Drillen du bør sette på ønskelista
En god drill er unektelig mange menn(esker)s våte julegavedrøm. Vi har samlet forbrukertester for deg, slik at du kan finne frem til beste batteridrill.
Testvinnende drill
Best i test blant slagbormaskinene er Bosch PSB 18 LI-2 Ergonomic, mens det er Stanley Fatmax FMC600D2 som trekker det lengste strået av drillene uten slagfunksjon.
Oppmerksomme lesere vil se at det egentlig er en annen drill som havner helt øverst i resultatlisten: AEG BSB 18CBL LI-402C. Vi kårer likevel ikke denne som testvinner, fordi det kun er én test som ligger til grunn for poengsummen. Vi mener testvinnerne må ha minimum to kilder for å kunne krones.
Kraft og batteritid
I resultatlisten finner du kun 18V batteridriller. Dette er de vanligste på markedet, og med 18V skal de ha nok kraft til å takle både små og store jobber. Det varierer likevel hvor effektive de er, fordi hele konstruksjonen av drillen spiller inn med tanke på hvor kraftfull den blir i praksis.
Batteriets amperetimer (Ah) gir en indikasjon på kapasiteten. Jo høyere Ah-tall batteriet har, jo lengre kan batteriet i teorien brukes før du må lade det opp igjen. Drillene i denne testen har batterier med alt fra 1,3 til 5,0 Ah. Oppladningstiden på batteriene varierer også mye avhengig av hvilken drill du velger. Du finner mer info om dette i produktbeskrivelsene.
Les også: De beste og dårligste robotstøvsugerne.
Borejobber: Slagfunksjon for harde overflater
En drill er en boremaskin og skrumaskin i ett. Noen av drillene i testen er såkalte slagdriller eller slagbormaskiner, og disse anbefales når du skal bore i harde overflater, for eksempel murstein. Det er fordi de har en funksjon som gjør at boret hamrer innover samtidig som det snurrer rundt, dersom du stiller inn på slagfunksjon og bruker presskraft på drillen. Det følger ofte med et ekstra støttehåndtak til slagdrillene, slik at det blir enklere å presse og holde.
Skal du jobbe mye med de aller hardeste overflatene, som hard betong og stein, anbefales en mer effektiv borhammer. Den utfører slagfunksjonen uten at du må bruke presskraft.
Skrujobber: Still inn momentet
For å unngå problemer og frustrasjon når du skrur, er det i tillegg viktig at momentinstillingene er enkle og fungerer godt. Dersom drillen er stilt inn med riktig moment til den jobben du skal gjøre, vil drillen slutte å skru når skruen sitter langt nok inn i veggen. Er den stilt inn feil, vil den fortsette å skru, som kan føre til at skruen går for langt inn og kanskje gjennom materialet, eller at mønsteret i skruen ødelegges. En hovedregel er at små skruer må skrus inn med lavt moment, mens store skruer trenger høyt moment.
Noen av maskinene har automatisk momentjustering eller pulsjustering, men det varierer hvor godt dette fungerer i praksis. De fleste drillene har i stedet et hjul på chucken med mellom 10 og 24 momenttrinn, som du stiller inn etter hva slags skrujobb du utfører. Dinside og Klikk skriver at mange momenttrinn er en fordel, og Gjør Det Selv mener det ofte holder med 10 trinn.
Les også: Her er vaskemaskinen som er best i test.
Chuck, bits- og borstørrelse
Chucken er den delen foran på drillen der bor eller bits festes, og denne kan du stille inn etter hvor stor diameter det er på boret eller bitsen du skal bruke. Det er viktig at chucken er lett å justere, ettersom det kan bli mange skift i løpet av en økt. Chucken må også kunne strammes godt nok, slik at drillen roterer effektivt rundt. På mange maskiner brukes en chucknøkkel for å stramme til.
Selv de største borene og bitsene er tilpasset slik at de har en diameter på maks 13 mm i den enden som skal settes inn i chucken. De fleste chuckene har en diameter på 13 mm, men vær obs på at noen chucker ikke er større enn 10 mm.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!