Klassiker tar seieren blant actionkameraer
Det er jevnt i toppen i årets test av actionkameraer. GoPro gjør framstøt og beviser hvorfor de lenge har vært markedsledende i sjangeren.
Best i test: GoPro
Etter å ha blitt slått på målstreken av Veho Muvi K-Series K2NPNG (ikke lenger til salgs i Norge) i 2016-testen, er det i 2019 GoPro som stikker av med seieren med sin nyeste modell Hero7. Ikke nok med det, GoPro kupper pallen og har hele fire modeller i toppen, hvor andreplassen går til Hero5.
Det vil altså si at GoPros nest nyeste modell, Hero6, havner bak både Hero5 og Hero4. Det kan være fordi disse er nokså like hverandre, og det ikke var før med Hero7 at GoPro virkelig oppdaterte kameraet med nye funksjoner, som for eksempel Hypersmooth bildestabilisator. Flere testere legger også til at ettersom prisene stort sett er blitt skrudd ned på de eldre GopPro-modellene og de fortsatt holder god stand, er de verdt å anbefale for dem som ikke absolutt må ha det nyeste på markedet.
4K ikke ensbetydende med kvalitet
Actionkameraer er i hovedsak videokameraer. En del av dem kan filme i en oppløsing på rundt 4000 piksler horisontalt (4K), men dette er ikke ensbetydende med den beste videokvaliteten. For at 4K-videoen skal bli optimal, må kameraet ta nok bilder per sekund (frames per second/fps). De beste kameraene tar 60 fps ved en oppløsning på 4K.
Les også: De beste dronene.
Noen 4K-kameraer med lav fps vil faktisk gi bedre videokvalitet og mindre hakking i bildet dersom man stiller inn på Full HD, selv om dette gir lavere oppløsning. Det er fordi lavere oppløsning også betyr mulighet for flere bilder per sekund. De beste kameraene tar fra 120 til 240 fps i Full HD.
4K kan sånn sett sammenlignes med megapiksler på gamle digitalkameraer. En periode var det veldig populært med høye megapikseltall for å gjøre det mulig å forstørre bildene uten at de ble pikselerte. Mange kameraer med høye megapikselverdier hadde imidlertid ikke gode nok linser til at bildene ble bra i stort format. Tilsvarende er det lite hjelp med 4K om du ikke har høy nok fps.
Fast objektiv
Actionkameraer har ikke utskiftbart objektiv, og det gjør at du får mindre fleksibilitet enn ved et vanlig kamera. Objektivene er ofte av typen vidvinkel eller ultravidvinkel, og til actionfylte aktiviteter har du ofte ikke behov for noe annet.
Vidvinkelobjektiver gir en videre synsvinkel og fanger dermed mer av motivet enn andre objektiver. Det er perfekt når du for eksempel skal filme ekstremsport. Vidvinkel vil forvrenge bildene, slik at rette linjer buer, og derfor passer det dårligere hvis du for eksempel skal ta portrettbilder.
I dag finnes det også noen actionkameraer som lager 360-graders videoer, slik som Garmin Virb 360 og Kodak Pixpro SP360.
Funksjoner og tilbehør
Er lyden viktig for deg, bør du antagelig gå for et kamera med inngang for ekstern mikrofon. Lydkvaliteten er nemlig dårlig på mange actionkameraer. I tillegg bør du vurdere å kjøpe ekstra batteri hvis kameraet gir deg mulighet til å skifte det ut. Batteritiden kan være alt fra 50 minutter til 4 timer avhengig av kameraet, men ofte ligger de på rundt 2 timer.
Les også: Stor test av nettbrett.
Det følger med diverse tilbehør når du kjøper et actionkamera, slik at du kan feste det til hjelmen, sykkelen eller annet utstyr. Mange actionkameraer trenger også et undervannshus for å kunne brukes under vann, mens andre er vanntette uten et ekstra deksel.
Noen actionkameraer har innebygget GPS, og de fleste har Wi-Fi. I produktbeskrivelsen under ser du hvilke funksjoner de ulike kameraene har.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!