Polaroidkameraets renessanse
Polaroidkameraet er tilbake, men det er ikke lenger Polaroid-merket som har de beste kameraene.
Ryktene om polaroidens død har vært sterkt overdrevet. Faktisk opplever polaroid-formatet nå en ny vår, med årlig økning i salg av både film og kameraer. Polaroid-merket har imidlertid ligget med brukket rygg i snart to tiår, og det er det vanskelig å vite hvilket merke eller kamera som er best.
I denne testen har vi gått igjennom markedets beste og mest populære kameraer for ulike bruksområder og budsjett. Les videre for å vite mer om Polaroid-formatets utvikling de siste årene og tips til valg av kamera, eller hopp rett til testresultatene.
Resultatene
Den overordnede testvinneren av polaroidkameraer er Lomography Lomo'Instant Automat Glass. Kameraet er enkelt å bruke, gir noe kontroll over innstillingene og har en skarp glasslinse som produserer bilder i toppsjiktet innenfor sjangeren.
Andreplassen i testen går til Lomography Lomo'Instant Automat. Nesten identisk med storebror Automat Glass tar Automat enkelt gode bilder.
Siste kamera på pallen er Fujifilm Instax Square SQ6, som tar bilder i Square-formatet. SQ6 er et brukervennlig kamera for alle anledninger som leverer gode bilder.
Testens store taper er Polaroid Pop. Dette får gjennomgående slakt av testpanelene. Som et av de dyreste polaroidkameraene i testen får man betydelig bedre valuta for pengene andre steder.
Polaroid - en historie
Polaroid Corporation ble startet i 1937 av Edwin H. Land. Ikke før i 1947 kom det første av kameraene som skulle bli synonymt med navnet Polaroid med lanseringen av Polaroid Model-95.
Dette var starten på eventyret om Polaroid, og frem til slutten av 1900-tallet var Polaroid blant USAs største selskaper. I dag sammenlignes Polaroids storhetstid med dagens Apple.
Polaroid hang imidlertid ikke med i tiden mot slutten av 1900-tallet og ble, som et av ofrene for kameraenes digitalisering, erklært konkurs i 2001. Dette ble starten på slutten for de tradisjonelle polaroidfilmene.
Da den siste fabrikken som produserte polaroidfilm skulle selges i 2008 ble den kjøpt av The Impossible Project. Selskapet kjøpte fabrikken og startet arbeidet med å holde liv i formatet. Uten Polaroids oppskrift og uten tilgang på alle kjemikaliene som ble brukt - noen ute av produksjon, andre stemplet som miljøskadelige - har de siden den gang forsøkt å gjennskape magien fra de tradisjonelle Polaroidfilmene.
I 2017 ble merkevaren Polaroid og den intellektuelle eiendommen kjøpt opp av hovedaksjonæren i The Impossible Project. The Impossible Project ble så omdøpt til Polaroid Originals og har omsider begynt å produsere film som nærmer seg den gamle polaroidkvaliteten.
Dagens situasjon
Det er ikke bare Polaroid Originals som holder liv i det gamle filmformatet. Mens Polaroid har slitt, dødd og gjennoppstått, har Fujifilm etablert seg som den dominerende aktøren innenfor polaroidverdenen. Gjennom sin Instax-merkevare er det i dag Fujifilm som gjerne forbindes med polaroidformatet.
Ulike typer film
Polaroider er ikke hva det en gang var. I dag er det to ulike typer polaroidfilmer, i motsetning til under Polaroids storhetstid.
Den tradisjonelle polaroiden hvor bildet fremkalles gradvis etter å ha blitt matet ut av kameraet er fortsatt den dominerende, men det har kommet en moderne utfordrer på banen.
ZeroInk
I dag kan man imidlertid velge en annen type polaroidfilm som fremkaller ved hjelp av varmebehandling på en spesiell type papir og printer bildet ut. Dette kalles ZeroInk eller ZINK-film. Fremkallingen er enda raskere, men den skjer inni kameraet før utskrift, og du vil ikke kunne se fremkallingen slik som med tradisjonell Polaroid. I praksis er dette nærmere fotoutskrift, hvor kameraene er utstyrt med en liten printer.
Ved hjelp av varmebehandling fremkalles bildene i kameraet før det printes ut. ZINK-papiret er i solid kvalitet som gjør dem vanskelige å rive eller ødelegge. I tillegg kan man ta bort et lag på baksiden for å bruke dem som klistremerker.
Utover disse to produsentene, selger enkelte kameraprodusenter sin egen film i forbindelse med et eget polaroidkamera.
Kameratyper
På samme måte som at det ikke er én type film som gjelder innenfor polaroidfotografering, er det ikke én kameratype. Det finnes i dag både analoge kameraer som i stor grad fungerer på samme måte som på 1970- og 80-tallet, og hybrider som forsøker å knytte den analoge arven med den nye digitale hverdagen.
Analoge kameraer
De analoge kameraene er polaroidkameraene slik man kjenner dem fra tidligere. Man tar bildet og bildet produseres umiddelbart. Ingen forhåndsvisning eller mulighet til å vurdere bildet før etter det er ferdig fremkalt.
Et gjennomgående problem med de analoge polaroidkameraene er at alle (utenom InstantFlex TL70) til en viss grad sliter med parallax-effekten. Det vil si at det du ser gjennom viewfinderen ikke er identisk med det linsen ser. Dette kan føre til at bilder rammes annerledes inn enn hva man tar høyde for. Heldigvis er det bare å kompensere når du tar bildet for å unngå dette problemet.
Hybridkameraer
Hybridkameraene er kameraene som fornyer konseptet rundt polaroidfotografering, stort sett ved å ta bort eller gi deg kontroll over den umiddelbare fremkallingen. Dermed kan man velge å se bildene før man fremkaller dem. Som regel vil man også kunne redigere bildene noe før man får dem printet ut fysisk.
Det er også blant hybridkameraene man finner kameraer med ZINK-film og uten den tradisjonelle polaroidfilmen. Det er kun Fujifilm Instax SQ10 av hybridkameraene i denne testen som fortsatt gir bilder i det tradisjonelle polaroidformatet.
Blant hybridene som bruker ZINK fotopapir er det Polaroid som dominerer og Polaroid Snap Touch er den beste av disse. Merk også at testens klare taper Polaroid Pop også bruker denne løsningen, men med en egen størrelse.
Hvordan velge kamera?
Det er mange faktorere å ta hensyn til når man skal finne det perfekte polaroidkameraet. Under går vi gjennom de viktigste punktene for å finne det beste polaroidkameraet for deg.
Lyst på heldigitalt kamera? Sjekk vår test av kompaktkameraer.
Filmtype
Blant de viktigste faktorene man må ta hensyn til når man skal skaffe seg et polaroidkamera er størrelsen på bildene og type film.
De største bildene får man fra Polaroid Pop, med en størrelse noe over den tradisjonelle polaroiden. Vil du ha den originale polaroidstørrelsen så er det Polaroid Originals som gjelder og Polaroid Originals OneStep 2 vil da være et godt alternativ.
Instax Mini- og PIF-300-filmen som begge kan brukes i de samme kameraene er den minste filmtypen man kan bruke. Testens vinner Lomo'Instant Automat Glass bruker dette formatet, og det er dette formatet som i dag dominerer markedet.
Mellom disse to ytterpunktene ligger Instax Wide og Instax Square, mens ZINK-papiret er omtrent på størrelse med Instax Mini.
Det er også noe forskjeller i tilgjengelighet mellom de ulike filmtypene. Enn så lenge er det Instax-film som er lettest tilgjengelig, og selv om Originals for alvor er på vei inn i butikkene.
Prisforskjellen mellom de ulike typene film er også verdt å nevne. ZINK-papiret er klart det billigste, og man vil med et hybridkamera som bruker ZINK-papir også kunne forhåndsvise bilder før utskrift. Er pris per bilde en viktig faktor vil, hybridkamera være en soleklar kandidat.
Av tradisjonell polaroidfilm så er det Instax-serien som er den rimeligste. Originals-film vil man ofte måtte betale over dobbelt så mye for, men sammenlignet med Instax Mini-film er det også en stor forskjell i størrelse. Denne er ikke like stor mellom Instax Wide- eller Instax Square-film, men her er også prisforskjellen noe mindre.
Er man opptatt av å få flest mulig bilder for pengene, kommer man imidlertid ikke unna at Instax er klart rimeligere og per i dag med en mer stabil film som er mindre skjør sammenlignet med Originals-filmen.
Hva skal det brukes til?
Svaret på dette spørsmålet vil kunne være avgjørende i valg av kamera. Det er for eksempel store forskjeller mellom de analoge kameraene og hybridkameraene.
Fujifilm markedsfører gjerne Instax Mini 8 og Instax Mini 9 mot barn og ungdom som har lyst å ta enkle blinkskudd raskt og enkelt. Disse er også testens billigste kameraer. Ettersom kameraene tar relativt gode bilder, vil de kunne dekke behovet for de fleste som vil ha et enkelt pek og skyt-polaroidkamera.
Ønsker man å redigere eller legge på effekter på bilder før utskrift, er det hybridkameraene som gjelder. Polaroid Snap Touch gir deg mulighet til å legge på etiketter, filter og tekst, mens Fujifilm Instax SQ10 gir deg mulighet til å endre eksponeringen noe og legge på filter.
Har du lyst på et moderne polaroidkamera som gjør det enkelt å legge ut på sosiale medier i tillegg til å kunne printe, er det Polaroid Socialmatic eller Polaroid Pop som er mest aktuelt. Testen viser at det ikke er automatikk mellom mye funksjoner og kvalitet da begge de to nevnte er spekket med ekstrafunksjoner, men produserer elendige bilder. Vil du dele bilder på sosiale medier, er det fortsatt lettere å ta bilde av bildet med mobilen enn å knote med et overpriset apparat.
Handler det om å ta bilder med best mulig kvalitet, enklest mulig, er testvinneren Lomo'Instant Automatic Glass, Lomo'Instant Automatic eller Fujifilm Instax SQ6 alle gode alternativ.
Skal man eksperimentere, leke med muliteksponeringer eller bare ønsker god kontroll over bildene, vil Lomography Lomo'Instant eller InstantFlex TL70 være aktuelle.
Det er også verdt å nevne at samtlige kameraer fra Lomography har støtte for flere linsetyper og kan kjøpes med ulike typer ekstrautstyr. Dette er alt fra fargestrips til blitzen til en såkalt splitzer som gir en ekstra dimensjon til multieksponeringsbildene dine.
Kameraet som gir mest manuell kontroll er Impossible i-1 fra The Impossible Project (nå Polaroid Originals). Her er det mulighet til å koble mobilen til kameraet via en egen app og man gis full kontroll over bildeinnstillingene.
Mye i aktivitet? Kanskje et actionkamera er det du trenger.
Budsjett/pris
Blant testens kameraer er det også ganske store prisforskjeller. Testen viser at det ikke er sammenheng mellom pris og kvalitet, selv om de de som får høyest poengsum i testen er relativt mye dyrere enn de billigste.
Selfiespeil
Flere av polaroidkameraene i testen er utstyr med selfiespeil. Dette gjør det lettere å ta polaroider av seg selv, uten å kaste bort film på bilder du ikke treffer deg selv. Skal du ta bilder av deg selv vil det altså være lurt å velge et kamera med selfiespeil.
Alternativt har enkelte kameraer selvutløser og/eller støtte for tripod. Dermed kan man ta bilder av seg selv uten å sikte seg inn i et lite sefiespeil.
Individuelt
Det er mange kameraer å velge mellom. Smak og behag i forhold til bildestørrelse, kvalitet, pris og bruk vil alle spille inn på hvilket kamera som er best for deg. Ved å gå gjennom punktene over, vil du mest sannsynlig sitte igjen med et par alternativer. Da er det bare opp til deg å vurdere hvor mye du er villig til å investere.
Vi har i denne testen fått med omtrent alle polaroidkameraer man får kjøpt nytt i dag og under kan du lese mer om hvert enkelt kamera.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!