Fang øyeblikkene med det beste kompaktkameraet
Kameraer er en dyr investering, men du kan komme unna med et godt kompaktkamera for noen tusenlapper. Du må derimot betale en månedslønn eller to for det aller beste.
Testvinner
Best i test blir Leica Q (Typ 116). Det er svindyrt, men du får et kamera av ekstremt høy kvalitet. Vinneren pustes imidlertid tett i nakken av de neste på listen. Andreplassen går til Fujifilm FinePix X100T, som får gode skussmål og er mye billigere enn testvinneren.
Det beste kompaktkameraet under 4000 kr er Olympus Stylus Tough TG-4. Det passer spesielt godt for deg som vil ha et robust kamera til mer actionfylte aktiviteter.
Kompaktkamera vs. systemkamera
Digitale kameraer kan deles inn i to hovedtyper: kompaktkameraer og systemkameraer. Systemkameraer kan igjen deles inn i speilreflekskameraer (DSLR) og kompakte systemkameraer. Sistnevnte er en slags hybrid mellom vanlige kompaktkameraer og DSLR.
Systemkameraene kjennetegnes gjerne ved at objektivene kan byttes ut, og de er som regel mye mer avanserte enn kompaktkameraene.
Fast objektiv
Objektivet har mye å si for hvilket bilderesultat du sitter igjen med til slutt. Det finnes mange forskjellige typer objektiver, blant annet vidvinkel, makro og teleobjektiv. Hvilket av dem du bør bruke avhenger av hva du skal fotografere. Skal du for eksempel ta bilde av noe som er langt unna, får du aller best resultat med et teleobjektiv.
Kompaktkameraer har et fast objektiv som ikke kan skiftes ut, og de gir dermed mindre fleksibilitet enn systemkameraer med utskiftbart objektiv. På kompaktkameraene sitter det ofte allsidige standardobjektiver som er greie nok i de fleste situasjoner.
Liker du best å ta bilder med mobilen? Her er den beste mobiltelefonen
Godt nok for de fleste
Her har vi samlet inn tester av vanlige kompaktkameraer. Disse passer bra hvis du vil ha et kamera som er enklere å ha med på reise og hvis du ikke har behov for det aller beste kameraet med flest muligheter og instillinger. Bildekvaliteten på gode kompaktkameraer er ofte mer enn bra nok for gjennomsnittsnordmannen.
Færre manuelle instillinger
Et enklere kompaktkamera er antagelig det beste valget dersom du har lite kunnskaper om fotografering og teknikk. Du kan bruke autoinstillinger på både kompaktkameraer og systemkameraer, men et systemkamera har gjerne flere manuelle instillingsmuligheter enn et vanlig kompaktkamera. Et mer avansert kamera koster mer, og for å få utnyttet de ekstra funksjonene du betaler for, bør du kunne en del om for eksempel blenderåpning, lukkertid og ISO.
De aller dyreste og mest avanserte kompaktkameraene passer også best for viderekomne, ettersom disse ligner en del på systemkameraer i både innstillingsmuligheter og bildekvalitet.
Mobilkamera
De siste årene har det kommet en ny type kamera på markedet som kan festes til mobilen, og i teorien skal disse kunne gi de vanlige kameraene en real konkurranse. Det kan passe godt for deg som er en ihuga mobilfotograf, men det ser likevel ikke ut til at de kan erstatte kompaktkameraene riktig ennå. DxO One havner nemlig på sisteplass i denne samletesten.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!