Disse integrerte stekeovnene skiller seg ut
En komfyr er en mangeårig investering som gjerne benyttes hver eneste dag. Den bør steke jevnt, stabilt og nå riktig temperatur, samtidig som den bør være brukervennlig og enkel å rengjøre. Her er de beste innbyggingsovnene du kan kjøpe i 2018.
Best i test
Bosch HBG672BS1 går av med seieren som den beste integrerte stekeovnen i 2018. Denne modellen er testvinner både hos franske Les Numeriques og svenske Råd & Rön. Særlig får den integrerte ovnen skryt for at den treffer godt med temperaturen og lager lite lyd under bruk. Slik som de fleste andre innbygginsovnene, får også Bosch HBG672BS1 trekk for høyt energiforbruk.
Ifølge det danske forbrukerrådet Tænk har Bosch oppgitt at Siemens HB672GBS1 er identisk med testvinner Bosch HBG672BS1. Dette er mulig fordi Bosch og Siemens i årevis har produsert husholdningsapparater gjennom det felleseide selskapet BSH Bosch und Siemens Hausgerâte GmbH.*
Slår vi sammen testresultatene for Siemens HB672GBS1 og Bosch HBG672BS1, kommer AEG BSE792320 og Samsung NV73J9770RS ut henholdsvis 4 og 2 poeng over. Førstnevnte er imidlertid kun testet av én kilde, mens sistnevnte har dårligere resultater i de aller nyeste testene. Begge er også en del dyrere, men alle disse 3-4 modellene fremstår som gode kjøp.
Modellene i denne samletesten
Det finnes svært mange integrerte komfyrer på markedet, samtidig som det krever riktig kompetanse og utstyr for at man kan teste en komfyr på en god og forsvarlig måte. Denne kombinasjonen gjør at du kun finner 10 stekeovner i samletesten vår.
Les også: De dyreste vaskemaskinene er best
De utvalgte modellene har enten blitt kåret til testvinner i minst én test, eller så har de blitt testet av minst to ulike kilder. Dette sikrer kvaliteten i testene og bidrar til at du kan stole på at denne samletesten gir deg en god oversikt over de beste modellene på markedet.
Slik velger du riktig stekeovn
Det finnes ulike typer innebygde komfyrer som kommer med diverse forskjellige funksjoner. Dette bør du vite før du går til innkjøp av en flunkende ny innbyggingsovn:
Sjekk hvor stor plass du trenger
Hvor mye mat steker du i løpet av en vanlig dag, og hvor mye plass trenger du vanligvis mellom hver plate? Pleier du for eksempel å lage kalkun på vinterstid, bør du sjekke at du får plass til både én kalkun og litt tilbehør inne i ovnen samtidig. Selv om produsentene oppgir stekeovnens volum i liter, er ikke alltid dette tallet nok til å vite nøyaktig hvor mye mat du kan få plass til samtidig. Plasseringen av riller, vegger og tak i ovnen avgjør hvor mye mat du kan steke samtidig, og du bør derfor ta en god titt i ovnen før du velger hvilken du vil kjøpe.
Finn ut hvordan du vil rengjøre komfyren
De dyreste innebygde stekeovnene kan rengjøre seg selv, hvis du er komfortabel med å la ovnen varme seg opp til 500 grader. Her er de ulike måtene ovnene kan rengjøre seg selv på:
1. Pyrolyse
Pyrolyse er et program som gjør at ovnen varmer seg opp til 400-500 grader og brenner vekk fett og annet søl som har satt seg fast etter steking. Når ovnen gjennomfører pyrolysen blir alt i ovnen til aske, og du kan enkelt tørke vekk asken etter at ovnen har kjølt seg ned. Under pyrolysen må både sideriller og stekeplater fjernes, og de må vaskes for hånd.
Les også: Stor variasjon i kvalitet blant støvsugere
Ovnen blir i tillegg låst i løpet av den halvannen- til to timers lange prosessen, for å sikre at ingen brenner seg. Denne prosessen krever en del energi, og man bør ikke forlate ovnen mens pyrolysen foregår. Det danske forbrukerrådet Tænk opplyser i tillegg om at ovnen kan bli svært varm og at det kan sige lukt og røyk ut i rommet. Røyken kan inneholde små partikler og forårsake irritasjon i øyne og luftveier. Barn og kjæledyr bør derfor ikke være i nærheten av stekeovnen under pyrolysen.
2. Katalyse
Katalyse suger opp fett fra ovnens vegger og tak, og når ovnen når temperaturer over 200 grader forbrennes fettet delvis opp. Selv om man sier at katalyse er en form for selvrens, krever denne funksjonen at man fortsatt rengjør ovnen ved jevne mellomrom.
3. Damp
Noen stekeovner har en dampfunksjon, som gjerne også kan brukes til å rengjøre ovnen. Da fyller man vann i det dedikerte avlukket og stiller inn ovnen på rens. Når programmet er ferdig og fettet har løsnet opp, tørker man over ovnen. Det er også mulig å rense vanlige ovner med damp, ved å fylle en langpanne med vann og varme opp ovnen til 50 grader i cirka 30 minutter.
Vær oppmerksom på temperaturforskjeller
Med tanke på all den nye teknologien som har funnet veien inn i moderne komfyrer, skulle man tro at produsentene allerede hadde sikret at stekeovnene steker jevnt til gitt temperatur. Slik er det dessverre ikke. Flere av de innebygde ovnene som er testet klarer ikke å steke jevnt, stabilt eller til den temperaturen de har blitt stilt inn på. De dyreste modellene gjør det ikke alltid bedre enn de rimeligste på nettopp dette punktet. Er du glad i å bake eller lager mye mat som krever en viss temperatur, bør du dermed sjekke hvilke ovner som gjør det best i test.
Vit hva tallene og bokstavene symboliserer
Stekeovner har lange og kompliserte navn. Selv om det kan virke vanskelig, kan man ofte få informasjon om ovnen ut ifra hvilket navn den har. For eksempel har modellen Siemens HBG672GBS1 én ekstra bokstav i hvert land, som symboliserer hvilket marked den befinner seg i. I Norge selges den som HBG672GBS1S og i Storbritannia selges den som HBG672GBS1B.
I tillegg kan bokstavene fortelle noe om hvilken farge den integrerte ovnen har. Ser du en versjon i rustfritt stål som heter Bosch HBG672BS1 og en sort versjon som heter HBG672BB1, er det mest sannsynlig to varianter av samme modell. Det samme gjelder en P i slutten av navnet – for eksempel Miele H 2267 BP - som ofte symboliserer at modellen kan rense seg selv med pyrolyse.
Les også: Hva bør du tenke på når du kjøper oppvaskmaskin?
Dette er dog ikke en eksakt kunnskap, og de ulike produsentene opererer med ulike normer. Er du likevel oppmerksom på tallene og bokstavene underveis i søkeprosessen, kan du tjene på det. Vet du for eksempel at du ikke ønsker deg en pyrolyse-funksjon, men har funnet en fin stekeovn med pyrolyse-funksjon, kan du søke etter modellnavnet uten P på slutten og se om det dukker opp en ovn til en billigere penge.
De beste merkene
Britiske Which? tester over 50 stekeovner i året og går stadig gjennom tilbakemeldingene fra medlemmene sine. Det betyr at de har god innsikt i hvilke merker som gjør det best i test og hvilke merker som har de mest fornøyde kundene. I 2018 går Miele av som merkevinner, mens Bosch og Electrolux følger i topp 5. Der finner vi også Neff og John Lewis, men disse merkene har veldig lav markedsandel i Norge.
* Kort om Bosch og Siemens: I 2014 kjøpte Bosch Siemens sin andel av selskapet. Siden Bosch fortsatt har rettigheter til å bruke merkenavnet Siemens på hvitevarer, skjer det av og til at produktene fra de to merkevarenavnene er identiske.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!