Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.
En god forsterker kan brukes til så mangt: Stadig flere ønsker seg ekstra god kvalitet på lyden hjemme.

Mye lyd fra den billigste forsterkeren

En god forsterker kan gi en ekstra piff til et nytt anlegg, eller gi nytt digitalt liv til et gammelt. Enten du vil ha en Wi-Fi-forsterker eller en med analoge muligheter og tilkobling til platespiller, bør du sikre deg en god modell.

Annonse

Trådløse høyttalere har blitt vanlig tilbehør til hjemmeanlegget, men lydkvaliteten på disse er ofte varierende. Har du et gammelt favorittanlegg som kunne trenge en oppdatering, kan en forsterker langt på vei hjelpe å løse dette. Strømmer du for det meste musikk, har også mange av produsentene gode receivere som gjør streaming med forsterker mulig.

Best i test

Øverst på pallen er Onkyo A-9010 som får høy poengsum for flott lydbilde og god brukervennlighet, til tross for at denne er testens billigste. Dessverre mangler den mulighet for trådløs og digital tilkobling.

På andreplass ligger Rega med Rega Elex-R, en forsterker som egner seg godt for de fleste sjangre. Dette er en av Regas billigere forsterkere, og den får skryt for god rytme og fart. Fjernkontrollen er dårlig, og dette trekker ned helhetsinntrykket.

Anmelderne har i stor grad sett på verdi for pengene når de har satt score og man får rimeligvis en betydelig bedre forsterker i Rega enn Onkyo. Samtidig koster Elex-R nesten 5 ganger så mye som A-9010. Hvilken du bør velge kommer an på budsjettet og hvor mye av en lydentusiast du er.

Testens taper

På jumboplassen finner vi den digitale forsterkern Technics SU-C700. Grunnen til det er et flatt lydbilde akkompagnert av livløs bass. Produsenten har tilsynelatende investert det meste i teknisk design, hvilket lyden bærer preg av. Når det er sagt har den rikelig med tilkoblingsmuligheter, både digitale og analoge.

Har du mye kunnskap om forsterkere og vet hva du skal se etter, kan du gå rett til resultatlisten. Ønsker du litt mer informasjon kan du fortsette å lese.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Noen av forsterkerne i denne testen har nettopp kommet på markedet, og derfor har de færre tester enn de andre.

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Slik får du bedre lyd

En forsterker - også kalt amp, fra engelsk: amplifier - har som navnet tilsier som hovedoppgave å forsterke signaler. Dette er imidlertid bare rollen til én av de tre komponentene som til sammen utgjør en forsterker: en forforsterker, en effektforsterker og strømforsyning.

Henholdsvis sørger disse for å kontrollere volum og valg av inngang, forsterke signaler og levere strøm. Er forsterkeren designet slik at alle disse elementene er i samme boks, kalles dette en integrert forsterker.

Strømforsyning høres kanskje ut som en opplagt del av ethvert teknologisk produkt, men på en forsterker er dette en særdeles viktig og ofte påkostet komponent. Dersom strømforsyningen ikke er riktig regulert, kan det i verste fall ødelegge høyttalerne.

Nye høyttalere? Sjekk ut hvilke som er best i test.

Dette bør du tenke på når du skal velge forsterker

Kjøpte man en forsterker på 80-tallet var alle innganger analoge. Slik er det ikke lengre, men fortsatt kommer de fleste forsterkere med analoge tilkoblingsmuligheter og digital til analog-omformer (DAC).

Du bør sjekke at forsterkeren har High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP 2.2), såkalt kopibeskyttelse for avspilling. Skal du strømme fra f.eks. Netflix, kreves det at alle avspillingsenhetene (Blueray, hjemmekino, forsterker) eller TV-en støtter HDCP 2.2.

Bedre lyd til TV-en? Sjekk ut hvilken lydplanke som er testvinner.

Effekten i en forsterker blir gjerne oppgitt i watt, og watt er et mål på effekt som kan tolkes på to forskjellige måter. Er 25 W RMS oppgitt som verdi innebærer det at forsterkeren jevnt gir 25 watt. Står det derimot 25 W Peak betyr det at 25 watt kan bli gitt i korte tidsperioder.

Skal du bruke forterkeren til vanlig lytting, vil du klare deg bra med rundt 30-40 watt, men dersom du skal lytte ved svært høyt volum eller i store rom, kan det være greit med mer watt. Dess mer kraft i forsterkeren, jo bedre vil lyden høres ut på høye volum eller ved store svingninger.

Tilkobling

Forsterkere kommer gjerne med ulike digitale og analoge innganger, i tillegg til mulighet for tilkobling via Bluetooth eller Wi-Fi. Tenk igjennom hvilke andre enheter forsterkeren skal kobles til, og hvilke andre funksjoner du trenger for å få den optimale lydopplevelsen. Det er mulig å koble en DAC til de fleste analoge forsterkere, men ulempen med å ikke ha dette innebygget er flere bokser og kabler .

Dersom du skal ha forsterker til platespiller, bør du sørge for at forsterkeren har platespillerinngang. Såkalt RIAA-forsterker gir optimal lyd til vinylen, og mange nye platespillere kommer med dette innebygget. Har ikke platespilleren RIAA-forsterker, bør du kjøpe dette i tillegg.

Lurer du på hvilken platespiller som er best? Sjekk hvilken som vant testen.

Forsterker for alle anlegg: Nye forsterkere kommer med mange tilkoblingsmuligheter.
Pris

For rundt 5.000 kroner vil de fleste kunne finne en god forsterker. Det finnes selvfølgelig rimeligere alternativer for deg som ønsker det, og langt dyrere varianter for den kresne.

En vanlig oppfatning er at en stor forsterker vil gi bedre lyd, men dette er ikke nødvendigvis tilfelle. Med dagens teknologi har flere produsenter klart å lage gode løsninger på mindre forsterkere slik at de kan låte like bra som store forsterkere.

Høyttalere

For å være sikker på at forsterkeren passer til dine høyttalere bør du helst teste dem sammen før du kjøper, dersom du har mulighet til dette.

En generell tommelfingerregel er at jo mer følsom høyttaler du har, jo mindre effekt trenger den fra en forsterker. Vanlig høyttaler-følsomhet ligger på rundt 90 dB. Ligger høyttalerne lavere enn dette bør forsterkeren ha høyere effekt.

Plassering

De færreste av oss har ubegrenset plass til lydanlegget. Derfor kan det være greit å tenkte gjennom hva man har behov for og hvor det skal plasseres. En forsterker trenger en del plass rundt seg slik at den får god mulighet for ventilasjon.

En forsterker produserer mye varme, og derfor er det viktig med god plass slik at den kan kjøle seg ned. Dersom du ikke har så mye plass kan du vurdere en såkalt klasse-D forsterker. De blir gjerne ikke like varme og derfor kan være et godt alternativ.

Brukeropplevelse

Hvor mye tid og ressurser som er lagt i selve brukeropplevelsen varierer mye i forsterker-markedet. I testen får mange av forsterkerne minuspoeng for dårlig fjernkontroll, brukeropplevelse og betjening.

Du bør teste forsterkeren godt før du kjøper, slik at du kan kjenne på volumstyring, fjernkontroll og innganger, da disse lett kan bli irritasjonsmomenter over tid.

På jakt etter nye hodetelefoner? Sjekk hvilke som er best i test.

Best i test

2017

Onkyo A-9010

Onkyo A-9010

94/100

Onkyo A-9010 er en forsterker som gir et klart og fint lydbilde med kun 2 x 44 watt og fås for en billig penge. Den har ikke muligheter for digital eller trådløs tilkobling, hvilket kan by på problemer for mange. Designet er enkelt og byggekvaliteten rimelig, her har budsjettet blitt brukt på teknologien. Fjernkontrollen som følger med er enkel og god å bruke, og lydbildet er detaljert og balansert. Den har ikke HDCP 2.2.

Totalscore: 94/100

Basert på 2 tester.

What Hi-Fi? (2015)

The A-9010 is excellent value and one of the most musically satisfying budget amplifiers we’ve heard in recent years Les saken

100
Trusted Reviews (2015)

Crisp, smooth high frequencies and decent attack Les saken

88
Rega Elex-R

90/100

Rega Elex-R er en av de rimeligere variantene fra denne produsenten, og her får man mye lyd for pengene i form av rytme og fart til tross for kun 2 x 72 watt. Lydbildet er balansert og åpent, og egner seg for de fleste musikksjangre. Fjernkontrollen fungerer dårlig, og volumknappen har dårlig kvalitet, og dette trekker ned poengsummen, sammen med at den mangler HDCP 2.2.

Totalscore: 90/100

Basert på 2 tester. Pris fra 12 490,-

Pris fra 12 490,-

What Hi-Fi? (2016)

Rega builds on the strengths of the excellent Brio-R and gives us another terrifically musical amplifier Les saken

100
Lyd & Bilde (2016)

Vi kunne blitt lurt til å tro at den kostet mye mer. Les saken

80
Naim Nait 5Si

90/100

Naim Nait 5Si er en liten, men kraftfull forsterker som gir mye lyd for pengene. Med god rytmisk driv er denne forsterkeren engasjerende og kraftfull, og lydbildet er nyansert og kontrastfullt. Den har få tilkoblingsmuligheter og mange konkurrenter kan tilby like gode eller bedre alternativer.

Totalscore: 90/100

Basert på 2 tester. Pris fra 15 995,-

Pris fra 15 995,-

What Hi-Fi? (2013)

Dynamically and rhythmically strong Les saken

100
Lyd & Bilde (2016)

Den lille Naim-forsterkeren spiller sokkene av deg! Les saken

80
NAD D 3020

88/100

NAD D 3020 er en forsterker basert på NAD sin klassiker 3020 fra sent 70-tall. Den nye utgaven er laget for å spille av musikken digitalt, og har derfor både Bluetooth og USB-inngang, men den mangler HDCP 2.2. I tillegg har den koaksial og optisk lydinngang, samt subwoofer-utgang. Sistnevnte kan være god å ha, da forsterkeren ikke har spesielt kraftig bassgjengivelse. Til tross for skarve 2 x 30 watt, har D3020 et stort og fint lydbilde, og særlig vokal blir detaljert og balansert gjengitt. Byggekvaliteten er god, og designet er enkelt og pent.

Totalscore: 88/100

Basert på 5 tester. Pris fra 4 498,-

Pris fra 4 498,-

What Hi-Fi? (2013)

Best stereo amplifier up to £500, Awards 2013. A potential game changer. Les saken

100
AVForums (2014)

Lively and entertaining sound Les saken

89
Sound & Vision (2013)

Fine performance and sound Les saken

88
CNET (2013)

The best AV receiver alternative Les saken

81
Arcam A19

88/100

Arcam A19 er en forsterker som får skryt for stort og balansert lydbilde, god dynamikk og fine detaljer. Byggekvaliteten er god, men lyden i digitalt format låter ikke alltid like bra. Forsterkeren har mulighet for analog tilkobling i tillegg til koaksial og optisk lydinngang. Den har 2 x 80 W, men ikke HDCP 2.2.

Totalscore: 88/100

Basert på 2 tester.

What Hi-Fi? (2013)

Product of the Year, Awards 2014. Les saken

100
Macworld (2014)

Great build quality Les saken

75
PowerNode2

85/100

PowerNode2 er en solid og pent bygget strømmeforsterker. Selv ved høyt volum gir den et flott og engasjerende lydbilde som er både stort og presist selv om den kun har 2 x 60 watt. Den har både digitale, trådløse og analoge tilkoblingsmuligheter, i tillegg til sub-woofer utgang, men ikke HDCP 2.2. Forsterkeren kontrolleres via app, og denne er laget for både Android og iOS, men appen kunne godt ha fått litt mer omtanke under utformingen.

Totalscore: 85/100

Basert på 3 tester. Pris fra 8 498,-

Pris fra 8 498,-

What Hi-Fi? (2015)

The best-sounding multi-room system just got even better Les saken

100
80
Alt Om Data (2016)

Elegant og velspillende Les saken

75
Cambridge Azur 851A

85/100

Cambridge Azur 851A er en analog forsterker, og den har ingen digitale innganger og mangler HDCP 2.2, men den har to XLR-innganger. Lyden er flott og balansert, og lydbildet er åpent. Rytmen er ok, og den har 2 x 60 W. Forsterkeren får skryt for solid byggekvalitet og fint design.

Totalscore: 85/100

Basert på 3 tester. Pris fra 20 999,-

Pris fra 20 999,-

100
Lyd & Bilde (2016)

Hos Cambridge Audio dreier det seg om å gjengi lyden renest mulig. 851A er et prakteksemplar i så måte. Les saken

80
What Hi-Fi? (2012)

For scale and power, not to mention build and style, the Azur 851A is hard to beat Les saken

75
Beste priser
HiFi-freaks.no 20 999,- Til Prisjakt

Levert av:

Onkyo TX-8150

83/100

Onkyo TX-8150 er en solid forsterker, bygget i en klassisk forsterker-størrelse. Sammen med 2x 135 Watt gir dette både god lyd og mulighet for mange tilkoblinger. Denne kan kobles mot CD- og plate-spiller så vel som TV. Skulle du ønske ekstra bass har den også subwoofer-utgang i tillegg til Bluetooth og Wi-Fi. Man kan også koble på hodetelefoner, og den støtter DAB+, men mangler HDPC 2.2. Appen kan brukes med både Android og iOS, men den kunne vært bedre laget. Forsterkeren er brukervennlig, og lyden er god. I tillegg til fine detaljer tåler lyden høyt volum uten å vrenge seg.

Totalscore: 83/100

Basert på 3 tester.

What Hi-Fi? (2016)

An enjoyable performance from this feature-packed and affordable Onkyo streaming system that can play it all Les saken

100
Trusted Reviews (2016)

Powerful, detailed and agile performance Les saken

88
60
Audiolab M-ONE

82/100

Audiolab M-ONE er en forsterker som egner seg godt til både analog og digital bruk, men den mangler HDCP 2.2. Lydbilder er stort og man får mye fart og rytme for pengene selv om den kun har 2 x 60 W. Ved høye volum kan det skurre noe, men den har mange nyttige funksjoner. Designet er klassisk og byggekvaliteten er solid.

Totalscore: 82/100

Basert på 2 tester. Pris fra 10 799,-

Pris fra 10 799,-

AVForums (2017)

Refined but lively performance Les saken

89
What Hi-Fi? (2016)

An entertaining and well-equipped amplifier for the money, just not a class leader Les saken

75
Beste priser
HiFi-freaks.no 10 799,- Til Prisjakt

Levert av:

Audiolab 8300A

78/100

Audiolab 8300A lanserte 8000A på 80-tallet, og denne var en kjempesuksess. 8300A er altså inspirert av denne, og det reflekteres i designet. Lyden er svært god, og særlig vokal blir flott gjengitt og den har 2 x 75 W. Lydbildet kunne hatt enda mer kontraster, og den mangler litt futt og engasjement i tillegg til DAC og HDCP 2.2.

Totalscore: 78/100

Basert på 2 tester. Pris fra 15 999,-

Pris fra 15 999,-

80
What Hi-Fi? (2015)

The 8300A is a hugely capable product but sacrifices a little too much fun for our tastes Les saken

75
Cyrus One

75/100

Cyrus One er en forsterker som får skryt for klart og transparent lydbilde med fin balanse og den har 2 x 100 W. Rytme og dynamikk kunne vært bedre i følge anmelderne, men designet er fint og byggekvaliteten solid. Fjernkontrollen som følger med er ikke så mye å skryte av og den har ikke mulighet for å kobles til strømmetjenester, USB eller DAC og den støtter ikke HDCP 2.2.

Totalscore: 75/100

Basert på 2 tester.

What Hi-Fi? (2016)

Not classic Cyrus, but yet another solid stereo amplifier Les saken

75
Trusted Reviews (2017)

Transparent, insightful sound Les saken

75
Arcam A29

68/100

Arcam A29 er en solid forsterker i god byggekvalitet med enkelt design. Den har et solid lydbilde som er kontrollert og varmt. Dynamikken er litt flat, og forsterkeren engasjere ikke spesielt mye. Den har rikelig med analoge innganger, men mangler HDCP 2.2.

Totalscore: 68/100

Basert på 2 tester.

What Hi-Fi? (2015)

The A29 is an appealing mix of muscle and refinement, but doesn’t offer the insight or entertainment of the class leaders Les saken

75
Lyd & Bilde (2016)

Behersket eleganse Les saken

60
Marantz M-CR511

58/100

Marantz M-CR511 har et fint lydbilde, med klare overtoner. Den er brukervennlig og lett å sette opp og har fint design. Lyden er ikke den beste, for mye rytme eller høyt volum gjør at lyden skurrer da den kun har 2 x 60 W. Den har både digitale og analoge tilkoblinger, men den støttes av få strømmetjenester, har ikke HDCP 2.2 og appen kunne vært mer brukervennlig.

Totalscore: 58/100

Basert på 2 tester. Pris fra 4 990,-

Pris fra 4 990,-

What Hi-Fi? (2015)

A tempting all-in-one box of tricks, but it needs more attack to win us over Les saken

75
Lyd & Bilde (2016)

Forsterkeren fra Marantz har klar og tydelig lyd, men mangler muskler og dessuten strømmetjenester. Les saken

40
Technics SU-C700

55/100

Technics SU-C700 er en digital forsterker med gode tilkoblingsmuligheter, blant annet USB-inngang og DSD-filer og høyoppløste lydsignaler. I tillegg har den både analog linjeinngang og platespillerinngang. Technics har vektlagt det tekniske aspektet da de laget denne forsterkeren, og det går dessverre utover lyden til tider og da hjelper det heller ikke med kun 2 x 45 W. Dersom du har et nostalgisk forhold til lydanlegget, har denne forsterkeren altså VU-meter som veiver i takt med musikken og et kult retro-design. Det hjelper i midlertid lite når lydbildet oppleves som flatt og bassen som kraftløs.

Totalscore: 55/100

Basert på 4 tester. Pris fra 14 990,-

Pris fra 14 990,-

TechRadar (2015)

The legendary Japanese hi-fi brand is reinvented for the high resolution audio age Les saken

75
Lyd & Bilde (2016)

Det kan late til at Technics har fokusert for mye på teknologi og for lite på musikk. Les saken

40
What Hi-Fi? (2015)

It looks the part, but the SU-C700 is easily outclassed at this price. Les saken

25
#forsterker #audiolab #naim #technics #cambridge #arcam #powernode #marantz #onkyo #rega #cyrus #nad

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn