Kvalitetslyd uten en tråd
Bose har mistet plassen som kongen av støykansellering og trådløse hodetelefoner. Se hvilken modell som er best i test.
Hvilke hodetelefoner er best i test?
I årets test er det Sony WH-1000XM3 som stikker av med seieren. Hodetelefonene får skryt for imponerende og tilpasningsdyktig støykansellering i tillegg til god lyd.
Det er også interessant at andreplassen går til testvinnerens forgjenger, Sony WH-1000XM2 som kan skilte med mye av det samme som M3, men en noe svakere støydemping.
Den siste av pallplasseringene går til testens dyreste hodetelefoner, Beyerdynamic Amiron Wireless.
Uten aktiv støydemping og annet dilldall fokuserer modellen på lydkvalitet. Amiron Wireless er derfor et trådløst alternativ for audiofile på jakt etter god lydkvalitet uten en tråd.
Bose QuietComfort 35 II som kaprer fjerdeplassen er den nye utgaven av vår forrige testvinner. Dette sier noe om hvor hard konkurranse det er.
Stort utvalg
Helt siden mobiltelefonene begynte å kutte ut AUX-inngangen for noen år siden har antallet trådløse hodetelefoner skutt i været. Heldigvis har også kvaliteten på hodesettene blitt stadig høyere i takt med utviklingen.
Dette betyr at man ikke er nødt til å ofre lydkvalitet for mobilitet, slik man var nødt til for bare noen få år siden.
Modeller tilbyr nå alt fra støykansellering som skrur av verdenen rundt deg og batterier som varer i dagevis til en lydkvalitet som også audiofile lydpurister kan verdsette.
Les også: Test av 44 platespillere
Det er imidlertid ikke lett å huke av alle bokser med ett enkelt headset. Du er nødt til å ta noen valg på prioriteringen for å finne hodetelefonene som passer best til din bruk.
Hvor mye er du villig til å bruke?
Ettersom markedet for trådløse hodetelefoner har vokst finner du i dag trådløse hodetelefoner av varierende kvalitet innenfor de fleste prisklassene og det er få grenser for hvor mye du kan bruke på et trådløst headset. Husk bare at pris ikke nødvendigvis er et kvalitetsstempel i seg selv.
I resultatlisten finner du enkelt de beste hodetelefonene innenfor ditt budsjett.
For å gjøre det lettere å velge en modell som passer til din bruk kan du lese vår gjennomgang av hva du bør være oppmerksom på under.
Hva skal du bruke hodetelefonene til?
Skal du bruke høretelefonene til trening, når du sitter hjemme i stua eller er du kanskje mye på reise?
Uansett hva du tenker å bruke dem til vil passformen til hodetelefonene ha mye å si. Hodetelefonene i denne testen deles inn i to ulike typer eller passformer, on-ear og over-ear.
On-ear:
Som navnet tilsier sitter denne typen hodetelefoner på ørene, men uten å omslutte ørene fullstendig. I praksis gjør denne passformen at de kan føles stramme og klemme litt på ørene. Når disse brukes over lengre tid kan de derfor bli ubehagelige.
Fordelen med denne typen er at de er lettere og luftigere enn over-ear typen som fort kan bli klamme. On-ear hodetelefoner egner seg dermed godt til trening og på farten.
Skal du bruke hodetelefoner til trening? Disse aktivitetsarmbåndene er best
On-ear modellen som gjør det best i test er Urbanista Seattle, som imponerer med høy byggekvalitet og god lyd. Prisen gjør også at modellen gir mye valuta for pengene.
Over-ear:
Over-ear innebærer at øreklokkene legger seg rundt over øret og skaper en «forsegling» rundt ørene dine. Dette gir en passiv støyisolering og en mer omsluttende lydopplevelse. Disse er ofte utstyrt med aktiv støykansellering og er komfortable å ha på i lange perioder av gangen.
De kan imidlertid bli varme og klamme da de ikke er like luftige som on-ear typen. Over-ear er godt egnet til dem som reiser mye eller dem som bare vil å høre på musikk i lengre perioder.
Testvinneren Sony WH-1000XM3 er best i test av over-ear modellene, men både forløper Sony WH1000XM2 og lillebror Sony WH-H900N kan være gode alternativer. Sistnevnte kan dessuten skilte med en rimeligere prislapp enn de to toppmodellene.
Sømløs tilkobling
Hvor enkelt og raskt det er å koble mobilen til hodetelefonene vil også bli påvirket av hva slags mobil du bruker. For eksempel er Beats Studio3 Wireless utstyrt med en W1-chip som muliggjør en enklere tilkobling til Apple-enheter.
Google jobber forøvrig med en tilsvarende løsning integrert i operativsystemet. Når det er på plass vil man kunne koble til raskere og mer sømløst enn i dag uten å være avhengig av en fysisk chip.
En annen løsning for rask tilkobling mellom hodetelefoner og mobiler er bruk av NFC.
Batterilevetid
Det er få ting som er mer frustrerende med trådløse hodetelefoner enn at batteriet går tomt. Må man lade kontinuerlig forsvinner også mye fordelene med trådløse headset.
Batteritiden har ikke alltid vært like imponerende og batterilevetiden på trådløse headset var et større tema for noen år siden enn det er i dag.
Selv om man skulle tro at utrullingen av funksjonalitet som støydemping ville legge begrensninger på batterilevetiden har batterilevetiden faktisk blitt kraftig forbedret de siste årene. Den generelle kvalitetsøkningen vi har sett med trådløse headset kommer altså til syne også på batterilevetid.
Selv om man ikke skal mange år tilbake før ti timer batterilevetid var imponerende finner man i dag trådløse hodetelefoner som holder det i opptil 40 timer. Enkelte modeller gir også timesvis med lytting på så lite som 10 minutters lading.
Mye på farten? Se hvilke nettbrett som kan passer deg best
Det er naturlig nok store forskjeller i batterilevetiden hos de ulike modellene. Derfor vil du finne batterilevetiden oppgitt i produktbeskrivelsen til hvert enkelt produkt i resultatlisten.
Selv om batterilevetiden på de fleste hodetelefoner nå gjør at de holder dagen gjennom er det fort gjort å plutselig være tom for strøm. Da er det praktisk at de fleste hodetelefonene i denne testen også fungerer via kabel på tomt batteri.
Må du ha støykansellering?
Muligheten til å stenge omverdenen ute, slik at du kan fokusere på det du hører på uten forstyrrelser eller bare ha det stille, er forlokkende for mange. Heldigvis blir støydemping eller støykansellering stadig mer utbredt, og også blant rimeligere modeller blir det mer vanlig med aktiv støydemping.
Siden støykansellerende hodetelefoner er særlig gode på å dempe jevn bakgrunnsstøy som motorstøy har denne typen headset særlig vært rettet mot folk som reiser mye med fly eller tog.
Utviklingen har også her skutt fart og nå er de beste modellene kapable til å stenge ute uventede lyder i stadig større grad. Dermed blir de stadig mer aktuelle for alle som ønsker en mer stille hverdag.
Støydemping eller støykansellsering deles som regel inn i aktiv eller passiv støydemping.
Den passive støydempingen innebærer at øreklokkene skaper en fysiske barriere som demper støy. Alle hodetelefoner har derfor en viss grad av passiv støydemping, men on-ear hodetelefoner har som regel bedre passiv støydemping ettersom de dekker og omslutter ørene.
Den aktive støykanselleringen er hakket mer futuristisk. Hodetelefoner med aktiv støydemping er utstyrt med mikrofoner som identifiserer bakgrunnsstøy som siver inn øreklokkene rundt ørene dine. For å dempe lyden produseres lydbølger som «drukner»støyen. Sagt på en annen måte sendes det ut motsatte lydbølger som nøytraliserer de uønskede lydbølgene.
Det er derfor middelmådig støykansellering selv kan produserer en hørbar lyd når de forsøker å nøytralisere bakgrunnsstøyen.
Smarte funksjoner
Det dukker stadig opp nye løsninger og avanserte funksjoner som forsøker å heve brukeropplevelsen med trådløse headset. For eksempel blir det stadig mer vanlig med en mobilapp som kan justere lydbildet eller endre på strømspareinnstillingene til hodetelefonene.
Dele musikken? Dette er de beste trådløse høyttalerne
En annen smart funksjon som enkelte har implementert er automatisk stopp/start-funksjon når du tar av og på hodetelefonen.
Med støydempende headset har flere modeller en stillefunksjon for å slippe inn lyd fra omgivelsene. Dette er særlig praktisk om man bare skal høre en rask beskjed ettersom man da slipper å ta dem av og på.
Stemmeassistenter har også begynt å trenge inn i hodetelefonenes verden og enkelte modeller har i tillegg integrert dette direkte i hodetelefonene.
Hvilket merke er til å stole på?
Når man først har betalt mye for et par trådløse hodetelefoner vil man selvfølgelig at de skal vare lengst mulig. Typiske slitasjeskader kan være at putene på øreklokkene smuldrer opp eller at det blir problemer med de fysiske tilkoblingene.
Britiske Which? gjennomfører kontinuerlige undersøkelser for å avdekke kundetilfredshet og holdbarhet på en rekke produkttyper og kan avsløre hvilke merker som gjør det best.
Produsenten som kommer best ut blant hodetelefoner i undersøkelsen fra 2018 er AKG som slår Sony med 3 % på både kundetilfredshet og holdbarhet. Bose tar tredjeplassen.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!