Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Er Sodastream beste kullsyremaskin?

Sodastream dominerer blant kullsyremaskinene, men er merket faktisk best i test? Sjekk ut vår store sodastream-test her.

Annonse

Testvinner

Ikke overraskende viser vår test av sodastream-maskiner at merket Sodastream er best i test. Likevel er det verdt å merke seg at vi kun finner testvinner Sodastream Spirit blant de fire beste modellene. Resten av kullsyremaskinene fra samme merke må se seg slått av KitchenAid 5KSS1121, AGA Aqvia Exclusive og AGA Aqvia Balance.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Testens beste modell, SodaStream Spirit, beskrives som en god og brukervennlig kullsyremaskin. Den får skryt for designet sitt, og for at den er enkel å dosere med. Prisen er heller ikke blant de høyeste. Slik som nesten alle modellene i testen, blir den trukket for lydnivået.

Les mer om de andre modellene som er testet, og se hele resultatlisten her.

Hvorfor velge en kullsyremaskin?

Er du glad i boblevann og lei av å bære tunge flasker hjem fra butikken? En kullsyremaskin gjør at du slipper det siste, i tillegg til at du både kan spare penger og være miljøvennlig da du kjøper færre plastflasker.

Hvor mye kan du spare på en slik investering? Tar vi utgangspunkt i en 1,5 liters flaske Farris Naturell kjøpt på matbutikken koster den omtrent 21 kroner, avhengig av hvilken butikk du kjøper den i. Det gir en literpris på 14 kroner.

Sammenligner vi det med en 60 liters kullsyrepatron til omtrent 120 kr, gir den deg 60 liter kullsyrevann til en literpris på cirka 2 kroner. Denne prisen varierer noe avhengig av hvor godt kullsyremaskinen din utnytter gassen i sylinderen, samt hvor mye kullsyre sylinderen gir deg. Likevel er prisen langt lavere en literprisen på en vanlig Farris fra butikken.

Utover literprisen må du også trekke fra prisen på sodastream-maskinen. Koster den 800 kroner vil du ha spart inn prisen etter å ha laget litt under 70 liter kullsyrevann. Kjøper du ofte halvlitersflasker vil kostnaden av maskinen tjenes inn enda raskere.

Hva kjennetegner en god sodastream?

En kullsyremaskin gjør i prinsippet to ting. Den lar deg koble en flaske til en kullsyrepatron, og den lar deg styre hvor mye bobler som kommer ut i vannet. Det som kjennetegner en god kullsyremaskin er dermed at det er lett å feste og løsne vannflasken og kullsyrepatronen.

I tillegg er det viktig at det er enkelt å styre boblene ned i vannet, samt at man kan styre mengden bobler. Testerne anbefaler at man går til innkjøp av en flaske som viser maksimalt volum, slik at det ikke er fare for at man overfyller flasken og spruter vann over hele seg når man fyller kullsyre.

De beste maskinene har i tillegg ulike nivåer for mengde kullsyre i vannet, slik at man får akkurat nok kullsyre til sin preferanse.

Utnyttelsen av gassen har mye å si

De aller fleste kullsyremaskinene er gode til å lage bobler til vannet ditt, og boblene varer i tillegg en god stund. Ifølge svenske Råd & Rön er det gassbruken som skiller de dårligste fra de beste modellene. Mens de beste kullsyremaskinene klarer å produsere over 3 dl kullsyrevann per gram karbondioksid, klarer den dårligste modellen bare å produsere 1,3 dl kullsyrevann med samme mengde gass.

Siden de største kostnadene tilknyttet en sodastream er kjøpet av maskinen og kjøpet av kullsyrepatroner, vil dette så klart påvirke den langsiktige kostnaden av en kullsyremaskin. I tillegg oppgir det svenske forbrukermagasinet at mengden gass i hver sylinder varierer stort, noe som gjør det vanskelig å sammenligne gassbruk og kostnad.

Husk riktig tilbehør

Utover kullsyrepatronen er det viktig at resten av utstyret er i orden. Særlig bør du være obs på at flaskene som følger med kullsyremaskinene ikke varer evig. Faktisk kommer alle med utløpsdato på seg, og den går som regel ut tre år etter produksjonsdato.

Ifølge Dinside oppstår det trykk når du fyller gass i vannet, noe som gjør at flasken etter hvert kan bli «gammel, sliten og porøs». Da risikerer man at flasken sprekker, noe som ikke er ønskelig. Det er derfor viktig at du kvitter deg med flaskene så fort de har gått ut på dato.

Utover flasken kan du i tillegg kjøpe ulike smaker du kan tilsette, slik som cola, ingefær og appelsin. Beste sodastreamsmak er subjektivt, og vanskelig å tipse om her. Vi anbefaler derfor at du tester litt forskjellige for å finne ut hvilken du liker best. Husk at det å drikke brus laget av en sodastream ikke er like sunt som å drikke boblevann au naturel.

Best i test

2019

SodaStream Spirit

SodaStream Spirit

88/100

Sodastream Spirit er testvinner hos TV2. Den gir god mengde kullsyre i vannet, men bruker gassen mindre effektivt enn de beste kullsyremaskinene. Ellers gjør den det godt både når det gjelder brukervennlighet, kvalitet og sikkerhet. Den får også skryt for design, og for at den er enkel å dosere med. Den trekkes noe for et høyt lydnivå.

Spesifikasjoner

Rask kobling av flasken: Ja
Justerbart kullsyrenivå: Nei
Maks volum: 8,4 dl
Dosering: Manuell
HxBxD: 42x13x19 cm
Vekt: 2,4 kg

Totalscore: 88/100

Basert på 2 tester. Pris fra 685,-

Pris fra 685,-

TV2 Hjelper Deg (2016)

Det er enkelt å montere flaska ved å bare dytte den inn og slippe taket. Den er enkel å dosere med i tillegg til at den ser fin ut. Les saken (krever medlemskap)

100
KitchenAid 5KSS1121

83/100

KitchenAid 5KSS1121 er en god kullsyremaskin som er enkel å håndtere og lager gode bobler. Den er laget i god kvalitet, og oppleves sikker. Den trekkes noe for høyt lydnivå.

Spesifikasjoner

Rask kobling av flasken: Nei
Justerbart kullsyrenivå: Ja
Maks volum: 8,4 dl
Dosering: Ikke oppgitt
HxBxD: 45x19x27 cm
Vekt: 7,5 kg

AGA Aqvia Exclusive

77/100


AGA Aqvia Exclusive lager veldig godt kullsyrevann, men er ikke like enkel å håndtere som de mest brukervennlige maskinene. Særlig er det vanskelig å montere gassylinderen, rengjøre den, flytte den og å faktisk lage vann. Den trekkes også for høyt støynivå. Ellers fremstår den i god kvalitet, i tillegg til at den er passe sikker. Heller ikke denne modellen har beskyttelse mot feilmontert flaske. TV2 mener Aqvia Exclusive er helt lik Balance, foruten materialet den er laget av. Aftonbladet mener denne modellen er et kjøp som gir mye for pengene.

Spesifikasjoner

Rask kobling av flasken: Nei
Justerbart kullsyrenivå: Nei
Maks volum: 9,1 dl
Dosering: Manuell
HxBxD: 44x13x25 cm
Vekt: 3,7 kg

Totalscore: 77/100

Basert på 4 tester. Pris fra 1 190,-

Pris fra 1 190,-

TV2 Hjelper Deg (2017)

Fin og enkel å bruke. Så og si lik Balance, foruten materialet den er laget av. Les saken (krever medlemskap)

80
DinSide (2014)

Enkel i bruk, lett å regulere hvor mye kullsyre man vil ha. Les saken (krever medlemskap)

80
Aftonbladet (2016)

Bästa köpet som ger mest för pengarna. Les saken

75
AGA Aqvia Balance

68/100

AGA Aqvia Balance lager god kullsyre og utnytter gassflasken effektivt. Den er noe vanskeligere å håndtere enn de andre modellene. Blant annet er det vanskelig å lage kullsyrevann og å vaske maskinen. Den trekkes også for et høyt lydnivå. Videre fremstår den av god kvalitet, og den er passe sikker å bruke. Den trekkes av Råd & Rön fordi den ikke kommer med beskyttelse mot feilmontert flaske. De andre testkildene ser ikke de samme problemene med brukervennlighet, og mener denne kullsyremaskinen fra AGA er et godt budsjettkjøp.

Spesifikasjoner

Rask kobling av flasken: Nei
Justerbart kullsyrenivå: Nei
strong>Maks volum: 9,1 dl
Dosering: Manuell
HxBxD: 34x12x26 cm
Vekt: 2,5 kg

Totalscore: 68/100

Basert på 3 tester. Pris fra 757,-

Pris fra 757,-

TV2 Hjelper Deg (2017)

Enkel å bruke, både ved festing av flaske og dosering av kullsyre. Fint utseende. Les saken (krever medlemskap)

80
50
SodaStream Jet

66/100

Sodastream Jet fremstår som en middelmådig kullsyremaskin. Det eneste den får over godkjent på er når det kommer til å montere gassylinderen og faktisk lage vann. Ellers gir den dårlige bobler, utnytter gassen dårlig, er vanskelig å bruke og virker å være laget i billige materialer. Ikke er den sikker å bruke heller, da den verken har beskyttelse mot overtrykk eller feilmontert flaske. Av TV2 får den pluss for prisen, selv om de også medgår at modellen er vanskeligere å bruke enn de andre kullsyremaskinene.

Spesifikasjoner

Rask kobling av flasken: Nei
Justerbart kullsyrenivå: Nei
Maks volum: 8,4 dl
Dosering: Ikke oppgitt
HxBxD: 42x13x21 cm
Vekt: 2,4 kg

Totalscore: 66/100

Basert på 2 tester. Pris fra 361,-

Pris fra 361,-

TV2 Hjelper Deg (2017)

Litt mer tungvint å bruke enn de andre, da det er litt knotete å måtte skru inn flaska. Den får pluss for prisen. Les saken

80
SodaStream Play

63/100

Sodastream Play lager god kullsyre, men utnytter gassen noe dårlig. Den er helt middels når det kommer til brukervennlighet. Råd & Rön gir modellen toppscore for flaskemontering, men ellers er modellen vanskelig å forholde seg til. Den er ellers svært sikker i bruk, og i god kvalitet. Den trekkes noe for støynivå.

Spesifikasjoner

Rask kobling av flasken: Ja
Justerbart kullsyrenivå: Nei
Maks volum: 8,4 dl
Dosering: Ikke oppgitt
HxBxD: 42x13x22 cm
Vekt: 3,2 kg

Totalscore: 63/100

Basert på 1 test.

SodaStream Power

62/100

Alle testkildene liker Sodastream Power, som er den eneste sodastreamen som går på elektrisitet. Det innebærer at den selv doserer ut kullsyre, og du trenger bare å trykke på en knapp. Ellers fremstår Power i svært god kvalitet, i tillegg til at den er sikker og enkel å bruke. Den trekkes noe for dårlig utnyttelse av gassen, men den gir heldigvis bra kullsyre som varer lenge. Den trekkes litt for høyt støynivå. TV2 og Aftonbladet mener begge at dette er en svært god Sodastream, men de trekker den for høy pris.

Spesifikasjoner

Rask kobling av flasken: Ja
Justerbart kullsyrenivå: Ja
Maks volum: 8,4 dl
Dosering: 3 nivå
HxBxD: 42x12x23 cm
Vekt: 3,8 kg

Totalscore: 62/100

Basert på 3 tester. Pris fra 1 583,-

Pris fra 1 583,-

TV2 Hjelper Deg (2017)

Veldig enkel å bruke, både ved festing av flaske og særlig dosering. Men brukervennligheten er ikke stor nok for å forsvare prisen, mener testpanelet. Les saken (krever medlemskap)

60
Aftonbladet (2016)

Bäst med flest funktioner. Les saken

60
Isi Classic Sodamaker

57/100

Isi Class Sodamaker støyer lite, er enkel å bruke og virker å være av god kvalitet. Uheldigvis får den svært dårlig score på kullsyrevann – ifølge Råd & Rön bruker den gassen svært ineffektivt. Ellers lager den kullsyrevann greit, og boblene holder seg også en god stund. Den trekkes litt fordi den ikke har beskyttelse mot for høyt trykk.

Spesifikasjoner

Rask kobling av flasken: Nei
Justerbart kullsyrenivå: Nei
Maks volum: 9 dl
Dosering: Ikke oppgitt
HxBxD: 32x10x16 cm
Vekt: 0,5 kg

Totalscore: 57/100

Basert på 1 test. Pris fra 878,-

Pris fra 878,-

SodaStream Source

55/100

Ifølge Aftonbladet har Sodastream Source de samme funksjonene som Sodastream Power, med ett unntak – man må selv trykk ut gassen. Ellers er modellen enkel å bruke, og det er lett å feste flasken til maskinen. Den lager godt kullsyrevann, som også holder lenge. DinSide trekker maskinen for at den piper under bruk, men ingen av de andre testkildene nevner noe om dette. Som de andre kullsyremaskinene trekkes denne også noe for høyt støynivå.

Spesifikasjoner

Rask kobling av flasken: Ja
Justerbart kullsyrenivå: Ja
Maks volum: 8,4
Dosering: 3 trinn
HxBxD: 42x12x22 cm
Vekt: 3,9 kg

Totalscore: 55/100

Basert på 2 tester. Pris fra 1 159,-

Pris fra 1 159,-

DinSide (2014)

Den er enkel og intuitiv i bruk, og den er forholdsvis grei å bruke med én hånd. Les saken

60
Aftonbladet (2016)

Source har i princip samma funktioner som Power. Men du måste trycka själv för att få ut gasen. Les saken (krever medlemskap)

50
SodaStream Genesis

52/100

Sodastream Genesis lager gode bobler, og er over middels god når det kommer til brukervennlighet, kvalitet og sikkerhet. Den får skryt for fint design, men trekkes noe for et høyt lydnivå. Aftonbladet mener det finnes like gode kullsyremaskiner til en rimeligere pris.

Spesifikasjoner

Rask kobling av flasken: Nei
Justerbart kullsyrenivå: Nei
Maks volum: 8,4 dl
Dosering: Manuell
HxBxD: 42x13x23 cm
Vekt: 2,9 kg

Totalscore: 52/100

Basert på 2 tester. Pris fra 689,-

Pris fra 689,-

Aftonbladet (2016)

Prismässigt är den cirka 400 kronor dyrare än AGA:s Balance som är minst lika bra. Les saken (krever medlemskap)

25
#sodastream #kullsyremaskin #kitchenaid #aga #aqvia #isi

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn