Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Én stavmikser tar en suveren seier

Stavmikseren er et nyttig redskap for alle som er glad i smoothies, supper og dipp. Den bør helst være kraftig, stillegående og enkel å bruke. Her er den beste stavblenderen du kan kjøpe i 2018.

Annonse

Stavmikseren som er best i test

Stavmikseren Braun Multiquick 7 går av med seieren som den beste modellen på det norske markedet i 2018. Den finnes i flere ulike versjoner, og den nyeste versjonen Braun Multiquick 7 MQ 725 tar seieren over Braun Multiquick 7 MQ 700.

Vinneren fra 2015 – Bamix Mono 140 W – tar bronseplassen i 2018. Testene av Bamix Mono 140 W er i gjennomsnitt eldre enn testene av Braun Multiquick 7, noe som kan være lurt å ta med i vurderingen av stavblenderne.

Testene av vinneren Braun MultiQuick 7 er i tillegg utført i 2015, mens både nummer 3 og 4 på lista – henholdsvis Kenwood Triblade HDM8021SI og Bosch Maxomixx MSM88160 – har blitt testet i 2017 og 2018. Er du på jakt etter den beste og nyeste stavmikseren, kan du derfor være at du heller ønsker å gå for en av disse modellene.

Braun Multiquick 7 omtales likevel som en effektiv stavmixer med lekkert design. Den arbeider stille og er lett å bruke både til å lage tynne supper og tykkere dipper eller smoothies.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Testvinneren har i tillegg en enkel hastighetskontroll og kraftteknologi som gjør mikseren svært enkel å bruke med én hånd. Prisen på modellen er heller ikke blant de høyeste.

Hva er en stavmikser?

En stavmikser er et enkelt kjøkkenapparat som består av én lang stav med et knivblad i bunn av staven. Den er derfor enklere enn en miksmaster eller en kjøkkenmaskin, selv om den i stor grad kan utføre de samme oppgavene som disse apparatene.

På engelsk kalles stavmikseren gjerne immersion hand blender eller kun hand blender. På norsk kan den av og til kalles en håndmikser, håndmixer eller stavblender, noe som antakeligvis kommer av det engelske navnet. Siden håndmikser kan brukes både om miksmastere og stavmiksere, er stavmikser et mer presist navn på kjøkkenapparatet. Noen liker også å skrive stavmixer med x, noe Spåkrådet muligens ikke er helt fornøyd med.

Stavmikseren brukes ofte til enkel miksing og kutting på kjøkkenet, slik som når man lager suppe, dipp eller smoothies. Noen stavmiksere kommer i tillegg med ulike typer tilbehør som gjør at du for eksempel kan piske krem eller mose poteter til potetstappe. Det betyr at stavmikseren i praksis også kan fungere som en elektrisk visp, hvis du får med det riktige tilbehøret.

Passer til småjobber på kjøkkenet

Selv om stavmikseren er svært allsidig, anbefales det likevel at du holder deg til småjobber når du bruker apparatet. Lager du ofte mange store porsjoner, bør du heller gå til anskaffelse av en større blender eller kjøkkenmaskin, da mikseren ikke kan arbeide med store mengder innhold på én gang.

Har du derimot liten plass og ønsker å lage supper og smoothies, kan en stavmikser være midt i blinken for deg. For en student i en liten hybel kan en stavmikser med lite tilbehør gjerne gjøre susen uten å ta opp for mye skapplass.

Samtidig kan en stavmikser også være et fint tilbehør på kjøkkenet til en stor familie, fordi stavmikseren er enkel å ta frem for å gjøre småjobber på kjøkkenet – slik som å raskt lage litt ekstra pesto eller hummus til middagen. Den er selvfølgelig også mye enklere å rengjøre enn støre kjøkkenapparater.

Viktig å sjekke ved valg av stavmikser

Det finnes mange ulike stavmiksere og det kan være vanskelig å vite akkurat hva man bør se etter når man skal velge det beste produktet. Her er noen av tingene du bør sjekke når du vurderer ulike stavmiksere:

1. Hvor enkel er den å bruke?

De dyrere stavmikserne er ofte laget i metaller. Selv om dette ser fint ut, kan en modell i plastikk være både lettere og enklere å bruke. Man bør også sjekke hvor behagelig og ergonomisk håndtaket fremstår og hvor lang ledningen er, da begge disse også kan påvirke brukeropplevelsen.

Sunn avokado-smoothie laget med stavmikser. (Foto: Mariana Medvedeva)

Noen stavmiksere har i tillegg en tendens til å suge seg fast i bunn. Skjer dette, må man løsne mikseren ved å dra den opp fra bunn, noe som ofte fører til at innholdet spruter opp. Dette kan være irriterende, og ikke minst kan det oppstå farlige situasjoner hvis innholdet er varmt.

2. Kan man justere hastigheten?

De billigste apparatene har gjerne bare én knapp og én hastighet. Det kan gjøre det vanskelig å kontrollere stavmikseren og sørge for at innholdet ikke spruter ut når du begynner å mikse innholdet.

3. Lydnivået

Noen stavmiksere har en tendens til å lage høy lyd når de brukes på harde materialer. Bor du i en liten leilighet eller rett og slett foretrekker et lavere støynivå, kan det hende du ønsker å betale ekstra for et apparat med lavere lydnivå.

4. De ulike versjonene og tilbehøret

Det er ikke alltid lett å skille mellom produsentenes ulike modeller – akkurat slik som tilfellet er for testvinner Braun Multiquick 7.

Ofte legger produsentene til ekstra tilbehør eller én ny funksjon fra fjorårets modell når de lanserer nye produkter. Sjekk derfor hva forskjellen er mellom de ulike modellene, og vær oppmerksom dersom det kun er tilbehøret som utgjør prisforskjellen. Vi opplyser i tillegg om lignende modeller under hver stavmikser i denne artikkelen.

Er det i tillegg noe spesifikt du gjerne vil bruke stavmikseren til, som for eksempel pisking av krem, bør du sjekke at riktig tilbehør følger med den modellen du velger. Det kan også være mulig å bestille ekstra deler separat.

Helseskadelige stoffer i stavmiksere

I 2015 skrev vi at forskere ved Universitetet i Stockholm hadde funnet stavmiksere som lekket giftige stoffer i maten. Det var snakk om stoffer av typen klorparafiner (CP), som har vært forbudt i Norge siden 1980. Årsaken er at de kan påvirke lever, nyrer og skjoldbruskkjertelen, i tillegg til at de kan være kreftfremkallende. De er særlig farlige for barn.

Etter at resultatene av den svenske studien ble offentliggjort valgte Mattilsynet å ikke advare norske forbrukere mot stavmiksere, fordi forskningsresultater fra én studie ikke er tilstrekkelig til å kunne trekke en veloverveid konklusjon. Våren 2017 testet det svenske ukebladet Icakurien stavmiksere på ny, med hjelp fra Instituttet for analytisk kjemi og miljøvitenskap ved Universitetet i Stockholm. Denne viste at de testede stavmikserne ikke inneholdt de farlige stoffene som tidligere ble funnet i stavmiksere.

Best i test

2018

Braun Multiquick 7 MQ 725

Stavmikser Braun Multiquick 7 MQ 725

96/100

Testvinneren Braun MultiQuick 7 MQ 725 er en effektiv stavmikser med elegant design. Den er lydløs og kan enkelt kontrolleres med én hånd, noe som gjør den lett å bruke. Den er like god til å tilberede barnemat og smoothies som den er til å lage majones og pannekakerøre, noe som gjør den til en fullverdig testvinner. Mikseren fra Braun får tilnærmet lik full score i alle tester, men blir trukket av Aftonbladet for å være litt tung. Tips! Braun Multiquick 7 MQ 700 er en annen versjon av samme stavmikser. Den ble testvinner hos Råd & Rön i 2015 og kan vurderes sammen med Braun MQ 7 725, da den største forskjellen mellom de to modellene er tilbehøret.

Totalscore: 96/100

Basert på 2 tester. Pris fra 687,-

Pris fra 687,-

Aftonbladet (2015)

En mycket effektiv stavmixer med en gedigen design och konstruktion Les saken (krever medlemskap)

100
Stavmikser Braun Multiquick 7

92/100

Braun Multiquick 7 MQ 700 får høy score for funksjon, og prisen er rimelig. Stavmikseren er stillegående og bruker lite energi. Den er i tillegg svært brukervennlig, da den er spesialdesignet for å kunne brukes med én hånd. Den er slående lik testvinneren fra 2018 – Braun Multiquick 7 MQ 725 – kun tilbehørspakken skiller de to modellene fra hverandre. Er du dermed interessert i en god stavmikser med lite tilbehør, bør du gå for Braun Multiquick 7 MQ 700 i stedet for testvinner Braun Multiquick 7 MQ 725.

Stavmikser Bamix mono 140 W

82/100

Bamix mono 140 W er en stillegående stavmikser med et behagelig håndtak og god balanse. Den suger seg heller ikke fast i bunnen. Den har en meget svak motor, men fungerer likevel bra, og den knuser is uten problemer. Den får noe trekk for høy pris og en nøktern tilbehørspakke. Den får i tillegg lavere score i den nyeste testen utført i 2017, sammenlignet med de andre testene utført mellom 2010 og 2012. Man kan derfor anta at Bamix Mono 140 W skilte seg mer positivt ut fra konkurrentene da den først kom på markedet for flere år siden.

Totalscore: 82/100

Basert på 4 tester. Pris fra 1 199,-

Pris fra 1 199,-

DinSide (2012)

" Gir det lille ekstra" Les saken

100
Teknisk Ukeblad (2012)

"Kraftfull og merkbart stillegående" Les saken

89
Klikk.no (2010)

"Suverent grep og god balanse" Les saken

80
Klikk.no (2017)

"En rendyrket stavmikser" Les saken

60
Stavmikser Kenwood Triblade HDM802SI

78/100

Kenwood Triblade HDM802SI er testvinner hos Klikk.no og varmt omtalt av Aftonbladet. De mener mikseren har et godt grep og mye krefter, samtidig som den er lett å håndtere. Den lager smoothies og suppe veldig bra, i tillegg til at den gir utmerkede resultater på mer kompliserte oppgaver som ganache og majones. I bruksanvisningen står det at man helst ikke skal bruke mikseren til å knuse is, men også dette gjør den svært bra i Aftonbladets test.

Totalscore: 78/100

Basert på 2 tester. Pris fra 2 068,-

Pris fra 2 068,-

Klikk.no (2017)

Kraftig mikser med suverent resultat Les saken

80
Stavmikser Bosch Maxomixx MSM88160

73/100

Bosch MaxoMixx MSM88160 er en allsidig stavmikser som er god til å mikse, kutte og piske. Den har et godt grep og fungerer bra til smoothies og hakking, men krever mer arbeid dersom du ønsker å lage majones. Den klarte heller ikke kutte alle bitene i flere av testene, slik at den etterlot én halvdel av innholdet som puré og én halvdel i biter. Vi kan konkludere med at Bosch MaxoMixx MSM88160 er en solid stavmikser som klarer de fleste kjøkkenjobber, men med sin høye pris finnes det andre stavmiksere som gir deg mer for pengene enn MaxoMixx. Tips! Bosch MSM88190 og MSM881X2 er to varianter av samme stavmikser, med større tilbehørspakker og en annen strømledning.

Totalscore: 73/100

Basert på 4 tester. Pris fra 1 149,-

Pris fra 1 149,-

Good Housekeeping UK (2016)

It's a great all-rounder Les saken

89
Which? (2018)

This blender lags behind the best Les saken (krever medlemskap)

66
Klikk.no (2017)

Bra mikser som er enkel å holde ren Les saken

60
Stavmikser OBH Nordica Chilli 6707

70/100

OBH Nordica Chilli 6707 er en enkel og billig stavmikser, av god kvalitet. Den egner seg bra til både suppe og smoothies, men den kan ikke brukes til å lage majones. I tillegg har den et høyt støynivå og ikke et like godt grep som i de mer ergonomiske modellene. Stavmikseren har kun to hastigheter å velge mellom. Til tross for flere trekk fremstår OBH Nordica Chilli 6707 som et godt budsjettalternativ, for de som ønsker seg en helt grei stavmikser.

Totalscore: 70/100

Basert på 2 tester.

Stavmikser Braun Multiquick 9 MQ 9087

69/100

Braun MultiQuick 9 9087 er en grei stavmikser som lett mikser smoothies og supper. I tillegg har mikseren en spesiell stempelmekanisme i foten, som gjør at man kan bevege knivbladet opp og ned i staven. Ifølge produsenten skal dette være en «kjempebra funksjon», men testpanelene virker noe skeptiske. Denne stavmikseren er solid og veier omtrent 1 kg, noe som kan være i tyngste laget for noen som skal mikse mye på kort tid. Den er også noe tungvint å rengjøre. Stavmikseren kommer ellers med mye tilbehør, som blant annet inkluderer en food processor med en bolle på 1,5 liter. Dette er altså stavmikseren for kokken som ønsker funksjonene til en kjøkkenmaskin. Har du allerede en kjøkkenmaskin fra før av, bør du heller gå for en modell med mindre utstyr, da tilbehøret mest sannsynlig bare vil ta opp plass i hjemmet. Tips! Modellen Braun MultiQuick 9 MQ 9037 er nesten helt lik, men kommer med færre tilbehørsdeler og har dermed en litt lavere pris enn MQ 9 9087. Hvis du ikke er interessert i tilbehøret som kommer med 9087, anbefaler vi at du tar en titt på denne i stedet.

Totalscore: 69/100

Basert på 5 tester. Pris fra 1 637,-

Pris fra 1 637,-

Trusted Reviews (2017)

Given the amount of kit, the MultiQuick 9 is less a simple hand blender and more a mini food processor Les saken

88
Good Housekeeping UK (2016)

It's probably a useful addition to your kitchen if you don't have a food processor and think you would use it Les saken

77
Which? (2018)

Great at blending together anything from smoothies to batter Les saken (krever medlemskap)

71
Klikk.no (2017)

Grei mikser med mye ekstra utstyr Les saken

60
Aftonbladet (2017)

Rejäl pjäs med gott om muskler Les saken (krever medlemskap)

50
Stavmikser Bosch Ergomixx MSM67170

67/100

Bosch ErgoMixx MSM67170 er lett, men robust, med et behagelig håndtak. Den har ikke like sterk motor som de beste stavmikserne og i noen av testene har den etterlatt seg store biter etter bruk. Mikseren kan heller ikke brukes til å lage majones. Den lager også en god del støy og kan av og til suge seg fast i bunn av gryten. Denne stavmikseren fungerer greit, men egner seg best til små kjøkkenjobber. Tips! Bosch MSM67170 er en av de nyeste versjonene av Bosch MSM 67, som finnes i mange utgaver. Det blir kun gjort små justeringer i produkt og tilbehør mellom hver versjon, så det kan lønne seg å ta en titt på de andre versjonene i tillegg til MSM67170 hvis du vurderer å kjøpe Bosch ErgoMixx MSM67170.

Totalscore: 67/100

Basert på 3 tester. Pris fra 675,-

Pris fra 675,-

Trusted Reviews (2016)

Good for time-poor occasional cooks and soup-making enthusiasts Les saken

75
Aftonbladet (2017)

Vi märker att det är lillebror Les saken (krever medlemskap)

50
Stavmikser Electrolux ESTM9500

67/100

Electrolux ESTM9500 er god å holde i, virker robust og har en grei motor. Den er laget i solid kvalitet, men gir fra seg litt lyd under bruk. Den fungerer bra til smoothies, men egner seg ikke til vanskeligere oppgaver som majones. Stavmikseren blir av Klikk.no trukket for et sløvt blad og en turboknapp som hang seg opp under testperioden.

Totalscore: 67/100

Basert på 2 tester.

Stavmikser OBH Nordica Smartmix 501

63/100

OBH Nordica Smartmix 501 er testvinner hos Aftonbladet. Panelet sier at den verken er «flashig», størst eller sterkest. Likevel får den en god score fordi den er liten og lett å bruke, med en veldig fin pris. Den klarer også å lage pesto, suppe og smoothies raskt og enkelt, uten søl. I tillegg er den lett å rengjøre. Klikk.no har testet en annen versjon av samme stavmikser – OBH Nordica Smartmix 503. Den eneste forskjellen mellom 501 og 503 er tilbehøret, og vi ser derfor også nærmere på 503, som Klikk.no ikke ga like god score som Aftonbladet. Panelet hos Klikk.no er enig i at Smartmix er en liten og grei stavmikser. De gir den likevel trekk for at motoren er svak og at mikseren jobber for hardt for å gjennomføre de ulike jobbene.

Totalscore: 63/100

Basert på 2 tester. Pris fra 539,-

Pris fra 539,-

Stavmikser Hakk og Miks Wilfa SM1FP

55/100

Wilfa SM1FP er en stavmikser med sterk motor, og den fremstår noe tung og klumpete i forhold til de andre stavmikserne i testen. Motoren gjør at mikseren arbeider effektivt, men også Wilfa SM1FP suger seg til bunn av gryten, noe som kan skape farlige situasjoner. Den egner seg likevel til å lage smoothies og ganache, i tillegg til at den gjør en bra jobb med majones.

Totalscore: 55/100

Basert på 4 tester. Pris fra 599,-

Pris fra 599,-

74
Klikk.no (2010)

Kanskje testens raskeste Les saken

60
Klikk.no (2017)

Grei mikser med kraftig motor Les saken

60
Aftonbladet (2017)

En okej maskin men för tung och klunsig för att bli någon favorit Les saken (krever medlemskap)

25
#stavmikser #bamix #braun #wilfa #electrolux #bosch #obh-nordica #kenwood

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn