Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.
Barn 2017

Disse vinterskoene holder føttene varme

Vintersko til barn bør holde vann ute, og de bør være godt isolert, slik at de holder på varmen. Her får du en oversikt over de beste skoene, samt noen tips til hva du bør tenke på når du skal kjøpe vintersko til barnet ditt.

Annonse

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Testvinner

Øverst på pallen er Superfit Culusuk Gore-tex. Vinneren får pluss for å være en vanntett, varmeisolerende og pustende sko. Ifølge Testfakta har den riktignok ikke så kjapp tørketid, og samme testkilde gir skoen kritikk for å inneholde stoffet PFOA. Du kan lese mer om stoffet og hvorfor det er skadelig lenger ned i artikkelen.

Sorel Yoot Pac har høyere poengsum enn Superfit Culusuk Gore-tex, men blir likevel ikke testvinner, fordi den kun er testet én gang.

Kriterier

Testene har lagt til grunn vanntetthet, varmeisolering, pusteevne samt tørketid som kriterier for å vurdere hvor god skoen er.

Les også: Vinterdressene som holder kulda ute.

Tips før du kjøper

Det er flere ting å tenke på når du skal kjøpe vintersko til barnet ditt. Det aller viktigste er at føttene ikke blir kalde. Derfor bør skoene være både vanntette og godt isolert slik at de holder på varmen. Først og fremst må du velge riktig størrelse, gjerne en som er litt for stor, ettersom foten til barnet vokser raskt. På den måten har man også plass til en såle eller tykke sokker. Romsligere sko er som regel varmere enn trange.

Ikke kjøp en sko med for lavt skaft. En støvel med høyt skaft vil hindre snø i havne nedi skoen. Pass på at yttersålen har kraftig mønster som gir god friksjon, slik at det ikke blir glatt å bevege seg på hardpakket snø og is. Vanntetthet er svært viktig for å forhindre kalde føtter, så velg en sko med Gore-tex eller annen vanntett membran, som også sørger for at skoen puster. Dersom den ikke puster vil fukt som svette ikke slippe ut, og dermed gjøre føttene kalde.

Sjekk at skoen er enkel å ta av og på, slik at barnet selv kan klare det. Undersøk at borrelås, strikk, refleks og andre funksjoner virker som det skal.

Les også: Her er det beste regntøyet til barn.

Utelek: Når barnet er ute i kulda lenge er det viktig å ha gode sko.
PFOA

Som nevnt testet Superfit Culusuk Gore-tex i Testfaktas måling positivt på det skadelige fluorstoffet PFOA, et stoff det i Norge er forbudt å bruke i forbrukerprodukter. Stoffet brytes ikke ned i naturen og er klassifisert av EU som hormonforstyrrende, og er mistenkt for å være kreftfremkallende. Derfor er Testfakta kritisk til funnet av dette stoffet, selv om skoen for øvrig scorer høyest i deres test.

Testfakta har også vært i kontakt med produsenten av denne vinterskoen, som garanterer at PFOA ikke brukes i produksjonen. Da ytterligere ett par sko ble testet fant man heller ikke stoffet. Det kan forklares med at skoene kommer fra ulike partier, produksjonsdato eller fabrikk, ifølge Testfaktas kilder. PFOA trenger heller ikke å ha oppstått i produksjonen, men som et restprodukt ved bruk av andre tillatte fluorstoffer.

Les også: Isbroddene som holder deg på beina.

Slik ble testene gjennomført

De forskjellige testkildene har testet skoene på ulike måter. Testfakta har lagt stor vekt på vanntetthet, og testet skoene grundig ved å montere dem på en gåsimulator med vann like over sålens kant. Simulatoren settes i gang, med 60 steg per minutt. Med jevne mellomrom ble det sett etter om skoene hadde tatt inn vann. I så fall ble testen avbrutt, og det ble notert hvor mange steg skoene klarte. Testfakta testet varmeisolasjon ved å fylle skoene med små metallkuler, og temperaturen innvendig ble målt før og etter å ha blitt plassert i -20 grader i en halvtime. Pusteevne ble målt ved å spenne fôret som et lokk over en beholder med fuktabsorberende materiale, som deretter ble utsatt for sterk luftstrøm. Ved å veie beholderen før og etter, så man hvor mye fukt som hadde sluppet igjennom. Hvor lang tid skoene brukte på å tørke, ble sjekket ved å bløte innsiden av skoen med en halv desiliter vann, og deretter veie den til den nådde opprinnelig vekt.

Foreldre & Barn-testen fra 2016 ble utført av Testfakta på oppdrag av Foreldre & Barn, og gjennomføringen er derfor lik som i Testfakta-testen.

I testen fra Foreldre & Barn i 2015 ble vanntetthet målt ved å senke skoene ned i et vannbad, slik at vannet kom over sålekanten. Så ble sålen bøyd som under gange, med 20 skritt per minutt i en halvtime. Skoen ble inspisert for hånd etter testslutt. For å teste varmeisolasjon, ble en plastpose fylt med vann med ca 40 grader plassert i hver støvel. Så ble det målt hvor lang tid det tok før temperaturen sank fra 38 til 33 grader.

Sorel Yoot Pac

88/100

Sorel Yoot Pac har svært høy grad av vanntetthet og varmeisolasjon. Etter å ha blitt utsatt for -20 i tretti minutter falt temperaturen i skoen med 8,4 grader. Den gjør det mindre bra på poster som pusteegenskaper og tørketid. Finnes i størrelse 25-39.

Totalscore: 88/100

Basert på 1 test. Pris fra 255,-

Pris fra 255,-

Testfakta (2017)

Mycket bra vattentäthet och värmeisolation. Sämre andning på yttermaterial. Les saken

88

Best i test

2017

Superfit Culusuk Gore-tex

Superfit Culusuk Gore-tex

85/100

Superfit Culusuk Gore-tex har, som navnet tilsier, en Gore-tex-membran som beskytter mot vann. Den scorer veldig høyt på grad av vanntetthet, samt varmeisolasjon. Etter å ha blitt plassert i -20 grader i 30 minutter falt temperaturen i skoen med 8,7 grader. Den tørker derimot ikke spesielt fort, og testen fra Testfakta fant dessuten at den inneholdt det kjemiske stoffet PFOA. Finnes i størrelse 23-38. Scorer høyest totalt i testen til Testfakta.

Totalscore: 85/100

Basert på 2 tester. Pris fra 627,-

Pris fra 627,-

Testfakta (2017)

Mycket bra funktion men innehåller PFOA. Les saken

90
Foreldre & Barn (2016)

Vanntett støvel med god varmeisolerende evne samt svært god pusteevne. Les saken

80
Din Sko GT-Tex

83/100

Din Sko GT-Tex har membran fra merket GT-Tex, og den har høy grad av vanntetthet. Den scorer høyt på varmeisolasjon, ettersom temperaturen minsket med 8,4 grader i -20. Den er derimot svært dårlig på å puste, og tørker sakte. Finnes i størrelse 26-39.

Totalscore: 83/100

Basert på 3 tester.

Foreldre & Barn (2015)

Vanntett, varm og lett. Enkel å ta av og på med borrelås. Billig. Les saken

100
Foreldre & Barn (2016)

Vanntett støvel, men puster nesten ikke i det hele tatt. Støvlene bruker dessuten lang tid på å tørke. Les saken

80
Testfakta (2017)

Mycket bra vattentäthet och värmeisolasjon. Men andas sämst. Les saken

68
Viking Toasty GTX

80/100

Viking Toasty GTX har Gore-tex-membran, borrelås og refleks. Den er vanntett, puster svært godt, og har høy grad av varmeisolasjon. Den kan tørkes på lav temperatur i tørkeskap. Kommer i størrelse 20-30.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test. Pris fra 287,-

Pris fra 287,-

Foreldre & Barn (2016)

Vanntett støvel med svært god pusteevne og god varmeisolering. Ok tørketid. Les saken

80
Pax Tiger

80/100

Pax Tiger har en Ventair-membran, borrelås og refleks. Den har bare ok grad av vanntetthet, men har derimot god pusteevne og varmeisolasjon. Kan tørkes på lav varme i tørkeskap, og den tørker relativt fort. Den kommer i størrelse 24-35.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test. Pris fra 307,-

Pris fra 307,-

Foreldre & Barn (2016)

Ok vanntetthet, god pusteevne og varmeisolerende evne. Støvelen har bra tørketid. Les saken

80
Eurosko Ponny Sympatex 0025

80/100

Eurosko Ponny Sympatex 0025 finnes i størrelse 20-21, og har Sympatex-membran. Den har høy grad av vanntetthet, men er dårligere på varmeisolasjon. Temperaturen sank med 9,5 grader da skoen ble utsatt for -20 grader i 30 minutter. Den puster ganske dårlig, men tørker relativt kjapt.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

Testfakta (2017)

Mycket bra vattentäthet. Sämre andning. Les saken

80
Eurosko Ponny Sympatex 0022

80/100

Eurosko Ponny Sympatex 0022 scorer veldig bra på vanntetthet, og har god isoleringsevne. Den får også pluss for lite såleslitasje. Den har refleks, forsterket tåparti, og uttakbare såler. Kommer i størrelse 20-30.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

Foreldre & Barn (2015)

Vanntett støvel. Lett. Enkel å ta av og på. En god støvel og et bra valg. Les saken

80
Eurosko Ponny Sympatex 0009

80/100

Eurosko Ponny Sympatex 0009 har refleks og glidelås, samt strikklukking øverst. Den har Sympatex-membran, men vanntettheten er bare ok. Pusteevne og varmeisolasjon er også helt på det jevne. Tørketiden derimot, er svært god. Ta ut sålen når den tørkes. Skoen kommer i størrelse 20-32.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

Foreldre & Barn (2016)

Ok vanntetthet, pusteevne og varme­isolerende evne. Svært god tørketid. Les saken

80
Viking Play II R GTX

78/100

Viking Play II R GTX har Gore-tex-membran, og skoen scorer høyt på vanntetthet. Den finnes i størrelse 20-33. Den scorer greit på varmeisolasjon, da temperaturen sank med 9,2 grader i -20. Dårligere gjør den det når det gjelder pusting, og den tar også lang tid å tørke.

Totalscore: 78/100

Basert på 1 test. Pris fra 498,-

Pris fra 498,-

Testfakta (2017)

Mycket bra vattentäthet men längre torktid. Yttermaterial andas knappt. Les saken

78
Treksta New Cobra GTX

75/100

Treksta New Cobra GTX scorer svært dårlig på vanntetthet, til tross for at membranen er av merket Gore-tex. Den puster derimot bra, og tørker fort. Den holder greit på varmen, da temperaturen sank med 8,9 grader i -20. Finnes i størrelse 23-38.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test.

Testfakta (2017)

Sämst vattentäthet. Andas mycket bra och torkar snabbast. Les saken

75
Kavat Voxna WP

65/100

Kavat Voxna WP gjør det bra på vanntetthet, men dårligere på pusteevne. Varmeisolasjonen er grei, og temperaturen falt 9 grader i -20. Den bruker lang tid på å tørke. Skoen finnes i størrelse 22-33.

Totalscore: 65/100

Basert på 1 test. Pris fra 492,-

Pris fra 492,-

Testfakta (2017)

Bra vattentäthet, men sämre andning. Lång torktid. Lägre halter PFOA. Les saken

65
Skopunkten Lejon GT Tex

60/100

Skopunkten Lejon GT Tex scorer høyt på vanntetthet og varmeisolasjon, men skoen er ikke noe særlig slitesterk. Den har refleks, varmefôr og mønstret såle. Finnes i størrelse 25-32.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

Foreldre & Barn (2015)

Vanntett støvel som holder godt på varmen. Denne støvelen slites mest av samtlige støvler i testen. Les saken

60
Shoeday Skooty Tex

60/100

Shoeday Skooty Tex imponerer ikke spesielt når det gjelder vanntetthet, men tørker til gjengjeld svært fort. Den har borrelås, strikkstrammer og refleks. Skoen kan tørkes i tørkeskap på lav temperatur. Den kommer i størrelse 24-30.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

Foreldre & Barn (2016)

Ikke like vanntett som de andre støvlene i testen. Tørker svært raskt. Les saken

60
Ecco Biom Hike Infants

60/100

Ecco Biom Hike Infants har Gore-tex-membran, men er likevel svært dårlig på vanntetthet. Til gjengjeld puster den veldig godt. Den har borrelås og refleks, og kommer i størrelsen 21-30.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test.

Foreldre & Barn (2016)

Dårligst vanntetthet av samtlige sko i testen, men puster desidert best av alle. Les saken

60
#vintersko #superfit #sorel #eurosko #viking #treksta #dinsko #kavat #skopunkten #pax #shoeday #ecco

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn