Hva bør du tenke på når du kjøper oppvaskmaskin?
Oppvaskmaskinmarkedet er en alfabetsuppe av forskjellige maskiner, som det er vanskelig skille fra hverandre både med hensyn på navn og funksjoner. Her en noen gode tips og råd for å finne maskinen som passer dine behov.
De lange og kompliserte navnene, kombinert med små forskjeller, gjør markedet uoversiktlig og knotete å navigere. Denne artikkelen skal prøve å gjøre det litt lettere å finne den maskinen som passer deg, uten å kaste bort mer penger, tid eller tålmodighet enn nødvendig.
En bokstav eller et tall forskjell i navnet på oppvaskmaskinen kan bety forskjellig farge, integrert eller frittstående, eller at maskinen er en helt annen. Bosch SMU24AI01S og Bosch SMU24AW01S er identiske maskiner, med nesten helt like navn, men prisforskjellen er på over 1 000 kroner. Den eneste forskjellen er at den første er hvit og den andre er i rustfritt stål. Forskjellene kan også være betydelig større, men med like identiske navn. Miele G 6620 SCu og testvinner Miele G 6820 SCu er vidt forskjellige maskiner når det kommer til både pris og kvalitet.
Gå rett til resultatlisten ved å klikke her. Vil du ha mer informasjon om hva du bør tenke på for å velge riktig oppvaskmaskinkan kan du fortsette å lese.
I stil til kjøkkenet
Å bestemme seg for hvordan oppvaskmaskinen skal se ut, før du ser på de mer tekniske kvalitetene, kan være en lett måte å luke ut uaktuelle maskiner. Hvilken størrelse, farge og form maskinen skal ha kommer an på hvordan kjøkkenet ser ut allerede, noe som gjør det lettere å ta finne ut hvilken som passer deg. Før du bestemmer deg for designet, kan det være lurt å ha i tankene at sammme maskin kan ha svært forskjellige priser basert på farge og om de er integrert eller ikke.
Tenker du på å skaffe deg nytt stereoanlegg?: Test av store høyttalere.
Frittstående eller integrert?
De fleste oppvaskmaskiner kommer i to utgaver: integrert og frittstående. Integrerte oppvaskmaskiner koster noe mer enn frittstående maskiner, men prisforskjellen er avhengig av hvilket merke du velger. Prisforskjellen er som oftest et sted mellom et par hundrelapper og tusen kroner. Det er smak og behag når det kommer til hvilken type du velger. Oppvaksen blir like ren med frittstående som integrert.
Størrelse
Standard oppvaskmaskiner kommer i to størrelser: 60 og 45 cm. En oppvaskmaskin måler kapasitet etter hvor mange kuvert en maskin har plass til. Dette vil si alt en person kan trenger til å spise et måltid: bestikk, asjetter, glass. En gjennomsnittlig oppvaskmaskin har plass til 12 til 14 kuverter.
Ikke overraskende har den mindre utgaven lavere kapasitet, med gjennomsnittlig plass til 9 eller 10 kuvert. Den mindre modellen lager også noe mer støy enn en 60 cm-modell.
Winter is coming: De beste varmepumpene på markedet.
Hvilken størrelse du trenger er avhengig av hvor mange det er i boligen, hvor ofte dere spiser, hvor mye bestikk og tallerkener dere har, og ikke minst hvor stort kjøkkenet er. For de aller fleste boliger vil det ikke være nødvendig med større kapasitet enn de vanlige 12 til 14 kuvertene.
Hvis du skal ha mer enn gjennomsnittlig kapasitet, vil prisen ofte øke noe. Det er lite utvalg av oppvaksmaskiner med maks kapasitet (16 kuvert), og prisen ligger på rundt 9 000 i gjennomsnitt.
Skal du ha benkoppvaskmaskin? Hopp rett til delen som handler om dette.
Farge
De fleste oppvaskmaskinmodeller kan kjøpes i svart, hvit eller en form for grå eller metallisk gråfarge. Noen selskap selger alle modeller til samme pris uavhengig av farge, men de fleste krever en høyere pris for ikke-hvite maskiner.
Særlig Miele-produkter koster mye mer i ikke-hvitt, enn i hvit. Her kan prisforskjellen være på hele 2 500 kroner. For å gjøre det lettere å se hvor stor prisforskjell fargen utgjør på like modeller, har vi inkludert samme maskin flere ganger i resultatlisten – kun ulike farger (og ev. pris) skiller dem fra hverandre. På den måten kan du selv bedømme hvilken som passer deg best.
Musestille og grønn
Det viktigste med enhver oppvaskmaskiner er hvor ren oppvasken blir. Alle testene vi har samlet har dette som hovedfaktoren når det kommer til å vurdere hvilken maskin som er best. Det er derimot store forskjeller på hvor mye renhet er vektet i hvert resultat. De britiske kildene Which? og Good Housekeeping legger mer vekt på renhet enn de skandinaviske kildene. Med Råd og Rön og Tænk sine tester er kun 47,5 prosent av scoren basert på hvor rent maskinen vasker. Hvis du vil vite mer om hvordan hver testside utfører testene sine, kan du trykke på kildene i resultatlisten.
Lei av å støvsuge?: De beste robotstøvsugerne på markedet.
Ikke lei av å støvsuge?: De beste tradisjonelle støvsugerne på markedet.
Støy
Mange oppvaskmaskiner på det norske markedet reklamerer med hvor stille deres oppvaskmaskiner jobber. Forskjellen på de mest stillegående maskinene og de mest høylytte på det norske markedet er rundt 17 desibel. Dette vil si at den mest høylytte lager nesten fire ganger så mye lyd som de mest stille.
De mest stille oppvaskmaskinene vasker på 39 desibel. Oversatt til menneskelig termer vil dette si at kjøkkenet ditt kommer til å høres ut som et bibliotek. Ikke veldig høylytt, men ikke helt stille heller.
De mest høylytte oppvaskmaskinene som fortsatt er til salg i Norge lager circa 56 desibel lyd når de er på. Dette tilsvarer en lavmelt klimaanlegg.
De vanligste oppvaskmaskinene operer med et mer moderat lydnivå. Gjennomsnittlige oppvaskmaskiner lager en lyd på mellom 42 til 45 desibel. Dette er litt høyere enn det gjennomsnittlige kjøleskap. De fleste testene har tatt med støynivået i beregningen når de har fått en score.
Miljø
Nesten alle oppvaskmaskiner som selges i dag er i energiklassen A eller bedre. De fleste testene har inkludert miljøvennlighet som et av vurderingskriteriene. Alle de større produsentene har flere oppvaskmaskiner i energiklasse A+++. Det er ikke vanskelig å velge miljøbevisst når det kommer til oppvaskmaskiner. Prisen på oppvaskmaskiner i energiklasse A+++ eller A++ er heller ikke betydelig dyrere enn mindre miljøvennelige maskiner.
Hvis du vil være ekstra miljøbevisst, kan det å kjøpe en oppvaskmaskin med ECO-program være lurt. Da vil maskinen bruke mindre strøm og vann. Noen oppvaskmaskiner, sliter med å vaske like rent på ECO-program som på vanlig standardprogram. ECO-programmet bruker også lengre tid enn standardprogrammet.
Bestikk: skuff eller kurv?
De fleste oppvaskmaskiner selges fortsatt med bestikkurv, men de siste årene har bestikkskuff blitt stadig mer populært. Hvis du vet hvilket av disse valgene du foretrekker, kan det hjelpe med å redusere oppvaskmaskiner du ser gjennom. Bestikkskuff har den fordel at den tar mindre plass. Ved å flytte alt bestikket til en skuff øverst, har maskinen plass til flere kuverter.
Hvis du skal ha bestikkskuff, utelukker du de billigste oppvaskmaskinene (under 3 000 kroner) og en del mindre merker. Det er kun de største merkevarene som selger oppvaskmaskin med bestikkskuff.
Rent i tide
Moderne oppvaskmaskiner har stadig flere programtyper som gjør det mulig å slippe å vaske alt fra stekepanner til håndmalte tekopper for hånd. Om du vasker mye forskjellig og er av typen som setter seg inn i hvordan produktet fungerer, vil det kunne være lurt å velge en med flere program. De fleste maskiner med over åtte program ligger et par tusenlapper over de rimeligste maskinene.
De fleste oppvaskmaskinene har tre til seks program. Dette vil holde for alle som setter på oppvaskmaskinen uten å ta mye hensyn til hvor skånsomt det er for asjettene. Noen av de mest vanlige programmene er ECO-program, ekspressprogram og skånsomt.
Standardtid
En ting som ikke har utviklet seg stort i løpet av de siste årene er standardtiden som oppvaskmaskiner bruker. De fleste maskiner bruker mellom to og tre timer på en standardvask. På ECO-programmet bruker de fleste over tre timer. Flere produsenter tilbyr riktignok maksiner med ekspressprogram som kan kjøres på under timen, men testene har ikke gitt tydelige tegn på at dette fungerer like godt som standard programmet.
Ekstrafunksjoner
Oppvaskmaskiner kommer nå med flere ekstrafunksjoner som skal gjøre livet ditt lettere. Blant de nyttigste av disse er vannbeskyttelse, barnesikring og startsforsinkelse.
Vannbeskyttelse
Med vannbeskyttelse skrur oppvaskmaskinen seg av når den oppdager lekkasje. Med en sensor ved vanntilførselen kan den unngå problemet før det starter. Om du allerede har waterguard på kjøkkenet er ikke denne dobbeltsikringen like viktig, men ellers er det et nyttig tillegg.
Startforsinkelse
Startforsinkelse er noe som har blitt vanligere og vanligere i oppvaskmaskiner. Du kan med dette utsette starten til en tid som passer deg. Hvis du kjøper en oppvaskmaskin som piper når den er ferdig, kan det være en fordel å sette på startforsinkelse til å være ferdig morgenen etter. På den måten unngår du å vekkes unødvendig.
Barnesikring
Denne ekstrafunksjonen kan være nyttig for både barn og voksne. Barnesikring gjør at en uforsiktig person, enten stor eller liten, ikke kan dra opp døren til oppvaskmaskinen mens den er skrudd på. Dette er særlig nyttig på maskinen som er svært stille, siden det kan være vanskelig å vite om maskinen holder på eller ikke.
Skal du ha benkoppvaskmaskin?
Hvis du bor alene eller har et lite kjøkken, kan benkoppvaskmaskin (også kalt kompaktoppvaskmaskin) være noe for deg. Kvaliteten på disse maskinene har skutt i været i løpet av de siste årene, mens prisen har holdt seg under prisen på en standard oppvaskmaskin. I resultatlisten vår kan du finne flere billige benkoppvaskmaskiner som har gjort det forholdsvis godt på testene.
Ulempene med en kompakt oppvaskmaskin er at kapasiteten er sterkt redusert. De fleste oppvaskmaskiner av denne typen har kun plass til seks til åtte kuverter, altså kun halvparten av det en vanlig oppvaskmaskin har plass til.
Benkoppvaskmaskiner lager også betydelig mer støy enn en gjennomsnittlig oppvaskmaskin, med et gjennomsnitt i underkant av 50 desibel.
Merkevare: Verdt pengene?
Burde du bry deg om merket til oppvaskmaskinen? De fleste tester tyder på du burde gjøre det, i hvert fall til en hvis grad. I testene vi har gått gjennom har Bosch og Siemens kommet godt ut hver gang. Miele har også gjort det godt i flere av testene, men koster betydelig mer enn konkurrentene.
I resultatlistene ser vi at relatitvt dyre Mieleprodukter gjør det svært godt, særlig ved hjelp av flere britiske tester som pleier å være mer generøse med karakterene enn de andre testene vi har inkludert i testsamlingen. Både Siemens og Bosch har derimot rimeligere alternativer, som var blant testvinnerne hos de mer nøkterne testene vi har sett på. Det kommer tydelig fram i alle testene at de beste oppvaskmaskinene er fra de store produsentene, men at ikke alle maskinene til merkevarene er like gode.
AEG gjorde det godt som merke på tidligere tester, noe som gjorde at Forbrukerrådet kåret merket til markedets beste i 2013. Dessverre er det ikke mange av AEG sine maskiner på det norske markedet som har blitt testet. Dette gjør at deres maskiner kommer dårligere ut på våre samletester enn det er mulig de fortjener. Av maskinene som gjorde at Forbrukerådet kåret de til merkevarevinner, er det kun én igjen som selges i Norge.
Pris og kvalitet: Hånd i hånd?
Ikke nødvendigvis. Miele sine produkter gjør det svært godt og er dyre, men de er unntaket heller enn regelen. I resultatlisten ser vi at maskiner til rundt fire-seks tusen ofte gjør det bedre enn forventet. Noen av Bosch sine billigere oppvaskmaskiner har slått maskiner av samme merke som koster dobbelt så mye.
Utenom Miele sine testvinnere, er det en rekke testvinnere som koster i underkant av 6 000 kroner. Testene viser derimot at de som koster under 4 000 ikke presterer like godt.
Ikke alle tester er laget likt
Test.no har samlet tester fra fire forskjellige land for å finne de beste maskinene. De forskjellige landene, og kildene, har svært forskjellige standarder når det kommer til hvordan de gir poengsum. På testene til Tyske Stiftung Warentest kvalifiserer 66 prosent som godt og 32 prosent som helt greit, men ikke noe å juble over. Hos begge de engelske testsidene Good Housekeeping og Which? derimot, er en score under 60 prosent ille nok til at de fraråder å kjøpe produktet. Råd og Rön og Tænk er midt mellom. Det anbefales å ta dette i betraktning når du vurderer oppvaskmaskinene.
Et godt eksempel er IKEA Medelstor. Den britiske siden Good Housekeeping ga denne 88 prosent, den svenske siden Råd og Rön ga den 61 prosent, mens enda en britisk kilde, Which?, ga den 58 prosent. Good Housekeeping gir mye høyere scores enn de andre kildene, noe som har gjort at oppvaskmaskinene de har anmeldt kommer høyere opp enn de som har blitt andmeldt av mer nøkterene kilder som Råd og Rön eller Stiftung Warentest.
Lykke til med å finne den riktige oppvaskmaskinen for deg.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!