Sjekk hvilken babycall du bør kjøpe
Vi har samlet forbrukertester av babycaller fra norske og utenlandske anmeldere, og det er store variasjoner i resultatlisten. En kjøpeguide hjelper deg på vei til å finne babycallen som passer aller best for deg og din familie.
Best i test: babycall
Føreløpig er det Neonate BC-6500D som blir best i test. Padwico 835 har høyere poengsum enn testvinneren, men scoren baseres kun på én testkilde fra 2014, og den blir derfor ikke kåret til vinner. Vi vet av erfaring at antall testkilder og alderen på disse kan ha stor betydning for resultatet.
Babycallene i samletesten varierer i pris fra 300 til 2.500 kr, og du finner alt fra de enkleste lyd-babycallene til funksjonsrike babycaller med kamera, fra 10 ulike produsenter. Philips har for øvrig et godt tak på det norske markedet og produktene deres testes ofte av kildene. Du ser derfor en overvekt av Philips-babycaller i resultatlisten.
Kan du allerede det meste om babycaller og vet hva du er på utkikk etter, kan du gå rett til resultatene. Ønsker du å vite mer, bør du fortsette å lese under.
Slik velger du riktig babycall
Tidligere hadde babycaller kun de aller viktigste funksjonene for å bli varslet når babyen våknet fra søvnen, men det har etter hvert kommet mange ulike typer og alternativer å velge mellom. Det kan være vanskelig å orientere seg i markedet og vite hva man bør gå for, så vi har laget en kjøpeguide for å hjelpe deg litt på vei.
Hvordan fungerer en babycall?
Babycaller består ofte av to enheter – én som skal være i nærheten av barnet som sover og én som foreldrene skal passe på. Når babyen våkner og lager lyd, får foreldrene beskjed om dette ved hjelp av lyd, lys, bilde og/eller vibrering på foreldreenheten, alt ettersom hvilke funksjoner babycallen har. For å oppnå kontakt mellom baby- og foreldreenhet, må babycallen bruke trådløs kommunikasjon.
En del nyere babycaller bruker Wi-Fi for å opprette denne kontakten, men markedet er ennå stappfullt av babycaller som bruker ulike frekvensbånd for tilkobling. Det betyr at forbindelsen mellom foreldre- og babyenhet kan bli forstyrret av andre enheter som bruker samme frekvens, som microbølgeovn, trådløse telefoner og rutere, eller naboens babycall.
Ut på tur? Her finner du de tryggeste bilstolene for baby.
Anolog og digital babycall: Signalforstyrrelser?
Både analoge og digitale babycaller gir som regel mulighet for bytte mellom to eller flere frekvenser for å minske problemet med forstyrrelser i signalene. Men velger du en analog babycall, er det større sjanse for forstyrrelser enn om du har en digital babycall. Det er fordi produsentene har kodet de digitale babycallene slik at det er mye vanskeligere for andre babycaller eller enheter å slå inn på din babycall.
Mange digitale babycaller bruker også DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) eller FHSS-teknologi (Frequency-hopping spread spectrum), som vil si at de i tillegg søker etter ledige frekvenser og automatisk velger en ledig kanal/frekvens.
DECT-babycaller bruker 1880-1900 GHz-frekvensbåndet, og de har 120 frekvenser til rådighet som de kan hoppe mellom alt etter hvilke som er ledige. FHSS-babycaller bruker 2.4 GHz-frekvensen og kan velge mellom 79 kanaler.
Det er ikke bare forstyrrelser på frekvensen som kan påvirke lydkvaliteten i babycallen, men også tykke murvegger, spesielle vindusglass eller dårlig antenne vil kunne føre til lavere kvalitet og ev. brudd i signalene.
App- og nettbasert babycall: Trenger stabil Wi-Fi
I dag finnes det også flere babycaller som er web-baserte, og disse bruker Wi-Fi og ev. det mobile nettverket for å koble babyenheten opp mot foreldreenheten/mobilen/nettbrettet. Ofte har de ingen foreldreenhet i det hele tatt, og du er avhengig av å bruke en app på en smarttelefon eller et nettbrett. De app-baserte babycallene er ikke plaget med de samme forstyrrelsene i signalene, men de er avhengig av et godt og stabilt trådløst nettverk for å unngå at kontakten brytes mellom de to enhetene.
De nye babycallene på markedet er digitale eller nettbaserte, slik alle babycallene i denne samletesten også er. Ønsker du likevel en analog babycall, finner du tre slike i samletesten fra 2015.
Sikkerhet og stråling
Det har blitt stilt spørsmålstegn ved sikkerheten til smarte babycaller som bruker Wi-Fi som tilkobling mellom baby- og foreldreenheten. Grunnen er risikoen for at uvedkommende skal kunne hacke seg inn og få tilgang til live-streaming av babyen din. Du sikrer deg imidlertid mot dette ved bl.a. å kryptere det trådløse nettet og lage et trygt passord.
Motorola MBP853CONNECT ble den beste av tre babycaller som ble tilfeldig utvalgt av anerkjente Which? når de skulle teste sikkerheten til babycaller (krever abonnement).
Mange foreldre er også redde for stråling ved bruk av babycall, men Statens strålevern mener det ikke er grunn til bekymring. De hevder strålingen fra babycaller er så liten at det ikke fører til økt helserisiko, men anbefaler likevel at du for sikkerhets skyld plasserer babyenheten én meter unna barnet. Kjøper du en babycall som er CE-merket, kan du være trygg på at den oppfyller de grunnleggende sikkerhetskravene fra myndighetene.
Overdreven rekkevidde
Babycallene har ulike rekkevidder, eller rettere sagt, forskjellige tålegrenser for hvor mange meter baby- og foreldreenheten kan være fra hverandre, uten at man opplever forstyrrelser i signalet eller at forbindelsen faller helt ut.
Produsentene oppgir maksrekkevidde på alt fra 200 til 800 meter ved fri sikt, men når anmelderne har målt rekkevidden, viser det seg at lyd og/eller bilde faller ut mye raskere enn produsentene hevder. Det mest normale er under 50 meter innendørs og ca. 100 meter utendørs. Husk at dersom en murvegg e.l. blokkerer, kan rekkevidden reduseres betraktelig, men mange takler 5 etasjer eller vegger mellom babyenhet og foreldreenhet uten signalforstyrrelser eller -brudd.
På babycallene som bare bruker internett for å koble til foreldreenheten eller mobilen/nettbrett/PC, er det ingen rekkevidde å ta hensyn til, men man er avhengig av stabil tilkobling til internett for å beholde godt signal.
Beskytt babyen i solen: Her er de tryggeste solkremene til barn.
Strøm- eller batteridrevet
Alle babycallene i denne testen er strømdrevet, men noen bruker ladestasjon i stedet for vanlig strømledning. De fleste babycaller har foreldreenhet som også går på batteri, samt en babyenhet som er ment å brukes primært på strøm, med mulighet for å sette inn reservebatteri når dere er på tur, eller som sikkerhet ved strømbrudd. Noen babyenheter kan ikke bruke batteri i det hele tatt. Motorola MBP8 er den eneste babycallen i testen hvor verken foreldre- eller babyenheten kan gå på batteri.
Batterilevetid og oppladningstid varierer en del fra produkt til produkt, og dette finner du mer informasjon om i produktbeskrivelsene.
De viktigste funksjonene
Babycallene varierer mye med tanke på hvilke funksjoner de har. Under samler vi opp de mest vanlige, slik at du kan tenke gjennom hvilke som er viktigst for deg:
- Kamera: Kan være praktisk om du trenger å følge med på barnets soveposisjon e.l. mens du gjør andre ting. Flere video-babycaller har zoom og mulighet for panorering og tilting, og noen av kameraene kan du fjernstyre med foreldreenheten/mobilen/nettbrettet. Noen gir mulighet til å lagre bilder og video, og noen kan koble mange kameraer opp mot samme foreldreenhet. Kameraene kan som regel både stå på bordet og henges opp.
- Toveiskommunikasjon: Har du en baby som våkner ofte og egentlig bare trenger å høre stemmen din for å bli rolig og sovne igjen? Da er det verdt å vurdere en babycall med toveiskommunikasjon, slik at du kan snakke til barnet og berolige det gjennom babycallen.
- Nattlampe og vuggesanger: Trenger barnet ditt litt ekstra trygghet i form av nattlys og vuggeviser, kan du få dette integrert i mange babycaller.
- Nattsyn: Du skal kunne se babyen bedre i mørket med en video-babycall som har nattsyn, men vær obs på at noen babycaller med IR-lys trekkes for lav kvalitet på nattsynet.
- Temperatur- og luftfuktighetsmåler: Gjør det enkelt å holde oversikt over klimaet på soverommet, slik at barnet ditt har de beste mulige forutsetningene for en god natts søvn.
- Varsling om lyd/bevegelse fra barnerommet: I tillegg til at du hører lyden fra barnet, varsler alle babycallene med lys når barnet lager lyder. Noen har også vibreringsvarsling. Noen video-babycaller har bevegelsessensor og varsler deg når det er bevegelse på barnerommet. For babycallene som bruker Wi-Fi som tilkobling, får du varsel om lyd og ev. bevegelse på mobilen/nettbrettet.
- Varsling om rekkevidde: Alle babycallene varsler med lys hvis enhetene kommer utenfor rekkevidde og mister signal, og noen varsler med både lyd og lys når rekkevidden overskrides.
- Varsling om batterinivå: Alle babycallene har batteriindikator og varsler med lys når det er svakt, og noen varsler i tillegg med lyd.
- Volumjustering: Alle babycallene har volumkontroll.
- Stemmeaktivering og lydfølsomhetsjustering: Mange babycaller sparer strøm og reduserer stråling ved hjelp av stemme-/lydaktivering. Det betyr at foreldre- og babyenheten står i standby og aktiveres kun når barnet lager lyd. De aller fleste av disse kan også justere mikrofonfølsomheten, slik at du f.eks. unngår at babycallen reagerer på bakgrunnsstøy.
App i stedet for babycall?
I dag finnes det også flere apper som etterligner babymonitorer, hvor du bruker to mobiltelefoner som du kobler sammen ved hjelp av appen for å overvåke babyen og få varslinger. Dette er kanskje spesielt fint når du er på reise og har glemt babycallen din, eller om du har en babymonitor som ikke er bærbar. Svenske Testfakta gjennomførte nylig en test av tre slike barnevakt-apper.
Trenger du ny barnevogn? Sjekk hvilken som er best i test.
Vi gjør oppmerksom på at noen av babycall-testene er utført for flere år siden, og produsentene kan ha gjennomført en oppdatering av produktene etter at de ble testet.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!