Billig og best – her er årets aktivitetsarmbånd
Dyrest er ikke nødvendigvis best. Årets testvinner er faktisk blant de billigste armbåndene.
Populære emneknagger:
#nettbrett
#sony
#xperia
#hybrid
#pc
#microsoft
#surface
#surface-pro
#samsung
#galaxy
48 treff
Dyrest er ikke nødvendigvis best. Årets testvinner er faktisk blant de billigste armbåndene.
Garmin befester statusen sin som suverent ledende på markedet for pulsklokker med innebygget GPS.
Det er jevnt i toppen i årets test av actionkameraer. GoPro gjør framstøt og beviser hvorfor de lenge har vært markedsledende i sjangeren.
Ønsker du å få mer ut av treningen? Finn ut hvilket aktivitetsarmbånd som passer deg her.
Dagens marked består av mange avanserte og smarte badevekter, men langt fra alle viser deg riktige målinger av vekt og fettprosent. Finn den beste personvekten som du kan stole på, og som har de funksjonene du ønsker deg.
Er du en av 440.000 nordmenn som vurderer en aktivitetmåler i år? Sjekk hvilket treningsarmbånd som passer best; det er ikke sikkert det er en Fitbit.
GPS-nyheter kommer på markedet hvert år, med stadig nye oppdateringer og finesser.
De siste årene har GoPro nesten blitt synonymt med actionkameraer. De har vært markedsledende lenge og regnes av mange som aller best. Basert på flere norske og utenlandske forbrukertester får vi svaret på om GoPro fortsatt har overtaket på de andre.
Pulsklokken har blitt en populær treningskamerat for mange, og her kan du finne en oversikt over hvilke som er best i test.
Spesifikasjoner:
Batteritid: 7 dager.
Vanntett: Ja.
Bluetooth: Ja.
Innebygd GPS: Ja.
Garmin Vivosport er smal og smidig, om noe kjedelig designmessig. Silikonbåndet er lett og bøyelig, og det er komfortabelt på håndleddet, ifølge Which. Det måler daglige aktiviteter, slik som skritt, distanse og kalorier brent. Ellers måler det treningsaktiviteter som sykling, løping og styrke, samt mer stillegående aktiviteter som søvn. Her er det også innebygd GPS, så du kan la telefonen ligge hjemme på joggeturen. Måleren er vanntett ned til 50 meter, slik at du kan svømme og dusje med den. Hjerterytmen blir også målt.
Garmin Vivosport kan motta varsler, meldinger og e-post. Navigasjon er ganske enkelt, og menyene er logiske. Imidlertid er skjermen veldig liten, men responsiv, ifølge Which. Alphr trekker også for at skjermen er liten, og mener at navigasjonen dermed blir kronglete. De synes også at armbåndet litt vel tykt, da skjermen stikker 10,9 mm ut, hvor en iPhone X til sammenligning er 7,7 mm tykk.
Batteriet varer i 7 og en halv dag med normalt bruk, noe som er bra. Dette armbåndet vil passe bra for de fleste, med mindre du er ute etter et armbånd med noe mer ekstravagant design, eller om du vil ha en stor skjerm. Det har et fint utvalg funksjoner og er ellers komfortabelt å ha på, skriver Which.
Garmin Vivosport er en vanntett aktivitetsmåler med GPS, optisk pulsmåling og barometrisk høydemåler. Klokken kan brukes ved løping, innendørs kondisjonstrening, styrketrening, svømming og sykling. Den er smal i formen og lett å ha på. Den har blant annet skritt-teller, søvnmåler, kaloriteller, stressmåler og mottar smartvarsler fra telefonen. Tilkobling skjer ved hjelp av Bluetooth og ANT+. Det er også enkelt å se data for dagen før, slik at man kan holde øye med utviklingen. På minussiden trekker Wareable fram at skjermen er liten og oversensitiv. Computerbild melder om at brukervennligheten ikke er helt på topp, samt at klokken kan ha problemer med synkroniseringen mot smarttelefonen. Batterilevetiden er på 8 timer i GPS-modus.
Garmin Vivosmart HR + er en oppdatert versjon av forgjengeren Vivosmart HR. Hovedforskjellen er at denne har GPS. Ellers er den et velutviklet aktivitetsarmbånd som til tider minner om både pulsklokke og smartklokke. Den er i tillegg vanntett, og berøringsskjermen har god lesbarhet også i sollys. Pulsmåleren kunne vært mer nøyaktig, og brukervennligheten på armbåndet og appen kunne vært bedre. Batteritiden er god, men designet kunne vært penere.
Garmin Vivosmart HR er et velutviklet aktivitetsarmbånd som til tider minner om både pulsklokke og smartklokke. Den er i tillegg vanntett, og berøringsskjermen har god lesbarhet også i sollys. Pulsmåleren kunne vært mer nøyaktig, og brukervennligheten på armbåndet og appen kunne vært bedre. Batteritiden er god, men designet kunne vært penere.
Garmin Vivosmart 3 er lett og komfortabel å ha på, men designet er ikke spesielt pent. Denne har ikke GPS, noe Wareable ser på som et minus. Den fungerer godt som en aktivitetsmåler, og har også en ekstra funksjon - stressmåler. Pluss for at den kan beregne VO2-maks og automatisk oppdager hvilken aktivitet du holder på med. Noen kilder mener den kunne vært enklere i bruk, og det er ikke så lett å lese display i direkte sollys. Batteriet varer i fem dager.
Garmin Vivomove HR har et pent design, med touch-skjerm som viser informasjon om alt fra dages værprognoser til kaloriforbrenning. Dette er vel og bra, men skjermen er liten og vanskelig å lese av under direkte sollys. Den fungerer fint for å måle daglig aktivitet, men kanskje ikke de hardere treningsøktene. Søvnmålingene burde vært mer nøyaktige, og den mangler GPS, men er vannresistent inntil 50 meter.
Garmin Vivofit 3 er et vanntett aktivitetsarmbånd som gir nøyaktig skrittelling. Den er kronglete å sette på armen og oppleves som klumpete på, men enkel å bruke. Appen er særdeles lite brukervennlig, og armbåndet kan ikke måle puls. Designet er ok, men kjedelig. Batteriet er ikke oppladbart, men varer til gjengjeld i ett år. Skal vi tro anmelderne er prisen er høy i forhold til hva du får for pengene.
Garmin Vivoactive HR er den oppgraderte versjonen av Garmin Vivoactive. Den største oppgraderingen er den optiske pulsmåleren. Pulsklokken kan blant annet brukes ved løping, sykling, innendørs svømming, ski, snowboard, golf og roing. I tillegg har den GPS, barometrisk høydemåler, kompass, aktivitetsmåler, søvnmåler, værvarsel og man kan få varsler fra mobilen. Noen opplever at målingene ikke er helt presise. Pulsklokken er lett, vanntett og får skryt for at batteriet varer lenge (opptil 13 i GPS-modus). Anmelderne liker ikke designet, fordi den er klumpete og noe ubehagelig å gå med. Tilkobling skjer ved hjelp av Bluetooth eller ANT+.
Garmin Vivoactive 3 er en smartklokke, aktivitetsklokke og pulsklokke med GPS i ett. Den har et pent design, men har mistet noen knapper i oppgraderingen fra HR-versjonen. Dette gjør at navigasjonen ikke er helt enkel. Pulsmåleren er nøyaktig, og det samme er GPS-en. Kan måle aktiviteter som yoga, løping, styrketrening, roing, ski, snowboard, golf og innendørs svømming. Den har optisk pulsmåler, barometrisk høydemåler og kompass, og tilkobling skjer ved hjelp av ANT+ eller Bluetooth. Den måler også VO2-max og følger med på stressnivået ditt. Kan motta smartvarsler fra mobilen din og betale kjøp med klokka via Garmin Pay. Batteriet varer i opptil 13 timer i GPS-modus, eller sju dager i klokke-modus.
Garmin Vivoactive 4 har så langt fått få anmeldelser, men det som har kommet hittil ser svært positivt ut. Denne modellen har blitt utstyrt med mulighet for musikkavspilling, noe som ble kraftig etterspurt i testene av lillebroren Vivoactive 3. Om man ønsker mer fitness-rettede funksjoner anbefales det å se mot Forerunner 945 fra Garmin.
Garmin Vivoactive 3 får skryt for å være en smartklokke med et tydelig fitness-fokus, men den kommer litt til kort opp mot markedsledere som Fitbit og Apple Watch. Grunnen til det er manglende støtte for musikkavspilling og det som ennå oppfattes som et ganske begrenset utvalg av apper sammenlignet med hva Apple Watch kan by på. Det skal nevnes at storebroren, Vivoactive 4, har støtte for musikkavspilling.
Garmin Vivoactive er vanntett pulsklokke med GPS, smartklokke og aktivitetsmåler i ett, som passer for de fleste type aktiviteter. Mange mener den er en av de beste, men flere savner optisk pulsmåler.
Produktspesifikasjoner
Fps: 30, 240
Oppløsning: 1080p Full HD
Trådløst nettverk: Ja
Vannavstøtende: Ja
Garmin VIRB XE er et solid actionkamera med god bildekvalitet. Det filmer i Full HD med 60 fps. Det er veldig enkelt å bruke og har utskiftbart batteri. Kameraet har GPS og er vanntett uten ekstra undervannshus, men er stort, tungt og mangler skjerm. Det har bildestabilisator, mikrofoninngang og kan kobles til andre Garmin-produkter.
Garmin VIRB Elite er et av de eldste actionkameraene i testen, men du får mye for pengene. Det gir svært god bildekvalitet, men lyd- og videokvaliteten er for dårlig; det filmer i Full HD med 30 fps. Det er svært brukervennlig og har mange spennende funksjoner. Kameraet har innebygget GPS, mikrofoninngang og god LCD-skjerm, men ingen optisk zoom.
Produktspesifikasjoner
Fps: 30, 60
Oppløsning: 4K Ultra HD, 1080p Full HD
Trådløst nettverk: Ja
Vannavstøtende: Ja
Garmin VIRB 360 er et actionkamera som filmer i 360 graders visning. Dermed filmer den alt rundt deg og syr sammen filmen. Kameraet tåler vann, men Telegraph trekker fram at kamera-appen ikke er spesielt brukervennlig, samt at batteritiden ved 360 graders filming var latterlig lav. Dermed er dette kameraet for de spesielt interesserte, i og med at man kan få et vanlig actionkamera til en langt lavere pris.
Garmin Nüvi Cam LMT-D er GPS-en med kamera som filmer live mens du kjører, og potensielt kan komme godt til nytte. Den har Europakart og trafikkoppdateringer i sanntid som du får via en 6 tommer stor skjem. Minuspoeng får denne GPS-en ettersom batteritiden er kort, den er stor og litt klumpete og det kan være kronglete å endre reiseruten.
Garmin Nüvi 2699LMT-D gir deg kart og trafikkopplysninger i sanntid på en 6 tommer stor skjerm med en oppløsning på 800x480 piksler. Talestyringen fungerer godt, og den er enkel å bruke. Minuspoeng blir gitt ettersom konkurrentene har bedre trafikkinformasjon, talestyringen er begrenset og det kan være kronglete å endre kjøreruten.
Garmin Nüvi 2599LMT-D er en GPS som får skryt for gratis og kjappe kart- og trafikkoppdateringer. Den får noen minuspoeng for at den er kronglete om man ønsker å endre kjørerute, og talestyringen fungerer ikke optimalt.
Garmin Nüvi 2597LMT får skryt for online funksjoner og brukervennlighet. Talestyringen fungerer fint, og guidingen er bra. Skjermen er 4,3 tommer, og har dårlig oppløsning. Festemekanismen til GPS-en oppleves som noe knotete.
Garmin Index Smart Scale måler alt fra vekt, BMI, fettprosent, muskelmasse, benmasse og vannprosent. Flere trekker den for prisen, problemer med å koble til via Wi-Fi og lav kvalitet på kroppsfettmålingen. Den synkroniserer også via Bluetooth og ANT+, og den er kompatibel med Garmin-klokker, iOS, Android og Windows 10-mobil. Noen mener Garmin Connect-appen er uoversiktlig. Fire AA-batterier skal holde i opptil 9 måneder. Den kan lagre 16 brukerprofiler og tåler en vekt på 181,4 kg.
Garmin Forerunner 935 er svært lik Garmin Fenix 5, men i en litt lettere utgave laget for triatleter. Dersom man både skal svømme, sykle og løpe, gjelder det å ha en lett klokke, noe dette er. Den er brukervennlig, funksjonsrik og har lang batterilevetid (opptil 24 timer i GPS-modus). Noen kilder er ikke helt fornøyde med Garmin-appen. Den har ikke VO2-max-måling, men har optisk pulsmåler og kan blant annet måle søvn, restitusjonsbehov, skritt, styrketrening, roing, løping, golf, ski/snowboard, sykling og svømming. Du må kjøpe en ekstra brystpulsmåler for å kunne registrere puls under svømming. Pulsklokken har GPS, TracBack, barometrisk høydemåler, kompass, og den mottar smartvarsler fra mobilen. Tilkobles ved hjelp av Bluetooth, ANT+ eller Wi-FI.
Garmin Forerunner 920XT er treningsklokke, smartklokke og aktivitetsmåler. Den har ikke innebygget pulsmåler, men klokken er avansert og brukervennlig. Batteriet holder lenge. Flere testkilder mener det er den beste klokken på markedet, men prisen er høy.
Garmin Forerunner 735XT er en sporty treningsklokke med optisk pulsmåler, GPS og kompass. Den kan også motta varsler fra smarttelefonen. Den har nøyaktig GPS, og måler blant annet hjerterytme, restitusjonsbehov, skritt, søvn, løping, sykling, svømming, triatlon, ski, padling, styrketrening. Noen opplever imidlertid unøyaktigheter ved måling av puls og andre har problemer med Bluetooth-tilkoblingen. Batterilevetiden er forholdsvis god med opptil 14 timer i GPS-modus. Det robuste designet kan være ubehagelig å sove med og prisen er høy. Tilkobling skjer ved hjelp av ANT+ og Bluetooth.
Garmin Forerunner 630 er en treningsklokke for den som løper mye og ønsker å bli bedre. Pulsklokka kan kobles mot PC eller mobil enten trådløst eller med kabel. Den er vanntett og kommer med mange nyttige målefunksjoner. Klokken har ikke optisk pulsmåler.
Garmin Forerunner 35 er, på tross av at den er liten, full av bra funksjoner. Den kan brukes til å vise varsler fra mobilen, måle søvn og aktivitet, og kan brukes til løping, sykling og innendørs kondisjonstrening. Klokken er vanntett og har optisk pulsmåler. Skjermen er fin å lese av, og designet er pent. Den gir god valuta for pengene og har bra batterikapasitet (opptil 13 timer i GPS-modus). Noen opplever at GPS-en ikke alltid fungerer opptimalt. Ifølge testen fra Wareable er designet ikke spesielt fint.
Garmin Forerunner 235 er etterfølgeren til Forerunner 225. Den nye versjonen har fått ekstra funksjoner som påminnelser fra smartphone, måling av pulsen gjennom hele dagen og musikkstyring. Ellers har den optisk pulsmåler, VO2-max-måler og GPS. Den kan brukes ved løping, sykling, søvn- og skrittmåling. GPS-en er nøyaktig, men den optiske pulsmåleren kan være treg til å måle nedgang i puls og kan være for unøyaktig ved høyintensitetsøkter. Får også noe trekk for pris, og noen skulle ønske brukervennligheten i Garmin-appen var bedre. Klokken er vannresistent og veier lite. I GPS-modus skal batteriet vare i opptil 11 timer. Finnes i versjonen Forerunner 230 som er identisk med Forerunner 235, med unntak av at 230 ikke har optisk pulsmåler og koster mindre.
Garmin Forerunner 225 sies å være en av de bedre pulsklokkene for løpere. Den er vanntett og har nøyaktig innebygget pulsmåling. Prisen er høy for noen, og den passer antagelig bedre for mosjonister enn for profesjonelle og mer seriøse løpere.
Garmin Forerunner 15 er en rimelig pulsklokke som får skryt for bra batteritid og klart display. Den måler skritt, puls og annen aktivitet. Treningsklokken er vanntett og har GPS. Oppkobling til PC eller mobil trekker ned poengsummen ettersom den ikke har Bluetooth. Designet er sporty og oppleves som litt klumpete. Den har ikke optisk pulsmåler.
Garmin Forerunner 945 blir jevnt over hyllet av testerne. Den har det aller meste av funksjoner som en utholdenhetsutøver har bruk for, enten om man er hobbymosjonist eller satsende utøver. Blant oppgraderingene fra den forrige modellen Forerunner 935 er blant annet bedre batterilevetid, mulighet for å spille musikk fra klokken og Garmin Pay, som åpner for betaling med klokken.
Garmin Forerunner 645 har ifølge testerne svært god GPS, men trekkes for en stiv pris og batterilevetid som ikke matcher hvor mye du må betale for klokken. Spørsmålet du bør stille deg før du kjøper Forerunner 645 er hvorvidt det å ha musikkavspilling rett fra klokken er noe som er viktig for deg eller ikke – hvis ikke finnes det rimeligere alternativer der ute.
Som et billigere alternativ til Garmin Forerunner 945 utmerker Forerunner 45 særdeles godt hos de aller fleste testerne. Det som trekker ned fra toppkarakter er et batteri som burde hatt noe lenger levetid, samt håndleddsmåling som oppfattes som unøyaktig av flere testere. Andre påpeker også at finishen i plast får den til å føles billig ut, til tross for at det bidrar til relativt lav vekt. Forerunner 45 mangler også støtte for å registrere svømmeøkter.
Garmin Forerunner 245 trekkes frem av flere av testerne som den pulsklokken som gir mest for pengene. Med modellen som gir innebygd musikkspiller er det egentlig ikke noe som mangler, kanskje utenom et barometer som Digital Trends påpeker. Med et barometer ville klokken hatt mer nøyaktig angivelse av høydemetere.
Garmin Fenix 5X er en funksjonsrik pulsklokke. Den mottar varsler fra smarttelefonen din, og kan bl.a. måle VO2-max, skritt, søvn, løping, styrketrening, golf, klatring, svømming og ski/snowboard. Den er vanntett ned til 100 meter og har meget god batteritid på opptil 20 timer i GPS-modus. Klokken har barometrisk høydemåler, TracBack, restitusjonsmåler, kompass og optisk pulsmåler. Den er ganske lik Fenix 5 og Fenix 5S, men 5X kommer i tillegg med innebygd kart, safirglass, annerledes reim og Wi-Fi-tilkobling. På kartet kan man se både veier, skog og bakker i farger på skjermen. Klokka er stor, og dermed fungerer dette veldig bra. Zooming, derimot, fungerer ikke spesielt godt. Kildene trekker også for at den blir litt for stor og tung på hånden. Noen er heller ikke helt fornøyde med Garmin Connect-appen og synes brukervennligheten kunne vært litt bedre. Klokka trekkes også for prisen.
Garmin Fenix 5S får generelt gode skussmål fra de fleste kildene, men M3 trekker mye for det de opplever som svært lav brukervennlighet. Tek.no trekker også noe for dette. Alle kildene gir minuspoeng for høy pris og de fleste er misfornøyde med Garmin Connect-appen. På den andre siden får klokka pluss for designet og mengden funksjoner. Den har også god batteritid med opptil 14 timer i GPS-modus. Pulsklokka kan bl.a. brukes til skritt-telling, måling av søvn, løping, styrketrening, klatring, golf, svømming, ski og snowboard. Den er vanntett ned til 100 meter og kan måle VO2-max. Klokka har optisk pulsmåler, kompass, TracBack, barometrisk høydemåler og restitusjonsmåler, og den mottar varsler fra mobilen din. Den tilkobles ved hjelp av Bluetooth og ANT+.
Fenix 5S er svært lik Fenix 5, men førstnevnte er litt mindre og lettere, og du kan velge mellom andre type reimer. Batterikapasiteten er også kortere enn for brødrene Fenix 5 og Fenix 5X. 5S kan kjøpes i Sapphire-versjon som har solid safirglass og Wi-Fi-tilkobling. Vil du ha innebygget kart i tillegg, kan du gå for Garmin Fenix 5X.
Garmin Fenix 5 har god byggekvalitet og et design de fleste kildene liker, med remmer som er enkle å bytte. Batterikapasiteten er veldig god, med opptil 24 timer i GPS-modus. Den har et stort utvalg funksjoner, som gjør det mulig å tilpasse klokka etter brukerens behov og registrere aktivitet på et svært detaljert nivå. Den kan bl.a. måle skritt, løping, søvn, golf, styrketrening, klatring, svømming og ski/snowboard. Den er vanntett ned til 100 meter, kan måle VO2-max og tilkobles ved hjelp av Bluetooth og ANT+. Klokken har barometrisk høydemåler, restitusjonsmåler, kompass, TracBack og optisk pulsmåler, og den mottar varsler fra mobilen din. Det som trekker ned er høy pris og en litt unøyaktig pulsmåler ved høyintensitetsøkter. Noen synes brukervennligheten og skjermoppløsningen kunne vært bedre, og klokka kan oppleves som bulkete på hånden. Finnes i en mindre og lettere versjon, Garmin Fenix 5S, og i en Sapphire-versjon som har solid safirglass og Wi-Fi-tilkobling. Vil du ha innebygget kart i tillegg, kan du kjøpe Garmin Fenix 5X.
Garmin Fenix 3 Sapphire HR er en oppgradert utgave av Garmin Fenix 3, og nå har den optisk pulsmåler. Den er vanntett og kan måle aktiviteter som løping, sykling, roing, golf, klatring, ski/snowboard og svømming. Den har også kompass, høydemåler, barometer, restitusjonsmåler, TracBack, VO2-max-estimat, ANT+, Wi-Fi og Bluetooth-tilkobling. Noen opplever at målingene ikke alltid er presise. Batterikapasiteten er meget god med opptil 16 timer i GPS-modus. Minuspoeng for at den er stor, ikke har berøringsskjerm og for den høye prisen. Sapphire-versjonen har robust safirglass, annerledes reim og er dyrere enn Garmin Fenix 3 HR, men ellers er de helt like.
Garmin Fenix 3 er en GPS-klokke, pulsklokke, smartklokke, aktivitetsmåler og søvnmåler. Den har svært god batteritid med opptil 20 timer i GPS-treningsmodus, mange funksjoner og nøyaktig GPS. Klokken har bl.a. løpe-, svømme-, klatre-, sykle-, triatlon-, roing-, golf- og ski/snowboard-modus. Den har også kompass, høydemåler, barometer, restitusjonsrådgiver, TracBack og VO2-max-estimat, men er uten optisk pulsmåler. Tilkobling kan skje gjennom Bluetooth, Wi-Fi eller ANT+. Klokken er brukervennlig og solid, men noen opplever den som stor og klumpete. Skjermen kunne gjerne fungert bedre i dårlig lys og søvnmåleren kunne vært mer nøyaktig. Anmelderne trekker ellers for høy pris.
Vi har inkludert tester av versjonen Fenix 3 Sapphire, som er helt lik Fenix 3, med unntak av røffere design med robust safirglass og ny reim. Prisen er også betydelig høyere, så hvis du ikke bryr deg om designforskjellene, bør Fenix 3 være minst like godt valg.
Garmin Fenix 6 ble lansert med brask og bram høsten 2019, og sammen med Forerunner 945 utgjør denne duoen toppmodellene til Garmin i øyeblikket. Fenix 6 kommer i hele 17 ulike modeller, hvor eksempelvis byggekvalitet, oppladning ved hjelp av solceller og lignende kan fås i tillegg, mot naturligvis en høyere sum. Uansett er testerne mer eller mindre helt unisone i at Fenix 6 er et godt valg, uavhengig av om du velger standardkonfigurasjonen eller proffmodellen. Dog bør det nok nevnes at du bør være en kravstor løper som legger ned mange kilometer i løpet av en uke for å få utbytte av alle finessene som Garmin Fenix 6 tilbyr – da finnes det langt billigere klokker som kan gi deg det du trenger og litt til.
Garmin Epix er pulsklokken som viser topografiske kart på skjermen. Den passer både til fjellturer og trening, og den er avansert med mange funksjoner og innstillinger, men Touch-skjermen fungerer ikke som den burde. Flere mener den er for stor og dyr. Klokken er vanntett og batterilevetiden er god, men den mangler optisk pulsmåler.