Her er årets beste pinnekjøtt – røkt og urøkt
I år som i fjor finner vi flere pinnekjøtt som ikke er gode nok for julaften. Se hvilket pinnekjøtt som er best uansett type, og hvilken pakke som er best i test blant det røkte og urøkte kjøttet.
Populære emneknagger:
#nettbrett
#sony
#xperia
#hybrid
#pc
#microsoft
#surface
#surface-pro
#samsung
#galaxy
29 treff
I år som i fjor finner vi flere pinnekjøtt som ikke er gode nok for julaften. Se hvilket pinnekjøtt som er best uansett type, og hvilken pakke som er best i test blant det røkte og urøkte kjøttet.
Det er store kvalitetsforskjeller blant årets svineribber. Sjekk hvilken juleribbe som er best, samt hvilken som får både en sekser og en toer på terningen i vår samletest.
Kvaliteten på pinnekjøttet i 2019 varierer like mye som tidligere år. Ekspertene går så langt som å mene at noen typer kan ødelegge julen. Finn ut hva slags røkt og urøkt pinnekjøtt som anbefales i stedet.
Ekspertene spytter ut de dårligste stykkene i de store smakstestene av pinnekjøtt. Les videre for å vite hvilke pakker du bør unngå og hvilket merke som gir deg det beste pinnekjøttet.
Julematen er svært viktig, og omtrent hver tredje nordmann kommer til å spise nettopp pinnekjøtt på juleaften i år. Sammenlignet med tidligere år gjør mange pinnekjøtt det dårlig i testene, og derfor kan det være lurt å oppdatere seg på årets julemat.
Det er store forskjeller når det gjelder kvaliteten på urøkt pinnekjøtt i år, og anmelderne er heller ikke alltid samstemte – men de enes helt om bunnplasseringen.
Gilde Urøkt Pinnekjøtt scorer godt på alt fra smak, utseende, konsistens, fett- og kjøttmengde. Har litt mer salt enn Høgfjellslam fra Gilde, noe anmelderne fra Klikk satte pris på.
Gilde Tynnribbe Fryst får en toer av VG. Ribba er ifølge testpanelet kompakt og tørr. Smaken er nøytral, og den er ujevnt rutet. Svoren poppet ikke, og det ser ikke ut til at fettet har smeltet. Langt unna noe festmat skriver VG. TV 2 er imidlertid ganske uenige, da de gir en firer. De beskriver kjøttet som saftig og god på smak.
Gilde Urøkt Pinnekjøtt inneholder stykker som er rufsete og kuttet på skrått av ribbeina, slik at det ikke ser så delikat ut. Videre har kjøttet en god lukt og smak, selv om DN mener det er litt for tørt og salt. Dagbladet synes, på sin side, at kjøttet er saftig og flaker seg fint. Sistnevnte mener det kan være et godt sted å starte for nybegynnere. VG konkluderer imidlertid med at smaken er kjedelig og at utseendet gjør at pakken som helhet ikke frister noe særlig.
Pris: 249 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-30 timer
Gilde urøkt pinnekjøtt har ifølge Dagbladet og VG mild og fin smak, men de mener stykkene i pakken ikke er spesielt pene. VG trekker ellers fram litt ujevn tørking og OK lukt. DN synes utvanningstiden i produsentens anvisning er for lang og fjerner for mye saltsmak. De mener pinnekjøttet smaker for lite.
Pris: 199 (DN og VG) / 249 (Dagbladet) kr/kg
Produsent: Nortura
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-30 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei
Gilde røkt pinnekjøtt har en ok røyksmak, og tilbyr en del spennende biter. DN mener det er «kommersielt og ufarlig».
Pris: 249 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
DN stiller spørsmåltegn ved om Gilde røkt pinnekjøtt faktisk er røkt – ingenting tyder på det. Pinnekjøttet er smaksløst, men får pluss for konsistens. De tror resultatet blir best om du vanner ut kortere enn 30 timer.
Pris: 199 kr/kg
Produsent: Nortura
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-30 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden
VG gir pinnekjøttet fra Gilde terningkast 5 og plasserer det på tredjeplass i smakstesten gjennomført i 2018. Kjøttet har god smak, dufter godt og kommer i fine stykker. Dette er en stor forbedring siden i fjor, da en tilsvarende pinnekjøttpakke fra Gilde fikk terningkast 1. Ellers har pakken fått over gjennomsnittlig god karakter fra andre kilder over flere år, og må sies å være en av pakkene som holder jevnt god kvalitet.
Gilde urøkt Pinnekjøtt leverer i følge VG en pose med små og tørre kjøttbiter som smaker pølsevann. I tillegg har fettet en ettersmak som er ugrei. Dagbladet finner i sin pose noen lange pinner, men mest små stykker. I tillegg blir de overrasket over røkt smak, og synes kjøttet ellers har en fin lammesmak. Også her mener Dagbladet at mye nitritt har vært brukt for å prege den mørke fargen.
VG kjøpte pinnekjøttet hos Extra og Dagbladet kjøpte dette pinnekjøttet på Coop Mega.
Gildes økologiske pinnekjøtt kommer ut på topp i VGs store test av pinnekjøtt i 2018. Det beskrives som mørt og godt, og kjøttstykkene i pakken er fine både i størrelse og form. I fjor ble denne pakken kåret til testvinner hos Dagbladet. Ellers har Gildes Økologiske Pinnekjøtt fått over gjennomsnittlig god karakter av flere kilder, samt én svært dårlig kritikk av VG i 2016. Da mente de at kjøttet ikke smakte pinnekjøtt.
VG+ trekker frem at økologisk pinnekjøttet fra Gilde mangler smak av pinnekjøtt og heller minner mye om middagspølse. Klikk synes smaken er fin, men at kjøttet har ujevn kvalitet og mye salt.
Gilde Økologisk er i følge VGs-testpanel mørt og saftig, og har en bra farge. Ujevne biter, mild smak og fettet som lukter litt gammelt trekker ned. I Dagbladets test er de imidlertid veldig fornøyd med lukten. Bitene oppleves som pent skåret, men litt tynne. Det er bra med ulike biter, og fint med fett. Smaken er akkurat som den skal være, i følge Dagbladets testpanel som kårer Gilde Økologisk Pinnekjøtt til best i test.
VG fant dette på Rema 1000 og Dagbladet kjøpte det hos Kiwi.
Gilde Juleribbe Fersk gjør det ganske bra i Dagbladets test. Ifølge testpanelet ser den nærmest perfekt ut, svoren er gylden og sprø. Ribba har fine lag med både fett og kjøtt, enn noe ujevnt fordelt. Kjøttets konsistens er fin, og er passe saftig, ifølge Dagbladet. Ribba mangler likevel det lille ekstra.
Gilde Høgfjellslam frå Nord-Gudbrandsdal får skryt for god smak og utseende, men Klikk mener det mangler litt salt. VG+ har ingenting å utsette og kårer det til testvinner.
Testvinner Gilde har også en pinnekjøttvariant av høgfjellslam, som ikke kommer like godt ut i forbrukertestene. Kjøttet fra 2018 beskrives som tørt og med en harsk fettsmak, i tillegg til at det er ujevnt kuttet. Dette fikk kjøttet også kritikk for i fjor, mens det i 2016 fikk terningkast 6 av VG. Andre anmelderne mener pinnekjøttet kommer ut omtrent midt på treet og synes ikke det egner seg til en festmiddag.
Gilde Høgfjellslam ble kåret til testvinner av VG i fjor, men i årets test leverer det ikke i følge avisen. Bitene er svært ujevne, og smaker lite, med unntak av stykker som smaker og lukter dårlig. Dagbladet er noe mildere i sin dom, men kritiserer også ujevne biter. Smaken mener de er grei, selv om den med tanke på modning ikke kan måle seg med de beste i testen.
Både Dagbladet og VG kjøpte dette pinnekjøttet på Kiwi.
Gilde Gourmetlam får delte tilbakemeldinger fra testerne. DN er ikke imponert, og mener det er tørt, urinaktig og nesten helt uspiselig. Dagbladet er på sin side mer fornøyde – testpanelet synes kjøttet er pent, saftig og godt, selv om det gjerne kunne smakt litt mer.
Pris: 389 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
DN mener Gilde Gourmetlam røkt pinnekjøtt minner lite om nettopp røkt pinnekjøtt. Både smak og lukt har lite røykpreg over seg. Ellers burde det vært mindre salt, samt mer og saftigere kjøtt.
Pris: 319 kr/kg
Produsent: Nortura
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden
Gilde Gourmetlam røkt pinnekjøtt er dårlig kuttet, slik at stykkene kommer i veldig forskjellig størrelse. Det gjør det vanskelig å tilberede kjøttet. DN mener det dufter papp og plast, og at kjøttet har en kjedelig smak. VG er enig i at kjøttet smaker lite.
Pris: 379 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-30 timer
Gilde Gourmet-lam får ros av VG for fin smak på både kjøtt og fett, og bra balanse med salt. I tillegg mener testpanelet at bitene er i passe størrelse, med fin variasjon.
VG kjøpte dette pinnekjøttet på Extra.
Gildes gourmetlam har ifølge VGs ekspertpanel en noe kjedelig smak. Bitene er også ujevne. Dette kjøttet får altså noe lavere poengsum enn i fjor, da gourmetlammet fra Gilde ble testvinner hos VG.
Gilde Gourmetlam Jostedalsbreen får en sekser på terningen i VGs test, og de går helt til topps blant urøkt pinnekjøtt i DNs test. VG mener kjøttet er passe salt, har fin konsistens og godt fett. Utvalget av stykker får også skryt. DN trekker fram at kjøttet må ha fått tørke lenge, med fin smak og god konsistens. Dagbladet mener den fyldige og gode smaken minner om fårekjøtt. De nevner også at stykkene i pakken er fine. Ingen av kildene opplyser om noe som trekker scoren ned.
Pris: 299 kr/kg (VG kjøpte på Meny)
Produsent: Nortura
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei
Klikk mener Gilde Gourmet Lam Urøkt Pinnekjøtt mangler noe på smaksopplevelsen og saltmengden, mens VG+ mener det er salt nok. Sistnevnte skryter også av konsistens, farge, lukt, samt fett- og kjøttmengde.
DN mener Gildes eldhusrøkte pinnekjøtt av lam kunne vært saftigere, men utover dette er fettsmak, røyksmak og røyklukt god.
Pris: 299 kr/kg
Produsent: Nortura
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ikke oppgitt av kilden