Robotklippere som gir deg mer tid og ro
En robotgressklipper kan være løsningen hvis du har lyst til å bruke tiden din på andre ting enn å klippe gress. Forutsetningen er at du finner en maskin som gir deg mer hjelp enn hodebry. Her får du oversikt over hvilke robotklippere som er best på tvers av forbrukertestene.
Testvinnende robotgressklipper
Det er Robomow RS625 Pro som foreløpig er best i test. Den klipper pent og raskt, og den er enkel å bruke og vedlikeholde. Robotklipperen kan styres ved hjelp av en app på mobilen via Bluetooth, og den har GSM-modul, som gjør at du kan motta drifts- og sikkerhetsmeldinger som push-varsler til mobilen din. Kildene er litt uenige om støynivået.
Ønsker du å gå rett til resultatene for å se hvordan alle robotklipperne presterer, kan du trykke her.
Hvordan fungerer robotene?
Før man tar i bruk en robotgressklipper må det settes ut en tråd rundt hele plenen, eller sonen, som skal klippes. Det er denne kantledningen som i det store og det hele avgjør hvor roboten klipper. Når den kommer nær tråden, forstår den at den har nådd yttergrensen og må skifte retning. Mange kan programmeres til å klippe to eller flere soner på plenen din.
Vil du heller ha vanlig klipper? Gressklipperne som gir flott plen.
Behagelig og miljøvennlig
Når de er satt opp på rett måte, skal robotene klippe uproblematisk av seg selv og gå automatisk til ladestasjonen når de trenger det. I teorien skal du altså ikke engang behøve å tenke på gressklipping til daglig. Dette er selvsagt den største fordelen med disse gressklipperne, men de er også meget stillegående, som gjør at de fint kan klippe uten å forstyrre naboen. I tillegg er de miljøvennlige, og flere mener de etterlater et bedre resultat enn tradisjonelle gressklippere.
Naturlig og enkel gjødsling
Robotgressklippere fungerer i praksis som bioklippere, fordi de kutter opp gresset i små biter, som havner tilbake i gresset mellom stråene og blir liggende som gjødsel. Noen av modellene har imidlertid litt dårligere bioklippfunksjon enn andre, og dette finner du mer informasjon om i produktbeskrivelsene.
En robot kan også ta seg av hybelkaninene: Finn den beste robotstøvsugeren.
Hvilke egenskaper er viktigst for deg?
Variasjonene er store mellom robotene når det gjelder alt fra klippeareale, klippebredde, klippetid, ladetid, helningsgrad og lydnivå. Det varierer også en del hvor avanserte og funksjonsrike de ulike robotene er. For detaljert informasjon om hver enkelt maskin, kan du scrolle deg gjennom produktbeskrivelsene.
Appstyrt, intelligent og værbestandig?
Noen robotgressklippere kan styres med en app på mobilen eller nettbrettet. På den måten kan du bl.a. slå av og på klipperen når du vil, uten at du alltid må være i umiddelbar fysisk nærhet til den eller må stille inn timer/programmere klippetiden på forhånd. Noen robotklippere har også værtidsur som gjør at gjør at klippetiden stilles inn automatisk etter hvor raskt gresset vokser.
Robotklippere har støt- eller hindringssensorer for å oppdage hindere og klippe rundt dem, men dette fungerer ikke like godt for alle modeller. Noen har også et intelligent minne, som ved hjelp av GPS tegner et kart over plenen og eventuelle hindringer som finnes i hagen. Etter noen klipperunder skal de i teorien lett kunne styre unna sandkasser, blomsterbed og trær. For modeller uten denne funksjonen kan man i stedet sette kantledning rundt hindringene, som deretter må programmeres inn på maskinen.
Mange robotgressklippere er også værbestandige og takler all slags vær, og noen har regnsensor som gjør at de stopper å klippe når det regner.
Trenger hagen din en ny grill? Sjekk hvilken gassgrill som er best.
Overdrevet klippeareale
Robotene på markedet i dag har et maksimalt arbeidsområde på alt fra 300 til 6000 m², men de fleste ligger på rundt 1-2000 m². Det er anbefalt at du velger en gressklipper som skal takle en del mer enn størrelsen på plenen din, fordi de ikke alltid klarer det maksimale klippeareale produsenten oppgir. Hvor stort areale roboten rekker over, og hvor lang tid den bruker på det, kommer uansett mye an på plenen din. Klippetiden forlenges f.eks. hvis det er mange hindere og ujevnheter i gressmatten.
Har du ujevn plen?
Flere av robotklipperne i denne testen tar seg greit frem på ujevnt underlag, selv om få er spesielt gode på dette området. Det er særlig Gardena R40LI og Stiga Autoclip 225 S som sies å sette seg fast lett hvis plenen har groper og andre ujevnheter.
Vurdér sikkerheten
Mange av robotklipperne har flere funksjoner som sørger for økt sikkerhet, som pinkode og tyverialarm. De fleste har også sensorer som gjør at klipperen stopper hvis den løftes eller veltes på siden, og noen har barnesikring.
Det finnes likevel eksempler på robotgressklippere som har ødelagt mobiler og andre småting på veien til en jevn gressplen, og det kan være fare for både hånd- og fotskader. Det kan være ulike feil og mangler ved maskinen som er årsaken. Det kan for eksempel være at roboten ikke stopper raskt nok for små hindere på plenen, at knivbladene stikker for langt ut under toppdekselet eller at klipperen ikke stopper automatisk når den løftes opp. Dette skal ikke skje hvis du går for de beste produktene, men det tryggeste er selvsagt å holde seg et stykke unna når roboten klipper gresset.
Vil du ha litt hjelp til vårrengjøringen? Her er høytrykkspyleren som letter arbeidet.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!