Velg riktig projektor til hjemmet eller arbeidsplassen
Projektorer kommer i mange former og prisklasser. Sjekk hvilke som gir mest valuta for pengene enten du skal realisere hjemmekinodrømmen, holde presentasjoner på jobben, eller ser etter en flerbruksmaskin.
Projektoren har vært en klassiker i jobbsammenheng i en årrekke for alle som tilbringer arbeidstiden på et kontor. Billigere og bedre teknologi har fått mange til å la seg friste til å også skaffe seg en projektor som hjemmekino og nyvinninger som Netflix, Apple TV og Chromecast har dessuten gjort projektor til et reelt alternativ til en vanlig TV for mange.
Les også: Her er de beste mini-projektorene
Det er imidlertid en god del å sette seg inn i om man skal kjøpe projektor for første gang. Derfor har vi samlet de viktigste avveiningene i en artikkel under. Om du allerede er godt belest og vil se de siste testresultatene kan du scrolle ned til listen, eller klikke her.
Testvinnende projektorer
Sony er for øyeblikket nærmest enerådende i luksussegmentet, som den eneste leverandøren av native 4K-oppløsning (mer om dette lenger ned). Testvinneren Sony VPL-VW520ES er noe av det råere man kan ha hjemme i stua, men med en nesten sekssifret pris og en størrelse og vekt som krever et oppheng som i seg selv er i prisklasse med en HD-projektor er den definitivt kun for entusiaster.
Sony har også den HD-projektoren som kommer best ut. Sony VPL-HW65ES ligger noen hakk over folkefavoritt BenQ sin W2000, men sistnevnte er også en tredjedel av prisen og gir mye for pengene.
Vurderer du TV vs projektor? Se den store testen av TVer.
Slik velger du riktig projektor
Hvilken projektor du bør velge har ikke bare sammenheng med lommebokens tykkelse. Bruksområde og plassering bør spille minst like stor rolle i valget, siden få projektorer er gode i alle settinger.
Hjemmekino, sport eller spill?
Noen projektorer er spesialisert på film eller powerpoints, mens andre er flerbruksmaskiner som gjør en grei jobb på tvers av oppgaver. Egenskapene du bør se etter kommer an på bruksområdet.
Film krever god fargegjengivelse og sortnivå
God fargegjengivelse innebærer at projektoren viser farger riktig, i tråd med det originale materialet. Er man filmentusiast og ønsker en fargegjengivelse som er så lik som mulig til filmskaperens originale farger bør man vurdere en projektor som viser farger i tråd med standarden Rec. 709.
Sortnivå er viktig for kontrasten i bildet og diskuteres under mørkelagte rom under.
Husk at sport har mye bevegelse
Skal du bruke projektoren til å se mye sport er det smart å velge en projektor som håndterer bevegelse godt.
Rask panorering kan ofte skape et mindre skarpt bilde (motion blur), som er et mer merkbart problem når man ser sport enn f.eks. film. God lysstyrke er ofte også en fordel for sportssendinger.
Spilleglade bør se på responstid
"Gamere" som vil koble en spillkonsoll til projektoren bør se nøye på såkalt "input lag" - tiden fra signalet mottas til det vises på skjermen. Spesielt om man skal spille actionfylte spill over internett med andre spillere vil du kunne få en dårlig opplevelse om input lag er for høy (og oftere tape).
Hvor høy input lag som er akseptabel har å gjøre med hvor høyt nivå du spiller på. For de fleste spillere er opp til 166 millisekunder med total lag ikke merkbar, men vær oppmerksom på at det allerede er "innebygget" lag i konsollen, avhengig av hvor mange frames per second (FPS) den kjører spillet på. Jo lavere FPS, jo mer merkbar lag.
For 30 FPS bør man ha en projektor med input lag på maksimalt 66 ms. For 60 FPS er alt under 100 ms levelig. For mer informasjon om input lag les her.
Presentasjoner trenger skarpt bilde
Skal du avholde presentasjoner i f.eks. jobb- eller skolesammenheng er det viktig med et bilde som gjengir data, tall og skrift med høy skarphet.
Ofte er det en avveining mellom å vise krystallklar skrift i statiske bilder og å vise god video, så pass på at du fokuserer på det bruksområdet som er vanligst.
Rommet avgjør hva du trenger
Lysforhold og plasseringsmuligheter i rommet projektoren skal stå har stor betydning for hvilke egenskaper du bør se etter i projektoren.
Lyse rom krever flere lumen
I et lyst rom er lysstyrken på projiseringen viktig. Mange har ikke muligheten til å gjøre rommet helt mørkt, enten på grunn av manglende solskjerming eller at lyset må være på, for eksempel under en presentasjon på en arbeidsplass. Jo flere lumen, jo sterkere lysstyrke har projektoren. Har den for få lumen blir bildet blast og vanskelig å se.
2-3000 lumen burde gi godt bilde i et opplyst rom, men du kan trenge mer for et veldig stort rom. I et helt mørkelagt rom kan imidlertid mer enn 2000+ lumen bli slitsomt for øynene.
Mørkelagte rom gjør sortnivå viktig
Dersom du har mulighet til å lage en skikkelig hjemmekinohule med full mørkelegging blir sortnivå (svartnivå / black level) betydningsfullt for opplevelsen.
Sortnivået handler om hvor nærme projektoren kan komme til å vise en perfekt sort/svart farge, som er en utfordrende ting å gjøre med en lyskanon.
Dette blir spesielt viktig i mørke nattscener og lignende på film der et dårlig sortnivå gjør at bildet blir utvasket og vanskelig å se. Lyse rom gjør det uansett vanskelig å få full nytte av sortnivået, men i et mørkelagt rom kommer projektorer med høyt sortnivå virkelig til sin rett.
Linseskift gir mer fleksibilitet
Dersom du ikke står fritt til plasseringen av projektoren, eller ønsker fleksibilitet i hvor bildet projiseres, er det en stor fordel om projektoren har vertikal og horisontal linseskift.
Vertikal linseskift gir mer fleksibilitet på høyden du kan ha projektoren på og gjør det lettere å stille inn størrelsen på bildet riktig siden du har mer fleksibilitet på hvor langt unna den kan stå. Særlig en fordel om projektoren ikke skal henge i taket.
Horisontal linseskift lar deg plassere projektoren på høyre eller venstre side av hvor bildet skal vises og er praktisk om den f.eks. skal stå på et bord ved siden av sofaen.
HD, UHD/4K og 3D
Oppløsningen har stor betydning for opplevelsen av bildet, men husk at du må ha innhold som matcher.
HD: Godt nok for de fleste
De fleste projektorer kommer i disse dager med HD-oppløsning (high definition). Men vær OBS på at ikke alle er full HD (1080p). Enkelte er 720p, som innebærer at det er færre pixler og dermed lavere oppløsning. Med et såpass stort bilde man får med en projektor er forskjellen mellom 720p og 1080p mer merkbar enn for TVer.
Til syvende og sist kommer det an på innholdet du projiserer hvor merkbar denne forskjellen blir. Om du i hovedsak streamer over en gjennomsnittlig internettlinje kan det være at du ikke merker den største forskjellen i dag, men om du f.eks. spiller av fra en BluRay-spiller vil du se betydelig forskjell.
UHD/4K: Fremtidsrettet, men dyrt og lite innhold
HD sin storebror, 4K-oppløsning (ofte kalt UHD: Ultra HD) har gjort sin innmarsj på TV-markedet og i senere år og er også en mulighet for projektorer. En 4K-projektor er mer en langtidsinvestering med tanke på mangelen på 4K-innhold. Fra film til TV og live-events: Det lages rett og slett ikke så mye innhold i UHD-oppløsning ennå.
Et godt eksempel er de Olympiske leker i Rio. Det var nesten umulig å få 4K-sendinger i Norge, og selv i USA viste kun NBC åpnings- og avslutningsseremoniene og et fåtall av øvelsene i 4K og da et døgn etter de fant sted for å få tid til å nedskalere fra 8K.
Med tanke på dagens prisnivå skal man ha en unormalt dype lommer for å kunne å forsvare en 4K-projektor til hjemmekinoanlegget. Trolig vil mer 4K-innhold gå hånd-i-hånd med lavere priser på utstyret.
3D: Artig, men kanskje mest gimmick for ikke-entusiaster?
Stadig flere projektorer kommer med mulighet til å vise 3D-bilde og mange kommer med 3D-briller inkludert. 3D-film har blitt stadig mer populært på kino og om dette er noe du selv har et stort ønske om å ha hjemme i stua er det viktig å velge en projektor med lite problemer med såkalt 3D crosstalk, populært kalt "ghosting". Dette er en feil der bildet som skulle vært sett av et øye blir sett av det andre øyet, noe som kan være ubehagelig og forstyrrende for seeren.
Lysstyrke blir også viktig for å få godt 3D-bilde.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!