Her er årets beste pinnekjøtt – røkt og urøkt
I år som i fjor finner vi flere pinnekjøtt som ikke er gode nok for julaften. Se hvilket pinnekjøtt som er best uansett type, og hvilken pakke som er best i test blant det røkte og urøkte kjøttet.
Populære emneknagger:
#nettbrett
#sony
#xperia
#hybrid
#pc
#microsoft
#surface
#surface-pro
#samsung
#galaxy
22 treff
I år som i fjor finner vi flere pinnekjøtt som ikke er gode nok for julaften. Se hvilket pinnekjøtt som er best uansett type, og hvilken pakke som er best i test blant det røkte og urøkte kjøttet.
Xtra urøkt pinnekjøtt får middels til lav score av de tre tespanelene. Mens Dagbladet mener det kan fungere til julaften, synes både VG og DN at dette ikke er godt nok som festmat. Særlig påpeker testerne at kjøttet er kuttet i små og korte biter, med ujevn fordeling av fett. Bitene er rett og slett ukurante og ujevne i smak. Selv om Dagbladet er enig i at stykkene er varierte, synes testpanelet likevel at det ser helt grei ut. De mener man bør gi kjøttet ekstra tid til både utvanning og gryte, slik at helheten blir jevnere.
Pris: 189 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei
Utvanning (produsentens anbefaling): 24 timer
Ifølge Dagbladet inneholder Vossakjøt Urøykt Pinnakjøt flest småstykker. Det dufter litt stramt, men har en fin farge og en god smak.
Pris: 379 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): 6-8 timer
Stranda urøkt pinnekjøtt av årets lam inneholder mange småstykker som er pent skåret. Kjøttet ser bra ut med fin farge og duft, men smaken er dessverre noe salt. Stykkene er også for tykke, noe DN trekker veldig for, da de mener det blir for hardt og trått. Denne pakken bør vannes ut lenger enn instruksjonen på pakken. Mens DN konkluderer med at pinnekjøttet er på grensen til uspiselig, mener Dagbladet at det er et pinnekjøtt alle vil like.
Pris: 269 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
Smedstuen Gård Urøkt Pinnekjøtt for skryt for å levere lange, fine biter. Fargen er fin, blant annet på grunn av nitrittsalt, noe som gjør at det ser veldig delikat ut. Dagbladet mener smaken er grei og konsistensen god, samtidig som smaken ikke henger helt sammen med det flotte utseendet. DN mener kjøttet er passe salt, selv om det er litt tørr og sprettent. Alt i alt er dette et helt greit alternativ.
Pris: 429 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ja
Utvanning (produsentens anbefaling): -
Rondane urøkt pinnekjøtt av lam kommer på andreplass i DN sin kåring av urøkt pinnekjøtt. Pakken tilbyr store, gode stykker. DN mener kjøttet ser innbydende ut og dufter godt. I tillegg er smaken moden, kjøttet saftig og saltmengden passe.
Pris: 599 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
DN mener Rogalam pinnekjøtt urøkt er kjedelig, magert og tørt.
Pris: 259,90 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
Ringdal urøkt pinnekjøtt består av veldig varierte stykker. Noen er akseptabelt salte, mens andre svir på tunga. DN mener kjøttet generelt ikke smaker så godt.
Pris: 349 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
Maschmanns urøkte pinnekjøtt fra Hardanger vinner DNs test av urøkte pinnekjøtt. Kjøttet ser ferskt ut, til tross for at det har noe variable biter. Det er salt, men har en god aroma og en moden smak, med et kjøtt DNs testpanel beskriver som «så saftig det går an å få det».
Pris: 499 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
Lofotlam urøkt pinnekjøtt gir deg et greit utvalg stykker. Kjøttet dufter godt, er mørt og saftig, har god konsistens og fin saltbalanse. DN mener det er bra for barnefamilier, da det ikke har så sterk smak.
Pris: 279 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): 30 timer
Julens Klassikere Urøkt Pinnekjøtt fra Nordfjord gir deg et greit utvalg stykker, med en blanding av pinner og mer kjøttfulle stykker. Det lukter noe ullent, men kjøttet er mørt og saftig, med en moden smak. DN anbefaler å vanne det ut litt lenger enn anbefalt. Dagbladet mener saltmengden er noe ujevnt fordelt mellom stykkene, men at det er veldig godt når man får et stykke med rett saltmengde. VGs testpanel er mindre fornøyde, og mener kjøttet er for grovt og tørt.
Pris: 229 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-24 timer
Jacobs urøkt pinnekjøtt har et fint utseende og god fettprosent. DN mener det dufter bra, men synes kjøttet blir for tørt og trått.
Pris: 399 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
Henriettes urøkt pinnekjøtt av lam får skryt for god smak, fin konsistens og duft. Dagbladet trekker det litt for at stykkene er kuttet grovt og at det er få lange pinner, men VG har ikke kommentert dette. Sistnevnte mener dette pinnekjøttet gjerne kan serveres på julaften.
Pris: 239 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): 24 timer
Gilde Urøkt Pinnekjøtt inneholder stykker som er rufsete og kuttet på skrått av ribbeina, slik at det ikke ser så delikat ut. Videre har kjøttet en god lukt og smak, selv om DN mener det er litt for tørt og salt. Dagbladet synes, på sin side, at kjøttet er saftig og flaker seg fint. Sistnevnte mener det kan være et godt sted å starte for nybegynnere. VG konkluderer imidlertid med at smaken er kjedelig og at utseendet gjør at pakken som helhet ikke frister noe særlig.
Pris: 249 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): Nei
Utvanning (produsentens anbefaling): 16-30 timer
Gilde Gourmetlam får delte tilbakemeldinger fra testerne. DN er ikke imponert, og mener det er tørt, urinaktig og nesten helt uspiselig. Dagbladet er på sin side mer fornøyde – testpanelet synes kjøttet er pent, saftig og godt, selv om det gjerne kunne smakt litt mer.
Pris: 389 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
Garden Oppheim urøykt pinnekjøtt kommer i lange, fine stykker fra et magert dyr. DN mener det er pent å se på, men synes at fettmangelen gjør at kjøttet blir tørt og smaksfattig.
Pris: 549 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
DN mener Folkets Hardangerlam urøkt pinnekjøtt lukter fjøs, og er for salt og tørt.
Pris: 199 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
First Price urøkt pinnekjøtt får helt greie tilbakemeldinger fra testerne. Stykkene er ikke lange, og de har mye fett på seg. Fettet gjør at det dufter får, og gir en noe stram smak på kjøttet. DN er ikke imponert, og mener at det nesten blir harskt. Dagbladet synes imidlertid at dette kan være et pinnekjøtt for dem som foretrekker kraftig smak.
Pris: 159 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
Finsbråten Gourmet Urøkt Pinnekjøtt inneholder store, kjøttfylte biter. Dessverre befinner det seg også mye bogkjøtt i pakken, noe som burde vært markert bedre. Kjøttet er saftig og mørt, med en ren og moden smak. Dagbladet er imidlertid misfornøyd med kuttet på kjøttet, og mener konsistensen og smaken blir ujevn. DN er mer fornøyde, og mener det er et pinnekjøtt som mange kan like.
Pris: 449 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): Ja
Utvanning (produsentens anbefaling): -
Coop urøkt pinnekjøtt får mildt sagt varierte tilbakemeldinger. Mens Dagbladet kårer det til testvinner, gir DN bare 1 av 10 poeng til denne pakken pinnekjøtt. Sistnevnte mener stykkene er rare og ujevne, og at smaken er søt og harsk. Dagbladet er enig i at stykkene ikke ser bra ut, og synes også at smaken er stram. De mener imidlertid at kjøttet har en god stram smak og at den, i kombinasjon med duften, veier opp for utseendet.
Pris: 279 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): -
Bjorlilam urøkt pinnekjøtt ser bra ut og er pent kuttet, men kommer med noen av de tykkeste stykkene i testen. DN setter ikke pris på dette, og synes kjøttet er for tørt, trått og salt. Dette kan imidlertid unngås ved å vanne ut kjøttet lenger enn anvist, og Dagbladet mener du gjerne kan være raus med både utvanning og koking. Dette er kjøttet for deg som liker kraftig smak.
Pris: 325,90 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling):
Aronmat pinnekjøtt av lam dufter og smaker god, men varierer en del fra stykke til stykke. VG er ikke imponert over stykkene de beskriver som «puslete og små», og synes bogbitene – som det er mange av – lett blir for tørre.
Pris: 399 kr/kg
Tilsatt natriumnitritt (E250): -
Utvanning (produsentens anbefaling): 8-12 timer