Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.
Barn 2016
Rett vei: Babyer skal alltid sitte bakovervendt i bilen.

Babyer sitter tryggest i disse bilstolene

Det er mye nytt å forholde seg til som nybakte foreldre, og plutselig sitter du med det fulle ansvaret for et annet menneske. Her får du oversikt over hvilke bilstoler som ifølge pålitelige kilder gir best sikkerhet for babyen din når dere er på kjøretur.

Annonse

Tre festemekanismer

Babystoler kan festes på tre forskjellige måter: med isofix-base, belte-base eller beltefestet stol uten base. Så hvilken av disse tre passer best for deg og babyen din? Det kommer an på hvilken bil du har og hvordan du skal bruke barnesetet.

Fakta

Babystoler

 • Alltid bakovervendt.
 • Barnets vekt: 0 - 13 kg.
 • Barnets lengde: 0 - ca. 90 cm.

Tre festemekanismer

 • Uten base (festes med belter)
 • Med belte-base
 • Med isofix-base

Kilde: Forbrukerrådet.

Enten det er isofix-base eller belte-base, betyr det enkelt sagt at du må montere en base i det vanlige bilsetet, som du igjen kan klikke selve babystolen på plass i. Basene har ofte et støtteben som møter gulvet i forkant og gjør at setet står mer stabilt.

Gå rett til resultatlisten ved å klikke her.

 

Basen er praktisk fordi det forblir festet til baksetet mer permanent, og gjør det enklere å ta bilstolen ut og inn av bilen når du først har montert basen. Isofix regnes for å være enklere og raskere å montere enn både belte-base og en modell uten base. Er du derimot nødt til å flytte basen ofte for å få plass til andre ting i bilen, kan det hende du synes det er like praktisk å velge en modell uten base.

En isofix-base krever at du har isofix-fester i bilen som matcher isofix-festene på babystolen du har, mens en beltefestet stol med eller uten base kan festes med bilbelter i alle typer biler.

Testvinnere

I år som i fjor er det Maxi-Cosi CabrioFix med Isofix-base som havner øverst på listen over babystolene. Den er svært sikker, brukervennlig, har god komfort og er enkel å rengjøre. En minst like god investering er Recaro Privia med Isofix-base. Den fikk beste score noensinne i ADAC/ICRT-testen og er anbefalt av tyske Auto Motor und Sport (AMS).

Har du ikke isofix-fester i bilen, kan du i stedet gå for Cybex Aton Q med belte-base, som altså er en base-modell som festes med bilbelter i stedet for med isofix.

Eller er du ute etter en bilstol som festes med bilbelter, helt uten base? Da er det Cybex Aton 2 uten base som får beste samlescore i denne testen. Forbrukerrådet anbefaler Cybex Aton Q uten base.

To nye i-Size-modeller

Det er få endringer i resultatlisten fra i fjor, men to nye modeller er kommet med på listen: BeSafe iZi Go Modular i-Size og Joie i-Gemm i-Size.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Begge to er såkalte i-Size-modeller, som vil si at de er godkjente etter den nyeste og strengeste R129-standarden for barneseter. Denne standarden skal etter hvert ta helt over for den eldre R44-standarden, men foreløpig står produsentene fritt til å bruke i-Size-standarden eller ikke. Standarden skal blant annet sørge for at risikoen for feilmontering reduseres, ved at i-Size-godkjenningen kun gjelder bilstoler festet med isofix.

Når babystolene er godkjent etter i-Size-standarden, oppgir produsentene en minimums- og maksimumslengde på babyer som kan bruke setet, som skal gjøre det enklere for foreldre å velge rett bilstol. Etter R44-standarden oppgir man kun vekt.

Trenger du småbarnstol eller beltestol for eldre barn: Hvilke bilstoler er de tryggeste for barnet ditt?

 

Viktig å huske

NAF har laget en nyttig liste over de aller viktigste huskereglene, slik at du kan sørge for at babyen din er trygg i bilstolen:

 • Barn opp til fire år skal alltid sitte bakovervendt. Det minsker risikoen for dødsfall med opptil fem ganger.
 • Vær nøye med valg av størrelse/lengde når du velger barnesete, spesielt om du har barn som er lange/høye. Barnets hode må aldri komme over kanten på seteryggen.
 • Plus-testede seter garanterer for bra beskyttelse av nakken.
 • Sørg for å montere barnesetet riktig. Det kan være avgjørende ved kollisjon. Seter med isofix er enklere å montere riktig.
 • Monter ikke setet med for mye helling på ryggen.
 • Om setet monteres i baksetet eller i passasjersetet foran i bilen spiller ingen rolle såfremt man sitter bakovervendt. Men husk: I forsetet må kollisjonsputen koples ut!
Kildene vi bruker

Forbrukerrådet oppdaterer hvert år sin oversikt over anbefalte bilstoler for baby og barn. Tallscorene de presenterer er identiske med testresultatene fra ADAC/ICRT.

ADAC er Tysklands og Europas største forbund for bilister, som i flere år har gjort uttallige sikkerhetstester av ulike bilstoler som finnes på markedet. De samarbeider med den internasjonale testorganisasjonen ICRT. Vi har valgt Forbrukerrådet som kilde i sikkerhetstesten, men har lagt til kommentarer fra ADAC der Forbrukerrådets oversikt gir liten detaljinfo om hver enkelt test av bilstolmodellene.

En annen bilstoltest er gjennomført av Foreldre & Barn og fokuserer mest på brukervennligheten.

 

 

 

 

Utfyllende resultater

Nedenfor kan du lese mer om produktene og se hvilke testkilder poengsummene baserer seg på.

Barnestol Maxi-Cosi CabrioFix (Isofix-base)

91/100

Babystol (0-13 kg): Maxi-Cosi CabrioFix med Isofix-base er en lett bilstol med innleggsputer som gjør at den passer fint for flere størrelser. Setet scorer høyt på alle punkter: sikkerhet, brukervennligeht, komfort og rengjøring. Det får ingen forklarte minuspoeng. Man kan feste basen med bilbelter, i stedet for med isofix-fester, men da får den lavere score på sikkerhet.

Totalscore: 91/100

Basert på 2 tester. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

Foreldre & Barn (2014)

Best av babystolene Les saken

100
Forbrukerrådet (2007)

ADAC-kommentar: If the base frame, which is optional, gets attached with the seat belt of the vehicle, the security rating drops Les saken

82
Barnestol RECARO Privia (Isofix-base)

86/100

Babystol (0-13 kg): RECARO Privia vurderes som beste base-modell festet med isofix av Forbrukerrådet, og er anbefalt av AMS. Det er en svært sikker og lett babystol. Den fikk det beste resultatet en bilstol noen gang har fått i testen utført av ADAC/ICRT.

Totalscore: 86/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 990,-

Pris fra 1 990,-

Forbrukerrådet (2014)

Beste base-modell festet med IsoFix Les saken

86
Barnestol Britax-Römer BABYSAFE PLUS SHR II (Isofix-base)

82/100

Babystol (0-13 kg): Britax-Römer BABYSAFE PLUS SHR II festes med isofix-base som får god score på både front- og sidekollisjonstesten. Det er en sikker og komfortabel bilstol for baby som er enkel å montere og bruke. Trekket kan tas av stolen uten at du må fjerne selen.

Totalscore: 82/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 589,-

Pris fra 1 589,-

Forbrukerrådet (2011)

ADAC-kommentar: Excellent protection against front- and side crash. Proper padding and leg support Les saken

82
Barnestol CYBEX Aton Q (Isofix-base eller belte-base)

81/100

Babystol (0-13 kg): Forbrukerrådet regner CYBEX Aton Q som den aller beste i kategorien av modeller som festes med belte-base. Babystolen finnes også i en versjon med isofix-base, samt en som festes med bilbelter, uten base. Modellen med isofix-base får samme score som modellen festet med belte-base. Modellen uten base får litt lavere score. CYBEX Aton Q med Isofix-base er anbefalt av AMS.

Totalscore: 81/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 599,-

Pris fra 2 599,-

Forbrukerrådet (2014)

Beste base-modell festet med bilbelte Les saken

81
Beste priser
Barnas Beste Butikk 2 599,- Til Prisjakt

Levert av:

Barnestol CYBEX Aton 2 (Isofix-base eller bilbelte uten base)

79/100

Babystol (0-13 kg): CYBEX Aton 2 scorer høyt på sikkerhet, og i tillegg er den lett, nett og brukervennlig. Bilstolen får noe trekk i testen for at den er vanskelig å regulere og flytte mellom biler. Aton 2 uten base får samme score som Aton 2 med isofix-base, men versjonen med isofix-base skal være noe enklere i bruk.

Totalscore: 79/100

Basert på 2 tester. Pris fra 2 499,-

Pris fra 2 499,-

Foreldre & Barn (2014)

En av de beste bilstolene for babyer Les saken

80
Forbrukerrådet (2012)

ADAC-kommentar: Lightweight with good test scores Les saken

78
Beste priser
Jollyroom 2 499,- Til butikk

Levert av:

Barnestol Maxi-Cosi Pebble Plus i-Size (Isofix-base)

79/100

Babystol (45-75 cm): Maxi-Cosi Pebble Plus i-Size kan også festes med bilbelter uten base, men i-Size-godkjenningen er gitt med tanke på at man bruker isofix-basen. Det er liten risiko for skader ved både front- og sidekollisjon. Bilstolen er lett og enkel i bruk, og det følger med ekstra innlegg som kan brukes for å tilpasse setet etter hvor stor babyen din er.

Totalscore: 79/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 295,-

Pris fra 2 295,-

Forbrukerrådet (2015)

ADAC-kommentar: Very well made and lightweight Les saken

79
Barnestol CYBEX Aton Q (bilbelte uten base)

79/100

Babystol (0-13 kg): CYBEX Aton Q regnes av Forbrukerrådets som den beste frittstående modellen som festes med bilbelter. Denne modellen får litt lavere score i sikkerhetstesten utført av ADAC/ICRT enn sine to søsken som festes med belte-base og eller isofix-base.

Totalscore: 79/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 599,-

Pris fra 2 599,-

Forbrukerrådet (2014)

Beste frittstående modell festet med bilbelte Les saken

79
Beste priser
Barnas Beste Butikk 2 599,- Til Prisjakt

Levert av:

Barnestol Akta Graco Logico S HP (belte-base)

78/100

Babystol (0-13 kg): Dette er en bilstol som passer best for de minste, fra nyfødt til ca. ett år. Den scorer bra på komfort og sikkerhet, men noen opplever at det kan være litt trangt. Trekkes for at trekket er vanskelig å fjerne og at stolen er litt tung. Stolen kunne generelt hatt bedre byggekvalitet.

Totalscore: 78/100

Basert på 2 tester. Pris fra 998,-

Pris fra 998,-

Foreldre & Barn (2014)

Komfortabel stol for de aller minste Les saken

80
Forbrukerrådet (2008)

ADAC-kommentar: Good to very good crash protection. Not the highest quality build Les saken

76
Joie i-Gemm i-Size (Isofix-base)

77/100

Babystol (40-85 cm): Joie i-Gemm i-Size får full pott i frontkollisjonstesten, og har også lav risiko for skader ved sidekollisjoner. Babysetet kan også festes med bilbelter uten base, men godkjenningen etter i-Size-standarden gjelder kun når bilstolen brukes med isofix-basen. Monteringen er enkel og rask. Den trenger mye plass i bilen, men stolen står trygt.

Totalscore: 77/100

Basert på 1 test.

Forbrukerrådet (2016)

ADAC-kommentar: Low risk of injury during frontal- and side crashes Les saken

77
BeSafe iZi Go Modular i-Size (Isofix-base)

75/100

Babystol (40-75 cm): BeSafe iZi Go Modular i-Size får toppscore i både sidekollisjons- og frontkollisjonstesten som er gjennomført av ADAC/ICRT. Det er bare fem andre babystoler som har oppnådd max poeng for sikkerhet ved sidekollisjon. Babysetet kan også festes med bilbelter uten base, men i-Size-godkjenningen gjelder kun ved bruk av isofix-basen.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 599,-

Pris fra 2 599,-

Forbrukerrådet (2016)

Oppnår full pott både i front- og sidekollisjonstestene Les saken

75
#bilstol #barnesete #baby #recaro #cybex #maxicosi #britax #römer #graco #besafe #joie

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn
Følg oss på Facebook

Vi publiserer alle nye tester via vår Facebookside. Følg oss for å holde deg oppdatert på nye tester.