Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Langtidskokeren som lager maten for deg

Slow-cookeren har vært svært populær i USA og England i årevis, men har ikke nådd samme status i Norge ennå. Les her for informasjon om hva en slow-cooker er, hva du bruker den til, samt hvilke som er best i test.

Annonse

Til tross for at det finnes et stort utvalg slow-cookere på markedet, er det ikke like mange som selges i Norge. Derfor er denne samletesten begrenset i utvalg. Om slow-cookeren blir mer populær her til lands, kan forhåpentligvis listen over testede produkter også bli lenger. Vi setter stor pris på om du tipser oss om tester av produkter som selges i Norge.

Les også: De beste kjøkkenmaskinene.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Vinner og taper

Av de slow-cookerene som er med, er det produsenten Sage som gjør det best. Sage The Risotto Plus og Sage The Fast Slow Pro får lik score, og de er begge av typen «multi-cooker», som vil si at de har flere funksjoner. De kan blant annet brukes som riskoker i tillegg til å være en slow cooker.

Nivået blant de testede produktene er høyt, med den populære Crock Pot på en foreløpig sisteplass. Den gjør det likevel bra med en respektabel score på 75 av 100.

Hva er en slow-cooker?

Først og fremst: Hva er en slow-cooker? Navnet er muligens selvforklarende, men dette kjøkkenapparatet er altså en gryte ment for å langtidskoke mat på lav temperatur, uten tilsyn. Dette betyr i praksis at du putter ingredienser oppi gryta, setter apparatet på, og alt fra én til 12 timer senere har den kokt et ferdig måltid uten at du har måttet løfte en finger.

Apparatet består av tre deler: lokk, varmeelement og beholder. De fleste typer har forskjellige innstillinger, fra «høy» og «medium» til «lav».

Den høyeste innstillingen passer for å lage hvitt kjøtt som kylling. Maten blir kokt fortere (fra 3-6 timer), på en noe høyere temperatur.

Medium passer for oppkuttet rødt kjøtt. Denne innstillingen er god for å lage maten litt raskere uten å miste alle egenskapene ved langtidskoking.

Lav innstilling passer også for rødt kjøtt som skal mørnes, og resultatet blir bedre om denne brukes framfor medium eller høy. På denne innstillingen bruker slow cookeren omtrent ti timer.

Enkelte langtidskokere kan også bytte mellom disse innstillingene automatisk. Dette gjør den ved for eksempel koke på høy setting i et par timer og så bytte til lav.

En slow-cooker passer dermed for deg som vil bruke lite energi på matlaging. For eksempel kan man sette den på før man legger seg på kvelden, eller før man drar på jobb om morgenen. En langtidskoker vil også være strømbesparende, fordi den bruker lite strøm sammenlignet med en komfyr eller ovn som står på i timesvis.

Skal du kjøpe ny ovn? Få oversikt over ovner her.

Man kan også argumentere for at maten laget i en langtidskoker blir sunnere, ettersom den sjeldent trenger å tilsettes olje eller andre fettprodukter i kokeprosessen. Maten vil derimot kokes i sin egen saft, noe som gjør at den beholder vitaminer og mineraler som ellers blir borte i vanlig matlaging.

Det er riktignok ikke alle matretter som egner seg like godt til å lages i en langtidskoker. Den passer best til gryteretter med kjøtt og grønnsaker, eller kjøtt som langtidskokes helt mørt.

Vegetarianere kan også bruke en slow-cooker med hell. For eksempel egner den seg til å lage retter med bønner, linser og erter. Disse trenger ofte noe forarbeid, og bør kokes i forkant ifølge Which.

Hvordan bruke en langtidskoker

Følg disse stegene for å best lykkes med en-slow cooker.

  • Forberedelser: Du trenger i grunn gjøre svært lite for å gjøre klar en slow-cooker. Du trenger bare å skjære opp kjøtt og/eller grønnsaker og forvarme kokeren.
  • Grønnsaker: Rotgrønnsaker som poteter og gulrøtter trenger lenger tilberedningstid enn kjøtt, og bør derfor plasseres nederst i kjelen. Kutt opp grønnsakene i jevne, små biter. Lettere grønnsaker kan puttes oppi mot slutten av koketiden.
  • Meieriprodukter: Melk, ost, rømme, kremost og andre meieriprodukter bør puttes i mot slutten av koketiden, da de har en tendens til å skille seg om de blir bearbeidet over lengre tid.
  • Kjøtt: Plasseres på toppen av grønnsakene. Kjøttet kan stekes litt først for å gi kjøttet farge og bedre smak. Dette er imidlertid ikke nødvendig før den puttes i slow cookeren.
  • Fisk og sjømat: Putt i gryta mot slutten av koketiden da fisk og sjømat pleier å bli fort ferdig.
  • Bønner: Hermetiske bønner er anbefalt og kan puttes i gryta de siste 30 minuttene for at de skal beholde formen.
  • Havregryn: Store havregryn egner seg best, men lettkokte kan også brukes.
  • Pasta: Det er best dersom pastaen kokes separat og så lagt til ved slutten av koketiden, ettersom tørr pasta blir veldig klebrig i slow-cookeren.

Opprinnelse

I 1936 tok den amerikanske oppfinneren Irving Naxon patent på et kjøkkenapparat som kunne varme mat jevnt. Han startet å selge sin oppfinnelse, kalt «The Naxon Beanery», på 50-tallet. I 1970 ble Naxon kjøpt opp av Rival Manufacturing, og i 1972 ble oppfinnelsen reintrodusert som «Crock Pot» - navnet som gjerne fortsatt brukes som fellesbetegnelse på langtidskokere i USA.

Salget eksploderte på 70-tallet, da stadig flere kvinner entret arbeidslivet. Siden kvinner fortsatt sto for det meste av matlagingen i tradisjonelle hjem, kunne en slow-cooker hjelpe dem til kunne jobbe en hel dag, samtidig som det ble laget mat til familien.

På slow-cookerens storhetstid var det rundt 40 forskjellige selskaper som lagde sin egen versjon av apparatet. Markedet begynte imidlertid å bevege seg nedover på 80-tallet, da mikrobølgeovnen skjøt fart og ble svært populær.

Tips og triks

Når det gjelder rengjøring av langtidskokeren kan de fleste settes i oppvaskmaskinen, men sjekk dette før du bestemmer deg.

For å oppnå et best mulig resultat er det viktig å bruke riktig temperatur. Hvis du er i farta ønsker du kanskje å bruke en høy temperatur, men vær obs på at denne settingen kun koker maten på litt over halvparten av tiden på en lav setting.

Pass på at slow-cookeren blir satt på et hardt underlag, gjerne med et håndkle under slik at den absorber søl eller lekkasjer fra gryta. Sørg også for at den står fri fra veggen eller andre kjøkkenapparater, ettersom den produserer mye varme.

Les også: De beste blenderne.

Bruk tørkede urter i stedet for ferske. Ferske urter vil bli brune og dvaske i prosessen, mens tørkede urter og krydder vil fungere godt.

Hvis det blir rester igjen, fjern det fra gryta og putt det i en annen beholder. La det kjøles ned litt før det settes i kjøleskap eller fryser. Ikke la maten kjøle i slow-cookeren, ettersom den holder på varmen en god stund og faren for stor bakterievekst øker.

Ikke fall for fristelsen det er å åpne lokket for å sjekke mens slow-cookeren jobber. Dette vil føre til et varmetap som forlenger koketiden vesentlig. Hver gang lokket åpnes kan du forvente å måtte legge til 20 til 30 minutter på koketiden.

Sage The Risotto Plus

88/100

Sage The Risotto Plus er en såkalt «multi-cooker» som har flere funksjoner. Den lager luftig ris og risotto, i tillegg til å være en slow cooker. Resultatet blir strålende, ifølge testen fra Trusted Reviews. Kvaliteten er også solid og god når det gjelder selve apparatet.

Maskinen kommer med en sleiv, litermål og en steamer i rustfritt stål. Selve beholderen er non-stick. Den har en kapasitet på 3, 7 liter. Det er fem innstillinger: risotto, sauté/sear, rice/steam, slow cooker low og slow cooker high. Den fungerer godt på alle de forskjellige innstilingene, men har kun manuell styring og ingen timer. Det som trekker ned er den høye prisen, ifølge Trusted Reviews.

Totalscore: 88/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 479,-

Pris fra 1 479,-

Trusted Reviews (2016)

This premium one-pot cooker saves on time and washing up. Superb, if you don’t mind the hefty price tag. Les saken

88
Sage The Fast Slow Pro

88/100

Sage The Fast Slow Pro er en bra multi-cooker med mange gode funksjoner for forskjellige typer mat. Den har en digital timer som teller ned koketiden. Man kan også lagre forhåndsinnstillinger på koketid og varme. Beholder og lokk kan rengjøres i oppvaskmaskinen.

Slow cookeren får plusspoeng for at utsiden og hankene ikke varmes opp, samt at den er lett å rengjøre. Det som trekker ned er det noe klumpete designet. Lokket er heller ikke gjennomsiktig.

Totalscore: 88/100

Basert på 1 test. Pris fra 2 493,-

Pris fra 2 493,-

Good Housekeeping USA (2016)

The Sage Fast Slow Pro is the bee's knees of slow cookers. It looks stylish, is surprisingly easy to use and is packed with features. Les saken

88
Russell Hobbs Chalkboard Slow Cooker

84/100

Russell Hobbs Chalkboard Slow Cooker er en stilig slow cooker med en svart og matt finish, som man kan skrive på med kritt. Ved å bruke denne kan man altså for eksempel skrive små notater, hvilken matrett som lages, eller holde oversikt over oppskriften på en morsom måte. Den har en størrelse på 3,5 liter og har avtagbar lokk og beholder som kan vaskes i oppvaskmaskin. Testen fra Good Housekeeping er gjennomgående positiv, men likte ikke at vann samler seg ved kanten under lokket og at lokket rister når det koker. Ellers er den lett å bruke og fungerer som den skal.

Totalscore: 84/100

Basert på 1 test. Pris fra 395,-

Pris fra 395,-

Good Housekeeping USA (2017)

Innovative chalkboard finish. Les saken

84
KitchenAid Multi Cooker 5KMC4244ACA

84/100

KitchenAid Multi Cooker 5KMC4244ACA er generelt god ifølge testen fra Choice. Testen trekker fram at apparatet fungerer godt og er lett å bruke, samt at riskokerfunksjonen er bra. Den får pluss for å ha en rørefunksjon, men dessverre fungerer ikke denne optimalt da den rører ujevnt. Kokeren har preprogrammerte innstillinger og den kan også brukes som en normal kokeplate da den kan kjøres på temperaturerer fra 75 til 230 grader.

Av negative bemerkninger trekker Choice fram at kondens samler seg under lokket, at beholder kan vaskes i oppvaskmaskin men at dette ikke er anbefalt, at håndtakene er litt små samt at det bare er én setting (lav).

Totalscore: 84/100

Basert på 1 test.

CHOICE (2018)

Very good overall. Les saken

84
Cuisinart 3 in 1 Multi Cooker MSC-600XA

84/100

Cuisinart 3 in 1 Multi Cooker MSC-600XA får god score i testen fra Choice som vektlegger at den fungerer meget bra på høy og lav temperatur, at den er lett og rengjøre, samt at det følger med en detaljert og innholdsrik bruksanvisning med oppskrifter. Beholder og lokk kan vaskes i oppvaskmaskin. Knapper og navigering er enkle å bruke, med et digitalt display. Blant de negative tingene testen fra Choice nevner er at håndtakene blir svært varme og at den store beholderen er vanskelig å rengjøre for hånd og i oppvaskmaskinen. Slow cookeren får også trekk for at ledningen ikke kan fjernes.

Totalscore: 84/100

Basert på 1 test.

CHOICE (2018)

Comprehensive instructions with recipe book and guidelines. Les saken

84
Crock-Pot SCV400

75/100

Crock-Pot SCV400 er en bra slow cooker i en mellomstor størrelse. Den lager porsjoner nok til 4-5 personer, og passer dermed til små familier. Både lokk og beholder kan vaskes i oppvaskmaskin, som er nyttig om man vil spare tid på rengjøring. Den har ingen digital timer, kun manuell styring. Dermed må du følge med på klokka ettersom den ikke automatisk vil forandre varmeinnstilling.

Slow cookeren får god karakter når det gjelder maten den lager. Testen fra Top Ten Reviews legger vekt på at den beholder mye av fuktigheten, slik at maten ikke blir tørr i prosessen. Det følger med oppskrifter fra Crock-Pot, men dersom man skulle miste denne kan man gå inn på hjemmesiden deres.

Top Ten Reviews mener det som trekker ned er at ledningen er litt kort, samt at utsiden av beholderen og håndtakene blir svært varme. Pass derfor på å ikke brenne fingrene.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test. Pris fra 599,-

Pris fra 599,-

Top Ten Reviews (2018)

This is a great choice for a small family on a budget as it performs very well and creates delicious cooking results. Les saken

75
Crock-Pot Countdown Slow Cooker

75/100

Crock-Pot Countdown er en stor slow cooker med en digital timer slik at du kan forhåndsinnstille den. Beholderen er kjeramisk, som er solid men noe tungt – og når den i tillegg skal fylles med mat blir den i det tyngste laget. Det positive med dette er at den holder på varmen en god stund. Som nevnt er denne slow cookeren stor, og har nok kapasitet til å lage porsjoner til en stor familie.

Det som trekker ned er den lite intuitive måten man stiller inn timeren på. Den har et forholdsvis enkelt knappeoppsett, men der man tenker at man skal bruke "på"-knappen skal man egentlig bruke "select", før man bruker piltastene for å velge varme. Når man da velger "på" igjen, som man skulle tro startet maskinen, skrur man den i stedet av. Dette er frustrerende, ifølge testen fra Trusted Reviews.

.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test.

Trusted Reviews (2016)

A huge capacity and countdown timer make this a good option for large families. Les saken

75
#slowcooker #crock-pot #sage #russell-hobbs #cuisinart #kitchenaid

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn