Vi har tatt pulsen på de beste GPS-klokkene
Garmin befester statusen sin som suverent ledende på markedet for pulsklokker med innebygget GPS.
I motsetning til Ingebrigtsen-familien har ikke vanlige mosjonister en egen Gjert til å lede treningsøktene i hverdagen. Da kan en pulsklokke med GPS være en alternativ løsning, som i det minste ikke kjefter like mye som førstnevnte.
2019 er et godt år for å kjøpe en ny pulsklokke med GPS ettersom alle de store produsentene har lansert nye modeller i de aller fleste prisklassene. Det betyr at du kan kjøpe ny klokke og være temmelig sikker på at modellen har den nyeste teknologien, slik at den ikke blir utdatert med det første.
Best i test
I forrige samletest av pulsklokker med GPS, som ble gjort vinteren 2018, gjorde Garmin rent bord på toppen av listen. Denne trenden fortsetter i årets test. Hele 9 av de 10 øverste plasseringene går til en av Garmins modeller. Øverst finner vi toppmodellen Garmin Fenix 6 som ble lansert med brask og bram høsten 2019. Men, det koster: For å kunne smykke deg med testvinneren på håndleddet må du fort ut med over 7000 kroner. Hakk i hæl kommer den langt rimeligere lillebroren Garmin Forerunner 245 som de fleste selger for rett under tre tusenlapper. Midt mellom Fenix 6 og Forerunner 245 finner vi Garmin Forerunner 945 som regnes som toppmodellen for løpere. Den viktigste forskjellen mellom disse to modellene er i hovedsak utseende. Mens Fenix 6 har et design som gjør den kvalifisert til å ha i dressen, kjennetegnes Forerunner-serien av et mer «sporty» preg.
Polar har lenge vært en seriøs utfordrer til hegemoniet som Garmin har hatt på markedet. I denne testen går derimot Polar på en kjempesmell. Amazon sitt relativt nye merke, Ammazfit GTR, er første klokke utenfor Garmin-familien på listen, på en tiendeplass. Polar Vantage M er første Polar-klokke på listen, og den kommer helt nede på 11. plass. «Storebroren» til Vantage M, Polars toppmodell Polar Vantage V, kommer helt ned på 25. plass. Her skal det imidlertid nevnes at hovedårsaken til den dårlige karakteren skyldes begrenset programvare. Polar lanserte en stor programvareoppdatering til hele Vantage-serien i oktober 2019. Sannsynligvis ville scoren til både Vantage M og V vært høyere om denne pakken hadde fulgt med da testene ble gjennomført
Noe som er viktig å merke seg med spesielt Fenix-serien til Garmin, er at disse klokkene kommer i en rekke konfigurasjoner, hvor både størrelse på urkassen, byggekvalitet og funksjoner varierer. Da varierer også prisene. I testene av Fenix 6 har vi, så langt det har latt seg gjøre, tatt utgangspunkt i standardkonfigurasjonen av denne modellen når vi har samlet inn tester – for de aller fleste er dette mer enn nok, både prismessig og når det kommer til funksjoner.
Rivende utvikling på markedet
Siden vi gjorde forrige samletest av pulsklokker med GPS for snaut to år siden har det skjedd en rivende utvikling på markedet. Alle de store aktørene har kommet med nye toppmodeller som har vært med på å dytte standarden et godt stykke fremover.
Mens GPS var «luksus» på pulsklokkemarkedet for bare noen år siden, er det nå mer eller mindre standard, også på de rimeligere variantene. Dessuten beveger treningsklokkene seg stadig mer i retning av å bli smartklokker som kan vise varsler fra smarttelefonen din, spille musikk og synkronisere treningsøktene dine direkte fra klokken og ut på sosiale medier som for eksempel Strava.
Nyttige funksjoner
GPS-pulsklokker er i sin natur skapt for å brukes ute, ettersom GPS-signalene ikke har mye for seg når man befinner seg innendørs. Dersom du for eksempel ønsker å løpe en del inne om vinteren, enten på tredemølle eller på innendørsbane, bør du se etter en klokke som måler bevegelse og hastighet fra håndleddet. Dette fungerer også dersom du av en eller annen grunn ikke får brukt GPS når du er ute også, og er en reserveløsning som fungerer greit hvis man for eksempel må spare batteri.
Uansett om du har god erfaring med løping eller kjøper pulsklokke for å komme i gang, har de aller fleste pulsklokkene programvare både på selve klokken og i medfølgende apper og nettløsninger som vil gi deg god oppfølging over tid.
Her kan man få alt fra spesialtilpassede treningsprogram for det nivået du befinner deg på, til detaljerte og avanserte tilbakemeldinger på hva du bør foreta deg av trening akkurat den dagen. Klokken vil, basert på hvor mye du har trent i det siste, si om du bør legge inn den hardeste økta for uken, eller rett og slett ta en restitusjonsdag.
Overgangen mellom pulsklokke, aktivitetsarmbånd og smartklokke er glidende. Dersom du ikke finner produktet du ønsker informasjon om i denne testen, kan du sjekke ut testene våre av smartklokker og aktivitetsarmbånd.
Polar og Garmin er best på analyse
Dersom analyse er noe som er viktig for deg, bør du se etter en klokke fra en av disse leverandørene. Her spiller det ikke så stor rolle hvilken klokkemodell du har. Med unntak av noen veldig spesifikke analyseområder som watt-måling får du det samme fra alle klokkene – det er snarere leverandøren av klokken som spiller en rolle på resultatet.
Håndleddsmåling taper fremdeles for pulsbeltet
Stadig flere av pulsklokkene på markedet kommer nå med pulsmåling på håndleddet. Mange synes det er både tungvint og ubehagelig å trene med et bånd rundt brystet, og for disse er dette en svært nyttig nyvinning. Likevel må det nevnes at det fremdeles er en del å hente i nøyaktighet når det kommer til måling på håndleddet, selv om leverandørene skryter av stadig mer avansert teknologi. Testerne påpeker at spesielt i forbindelse med intervalløkter hvor det er raske skifter i pulsfrekvensen på kort tid, sliter håndleddsmålingen med å holde tritt.
Om det er viktig for deg å ha nøyaktig mål på pulsen din under treningsøkter, er det med andre ord fremdeles lurt å ha et pulsbelte i bakhånd. Utover det gjør håndleddsmålingen en god jobb når det kommer til å måle puls kontinuerlig gjennom dagen, noe som kan gi et godt grunnlag for å anslå restitusjonsstatusen din på de mer avanserte klokkene.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!