Mye lyd fra den billigste forsterkeren
En god forsterker kan gi en ekstra piff til et nytt anlegg, eller gi nytt digitalt liv til et gammelt. Enten du vil ha en Wi-Fi-forsterker eller en med analoge muligheter og tilkobling til platespiller, bør du sikre deg en god modell.
Trådløse høyttalere har blitt vanlig tilbehør til hjemmeanlegget, men lydkvaliteten på disse er ofte varierende. Har du et gammelt favorittanlegg som kunne trenge en oppdatering, kan en forsterker langt på vei hjelpe å løse dette. Strømmer du for det meste musikk, har også mange av produsentene gode receivere som gjør streaming med forsterker mulig.
Best i test
Øverst på pallen er Onkyo A-9010 som får høy poengsum for flott lydbilde og god brukervennlighet, til tross for at denne er testens billigste. Dessverre mangler den mulighet for trådløs og digital tilkobling.
På andreplass ligger Rega med Rega Elex-R, en forsterker som egner seg godt for de fleste sjangre. Dette er en av Regas billigere forsterkere, og den får skryt for god rytme og fart. Fjernkontrollen er dårlig, og dette trekker ned helhetsinntrykket.
Anmelderne har i stor grad sett på verdi for pengene når de har satt score og man får rimeligvis en betydelig bedre forsterker i Rega enn Onkyo. Samtidig koster Elex-R nesten 5 ganger så mye som A-9010. Hvilken du bør velge kommer an på budsjettet og hvor mye av en lydentusiast du er.
Testens taper
På jumboplassen finner vi den digitale forsterkern Technics SU-C700. Grunnen til det er et flatt lydbilde akkompagnert av livløs bass. Produsenten har tilsynelatende investert det meste i teknisk design, hvilket lyden bærer preg av. Når det er sagt har den rikelig med tilkoblingsmuligheter, både digitale og analoge.
Har du mye kunnskap om forsterkere og vet hva du skal se etter, kan du gå rett til resultatlisten. Ønsker du litt mer informasjon kan du fortsette å lese.
Slik får du bedre lyd
En forsterker - også kalt amp, fra engelsk: amplifier - har som navnet tilsier som hovedoppgave å forsterke signaler. Dette er imidlertid bare rollen til én av de tre komponentene som til sammen utgjør en forsterker: en forforsterker, en effektforsterker og strømforsyning.
Henholdsvis sørger disse for å kontrollere volum og valg av inngang, forsterke signaler og levere strøm. Er forsterkeren designet slik at alle disse elementene er i samme boks, kalles dette en integrert forsterker.
Strømforsyning høres kanskje ut som en opplagt del av ethvert teknologisk produkt, men på en forsterker er dette en særdeles viktig og ofte påkostet komponent. Dersom strømforsyningen ikke er riktig regulert, kan det i verste fall ødelegge høyttalerne.
Nye høyttalere? Sjekk ut hvilke som er best i test.
Dette bør du tenke på når du skal velge forsterker
Kjøpte man en forsterker på 80-tallet var alle innganger analoge. Slik er det ikke lengre, men fortsatt kommer de fleste forsterkere med analoge tilkoblingsmuligheter og digital til analog-omformer (DAC).
Du bør sjekke at forsterkeren har High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP 2.2), såkalt kopibeskyttelse for avspilling. Skal du strømme fra f.eks. Netflix, kreves det at alle avspillingsenhetene (Blueray, hjemmekino, forsterker) eller TV-en støtter HDCP 2.2.
Bedre lyd til TV-en? Sjekk ut hvilken lydplanke som er testvinner.
Effekten i en forsterker blir gjerne oppgitt i watt, og watt er et mål på effekt som kan tolkes på to forskjellige måter. Er 25 W RMS oppgitt som verdi innebærer det at forsterkeren jevnt gir 25 watt. Står det derimot 25 W Peak betyr det at 25 watt kan bli gitt i korte tidsperioder.
Skal du bruke forterkeren til vanlig lytting, vil du klare deg bra med rundt 30-40 watt, men dersom du skal lytte ved svært høyt volum eller i store rom, kan det være greit med mer watt. Dess mer kraft i forsterkeren, jo bedre vil lyden høres ut på høye volum eller ved store svingninger.
Tilkobling
Forsterkere kommer gjerne med ulike digitale og analoge innganger, i tillegg til mulighet for tilkobling via Bluetooth eller Wi-Fi. Tenk igjennom hvilke andre enheter forsterkeren skal kobles til, og hvilke andre funksjoner du trenger for å få den optimale lydopplevelsen. Det er mulig å koble en DAC til de fleste analoge forsterkere, men ulempen med å ikke ha dette innebygget er flere bokser og kabler .
Dersom du skal ha forsterker til platespiller, bør du sørge for at forsterkeren har platespillerinngang. Såkalt RIAA-forsterker gir optimal lyd til vinylen, og mange nye platespillere kommer med dette innebygget. Har ikke platespilleren RIAA-forsterker, bør du kjøpe dette i tillegg.
Lurer du på hvilken platespiller som er best? Sjekk hvilken som vant testen.
Pris
For rundt 5.000 kroner vil de fleste kunne finne en god forsterker. Det finnes selvfølgelig rimeligere alternativer for deg som ønsker det, og langt dyrere varianter for den kresne.
En vanlig oppfatning er at en stor forsterker vil gi bedre lyd, men dette er ikke nødvendigvis tilfelle. Med dagens teknologi har flere produsenter klart å lage gode løsninger på mindre forsterkere slik at de kan låte like bra som store forsterkere.
Høyttalere
For å være sikker på at forsterkeren passer til dine høyttalere bør du helst teste dem sammen før du kjøper, dersom du har mulighet til dette.
En generell tommelfingerregel er at jo mer følsom høyttaler du har, jo mindre effekt trenger den fra en forsterker. Vanlig høyttaler-følsomhet ligger på rundt 90 dB. Ligger høyttalerne lavere enn dette bør forsterkeren ha høyere effekt.
Plassering
De færreste av oss har ubegrenset plass til lydanlegget. Derfor kan det være greit å tenkte gjennom hva man har behov for og hvor det skal plasseres. En forsterker trenger en del plass rundt seg slik at den får god mulighet for ventilasjon.
En forsterker produserer mye varme, og derfor er det viktig med god plass slik at den kan kjøle seg ned. Dersom du ikke har så mye plass kan du vurdere en såkalt klasse-D forsterker. De blir gjerne ikke like varme og derfor kan være et godt alternativ.
Brukeropplevelse
Hvor mye tid og ressurser som er lagt i selve brukeropplevelsen varierer mye i forsterker-markedet. I testen får mange av forsterkerne minuspoeng for dårlig fjernkontroll, brukeropplevelse og betjening.
Du bør teste forsterkeren godt før du kjøper, slik at du kan kjenne på volumstyring, fjernkontroll og innganger, da disse lett kan bli irritasjonsmomenter over tid.
På jakt etter nye hodetelefoner? Sjekk hvilke som er best i test.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!