en kapasitet på 9 kg, noe som bør være akkurat passe for en gjennomsnittlig familie.

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 9 kilo
Standard programtid: 179 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet: 1600 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 130 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 46 dB / 72 dB
Vekt: 96 kg
Størrelse (BHD): 596 x 850 x 643 mm

Totalscore: 86/100

Basert på 4 tester.

Les Numériques (2015)

Un lave-linge d'exception Les saken

100
Good Housekeeping UK (2015)

A very pricey machine, however it delivers amazing results in terms of spin, noise, and water and electricity consumption Les saken

82
Miele WCE330

81/100

Miele WCE330 kommer seirende ut av britiske Which? sin store vaskemaskin-test for 2018. Dette er altså en ny maskin som ble lansert våren 2018, og som beskrives som «fantastisk» av testpanelet. Den har hurtigprogram og bruker ellers litt over 2,5 time for å gjennomføre et vanlig bomullsprogram. Vaskemaskinen mangler dessverre en integrert doseringsfunksjon, som ofte følger med vaskemaskiner i denne prisklassen. Trommelen med en kapasitet på 8kg er heller ikke veldig stor. Ellers får den plusspoeng for å være svært brukervennlig.

Tips! Denne modellen er svært lik modellene WWE320 WPS og WCE320 fra Miele. Den eneste forskjellen mellom disse maskinene er at førstnevnte har en hvit dør og et litt mindre skrått panel, mens sistnevnte har et helt rett panel. Ellers er de tre modellene identiske, så det kan være lurt å sjekke prisene på alle tre før du bestemmer deg for hvilken du ønsker å kjøpe.

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 8 kilo
Standard programtid: 157 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet:1400 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 157 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 48 dB / 72 dB
Vekt: 95 kilo
Størrelse (BHD): 596 x 850 x 643 mm

Totalscore: 81/100

Basert på 1 test.

Which? (2018)

Ecellent cleaning all round Les saken (krever medlemskap)

81
LG FH6F9BDS2

79/100

LG FH6F9BDS2 er en vaskemaskin med gedigen trommel, som er mest energieffektiv når den vasker en full klesvask. Den bruker omtrent like mye vann og energi for små klesvasker som den gjør når den vasker en full maskin med tøy, i tillegg til at den bruker lang tid på hver vask (fra 3 til 5 timer for en vanlig 40 graders vask). Det betyr at man kun får utbytte av maskinens energieffektivitet hvis man utnytter trommelens kapasitet på 12 kg. LG FH6F9BDS2 egner seg derfor best for store familier eller andre som vasker mye tøy ofte.

Ellers har maskinen mange nyttige funksjoner, slik som barnesikring, ekstra skylling, dampvask og allergiprogram. LG FH5F9BDS2 får også stort pluss fra Trusted Reviews for muligheten til å knytte den til LGs egen app for husholdningsapparater. Fra applikasjonen kan du blant annet kontrollere vaskemaskinen, få oversikt over maskinens energibruk, bli varslet når et program er ferdig og laste ned nye programmer som passer spesifikt for dine behov. Er du glad i ny teknologi, kan denne vaskemaskinen dermed være noe for deg

Tips! LG FH495BDS2 er nesten helt lik LG FH6F9BDS2 – det eneste som skiller de to vaskemaskinene er lanseringsdato og sentrifugeringshastighet. Mens førstnevnte sentrifugerer med 1400 omdreininger per minutt, sentrifugerer sistnevnte med 1600 omdreininger per min. Er du interessert i en litt billigere vaskemaskin, kan du derfor vurdere å gå til innkjøp av LG FH495BDS2 fremfor LG FH6F9BDS2.

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 12 kilo
Standard programtid: 263 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet: 1600 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 113 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 52 dB / 71 dB
Vekt: 73 kilo
Størrelse (BHD): 600 x 850 x 640 mm

Totalscore: 79/100

Basert på 3 tester.

Trusted Reviews (2017)

An outstanding premium machine Les saken

88
Which? (2016)

Great if you have a large family Les saken (krever medlemskap)

77
Zanussi ZWF81463W

77/100

Zanussi er den billigste vaskemaskinen i testen vår. Til tross for en rimelig pris, kommer den godt ut i testene gjennomført av de britiske sidene Which? og Good Housekeeping. Denne maskinen fremstår derfor som et svært godt budsjettalternativ for de som ønsker seg en god vaskemaskin til en rimelig pris.

Zanussi ZWF81463W har plass til 8 kg klær og sentrifugerer med en hastighet på 1400 omdreininger per minutt. Den har åtte programmer, som er noe færre enn lignende vaskemaskiner. Den vasker likevel klær svært godt, noe man selvfølgelig ønsker at en vaskemaskin skal gjøre. Den har dog et høyt støynivå, og den er heller ikke veldig energieffektiv. Maskinen bruker omtrent tre timer på en vanlig 40 graders bomullsvask og to timer på en syntetvask.

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 8 kilo
Standard programtid: 244 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet: 1400 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 190 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 58 dB / 78 dB
Vekt: 66 kilo
Størrelse (BHD): 600 x 850 x 520 mm

Totalscore: 77/100

Basert på 2 tester.

Good Housekeeping UK (2014)

Overall has a very good performance Les saken

80
Which? (2017)

An affordable option that will get your clothes spic and span Les saken (krever medlemskap)

73
Miele WDD030

76/100

Miele WDD030 er ikke like dyr som andre maskiner fra Miele, men fungerer fortsatt godt i de ulike testene. Den er god til å vaske klær og gir ikke fra seg mye støy når den arbeider. Den har også plass til 8kg bomullstøy og sentrifugerer med 1400 omdreininger per minutt. Den har også 12 programmer, inkludert et 20-minutters hurtigprogram. Den bruker i tillegg lite vann og er lett å bruke. Siden den bruker lite vann, er den ikke helt optimal når det gjelder skylling av tøyet. Trommelåpningen kunne i tillegg være større.

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 8 kilo
Standard programtid: 179 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet: 1400 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 177 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 50 dB / 74 dB
Vekt: 90 kilo
Størrelse (BHD): 596 x 850 x 636 mm

Totalscore: 76/100

Basert på 3 tester.

CHOICE (2018)

A recommended washing machine Les saken (krever medlemskap)

82
Which? (2017)

A good washing machine with no major flaws Les saken (krever medlemskap)

76
Forbrugerrådet Tænk (2018)

Vasker godt og støjer mindre end de fleste Les saken (krever medlemskap)

71
Miele WDB020

72/100

Miele WDB020 er en av de aller billigste modellene fra produsenten, men den klarer seg likevel bra i flere tester. Den er også en av de minste vaskemaskinene på markedet, med en kapasitet på 7kg og en liten trommelåpning. Den passer derfor til noen som ikke vasker alt for mye tøy. Ellers fungerer den bra til både vask og sentrifugering, selv om den sliter med å skylle all såpe av klærne. Maskinen er ikke like lett å bruke som andre maskiner fra Miele, blant annet fordi trommelåpningen ikke er stor nok. Den lager også noe lyd under bruk.

Tips! Miele WDB020 er identisk med Miele WDB030, WDB036 Homecare og WDB037 Active Living. Disse er som regel dyrere enn Miele WDB020, så det kan være en god idé å vurdere WDB020 fremfor de andre modellene.

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 7 kilo
Standard programtid: 179 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet: 1400 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 175 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 50 dB / 74 dB
Vekt: 90 kilo
Størrelse (BHD): 596 x 850 x 636 mm

Totalscore: 72/100

Basert på 2 tester.

Whirlpool FSCR 80421

71/100

Whirlpool FSCR 80421 har en kapasitet på 8 kg, samtidig som den sentrifugerer og vasker godt. Den får middels score på støynivå, og under middels på skylling og tidsbruk. Vaskemaskinen har grei brukervennlighet og energinivå – den er blant annet veldig økonomisk med vannet. Les Numeriques gir den i tillegg ekstrapoeng for pent design.

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 8 kilo
Standard programtid: 240 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet: 1400 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 177 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 49 dB / 69 dB
Vekt: 80 kilo
Størrelse (BHD): 595 x 850 x 610 mm

Totalscore: 71/100

Basert på 2 tester.

Les Numériques (2015)

Silencieux, économe, mais un essorage à la traîne Les saken

75
Siemens WM14W447DN

69/100

Siemens WM14W447DN vaskemaskin er enkel å bruke og vasker tøyet effektivt. Den har god sentrifugering og greit energiforbruk. Den havner midt på treet når det gjelder skylling, vasketid og lydnivå. Kapasiteten er på 7 kg.

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 7 kilo
Standard programtid: 210 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet: 1400 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 122 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 64 dB / 71 dB
Vekt: 74 kilo
Størrelse (BHD): 600 x 848 x 590 mm

Totalscore: 69/100

Basert på 1 test.

Bosch WAT283L8SN

65/100

Bosch WAT283L8SN er en billig og populær maskin, som ikke får like god score av Råd & Röns testpanel. Den er grei til å vaske og sentrifugere klær, men den skyller ikke like bra etter vask. Den bruker i tillegg lang tid per vask – mellom to og tre timer per bomulls- eller syntetvask. Den ligger litt over gjennomsnittet når det kommer til energiforbruk, men får trekk for å lage mye lyd under bruk. Den skiller seg altså ikke ut blant de rimeligere vaskemaskinene, til tross for at det er en populær modell blant forbrukerne.

Tips! Bosch WAT283T8SN er nesten helt identisk med Bosch WAT283L8SN, så den kan også vurderes på lik linje med denne modellen.

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 8 kilo
Standard programtid: 210 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet: 1400 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 137 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 49 dB / 74 dB
Vekt: 70 kilo
Størrelse (BHD): 598 x 848 x 590 mm

Totalscore: 65/100

Basert på 1 test.

AEG L7FBM862E

63/100

AEG L7FBM862E er en av de rimelige vaskemaskinmodellene hvis popularitet ikke samsvarer med kvalitet. Ifølge det danske Forbrugerrådet Tænk vasker og sentrifugerer maskinen godt, mens alle andre aspekter av maskinen ligger midt på treet. Den bruker i tillegg svært lang tid per vask – et vanlig bomullsprogram tar tre timer og tre kvarter for å vaske en klesvask.

Trommelkapasitet: 8 kilo

Standard programtid: 230 minutter

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 8 kilo
Standard programtid: 230 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet: 1600 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 137 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 51 dB / 77 dB
Vekt: 73 kilo
Størrelse (BHD): 600 x 850 x 571 mm

Totalscore: 63/100

Basert på 1 test.

Electrolux FW30L7141

55/100

Electrolux FW30L7141 scorer best på vask og sentrifugering. Den skyller derimot svært dårlig, og den kunne vært bedre når det gjelder energibruk. Under middels på brukervennlighet, lydnivå og vasketid. Den har barnesikring og kan håndtere 7 kg tøy.

Spesifikasjoner

Trommelkapasitet: 7 kilo
Standard programtid: 250 minutter
Maks. sentrifugeringshastighet: 1400 omdr./min.
Energimerke / årlig energiforbruk: A+++ / 171 kWh
Støynivå (vanlig og ved sentrifugering): 58 dB / 78 dB
Vekt: 65,4 kilo
Størrelse (BHD): 600 x 850 x 559 mm

Totalscore: 55/100

Basert på 1 test.

#vaskemaskin #miele #siemens #electrolux #whirlpool #lg #zanussi #bosch #aeg

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn