Hybelkaninenes endelikt
Smartere robotstøvsugere gjør nå hybelkaniner til en utrydningstruet art, men du bør ikke kaste den gamle støvsugeren helt enda.
Populære emneknagger:
#nettbrett
#sony
#xperia
#hybrid
#pc
#microsoft
#surface
#surface-pro
#samsung
#galaxy
102 treff
Smartere robotstøvsugere gjør nå hybelkaniner til en utrydningstruet art, men du bør ikke kaste den gamle støvsugeren helt enda.
På utkikk etter ny støvsuger? Vi har oppdatert samletesten med 60 modeller.
Det høres unektelig behagelig ut å ligge på sofaen mens robotstøvsugeren tar seg av hybelkaninene, men noen roboter fører til mer styr og ståk enn ro og mak. Her ser du hvilke som gjør gulvet rent uten å skape trøbbel.
En myte om støvsugere er at en sterk motor gir bedre støvoppsamling. Her er en oppsummering av støvsugertester fra 2015, og noen tips til hva du bør tenke på når du skal kjøpe støvsuger.
Med sin andre robotstøvsuger imponerer kinesiske Xiaomi på nesten samtlige områder.
Xiaomi Mi Roborock S50 som den heter er den beste av robotene i denne testen på navigeringen, takket være den effektive bruken av lasernavigeringen og gode sensorer. Et av de klareste resultatene av at den er god på navigering er at den sjeldent setter seg fast. Den er imidlertid ikke den beste på å oppdage mindre rot som fjernkontroller og ledninger som ligger slengt.
Støvsugeregenskapene er også solide, og enkelte peker på at den gjør det særlig godt på små partikler som sukker. Den oppdager tepper og øker sugekraften deretter, men om det hjelper den i praksis er det noe uenigheter om. En kilde lar seg begeistre av støvsugerytelsen, mens andre ikke lar seg begeistre. Støvsugeregenskapene virker å være midt på treet, men er godt hjulpet av at maskinen kommer til overalt og er systematisk i navigeringen. Hår får den imidlertid kritikk for å gjøre en dårlig jobb med.
I tillegg til smarte navigeringsegenskaper har den en god app som gir deg kart og mulighet til å sette opp tidsplan og sende den dit du vil. Appen har også blant de beste løsningene på å rengjøre et enkelt område ved at du kan sende roboten dit du vil for å kjøre en "spot cleaning" hvor den så vil returnere til laderen når den er ferdig. Man kan dessverre ikke sette opp virtuelle vegger i appen.
En bonus for enkelte vil være moppemulighetene. Den gir ikke den dypeste rengjøringen, og må kun brukes med rent vann, men den får med seg en del skitt. Det største problemet i denne sammenhengen er nok at den ikke automatisk registrerer tepper og snur når den mopper, slik som f.eks. Ozmo 930 gjør.
Til prisen denne roboten selges for skal det være vanskelig å ikke ha den som et alternativ.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: Lidar
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Ja
Rengjøringskart: Ja
Barriere: Magnetbånd kan kjøpes separat
Moduser: Quiet, Balanced, Turbo, Max
Vekt: 3,6 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 9,65 cm - 35 cm - 35 cm
Lydnivå dbA: 60 - 75
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.48 L
Ladetid: 3-5 timer
Driftstid: 150min
Batteritype: Li-ion
Vorwerk Kobold VR200 er brukervennlig og har god navigasjon. Én kilde opplever at den ikke alltid kommer seg opp på tepper, men den rengjør godt der den tar seg frem. Robotstøvsugeren jobber fort, suger godt og er effektiv på hundehår. Den mangler HEPA-filter og får trekk for litt for høyt støynivå. Den har heller ikke mulighet for virtuelle vegger.
Vileda Relax Plus er billig, men den tar seg altfor dårlig frem i rommet og har en tendens til å stå fast. Den er også treg og bruker lang tid på å lade opp batteriet. Robotstøvsugeren gjør greit rent der den først kommer seg frem. Den har ikke mulighet for virtuelle vegger.
Siemens Z4.0 VSZ4G130 er en støvsuger med stor rekkevidde og god kapasitet. Brukervennligheten er middels og den har litt små hjul.
Siemens VSQ8330 har stor pose, og god kapasitet. Den fungerer utmerket tepper, og har lavt lydnivå. Støvsugeren får noe trekk for sugeevne langs kanter.
Siemens VSQ4G332 er lett å manøvre, og hjulene kan også kjøre sidelengs. Støvsugeren er stillegående, men får noe trekk for sugeevene og brukervennlighet.
Siemens VSQ8330 fungerer middels på støvsuging. Den er dårlig på hardt gulv, men hakket bedre på mykt underlag. Energiforbruket er høyt, men det støyer lite. Støvsugeren scorer middels på brukervennlighet.
Samsung POWERbot VR9000 er rask og brukervennlig, og mange mener den gir et godt resultat på de fleste overflater. Robotstøvsugeren suger opp støv selv fra sprekker i gulvet, men den er ikke god nok i hjørner. Noen mener den navigerer fint, mens andre synes navigasjonsegenskapene er for dårlige. Flere mener den koster for mye og er for høy, slik at den ikke kommer seg frem overalt. Den har også en tendens til å sette seg fast. Mangler HEPA-filter.
Philips PowerPro Expert FC9742 fungerer bra på tepper, men ikke fullt så bra på hardt underlag. Den fjerner dyrehår, men ikke spesielt effektivt. Energiforbruket er svært lavt, og den er også ganske stillegående. På brukervennlighet scorer den midt på treet.
Philips PowerPro Expert FC9729 er en støvsuger med god sugeevne. Den går lett over tepper, og får også ut støv og korn fra sprekker i gulvet. Den egner seg også til bruk i sofa og stoler. Den er ganske tung, den veier 7,2 kg, så den er litt kronglete å bære opp trapper.
Philips PowerPro Compact FC9331 er en ok støvsuger. Den er ikke veldig effektiv på hardt underlag, men en del bedre på tepper. Dyrehår blir borte, om ikke supereffektivt. Miljømessig er den middels med et ganske lavt energiforbruk. Den støyer noe. Brukervennligheten er også middels.
Philips Powerlife Effektiv FC8458 er en relativt effektiv støvsuger, som gjør det bra på både hardt og mykt underlag. Det som trekker ned er imidlertid høyt energiforbruk, høyt støynivå, og middels grad av brukervennlighet.
Philips PowerGo FC8243 er en grei støvsuger som scorer middels på det meste. Den er hakket mer effektiv på tepper framfor hardt underlag, og suger dyrehår greit. På miljø er den også middels, det vil si energiforbruk og støynivå.
Philips Performer Ultimate FC8955 fungerer godt på hardt underlag, men dårlig på mykt. Energiforbruket er lavt, og brukervennligheten god, men den støyer derimot mye.
Philips Performer Expert FC8723 er effektiv på harde flater og beholderen rommer 3,5 liter. Støvsugeren er energivennlig, robust og enkel å bruke, men den får trekk i testene for kort kabel og høyt lydnivå.
Philips Performer Expert FC8722 scorer bra på Rad&Röns test. På hardt underlag får den full pott, men er noe dårligere på teppe og til fjerning av hår. Støvsugeren har lavt energiforbruk og støyer lite. Den gjør det middels på brukervennlighet.
Philips Performer Expert FC8721 scorer bra på Rad&Röns test. På hardt underlag får den full pott, men er noe dårligere på teppe og til fjerning av hår. Støvsugeren har lavt energiforbruk og støyer lite. Den gjør det middels på brukervennlighet.
Philips Performer Compact FC8373 scorer bra på effektivitet på tepper og gulv, men egner seg svært dårlig til fjerning av dyrehår. Miljømessig er den ganske god, med lavt energiforbruk og relativt lavt støynivå. Brukervennligheten er middels, ifølge Råd og Rön. Hos Hem og Hyra derimot, er denne støvsugeren best i test. Kvaliteten og kapasiteten dras særlig frem som gode trekk.
Philips Performer Compact FC8371 er god på tepper, men middels på hardt underlag. Den støyer litt. Støvsugeren scorer middels på brukervennlighet, men har lavt energiforbruk.
Philips Performer Active FC8578 gjorde det bra på både hardt og mykt underlag, men har du kjæledyr derimot kan det bli vanskelig å få fjernet hårene skikkelig. Testen fra Good Housekeeping fant også at slangen var litt for kort, og at bruksanvisningen var for lite detaljert. Den er imidlertid lett å bruke.
Philips Performer Active FC8575 fungerer middels på hardt underlag og dårlig på mykt. Den har et lavt energiforbruk, men støyer til gjengjeld mye. Brukervennligheten er god.
Nilfisk Select Superior er en støvsuger som støyer lite og er lett å bruke. Dessverre er den ikke veldig effektiv. Energiforbruket er lavt.
Nilfisk Select Comfort Parquet er effektiv og støysvak, men brukervennligheten er ikke helt på topp. Den er imidlertid god på gulvtepper. Den har et lavt energiforbruk.
Nilfisk Select Classic er en god og effektiv støvsuger på hardt underlag, men kommer til kort på mykt. Den støyer lite, er brukervennlig og scorer middels på energiforbruk.
Nilfisk One Reach støvsuger bra på tepper, men er ikke like god på hardt underlag. Den scorer bra på energiforbruk og middels på støynivå. Brukervennligheten er også middels.
Nilfisk Elite P Superior er effektiv på alle underlag, men det er en stor støvsuger som tar mye plass og veier en del. Den er best på harde gulv, og får derfor noe trekk, men får poeng for lavt lydnivå.
Nilfisk Elite Energy Classic er ganske stor og tung. Til tross for dette er den kun middelmådig når det gjelder effektivitet. På brukervennlighet og energiforbruk scorer den høyt.
Nilfisk Bravo Energy fungerer bra på hardt gulv, men ikke like bra på mykt underlag. Den har et lavt energiforbruk, scorer middels på støynivå og har god brukervennlighet.
Nilfisk-ALTO Handy 2-in-1 rengjør bra på hardt underlag og tepper, men har litt problemer ved lister og skapkanter. Tilbehøret føles litt plastikkaktig.
Neato Robotics XV Signature Pro er brukervennlig. Den navigerer fint og gjør en svært god jobb på alle overflater, i alle kriker og kroker. Prisen er forholdsvis lav og den har HEPA-filter. Kildene mener den har litt for høyt støynivå og savner flere funksjoner og en fjernkontroll.
Neatos nyeste flaggskip, Botvac D7 Connected, imponerer både på støvsugingen og på smartfunksjonene.
Den kommer godt ut i hjørner og langs vegger, noe som kombinert med den relativt lave profilen gjør at den kommer til nesten overalt. Den er midt på treet på lydnivå og er verken den stilleste eller mest høylytte i klassen.
Støvsugeregenskapene er helt i toppklassen og god batteritid og selvstendighet gjør at eneste reelle problemet er at du fortsatt må tømme den manuelt. Den gjør det ypperlig på gulv, meget bra på tepper, og flere kommenterer at om den ikke får med seg alt på første runde kan du sette den til å støvsuge to ganger over alt. Er det eventuelt noe du tror den vil slite med har du også valget mellom Eco- og Turbomodus.
Med tanke på navigeringen har det vært noe uenighet mellom kildene, hvor enkelte hevder den sliter i trange områder, mens andre hyller den for å takle hva det måtte være. Dette kan tyde på at en oppdatering kan ha forbedret algoritmene.
Botvac D7 er blant de smarteste i klassen da appen gir deg mulighet til å sette opp tidsplan på rengjøring, fjernstyre roboten, endre mellom Eco og Turbo, sette varsel på når du må rengjøre maskinen eller bytte børster, se kart over rengjøringen og detaljert logg. Det er også støtte for flere etasjer med kart, tegne opp virtuelle vegger og sonerengjøring skal være på vei. I tillegg til appen kan D7 også styres av Amazon Alexa, Google Assistent, IFTTT, chatbot på facebook og smartklokker.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: LaserSmart (Lidar)
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Ja
Barriere: Magnetbånd følger med og virtuelt via app
Moduser: Turbo, Eco - hele huset eller spot cleaning eller extra care
Vekt: 3,5 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 10 cm - 33,6 cm - 31,9 cm
Lydnivå dbA: 67
Hepa-filter: Nei
Støvbeholder: 0.7 l
Ladetid: 150 min
Driftstid: 120 min, 90 i Turbo
Batteritype: Li-ion
Neatos nest beste modell, D5, gjør en god jobb på støvsugingen, er utstyrt med et greit batteri, smarte funksjoner og navigering.
Selv om den er nyere og relativt lik det gamle flaggskipet Botvac Connected i ytelse så er den priset vel høyt for å konkurrere med det gamle flaggskipet. I motsetning til lillebror D3 er denne utstyrt med sidebørste og den når dermed bedre ut langs veggene og inn i hjørnene.
D5 vil også kunne være verdt å vurdere for dyreeiere da den er god på å få med seg hår, selv om den, akkurat som D3, sliter med at det fletter seg rundt børsten. Enkelte kritiserer at den sier seg ferdig med rengjøringen litt vel raskt, og poengterer at den med fordel kunne gått over flatene mer enn en gang.
Enkelte hevder D5 er noe røff med hindringer, mens andre poengterer at den unngår de fleste hindringer greit. D5 får skryt får å ta unna hjørner godt og gjør en solid jobb på gulv, enkelte lar seg virkelig imponere, mens andre syns det var som forventet. Som robotstøvsugere flest sliter den imidlertid noe mer på tepper.
Appen er god og gir deg mulighet til å se kart over hvor den rengjør, se rengjøringslogg, og i løpet av høsten 2018 skal det komme støtte for å sette opp virtuelle vegger og lagre flere etasjekart. Det er også støtte for stemmestyring med Google Assistent og Amazon Alexa i tillegg til mulighet for å styre den via smartklokke, chatbot på messenger og IFTTT.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: LaserSmart (Lidar)
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Ja
Barriere: Magnetbånd følger med + virtuelle vegger fra høsten 2018
Moduser: Default og Spot Cleaning
Vekt: 3,4 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 10 cm - 34 cm - 32 cm
Lydnivå dbA: 69
Hepa-filter: Nei
Støvbeholder: 0.7 l
Ladetid: 2- 3 timer
Brukstid: 90 min
Batteritype: Li-ion
Den rimeligste modellen fra Neato, Botvac D3, byr på den samme smarte navigeringen, form og app som søsknene.
D3 mangler imidlertid sidebørste, noe som gjør at den ikke når like bra ut langs veggene og ut i hjørnene. Den presterer imidlertid godt på å få med seg hår fra gulv. Den er dog ikke det beste alternativet for dyreeiere ettersom den ikke har den kraftigste motoren og hår har en tendens til å flette seg rundt børsten. Det er noe uenigheter om hvordan maskinen presterer. Enkelte hevder den er best på tepper, mens andre gir trekk for middelmådig ytelse på tepper. På samme måte gir enkelte pluss for ytelse på gulv, mens andre er mindre imponert. Fellestrekket er hvert fall at den presterer godt, men nøyaktig hva den gjør det best på varierer.
Den får skryt for å være god på navigeringen, men den omtales både som passiv og aggressiv med hindringer fra ulike kilder. Batteriet er også dårligere enn hos søsknene, men om den ikke blir ferdig med rengjøringen vil den fortsette der den slapp før den måtte lade.
Det er også støtte for stemmestyring med Google Assistent og Amazon Alexa i tillegg til mulighet for å styre den via smartklokke, chatbot på messenger og IFTTT. Gode navigeringsegenskaper, bra ytelse på rengjøring, smarte funksjoner med god app og en rimelig pris gjør at D3 kan være et godt alternativ for mange.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: LaserSmart (Lidar)
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Ja
Barriere: Kan kjøpes separat, virtuelt i app fra og med høsten 2018
Moduser: Default og Spot Cleaning
Vekt: 3,4 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 10 cm - 34 cm - 32 cm
Lydnivå dbA: 69-75
Hepa-filter: Nei
Støvbeholder: 0.675 l
Ladetid: 2- 3 timer
Driftstid: 60 min
Batteritype: Li-ion
Selv om den nå fases ut av produksjon er Neato Botvac Connected fortsatt en av de beste robotstøvsugerne du kan kjøpe.
Botvac Connected gir et godt rengjøringsresultat og kommer godt til både langs vegger og ut i hjørner. Støvsugeregenskapene både på gulv og tepper imponerer, selv om det er noe uenigheter om ytelsen på tepper. Særlig dyrehår får den også skryt for å være god på, og den vil være et godt alternativ for dyreeiere.
Navigeringsegenskapene imponerer også, selv om den ifølge enkelte har tendenser til å sette seg litt fast.
Botvac Connected var blant de første robotstøvsugerne som fikk appstøtte, men i dag er den noe utdatert sammenlignet med de nyeste modellene. Du får imidlertid se rengjøringslogg, hvor den er, starte og stoppe rengjøring, lage tidsplan, få varsler om det skulle skje noe og endre rengjøringsmodus. Du kan imidlertid ikke sette opp virtuelle vegger slik som i de nyeste modellene fra Neato og er dermed prisgitt fysiske barrierer og magnetbånd. Som med de andre robotene fra Neato er det imidlertid støtte for stemmestyring fra Amazon Alexa, Google Assistent og styring via IFTTT og smartklokke.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: LaserSmart (Lidar)
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Ja
Barriere: Magnetbånd
Moduser: Eco og Turbo
Vekt: 4,1 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 10 cm - 33,5 cm - 32,1 cm
Lydnivå dbA: 63 - 72
Hepa-filter: Nei
Støvbeholder: 0.7 L
Ladetid: 3 timer
Driftstid: 120 min (90 min i turbo mode)
Batteritype: Li-ion
Neato Botvac 85 navigerer systematisk og fint, jobber fort og lades opp igjen raskt. Batteritiden er derimot for kort. Den rengjør godt, selv inntil vegger, men det blir ikke alltid fullstendig rent og den er for høy til å komme seg frem overalt. Noen mener den burde gjort bedre jobb på tepper. Den styrer stort sett greit unna hindere, men kan vikle seg inn i ledninger og lignende. Den har ikke HEPA-filter eller fjernkontroll.
Scout RX2 oppfølger til den etter hvert gamle traveren RX1 gir blandede resultater.
Kort sagt lander den ganske midt på treet med tanke på støvsugeregenskapene mens smartfunksjonene trekker opp. RX2 gjør en dårlig jobb på tepper, noe bedre på gulv, dog uten å imponere på noen av dem.
Slik som de fleste toppmodellen kartlegger også RX2 omgivelsene sine og produserer et kart som kan ses i mobilappen. Kartleggingen og navigeringen gjøres ved hjelp av 3D-SmartNavigation-systemet.
En detalj som kan være interessant er at man kan koble seg til kameraet og se hva maskinen ser om det skulle være behov for det. I tillegg kan man følge hvor roboten er i sanntid i appen, se batteristatus, hva den har rengjort. Magnetbånd kan brukes til å begrense hvor maskinen beveger seg. Om maskinen ikke blir ferdig med rengjøringen vil den returnere til laderen, lade og fortsette der den slapp.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: 3D SmartNavigation
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Ja
Barriere: Magnetbånd
Moduser: Auto, Silence, Spot, Corner, Turbo
Vekt: 3,2 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 8,5 cm - 35,4 cm - 35,4 cm
Lydnivå dbA: 64
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.5 l
Ladetid: 150 min
Driftstid: 60 min
Batteritype: Li-ion
Miele Scout RX1 er en brukervennlig robotstøvsuger med ganske lavt lydnivå. Den beveger seg lett rundt møbler og andre hindere.
Det er delte meninger om den generelle rengjøringsevnen. Flere testkilder er imponerte, mens andre mener den rett og slett gjør en dårlig jobb. Noen mener den er mindre effektiv på tepper, mens andre opplever at den fungerer best på tepper.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: Sensornavigering
WiFi: Nei
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Nei
Barriere: Magnetbånd
Moduser: Auto, Spot, Corner, Turbo
Vekt: 2,87 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 8,8 cm - 35 cm - 35 cm
Lydnivå dbA: 60
Hepa-filter: Nei
Støvbeholder: 0.6 l
Ladetid: 120 min
Driftstid: 120 min
Batteritype: Li-ion
Miele Complete C3 TotalCare EcoLine klarer de fleste oppgaver godt, samtidig som den jobber stille. Den fungerer godt på både hardt og mykt underlag. Energiforbruket er lavt.
Miele Complete C3 Silence EcoLine er en svært effektiv støvsuger. Den scorer bra på energiforbruk, og er stillegående. Den er lett å bruke og vedlikeholde.
Miele Complete C3 Excellence Ecoline har god sugeevne og filtrerer støvet effektivt. På støy scorer den middels, og den har noe høyt strømforbruk. Den er lett å bruke og vedlikeholde.
Miele Complete C3 Celebration er like effektiv til å samle opp dyrehår på tepper som den er til fjerne rusk på harde flater. Hjulene kan dreie 360 grader, og filteret gjør at 99,9% av støvet forblir i beholderen.
Miele Compact C2 PowerLine suger til seg støv fra gulv og hardt underlag. Den er også spesielt god på å fjerne dyrehår, ifølge testen fra Which. Den er stillegående, og fanger støvet effektivt. Støvsugeren er brukervennlig og lett å manøvrere. Støvbeholderen er lett å tømme uten å slippe ut en sky av støv.
Miele Compact C2 FreshAir EcoLine klarer seg bra på hardt underlag, samt tepper. Den er derimot ikke spesielt god til å fjerne dyrehår. På energiforbruk og støynivå scorer denne støvsugeren bra. Brukervennligheten er litt over middels.
Miele Compact C2 Ecoline klarer seg bra på hardt underlag, samt tepper. Den er derimot ikke spesielt god til å fjerne dyrehår. På energiforbruk og støynivå scorer denne støvsugeren bra. Brukervennligheten er litt over middels.
Miele Blizzard CX1 Excellence er en effektiv støvsuger på både mykt og hardt underlag. Den er lett å bruke, og kommer med en rekke tilbehør som er gode. Den var noe dårligere på å fjerne hår fra tepper. Trusted Reviews gir den skryt for godt design og god ingeniørkunst. De vurderer også sugeevnen som veldig god, og den besto alle deres rengjøringstester.
Menuett 800234 er en støvsuger produsert av kjeden Jula. Den får pluss for å ha store hjul og at den lett kommer til inntil vegg. Den er likevel ikke spesielt effektiv og den har kort rekkevidde.
LG har med et firkantet design og doble sidebørster designet en maskin som, hvert fall i teorien, burde komme godt til langs vegger og inn i hjørner.
Man får ikke noe smartkontroll med internett- eller apptilkobling og det er begrenset med muligheter. Med fjernkontrollen kan man sette opp timer på rengjøringen (kun daglig og ikke mulighet for å bare rengjøre enkelte dager), starte og stoppe og velge mellom de ulike modusene. Maskinen navigerer relativt bra, men har en tendens til å sette seg fast og da er det et minus at det ikke følger med noe form for barriere til å kontrollere hvor maskinen kan kjøre og ikke.
Den er snill med møbler og stillegående, selv når den øker kraften på tepper. På støvsugingen yter den middelmådig, men den får bort det verste. Den sliter imidlertid noe på tepper, særlig med store fargekontraster. Det er enighet om at selv om den gjør en godkjent jobb så får man mer valuta for pengene andre steder.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: Sensornavigasjon og takkamera
WiFi: Nei
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Nei
Barriere: Nei
Moduser: ZigZag, Cell by Cell, Spot/Spiral, My space, turbo, smart turbo, repeat
Vekt: 3 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 10 cm - 35 cm - 35 cm
Lydnivå dbA: 69
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.6 l
Ladetid: 3 timer
Driftstid: 100 min, 60 min i turbo
Batteritype: Li-ion
LG VR6270LVMB er god på hardt gulv, i hjørner og langs vegger, men er ikke optimal på tepper. Den er lett å bruke, er meget stillegående og har HEPA-sertifisert filter. Den har ikke mulighet for virtuelle vegger.
Kärcher VC 6 fungerer greit på hardt underlag, men er bedre på tepper. Den er også god på å suge vekk dyrehår. Den har et lavt energiforbruk, men støyer litt. Den får middels på brukervennlighet.
Kärcher VC 5 Premium er av god kvalitet, og føles lett i hendene. Den er stillegående, men har samtidig mye kraft. Den fungerer bra på hardt underlag, men er ikke spesielt god til å fjerne hår på tepper. Det er litt kronglete å tømme støvbeholderen, som i tillegg er ganske liten.
Kärcher VC 3 er en flott støvsuger, som takler mykt underlag bra. Den er ikke så veldig brukervennlig, men støyer lite og har lavt energiforbruk.
Kärcher VC 2 er veldig god på tepper, og fungerer også bra på hardt underlag. Den er imidlertid dårlig til å støvsuge dyrehår. Miljømessig scorer støvsugeren ganske bra, både når det gjelder energiforbruk og støynivå. Brukervennligheten er middels.
Flaggskipet fra markedsdominerende iRobot, Roomba 980, gir deg nærmest alt man kan kreve fra en robotstøvsuger.
Den smarte navigeringen og den gode mobilappen gir deg god kontroll over rengjøringen, også når du ikke er hjemme. Den får riktignok noen hevede øyebryn for å ha en printerlignende løsning på kommandoene fra appen og at den er noe treg i å iverksette instrukser. Men dette er ikke noe reelt problem i bruk av maskinen. Stemmestyring via Amazon Alexa og Google Home er også støttet.
Det blir kommentert at den er noe treg på å rengjøre, men når den er ferdig er resultatet bra, så om man kjører den når man ikke er hjemme vil du ikke tenke noe over dette. Både på gulv og på tepper støvsuger Roomba 980 bra, og iRobot skilter med "CarpetBoost"-funksjon som skrur opp kraften når den kjører på tepper. Den har også testens kraftigste motor, men til tross for dette er det uenighet om hvor god den er på å få med seg dyrehår. Enkelte sier den gjør underverker, mens andre må si seg skuffet over innsatsen.
Det er imidlertid enighet om at den gjør en god jobb på navigering og det er en selvstendig Roomba, og som en test sa, den første Roombaen som ikke trenger å bli passet på.
Appen gir deg mulighet til å sette opp tidsplan, se rengjøringskart og rengjøringslogg, se når du må bytte børster o.l, endre modus og starte og stoppe støvsuging. Trådløse noder som kan settes opp til å sperre av rom eller områder man ikke ønsker at Roombaen skal prøve seg på følger med og det er dessverre ikke mulighet til å sette opp virtuelle vegger i appen.
Om modellserien: Roomba 980-serien er samme maskin med ulike farger eller leverandører. 980 er altså den samme maskinen som 981 som selges i Norge.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: vSlam, iAdapt
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Ja
Barriere: Trådløs node
Moduser: Clean Mode og Spot Mode
Vekt: 3,9 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 9,2 cm - 35 cm - 35 cm
Lydnivå dbA: 65 - 80
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.6 L
Ladetid: 3 timer
Driftstid: 120 min
Batteritype: Li-ion
iRobots Roomba 960-serie er kort sagt den nest beste modellen fra den kjente merkevaren.
Roomba 960 byr på bra navigering med den samme vSlam-navigeringen som 980, smarte funksjoner gjennom mobilappen som kartlegging av hjemmet ditt, og viktigst av alt, bra rengjøring.
Den store forskjellen mellom denne og toppmodellen 980 er at denne har en eldre motor (dog samme som Roomba 880 som tok fjerdeplass i 2016), noe mindre batteri og at kun en trådløs node(virtuell barriere) følger med. Dette gjør 960 noe lettere, men også noe svakere i ytelsen. Med en svakere motor enn storebror mangler også CarpetBoost-funksjonen. Dette gjør at 960 mangler den siste lille x-faktoren i sugeevnen.
I praksis er det imidlertid ikke noen enorm forskjell mellom de to modellene på støvsugingsevnene, men flere kommenterer at denne burde ha en enda lavere pris med tanke på fallet i ytelse fra storebror. Den får også noe kritikk for å være dårligere på dyrehår, men den presterer jevnt over bra.
960- serien gir god ytelse, men dessverre er prisen, som ytelsen, såpass nærme storebror at det er vanskelig å rettferdiggjøre valget av denne fremfor rimeligere konkurrenter.
Om modellserien: Roomba 960-serien er samme maskin med ulike farger eller leverandører. 960 er altså den samme maskinen som 965 og 966 som selges i Norge.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: vSlam, iAdapt 2.0
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Ja
Barriere: Trådløs node
Moduser: Clean Mode, Spot mode
Vekt: 3,9 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 9,1 cm - 35 cm - 35 cm
Lydnivå dbA: 70
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.6 l
Ladetid: 2
Driftstid: 75 min
Batteritype: Li-ion
iRobot Roomba 880 er brukervennlig, hurtig og kommer seg frem stort sett overalt. Noen kilder mener den ikke navigerer godt nok. Noen hevder den suger godt og gjør en svært god rengjøringsjobb, men flere melder om at den ikke plukker opp alt støvet. Batterilevetiden er god og den har HEPA-filter. Den kunne vært bedre på tepper og hatt lavere støynivå.
Den "dummeste" modellen fra iRobot i denne testen skiller seg først og fremst fra de andre ved å ikke ha et avansert navigasjonssystem, men kun sensornavigasjon.
Det er noe uenigheter om rengjøringsegenskapene, men den presterer bra på både tepper og harde gulv mener de fleste, selv om en kilde ikke lar seg imponere over ytelsen på hverken gulv generelt eller på å plukke med seg dyrehår.
Selv om den bruker sensornavigering er den god på å komme til under møbler, og den setter seg sjeldent fast. Et ankepunkt ifølge enkelte er at den sliter noe med å finne veien hjem til laderen.
Som med sine mer avanserte søsken er det også her støtte for mobilapp slik at du kan se batteristatus og hvor lenge den har rengjort. Du får også mulighet til å sette opp rengjøringsplan og se rengjøringshistorikken. I tillegg er det støtte for stemmekontroll via Google Assistent og Amazon Alexa.
Sammenlignet med de to andre Roombaene er den ikke utstyrt med AeroForce, men AeroVac, forløperen som yter noe dårligere. En annen forskjell er at denne ikke er utstyrt med gummibørster slik de to andre og har også derfor større problemer med hår som surrer seg i børsten. En smartfunksjon som hjelper den er imidlertid DirtDetect-systemet som gjør at den kjører flere ganger over områder den identifiserer som skitne.
Om modellserien: Roomba 690-serien er samme maskin med ulike farger eller leverandører. 690 er altså den samme maskinen som 691, 695, 696 som selges i Norge.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: iAdapt - sensornavigering
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Nei
Barriere: Trådløs node
Moduser: Auto, spot
Vekt: 3,5 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 9,3 cm - 33 cm - 33 cm
Lydnivå dbA: 68
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.6 l
Ladetid: 120 min
Driftstid: 90 min
Batteritype: Li-ion
Hoover ROBO.COM3 RBC 050 rengjør svært dårlig. Den har grei nok brukervennlighet, men filteret er vanskelig å rengjøre. Den mangler timer og går heller ikke automatisk til lading. Lydnivået og HEPA-filter er det mest positive med Hoovers robotstøvsuger.
Hoover RC81RC25 REACTIV scorer middels på støvsuging generelt, og dårlig på bruk på gulvteppe spesielt. Den har riktignok et lavt energiforbruk, men med et høyt støynivå og brukervennlighet som er under middels, når ikke denne støvsugeren helt opp.
RoboVac 11 er en lav og god robotstøvsuger som er lett å bruke, selv om den krever noe ekstra tilsyn siden den har en tendens til å få påklistret hår via statisk elektrisitet.
RoboVac 11 har ikke støtte for WiFi og kontroll av maskinen gjøres med den medfølgende fjernkontrollen. Den gir mulighet til å sette opp tidsplan, starte og stoppe rengjøring, sende den til laderen, styre den manuelt og velge mellom rengjøringsmodusene. Den har ikke avanserte navigasjonsegenskaper og den får kritikk for å slite med å finne veien hjem til laderen. Utover dette får den imidlertid skryt for å håndtere seg greit.
På støvsugingen gjør den en god jobb og den plukker med seg det meste, selv om den ikke er den kraftigste i klassen. Til gjengjeld er den stillegående i bruk, noe som gjør at det ikke er like irriterende å ha den gående mens du er hjemme. Både på gulv og tepper får RoboVac positive skussmål, men rengjøringsegenskapene blir noe undergravet av navigeringen som ikke er systematisk og maskinens tendens til å sette seg fast.
Er du åpen for å redde roboten når den kjører seg fast kan den være rimelig og bra alternativ.
Et minus er den lange ladetiden, selv om dette kompenseres noe for med god batteritid. Prisen hjelper også på godviljen sammenlignet med toppmodellene som koster langt mer, selv om de gir mer systematisk og effektiv rengjøring så er ikke støvsugeregenskapene alt for langt unna.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: Sensornavigering
WiFi: Nei
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart Nei
Barriere: Nei
Moduser: Auto, Edge, Spot, Max, Room, Manual
Vekt: 4,6 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 7,8 cm - 33 cm - 32,6 cm
Lydnivå dbA: 65
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.6 l
Ladetid: 6 timer
Driftstid: 90 - 100 min
Batteritype: Li-ion
Electrolux ZUSGREEN+ har et suverent grep og den er lett å manøvre. Støvsugeren får også skryt for å være brukervennlig og stillegående.
Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO har blitt utnevnt til en av de beste støvsugerne på markedet av flere testpanel. Den fungerer godt på alle flater, og den har lavt energiforbruk. I tillegg er den støysvak og den har et filter som holder 99.95 % av støvpartiklene i beholderen.
Electrolux UltraOne ZUOGREEN er fremstilt av 70% resirkulert plastikk, og er dessuten PVC-fri. Den har fått toppkarakter i flere tester på grunn av effektiv støvoppsamling og lavt støynivå. Dessuten er prisnivået gunstig.
Electrolux Silent Performer er en god støvsuger på hardt underlag, men egner seg svært dårlig til tepper. Brukervennligheten er ikke på topp. Den støyer noe, men har et lavt energiforbruk.
Med sitt nyeste flaggskip Pure i9 har Electrolux for alvor kastet seg inn toppkampen av robotstøvsugere.
Med sin trekantede form og store sidebørste gjør Pur i9 en god jobb på å nå ut langs vegger og inn i hjørner. Utstyrt med 3D VisionSystem som består av frontkamera og lasere har den gode navigeringsegenskaper og kartlegger omgivelsene effektivt. Som med de andre toppmodellene mates kartleggingsdataene om omgivelsene inn i mobilappen som produserer et virtuelt kart. I tillegg til å gi deg et kart over boligen kan du også se rengjøringshistorikken, batteristatus, legge inn tidsplan, få support, starte og stoppe rengjøringen og gi den beskjed om å fokusere på et område. Noe manuell styring av maskinen er ikke støttet.
Det er noe uenigheter om navigeringsevnene på maskinen, hvor den både kritiseres for å ha dårlig romforståelse og applauderes for å være god på å navigere. Noe de fleste anerkjenner er imidlertid at den er god på å unngå hindringer som matskåler til dyr og fjernkontroller som andre gjerne dytter rundt. Den samme uenigheten finner man med tanke på robotens evne til å finne hjem til laderen. Enkelte kritiserer den for å ikke finne veien hjem til laderen, noe som er problematisk med tanke på den korte batterilevetiden. Andre lar seg imponere av at den finner laderen og fortsetter rengjøringen der den slapp.
Pure i9 rengjør bra på de fleste underlag og den justerer også sugekraften avhengig av underlaget. Det store munnstykket dekker også godt ut i sidene og sørger for at den presterer jevnt over godt på støvsuging, selv om enkelte kritiserer den for å gjøre en dårlig jobb.
Den er god på terskler og klatrer over kanter på opptil 22mm og hvis den får problemer gir den deg beskjed om det.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon:3D Vision System (Kamera og lasersystem)
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Ja
Barriere: Kjøpes separat
Moduser: Max og Quiet mode
Vekt: 3,3 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 8,5 cm - 32,5 cm - 32,5 cm
Lydnivå dbA: 75
Hepa-filter: Nei
Støvbeholder: 0.7 l
Ladetid: 180 min
Driftstid: 40 min
Batteritype: Li-ion
Electrolux PD91-Green klarer seg godt på hardt underlag, og veldig bra på tepper. Den er derimot svært dårlig til å fjerne dyrehår. Den har et lavt energiforbruk og er stillegående. Den er grei å håndtere.
Roboten fra Electrolux med det lite klingende navnet ERV5210TG får skryt for gode navigasjonsegenskaper, selv om den ikke er blant de raskeste til å ta seg frem i omgivelsene sine. Den trekantede formen som den deler med storebror Pure i9 gjør den bedre enn de runde robotene til å nå ut i hjørner og langs vegger, godt hjulpet av sidebørsten.
I vurdering av maskinens ytelse er det uenighet mellom testene og den ene kilden mener den er god på å rengjøre tepper, mens den andre gir trekk for prestasjonene på tepper. På gulv og jevne flater er de imidlertid samstemte på at den gjør en god jobb. Den navigerer greit, men den sliter med det samme fallgruvene som "dumme" roboter flest og vil kreve å bli reddet når den setter seg fast innimellom.
Spesifikasjoner
Tidsplan Ja
Navigasjon: Sensornavigering
WiFi: Nei
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Nei
Barriere: Trådløs node
Moduser: -
Vekt: 3,78 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 9 cm - 34 cm - 34 cm
Lydnivå dbA: 63 - 75
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.5 L
Ladetid: 3 timer
Driftstid: 120 min
Batteritype: Li-ion
Electrolux EUP8GREEN gjør det bra på hardt underlag. Lys i munnstykket gjør det enklere å få øye på støv og skitt, men støvsugeren er noe kronglete å komme til med under sofa og andre møbler. Dermed kan den ikke erstatte en vanlig støvsuger fullt ut, men den er et godt alternativ.
Electrolux EUF8GREEN scorer middels på støvsuging generelt, men bra på støvsuging av teppe spesielt. Den er dårlig på å fjerne dyrehår. Støvsugeren har et lavt energiforbruk, men støyer litt. På brukervennlighet scorer den litt under middels.
Deebot Slim2 er blant testens laveste robotstøvsugere og den kommer til under hindringer der de fleste andre robotstøvsugerne må gi tapt.
Støvsugingsegenskapene til Slim2 er middelmådige på gulv og i hjem med jevne flater, og et hakk under det igjen på tepper. Som med de fleste billige modellene når den ikke ut i kantene og hjørnene, til tross for sidebørstene. Den når bedre ut langs vegger og får med seg mer støv om man fester tørrmoppen, noe som er et pluss. Dessverre blir da støvet hengende på slep etter roboten og krever mer arbeid fra din side.
Deebot Slim2 er lett å håndtere, lett å tømme og den gode smartkontrollen trekker opp. Navigeringen er imidlertid så som så og den er er dårlig på å unngå hindringer.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: Sensornavigering
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Ja
Rengjøringskart Nei
Barriere: Nei
Moduser: Auto, Spot, Edge
Vekt: 2,2 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 5,7 cm - 31 cm - 31 cm
Lydnivå dbA: 60
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.3 l
Ladetid: 4 timer
Driftstid: 110 min
Batteritype: Li-Ion
Deebot Ozmo 930 er Ecovacs' flaggskip, og den er ikke bare er robotstøvsuger, men også kan utstyres med våtmopp for enkel rengjøring av gulv.
Ozmo 930 kommer med det som er blant markedets beste smartfunksjoner og app. Via appen kan man se hvor maskinen er i sanntid og hvor mye den har rengjort. I tillegg deler appen og roboten automatisk opp huset i ulike soner når den kartlegger. Skulle du ikke være fornøyd med de standardiserte sonenavnene kan du enkelt endre på dette manuelt. Den største fordelen med denne soneinndelingen er at du da, via appen, kan sende maskinene til å rengjøre en enkelt sone ved behov. Slik kan du enkelt sende den til å rengjøre et spesifikt rom ved behov. I tillegg kan du også sette opp virtuelle vegger i appen. Via Google Assistent eller Amazon Alexa kan du også starte og stoppe rengjøring og sende den tilbake til laderen.
Ozmo 930 har også testens smarteste moppefunksjon da den unngår å kjøre på tepper under mopping og gir deg kontroll over hvor mye vann den skal bruke under moppingen. Selv om den utmerker seg blant robotstøvsugere med moppefunksjoner så er prestasjonene ikke den mest imponerende.
Den er imidlertid god på navigeringen, takket være SmartNavi-systemet som kartlegger omgivelsene ved bruk av lasernavigering.
Støvsugingsprestasjonene er ikke eksepsjonelle, men den gjør en god jobb, særlig på gulv. På tepper gjør det også en godkjent jobb, selv om den ikke får med seg alt av hår. I tillegg er den stille mens den arbeider, moe som er et pluss om du er hjemme når den arbeider.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: SmartNavi
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Ja
Rengjøringskart Ja
Barriere: Virtuelle vegger via appen
Moduser: Auto, Area, Custom
Vekt: 4,6 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 10,2 cm - 35,4 cm - 35,4 cm
Lydnivå dbA: 65
Hepa-filter: Nei
Støvbeholder: 0.47 l
Ladetid: 4 timer
Driftstid: 110 min
Batteritype: NiMH
Deebot N79S er stort sett identisk med forgjengeren Deebot N79 foruten at Ecovacs har lagt til støtte for stemmestyring med Alexa og en ekstra "max mode" å kjøre maskinen i.
Maskinen er lett å bruke og har i tillegg en bra app som gir deg god kontroll over maskinen. Maskinen er imidlertid preget av å være en lavbudsjettsmodell hvor ytelsen ikke er så mye å skryte av. Den gjør en middelmådig jobb både på gulv og tepper, men gjør ganske enkelt en dårlig jobb med dyrehår. Ecovacs selv fraråder å skaffe seg Deebot N79S om man har mange mørke eller tykke tepper da den sliter på disse.
Maskinen er imidlertid litt over middels på navigering og smartmulighetene trekker opp hos de fleste. I tillegg er den stillegående i bruk og har en praktisk "Find Me" funksjon som gjør det enkelt å finne maskinen om den har satt seg fast eller forvillet seg bort.
Alt i alt vil Deebot N79S være til dem som må ha en robotstøvsuger, men som ikke har lyst å investere mye i det. Så lenge man er klar over maskinens begrensninger kan den gjøre nytten
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: Sensornavigering
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Nei
Barriere: Nei
Moduser: Auto, Spot, Edge, Room
Vekt: 2,8 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 7,8 cm - 33 cm - 33 cm
Lydnivå dbA: 70
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.3 l
Ladetid: 3 - 4 timer
Driftstid: 100 min
Batteritype: Li-ion
Dyson V8 Absolute er en kraftfull støvsuger uten ledning. Støvsugeren kommer med flere munnstykker til hvert sitt bruk. Den fungerer godt på både mykt og hardt underlag. Det eneste Trusted Reviews mener trekker ned er prisen. Testen fra Digital Trends synes beholderen er vanskelig å tømme, og trekker også fram prisen som et minus.
Dyson V6 Fluffy får skryt for å være svært kraftfull, og fungerer på både hardt og mykt underlag ifølge Trusted Reviews. Expert Reviews beskriver den som en av de beste trådløse støvsugerne på markedet. Testen legger også til at den er litt bedre på gulv enn tepper. Den er enkel å bruke, og batteriet varer i over 20 minutter på medium setting, og i 7 minutter på max.
Dyson DC37C PARQUET er en bra støvsuger som fungerer godt på mykt og hardt underlag. Den er derimot ganske støyende. Den har et lavt energiforbruk, men scorer dårlig på brukervennlighet.
Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro 2 er en oppdatert versjon av Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro, som skal lage mindre støy en forgjengeren, bruke mindre strøm, og den har et nytt munnstykke. Den fikk høy score i rengjøringstesten til Which, og kan skilte med å være god på både tepper og gulv. Den fikser også dyrehår bra. Which trekker i tillegg fram at den er stillegående. Det eneste minuset er at den er relativt tung.
Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro er en god støvsuger som klarer alle oppgaver, også fjerning av hår på tepper med spesialmunnstykket. Den er imidlertid veldig støyende og har også et høyt energiforbruk. Ifølge det danske forbrukerrådet Tænk gjør støvsugeren det dårlig når det gjelder brukervennlighet, mens for eksempel Top Ten Reviews roser den for at den er lett å manøvrere. De to testkildene er også uenige om hvorvidt det er enkelt å vedlikeholde den, da Top Ten Reviews ikke synes det var noen sak, mens fra Tænk fikk den dårlig score.
Dyson Cinetic Big Ball Parquet fungerer på hardt underlag, men ikke så godt på mykt. Den gjør det derimot dårlig på både støynivå, energiforbruk og brukervennlighet, som gjør at den ikke kommer spesielt godt ut i testen til Tænk.
Dyson Big Ball Allergy får generelt middels score på effektivitet. Den gjør det bra på støvsuging av støv på teppe, men middels på fjerning av hår. På hardt underlag får den middels score. Energiforbruket er lavt, men støyen er høy. Brukervennligheten får også dårlig score.
Dyson, som kanskje ikke har det største navnet her til lands, er betraktelig mer anerkjente i hjemlandet for å produsere støvsugere av høy kvalitet. Etter å ha jobbet med sin egen robotstøvsuger i 17 år har de nå kastet seg i robotstøvsugerkampen. Dyson 360 Eye skiller seg klart fra de andre robotene i denne testen ved å være smalere, noe som hjelper den i trange kriker og kroker. Den er imidlertid et hode over de andre robotstøvsugerne slik at den ikke kommer like lett under møbler som sofaer og senger. Det vil være avhengig av hvordan det ser ut hos deg om Dyson 360 Eye for en fordel eller ulempe under navigeringen.
Som navnet tilsier navigerer Dyson 360 Eye med et 360 graders kamera og den "ser" omgivelsene sine for å navigere og kartlegge boligen. Kartet får du opp i appen, sammen med en rekke funksjoner for å kontrollere den. Du kan starte rengjøring, se hvor den befinner seg, se rengjøringslogg og få feilmeldinger. I tillegg er det lagt inn støtte for stemmestyring med Alexa, selv om denne begrenser seg til start og stopp av støvsuging. Flere av testene gir imidlertid trekk for middelmådig brukervennlighet og buggete app, selv om det er verdt å påpeke at dette er noe som virker å ha blitt bedre med tiden.
Et annet trekk med denne som skiller den fra resten av modellene er at den er utstyrt med larveben, som kombinert med resten av designet gjør at den minner mer om en futuristisk tanks enn en robotstøvsuger. Larvebeina skal, hvert fall i teorien, hjelpe den å lettere komme over terskler og hindringer. Et annet trekk med maskinen er at den ikke kommer helt ut i sidene ettersom den mangler sidebørste.
Samtlige tester understreker at Dyson 360 Eye er markedets kraftigste robotstøvsuger og at rengjøringsevnene er prioritert, dessverre på bekostning av navigering og andre funksjoner hevder noen videre. Et problem med navigeringen som er verdt å merke seg er at den trenger lys for å kunne "se" og navigere da den bruker et optisk kamera og ikke lasere slik mange av konkurrentene. Enkelte kommenterer også at den begynner å kjøre rart om det blir for mørkt.
Den største innvendingen mot 360 Eye er imidlertid at det er testens dyreste robot. Den har til gjengjeld en kvalitetsfølelse ikke mange andre robotstøvsugere kan skilte med og enkelte våger seg til å sammenligne støvsugeregenskapene med den fra tradisjonelle støvsugere. Denne ytelsen går på bekostning av batteriet og den har blant testens dårligste driftstider. Dette kombinert med en noe lang ladetid gjør at den gjerne bruker lang tid på å bli ferdig med en rengjøringssyklus. Kjører man maskinen mens man er på jobb er ikke dette nødvendigvis et stort problem.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon: Kameranavigering
WiFi: Ja
Vaskemulighet: Nei
Rengjøringskart: Ja
Barriere: Nei
Moduser: Max og Quiet mode
Vekt: 2,4 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 12 cm - 24 cm - 23 cm
Lydnivå dbA: 70
Hepa-filter: Nei
Støvbeholder: 0.3 l
Ladetid: 150 min
Driftstid: 45 min, 70 i quiet mode
Batteritype: Li-ion
Coline 44-1742 får middels score på støvsuging av hardt underlag, men gjør det hakket bedre på tepper. Den er derimot svært dårlig til fjerning av dyrehår. På miljø scorer den veldig bra, da energiforbruket er lavt, og den nesten ikke støyer. Brukervennligheten er middels.
Toppmodellen Cleanmate S800 er utstyrt med flere smarte funksjoner og er blant annet den enest i denne testen som er har UV-lampe.
Den gjør en god jobb på gulv får skryt for å være enkel å bruke. Den gjør dessverre ikke en like god jobb på tepper som den sliter noe med.
Selv uten avansert navigering finner S800 greit frem og takler det meste av hindringer enkelt og greit.
For noen vil det være en bonus at man får muligheten til å moppe gulvene takket være den medfølgende moppen som kan feste under maskinen. Den gjør imidlertid bare en helt grei jobb på våtmoppingen, men har man ikke tepper så kan det være verdt et forsøk å la den prøve seg.
Selv om den er utstyrt med sidebørster gjør den ingen imponerende jobb på hjørner.
Spesifikasjoner
Tidsplan: Ja
Navigasjon:Sensornavigering
WiFi: Nei
Vaskemulighet: Ja
Rengjøringskart: Nei
Barriere: Nei
Moduser: Auto, Spot, Edge
Vekt: 3 kg
Mål (høyde-bredde-dybde): 8,8 cm - 34 cm - 34 cm
Lydnivå dbA: 60
Hepa-filter: Ja
Støvbeholder: 0.5 l
Ladetid: 3 - 5 timer
Driftstid: 90 min
Batteritype: NiMH
Clas Ohlson 44-2538 får middels score på effektivitet generelt, men scorer litt bedre på teppe enn hardt underlag. Om du har dyr bør du ikke satse på denne støvsugeren, da den ikke klarer å fjerne dyrehår i det hele tatt. Den scorer ganske bra på energiforbruk, og støyer heller ikke spesielt mye. På brukervennlighet scorer den middels.
Støvsugeren fra Clas Ohlson er billig, men den scorer dårligst på støvopptak og holdbarhet, i tillegg til at den har høyt støynivå.
Canvac CDS5700V scorer middels på effektivitet. På hardt gulv scorer den dårlig, men på tepper gjør den det bra. Støvsugeren egner seg svært dårlig til å fjerne dyrehår. Miljømessig derimot, gjør denne støvsugeren det veldig bra, med lavt energiforbruk og lavt støynivå. På brukervennlighet får den middels score.
Bosch GL-40 ProSilence BGL4SIL69A er en stillegående og effektiv støvsuger. Den har god kapasitet og er lett å bruke.
Bosch BSGL5400 er en lett og liten støvsuger. Den fungerer bra på hardt underlag, men har problemer med å fjerne hår på gulvtepper. På energiforbruk og støynivå scorer den middels.
Bosch BSGL5331 fungerer best på tepper, men støvsugeren scorer også høyt i testene for støvopptak på andre overflater. Lydnivået er relativt lavt, og posen har stort volum.
Bosch BGS5335 er en god støvsuger med et spesielt munnstykke med roterende børster. Dette gjør at den egner seg godt til gulvtepper, men fungerer middels på hardt underlag. Den støyer lite, men har høyt energiforbruk. Brukervennligheten er middels.
Bosch BGLS4500 er svært effektiv på tepper, og fungerer også greit på hardt underlag. Dyrehår blir ikke fjernet like effektivt som støv. Støvsugeren har et noe høyt energiforbruk, men støyer til gjengjeld lite. Den er helt grei på brukervennlighet.
Bosch BGL3A222 er en lett og liten støvsuger. Den er enkel å bruke, men støyer ganske mye. Den scorer bra på energiforbruk.
Bosch BGL8PET1 har hjul som dreier 360 grader, den er effektiv på dyrehår, og har en ledning som er 15 meter lang. Brukervennlig og effektiv.
Bosch BGL85Q57 er en grei støvsuger, som fungerer middels på både hardt og mykt underlag. Den har et lavt energiforbruk, støyer veldig lite, og har god brukervennlighet.
Bosch BGL4SIL2 er en ganske effektiv støvsuger. Den får jevnt over god score, men er spesielt godt på tepper. På miljø gjør den det greit, med et ganske lavt energiforbruk, og den støyer heller ikke altfor mye. Den er lett å rengjøre og scorer middels på brukervennlighet.
Bosch BGL3A122 er en støvsuger som fungerer middels på hardt underlag, godt på tepper, men er ikke så god på å suge hår på mykt underlag. Den har et høyt støynivå, men lavt energiforbruk. Brukervennligheten er god.
Bosch BGL25MON4 MoveOn Mini suger støvet effektivt på mykt og hardt underlag, men den klarer ikke suge opp hår fra tepper. Den har et høyt støynivå. Energiforbruket er lavt og brukervennligheten er god.
Bosch Athlet BCH6ZOOO gjør det jevnt bra på alle underlag, og klarer også hjørner og lister godt. Munnstykket har en spesiell børste som egner seg spesielt til å fjerne dyrehår. Slangen som brukes for å komme til under møbler og ting er derimot litt kronglete å koble på og av, samt å bruke.
Biltema 147830 er en lite effektiv støvsuger generelt, men er litt bedre på tepper enn hardt gulv. Den egner seg dårlig til å fjerne hår. Miljømessig spriker den litt, da den har et lavt energiforbruk, men støyer en del. Den er ikke spesielt brukervennlig.
Biltema 147820 er veldig effektiv på tepper, men ikke like god på hardt gulv. Om du har dyr er ikke denne støvsugeren noe for deg, da den egner seg svært lite til å fjerne dyrehår. På miljø gjør den det greit da den er ganske stillegående, men energiforbruket er litt høyt. Brukervennligheten er middels.