Disse TV-ene gir deg kinobilde hjem i stua
Skal du kjøpe ny TV, finnes det nå mange nye og spennende modeller på markedet, og her kan du få en oversikt over de mest populære testvinnerne fra 2015 og 2016.
Best i test
I denne samletesten har vi inkludert de TV-ene som viser seg å være mest populære, basert på rangeringer, søk og tester i både innland og utland.
Fra vår samletest ser vi ser at Panasonic DX900 får den høyeste poengsummen, rett foran LG EG960V og Samsung JS8505
Dårligst ut av testen kommer LG UF850v, anmelderne mente at dette blant annet skyldes ujevn lysfordeling.
Det kan være verdt å merke seg at mange av testene er utført av utenlandske testpanel, og modellnavnene kan derfor variere noe selv om produktet er det samme. Noen ganger kan et tall kun vise hvilket marked TV-ev er beregnet for, andre ganger kan et tall bety forskjellen på 4K oppløsning eller OLED skjerm.
Ettersom det er mange faguttrykk man bør være kjent med betydning av for å kunne velge en TV, har vi laget en liten guide til deg om hvordan du kan tolke modell-nummer, og hva de ulike forkortelsene står for og betyr, slik at det kan bli litt lettere å navigere seg gjennom TV-jakten.
Oppgradere TV-lyden? Sjekk hvilken lydplanke som er best i test.
LCD
LCD står for liquid crystal display. Et panel inne i skjermen er oppdelt i celler som slipper gjennom lys i ulike mengder. Cellene er vinklet slik at når strømmen skrus på reflekterer de flytende krystallene i cellene lys, men ikke når strømmen er av. Skjermen er tynn, og har ikke baklys, men er oppstilt foran en lyskilde eller reflektor. Dermed bruker den lite elektrisk energi, og er derfor mye brukt på batteridrevne enheter. Pikseltettheten i LCD skjermer beskrives gjerne som punkter, både i høyde og bredde.
LED
LED står for light emitting diode og bruker i prinsippet samme teknologi som LCD, hvor et panel med flytende krystaller plasseres foran en lyskilde. I likhet med LCD og også LED energieffektiv. Lysdiodene kan enten plasseres rett bak eller langs kantene på skjermen, og sistnevnte gjør det mulig å lage meget tynne skjermer.
OLED
OLED står organic light emitting diode, eller organisk lysdiode, og disse kan produseres i flatt format til en billig penge, og derfor egner de seg meget godt til skjermer. I likhet med LCD består hvert piksel av tre fargede lysrør. OLED er spådd å utkonkurrere LCD-skjermene på sikt, ettersom OLED-skjermer kan bli langt billigere å produsere, og de bruker kun halvparten så mye strøm, og har klarere farger og kontraster.
4K- oppløsning
4K-oppløsning innebærer at en gjenstand har tilnærmet 4000 piksler i horisontal oppløsning, noe som gir et særdeles tydelig bilde. 4K begynner å blir vanlig blant TV- og PC-produsenter. UHD-1 eller ultra-high definition television er et 4K format som er standard for TV-er til husholdning og videospill, og derfor skriver ofte produsentene UHD-1 i stedet for 4K, til stor forvirring for forbrukerne.
Plasma
I 1999 kom de første plasma TV-ene på markedet. Plasmaskjermen består av piksler, og i hver piksel finnes det tre små lysrør: et blått, et rødt og et grønt lys. Her flyter den ioniserte gassen som kalles plasma. Plasma er en gassaktig substans som ble oppdaget i 1879, og anslås å være den mest vanlige aggregatformen for materie, og noen mener at 99% av det synlige universet består av plasma. De fleste produsentene av TV-er har i dag gått bort fra plasmaskjermer, og satser heller på LCD eller OLED.
Smart TV og operativsystem
De fleste nyere TV-ene i dag er smart-TV-er. Det betyr blant annet at man kan laste ned apper gjennom operativsystemet som TV-en bruker. Hvilket operativsystem TV-en har henger sammen med hvilken produsent som står bak, og dette kan for eksempel påvirke utvalget av apper, brukervennlighet og hastighet. Sony og Philips har stort sett Android på siden TV-er, Samsung bruker ofte Tizen, og LG har WebOS. Firefox OS blir brukt av Panasonic på noen av de europeiske TV-modellene.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!