Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tøydampere det ryker av

Synes du det er mye styr å stryke klær? Da kan en tøydamper være noe for deg.

Annonse

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Vinner 2020

På toppen i årets tøydampertest finner vi Philips Steam & Go Plus GC362/86. Denne får skryt for jevn og fin damp og at resultatet blir bra. Min Mote mener denne kan erstatte strykejernet i hverdagen. Alle testkildene mener imidlertid at vannbeholderen er for liten, slik at man ikke rekker å dampe mange plaggene før den må fylles på. Tøydamperen er ellers liten og kompakt, og får fint plass i kofferten.

Philips StyleTouch Pure ligger øverst i resultatlista, men siden den kun er testet én gang blir den ikke kåret til testvinner.

Basert på én test er det Grundig ST 5550 som tar sisteplassen. Icakuriren trekker den for den dårlige ytelsen.

Trykk her for å hoppe direkte til resultatlista.

Hva er en tøydamper?

En steamer, eller tøydamper på norsk, er et alternativ til et strykejern. Målet er det samme – gjøre plaggene skrukke- og rynkefrie. Måten dette gjøres på er at tøydamperen føres over plagget vertikalt (eller horisontalt dersom apparatet tillater det), og den varme dampen som siver ut retter ut skrukker og linjer.

Bruksområder

Hvorvidt dette faktisk fungerer i praksis kommer i stor grad an på hvilken tøydamper du bruker, hva slags stoff du vil ha rettet ut, hvor god tid du har og til hvilken anledning plagget skal brukes.

På lettere stoffer som viskose og silke kan nok en tøydamper fikse jobben ganske greit, men er det lin- eller bomullsplagg du har flest av vil du muligens bli skuffet. En steamer vil også få litt problemer i møte med krager, volanger, ermer og mansjetter.

Ønsker du deg en smarthøyttaler? Sjekk vår store test her.

Med andre ord er en tøydamper fin til å bruke som en «quick fix» dersom du ikke orker å finne fram strykejern og -brett for hverdagsplagg, men den vil ikke kunne erstatte jernet på for eksempel bunadsskjorta. Den vil ikke klare å gi plagget den samme sprøheten og kan ikke gi like stive kanter.

Ved bruk av en steamer blir plagget gjerne svært fuktig, noe som betyr at du ikke kan bruke den på plagget rett før du skal ut døra. Du må altså ha litt tid for å la plagget tørke før du kan ta det på deg.

Ellers er mange av tøydamperne i denne testen håndholdte og små, og egner seg godt for å ta med på reiser.

Kan bli svært varm

En ulempe ved bruk av steamere er at det ofte er fare for å brenne seg, da dampen som kommer ut blir veldig varm. En del apparater selges derfor med beskyttelseshanske. Intensjonen er god, men som flere testkilder påpeker kan hansken gjøre det vanskelig å bruke steameren, da de ofte er litt klumpete.

Til løpeturen: De beste pulsklokkene med GPS.

Vær også obs på hva slags omgivelser du bruker tøydamperen i, da den varme dampen kan påføre fuktskader på vegger eller dører dersom du har hengt plagget foran veggen eller på en krok over døra. Muligens vil badet være det mest egnede stedet å bruke en tøydamper.

Blir plaggene rene?

Det korte svaret er nei. Mange av produsentene reklamerer med at bruken gjør at bakterier og lukt fjernes. For at bakterier skal dø må de imidlertid ble utsatt for en temperatur over 70 grader i over ti minutter, og man holder sjeldent steameren på samme sted så lenge.

Varm maten på 1-2-3: Mikrobølgeovnene som gjør det best.

For å bli kvitt bakteriene må du nok derfor vaske tøyet. En steamer vil likevel gjerne gjøre at plagget føles rent og fresht, men den vil ikke kunne ta bort flekker og svettelukt for eksempel.

Trenger du en tøydamper?

Dersom du har mange plagg som lett blir skrukkete, gjerne penere plagg som brukes på jobb, vil en steamer være en kjekk ting å ha når du ikke har tid til å dra fram strykebrettet.

Er du mye på farten i jobbsammenheng vil i tillegg en tøydamper være enkel å pakke ned i kofferten.

Om du derimot har få plagg som blir skrukkete etter vask i garderoben din, vil muligens en tøydamper bli overflødig. Da er det bedre å ta i bruk et strykejern de få gangene du har behov for det.

93/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 200ml.
Watt: 1500.
Følger med: Børste.

Philips StyleTouch Pure har en jevn strøm av damp det er enkelt å få gode resultater med. Den har en stor vannbeholder det er enkelt å fylle vann på og tømme. Den har også en avkalkningsfunksjon. Strykeresultatet får toppscore av Hem & Hyra. Det samme gjør brukervennligheten, og tilbehør og bruksanvisning følger hakket bak. På minussiden trekkes det for at den er litt tung å jobbe med i lengden.

Totalscore: 93/100

Basert på 1 test.

80/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 70ml.
Watt: 1300.
Følger med: Varmebeskyttende hanske, tøypose og børste til tykkere stoffer.

Philips Steam & Go Plus GC362/86 skal fungere både vertikalt og horisontalt, men testpanelet mener den er best på førstnevnte. Det trekker opp at tøydamperen har en knapp til å kontrollere når dampen kommer ut, slik at man unngår å sløse. Likevel er beholderen litt for liten, da den kun holder til ett plagg i testen i Min Mote. Ideal Home UK synes også det er vanskelig å fylle på vann. Denne steameren er best i test hos VGs Min Mote, og de skriver at den kan erstatte strykejernet til hverdags.

Totalscore: 80/100

Basert på 5 tester. Pris fra 1 169,-

Pris fra 1 169,-

Hem & Hyra (2019)

Jämnt och lagom ångflöde, enkelt att få bra resultat. Les saken

86
VG (2020)

Kan erstatte strykejernet til hverdags. Les saken

80
Ideal Home (2018)

Results were good but we ran out of water far too quickly, after just two garments. Les saken

75
CHOICE (2019)

Very compact and lightweight, would suit travellers. Les saken

73

79/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 260ml.
Watt: 1600.
Følger med: Børste.

Princess Steamer Portabel Travel har en fin strøm med damp, med en låsfunksjon som gjør at man kan justere grepet underveis. Vannbeholderen er lett å fylle på. Hem & Hyra trekker imidlertid for at den er tung å holde i. Brukervennligheten får toppscore, og resultatene av dampingen rett under.

Totalscore: 79/100

Basert på 1 test.

75/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 1800ml.
Watt: 1750.
Følger med: Varmebeskyttende pose, hanske, pressefoldsklemme og børste.

Steamery Cumulus No. 3 Hemmasteamer er lett å montere og beholderen enkel å fylle vann på. Tøydamperen er også fin å jobbe med. Resultatene blir best på silke, viskose og lin, med hakket dårligere resultat på bomull. På minussiden blir plaggene fuktige, samt at det blir en del vannsøl. Signallampen sitter for langt ned og det er vanskelig å tømme vannbeholderen.

75/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 2500ml.
Watt: 1500.
Følger med: Tekstilbørste, beskyttelseshandsker.

Singer Steamworks Pro er en tøydamper med stor vannbeholder, stang og medfølgende kleshenger. Ifølge Icakuriren er den enkel å fylle vann på og bruke. Dampen er fin og tett, og det er trekker opp med en stopp-knapp. Imidlertid trekkes det for at stativet er litt skjørt, og at det er unødvendig med kleshengeren. Strømbryteren sitter langt ned, og ledningen er også litt kort.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test. Pris fra 799,-

Pris fra 799,-

75/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 1800ml.
Watt: 1260.
Følger med: Børste.

Princess 332834 har en beholder som er lett å fylle vann på, og tøydamperen er enkel i bruk. Dampen kommer jevnt og fint, som fungerer spesielt godt på silke og viskose. Den er ikke fullt like god på bomull og lin. På minussiden er det litt vanskelig å få et godt grep om vannbeholderen når den skal tømmes, samt at strømbryteren sitter langt ned.

75/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 1800ml.
Watt: 2000.
Følger med: Børste.

Philips Comfort Touch GC557 er stabil og lett å montere. Det er også enkelt å fylle beholderen med vann. Den fungerer best på silke, men også bra på bomull, lin og viskose. På minussiden sløser den en del med dampen og plaggene blir fuktige. Munnstykket faller også lett fra plassen sin. Ledningen er noe kort.

Totalscore: 75/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 809,-

Pris fra 1 809,-

66/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 150ml.
Watt: 1100.
Følger med: Liten knagg som kan henges på dør, et dekke for delikate stoffer og en børste for tyngre stoffer.

Tefal Access Steam Minute DT700 er litt vanskelig å fylle vann på, til tross for at den har en stor vannbeholder som tar 150ml. Tøydamperen bruker 45 sekunder på å bli varm. For å få dampen til å strømme ut må du holde inne en knapp, og dette kan ta noen sekunder å få i gang. Testerne hos Ideal Home UK ble positivt overrasket over hvor gode resultater denne steameren leverte. Den kan nok ikke måle seg med et strykejern på de peneste skjortene, men den holder fint til tynnere stoffer og fjerner rynker og linjer. Mye for pengene. Hem & Hyra trekker for at dampen spruter ujevnt så det er lett å brenne seg, samt at det lekker vann på plagget.

Totalscore: 66/100

Basert på 2 tester. Pris fra 490,-

Pris fra 490,-

Ideal Home (2018)

Great value and handy for a quick wardrobe refresh. Les saken

75

64/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 140ml.
Watt: 1300.
Følger med: Nylonbørste, tøybørste, bukseklemme.

Jula Menuett Dampstrykejern gir et ganske godt resultat ifølge Hem & Hyra, men den søler vann på plagget. Man må fylle på vann ofte, og på grunn av lampens plassering er det vanskelig å vite når. Strykeresultatet får en en firer ut av fem, mens brukervennlighet og bruksanvisning får treere.

Totalscore: 64/100

Basert på 1 test.

60/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 70ml.
Watt: 1000.
Følger med: Varmebeskyttende hanske og børste til tykkere stoffer.

Philips Steam & Go ligner mye på Plus-versjonen, men den har litt mindre watt, samt at den ikke har en varmeplate som fungerer horisontalt. Den fungerer godt, og det at det er litt mindre watt enn i plus-versjonen legger man ikke stort merke til. Det som trekker denne tøydamperen ned er at vannbeholderen er liten.

Totalscore: 60/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 169,-

Pris fra 1 169,-

VG (2020)

Et godt alternativ for dem som ønsker seg en god og rimelig steamer. Les saken

60

50/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 90ml.
Watt: 1500.
Følger med: Varmebeskyttende pose som også kan brukes som hanske og børste til tykkere stoffer.

Steamery Cirrus No. 2 Steamer har et stilig design, stor vannbeholder og er lett å holde i. Likevel skuffet den testpanelet fra Min Mote. Den bruker 40 sekunder på å bli varm, ikke 25 som den lover. I utgangspunktet er det en god idé at posen også kan brukes som hanske, men denne blir for stor og uhåndterlig. Icakuriren synes tøydamperen er tung og at man får dårlig grep. Dampen er jevn og fin, men føles ikke kraftig nok til tross for at steameren har mye watt. Hem & Hyra er derimot fornøyde med resultatene fra denne steameren. Det er litt kronglete at man må holde en knapp inne for at damp skal komme ut, i tillegg er det en liten tupp øverst som striper når man damper tøyet. Den fungerer greit både vertikalt og horisontalt, men ikke bra nok til å forsvare den stive prisen.

Totalscore: 50/100

Basert på 3 tester. Pris fra 999,-

Pris fra 999,-

Hem & Hyra (2019)

Jämnt ångflöde, lätt att få bra resultat. Les saken

86
VG (2020)

Vi ble ikke imponert til den stive prisen. Les saken

40

43/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 60ml.
Watt: 1200.
Følger med: Ikke oppgitt.

Emerio SB-120752 Steamer har en kraftig damp som er lett å jobbe med ettersom apparatet veier lite. Hem & Hyra er lar seg likevel ikke overbevise av denne, og bemerker at dampen er ujevn og at man stadig må ta pause for at dampen skal komme ut. Strykeresultatet får kun en toer ut av fem poeng, det samme gjør brukervennligheten.

Totalscore: 43/100

Basert på 1 test.

40/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 100ml.
Watt: 900.
Følger med: Tøypose, målingskopp og børste til tykkere stoffer.

Point Pro Travel Garment Steamer er liten og nett, men har en relativt stor vannbeholder. Testpanelet fra Min Mote savner en knapp for å regulere steamen, da denne bare spys ut litt ukontrollerbart. Den skal fungere både horisontalt og vertikalt, men den er best på hengende klær. Tøydamperen blir varm på 25 sekunder slik den lover, men den er litt vanskelig å håndtere fordi håndtaket er ganske tykt. Når det gjelder kvaliteten er det ikke mer enn ok, da damperen fungerer greit på tynnere stoffer. Ettersom tøydamperen er liten tar det litt tid å steame et plagg.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

VG (2020)

Et alternativ for den som ønsker en liten steamer til å ha med på reise. Les saken

40

35/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 50ml.
Watt: 950.
Følger med: Målingskopp, børste til tykkere stoffer og børste til å fjerne hår.

Tefal Tweeny Nano ligner mye på et strykejern, og skal fungere som både det og en tøydamper. Den skal også fungere både vertikalt og horisontalt og har tre varmestyrker. Tøydamperen blir varm på tiden den lover, nemlig 20 sekunder. Testpanelet er imidlertid ikke så fornøyde med prestasjonen. Vannbeholderen er for liten, og går tom før man har dampet ett eneste plagg. Resultatet blir helt ok, men ettersom tøydamperen er såpass liten tar det lang tid. Hem & Hyra legger til at tøydamperen kun fungerer bra på det varmeste nivået, og at den da blir for varm for enkelte stoffer.

Totalscore: 35/100

Basert på 2 tester. Pris fra 499,-

Pris fra 499,-

VG (2020)

Vi lar oss ikke imponere spesielt av resultatet. Les saken

20

25/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 70ml.
Watt: 1300.
Følger med: Varmebeskyttende hanske, tøypose og børste til tykkere stoffer.

Philips Steam & Go Plus GC363/30 gjør det greit på silke, men dårlig på lin, viskose og bomullsskjorte. Icakuriren er misfornøyde med at tøydamperen er for tung, at man får dårlig grep og at det er vanskelig å lese av hvor mye vann som er igjen i beholderen. Vannebeholderen er også for liten og det gikk fort tomt.

Totalscore: 25/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 169,-

Pris fra 1 169,-

25/100

Spesifikasjoner:

Vannbeholder: 200ml.
Watt: 1000.
Følger med: Børste.

Grundig ST 5550 har en stor vannbeholder, som ifølge Icakuriren er lett å fylle på. Designet på tøydamperen gir også et godt grep. Steameren gjør det greit på silkebluser, men ganske dårlig på bomull, lin og viskose. Kabellengden er 2 meter.

Totalscore: 25/100

Basert på 1 test.

#tøydamper #steamer #point-pro #tefal #philips #steamery #grundig #singer #princess #menuett #emerio

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn