Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Hvilken symaskin bør du velge?

Her ser du hvilke symaskiner som får høyeste totalsum på tvers av anerkjente tester. Du får også et par tips til hva du bør tenke på før du kjøper symaskin, slik at du kan finne den som passer deg best.

Annonse

Best i test

Testvinner er Brother Innov-is NV 55, som er en datastyrt symaskin med mange muligheter. Den takler de fleste utfordringer, og det er enkelt å bytte både spole, trykkfot og nål på maskinen. Den har god automatisk knapphullsfunksjon, men det er litt å utsette på den automatiske trådtrederen.

Tre andre symaskiner i resultatlista får høyere poengsum enn Innov-is NV 55, men alle tre er testet av kun én kilde og blir derfor ikke kåret til testvinnere.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Hvilke funksjoner trenger du?

Hvor mye du skal bruke symaskinen, hva du skal bruke den til, samt hvor erfaren du er, vil selvsagt avgjøre hvilken maskin som passer best for deg. De ulike symaskinene varierer mye med tanke på hvilke funksjoner og instillingsmuligheter de har, og dette får du mer informasjon om i produktbeskrivelsene.

Brukervennligheten er noe av det anmelderne undersøker nøye når de tester symaskinene. De ser blant annet på om det er lett å sy knapphull med maskinene, for eksempel om de har automatisk knapphullsfunksjon som lager knapphull i ett steg, samt hvor godt denne fungerer. Det er også herlig med en maskin som gjør det enkelt å bytte spole og tråd, gjerne med en god automatisk nåltreder.

Les også: De beste vaskemaskinene

Generelt sett er det anbefalt at du ser etter maskiner som har spesialiserte trykkføtter til jobbene du skal utføre. Skal du for eksempel sy glidelås, en usynlig faldsøm eller sy imitert skinn som ikke glir like godt under den vanlige trykkfoten, vil en tilpasset trykkfot gjøre arbeidet mye enklere og mer fornøyelig. På noen av maskinene er trykkføttene lette å bytte. Visse maskiner kan også stille trykkfoten ekstra høyt, slik at du får plass til ekstra tykt stoff og mange lag under foten når det trengs.

Er du nybegynner, er det kanskje ekstra viktig å tenke på brukervennligheten. Lite er så demotiverende som en komplisert maskin når man er i startgropen og skal lære seg å sy. Good Housekeeping mener nybegynnere klarer seg med en enkel maskin uten uendelig mye tilbehør og innstillingsmuligheter. De mest avanserte og moderne maskinene på markedet er ofte dyre og kan være vanskelige å lære seg å bruke.

De fleste maskinene i denne testen gir deg mulighet til å sy de mest vanlige sømmene, som for eksempel rettsøm og elastisk søm. Unntaket er IKEA SY, som ikke kan sy elastisk søm. I produktbeskrivelsene under kan du lese mer om hvor godt de ulike maskinene utfører syoppgavene.

Mekanisk, elektronisk eller datastyrt?

Mekaniske symaskiner er de enkleste symaskinene på markedet, med få innstillingsmuligheter og funksjoner. De kan derfor passe for nybegynnere, samt dem som skal bruke den til enkle jobber i ny og ne.

Elektroniske symaskiner er den gylne middelvei og passer for majoriteten. De gir ofte mange flere muligheter enn en mekanisk maskin, og har det som trengs for å takle de mest vanlige syjobbene. De styres av en motor og har gjerne et display som viser innstillingene du har gjort.

Datastyrte symaskiner passer best for erfarne syersker som bruker maskinen ofte, og gjerne til kreative prosjekter. De styres av en mikroprosessor og har flere muligheter enn de to foregående typene, og følgelig kan det ta litt tid å sette seg inn i alle funksjonene. Man kan for eksempel laste ned design fra internett over til maskinen, og de har såkalt mirror-imaging, som betyr at mønstre kan speiles eller reverseres. Du har mulighet til å lagre stingmønstre, og i tillegg blir stingbredde og -lengde stilt inn automatisk. Noen av de datastyrte maskinene har Touch Screen, mens andre har vanlig display og knapper du trykker på når du skal gjøre innstillinger.

Les også: Markedets beste blendere

Det er utført ganske få tester av symaskiner, og de som finnes er noen år gamle. Vi har likevel valgt å lage denne samletesten, da flere av disse maskinene fortsatt er populære i dag, og vi vet det kan være vanskelig å få oversikt over markedet. Vi håper den kan hjelpe deg på veien til rett produkt for deg.

Vi har ikke tatt med overlock-, coverstitch-, quilte- eller broderimaskiner, fordi det er enda færre tester gjennomført av disse type maskinene.

Brother DS 120

100/100

Elektronisk: Brother DS-120 har god brukervennlighet. Den gir fint resultat med elastisk søm, og det er lett å bytte spole og undertråd. Den har automatisk knapphull, og trykkfoten kan stilles ekstra høyt. Oppbevaringsboksen for tilbehør burde hatt mer plass.

Totalscore: 100/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 779,-

Pris fra 2 779,-

Brother Innov-is VQ2

90/100

Datastyrt: Brother Innov-is VQ2 gir mange muligheter og et nært perfekt resultat på mange typer stoffer. Den automatiske trådtrederen er enkel i bruk. Symaskinen har mange funksjoner og innstillingsmligheter, og disse kan være litt vanskelige å sette seg inn i. På touch-skjermen kan du tegne ditt eget mønster fra bunnen av. Symaskinen er tung og stor.

Totalscore: 90/100

Basert på 1 test. Pris fra 32 995,-

Pris fra 32 995,-

Good Housekeeping UK (2015)

It sews flawlessly over a range of materials and has great stability and a huge range of stitches Les saken

90
Bernina 530

86/100

Datastyrt: Bernina 530 har hele 395 stingvalg og kan styres for hånd eller med en god fotpedal. Symaskinen har også automatisk knapphull, som husker størrelsen på de siste knapphullene du laget. Den har mange instillinger og funksjoner, og i starten er den er vanskelig å lære seg å bruke. Trekkes for høy vekt og at den automatiske trådtrederen burde vært mer brukervennlig.

Totalscore: 86/100

Basert på 1 test. Pris fra 20 495,-

Pris fra 20 495,-

Good Housekeeping UK (2015)

Quite complicated to understand at first, but its performance makes it worth learning the settings Les saken

86

Best i test

2016

Brother Innov-is NV 55

Brother Innov-is NV 55

83/100

Datastyrt: Brother Innov-is NV 55 får bra skussmål i så godt som alle testdisipliner, og den gir et svært godt resultat i de fleste situasjoner. I den ene testen trekkes det frem at den gir et spesielt imponerende rettsømresultat, mens den scorer lavest på rettsøm i den andre testen. Den automatiske knapphullsfunksjonen er god, og det er svært enkel å bytte nål, trykkfot og spole. Den kan være litt vanskelig å lære seg å bruke, og den automatiske trådtrederen burde vært mer brukervennlig.

Totalscore: 83/100

Basert på 2 tester.

Good Housekeeping UK (2014)

Great machine for utility and decorative sewing. It produces impressive straight stitches and buttonholes on many different fabrics Les saken

84
Janome DC4030

82/100

Elektronisk: Janome DC4030 er brukervennlig og gir et godt resultat på de aller fleste stoffer. Den har automatisk trådtreder som er enkel å bruke, og det er lett å bytte trykkfot og spole. Det må en del jevnlige justeringer til for å få pent knapphull. Pedalen kan ha en tendens til å skli på gulvet.

Totalscore: 82/100

Basert på 2 tester.

Good Housekeeping USA (2011)

The interface is very readable and the simple buttons that have just two stitches. Each allows for quick stitch selection Les saken

88
Brother Innov-is NV 15

81/100

Datastyrt: Brother Innov-is NV 15 får like god score som broren Brother NV 55 i de fleste disipliner, men scorer litt dårligere på sømresultat.

Totalscore: 81/100

Basert på 1 test.

PFAFF Ambition Essential

80/100

Datastyrt: PFAFF Ambition Essential er ganske lett å bruke og gir et godt resultat på de fleste stoffer. På minussiden sklir/hopper den litt rundt når den brukes på høy hastighet.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

Testfakta (2012)

Bra hanterbarhet och sömnad. Maskinen hoppig vid höga hastigheter. Dyrast. Les saken

80
PFAFF Hobby 1132

78/100

Mekanisk: PFAFF Hobby 1132 gir godt resultat og er brukervennlig. Det er lett å bytte spole og pedalen er god, men det er vanskelig å bytte trykkfot. Den gjør det lett å sy i knapp med automatisk knapphull. Maskinen jobber enkelt med tykt materiale, og den gir fint resultat med elastisk søm.

Totalscore: 78/100

Basert på 2 tester.

ETM TESTMAGAZIN (2012)

Good sewing results and thicker materials can be easy processed Les saken (krever medlemskap)

80
Singer Confidence 7463

76/100

Datastyrt: Singer Confidence 7463 har god brukervennlighet og det er lett å bytte spole. Den har automatisk knapphull, men resultatet blir ikke så pent. Har godt tilbehør og gir godt resultat på tykt stoff. En testkilde mener den utfører for dårlig arbeid på fine og elastisk stoffer, mens en annen mener den har bra elastisk søm.

Totalscore: 76/100

Basert på 2 tester. Pris fra 4 095,-

Pris fra 4 095,-

Good Housekeeping UK (2014)

Works well on thick fabrics but performs poorly on delicate and stretched fabrics Les saken

77
Icakuriren (2013)

Enkel att använda och förstå Les saken

75
Husqvarna Viking Emerald 116

69/100

Mekanisk: Husqvarna Viking Emerald 116 takler de fleste stoffer bra. Én testkilde mener maskinen er veldig enkel i bruk, mens andre synes noen av innstillingene er litt vanskelige å forstå og bruke. Det er lett å bytte spole, trykkfot og tre sytråden med den automatisk trådtrederen, og den får pluss for fin pedal. Den har automatisk knapphull, men det er vanskelig å få godt resultat.

Totalscore: 69/100

Basert på 3 tester. Pris fra 4 395,-

Pris fra 4 395,-

83
Good Housekeeping USA (2011)

It produces quality stitches on multiple layers, and the automatic needle threader is extremely easy to use Les saken

75
Icakuriren (2013)

Många och bra tillbehör. Bra pedal. Trögt vred för stygnbredd. Les saken

50
Toyota Super Jeans 15

66/100

Mekanisk: Toyota Super Jeans 15 gir godt resultat på både fint og tykt stoff, men er ikke like bra på elastisk stoff. Den beveger på seg under arbeid og støyer mye. Har automatisk trådtreder, men den er ikke optimal, og den har automatisk knapphull.

Totalscore: 66/100

Basert på 1 test.

Good Housekeeping UK (2014)

Performs well on thick and delicate fabrics Les saken

66
Singer 8770 Curvy

63/100

Datastyrt: Singer 8770 Curvy gir et godt resultat på mange typer stoffer, men noen mener den ikke er god nok på tykt stoff. Den har enkle knapper til de mest vanlige operasjonene, men kontrollpanelet ellers kunne vært bedre. Det er lett å tre sytråden og bytte trykkfot. Den har automatisk knapphull, men den takler ikke å sy knapphull i ull og jerseystoff, og fotpedalen kunne vært bedre å bruke.

Totalscore: 63/100

Basert på 3 tester. Pris fra 6 944,-

Pris fra 6 944,-

Good Housekeeping USA (2011)

Performs well when sewing multiple layers, and it's easy to thread Les saken

75
Stiftung Warentest (2011)

Versatile and comfortable, but partially poorly build Les saken (krever medlemskap)

56
Bernina Bernette 15 (London 5)

59/100

Mekanisk: Bernina Bernette 15 (London 5) takler de fleste stoffer bra, men brukervennligheten er ikke på topp. Den har egen trykkfot for knapper og automatisk knapphull, men resultatet blir dårlig. Får pluss for tilbehør, men burde hatt flere innstillingsmuligheter. Man kan stille trykkfoten ekstra høyt.

Totalscore: 59/100

Basert på 2 tester.

Icakuriren (2013)

Trögt vred. Svårt få grepp om handhjulet. Syr inte bra knapphål Les saken

50

44/100

Mekanisk: IKEA SY er en billig symaskin, med helt ok søm og god instruksjonsbok, men ellers har den mange svakheter. Den har få instillingsmuligheter og funksjoner. Brukervennligheten burde også vært bedre. Den har ingen friarm og kan ikke sy knapp eller elastisk søm.

Totalscore: 44/100

Basert på 3 tester.

Testfakta (2012)

Ok sömnad, men sämre hanterbarhet och inställningsmöjligheter. Billigast Les saken

53
#symaskin #ikea #husqvarna #janome #bernina #singer #pfaff #brother #toyota

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn