De beste barnevognene
Markedet for barnevogner er stort, uoversiktelig og i rask endring. Her finner du populære barnevognmodeller de siste årene, og tester av disse.
Testvinneren
Resultatlisten bør ikke tolkes som en sammenligning av de ulike barnevognene i denne samletesten. Ettersom spennet i modeller og år er stort for både vogner og tester, vil ikke resultatene være sammenlignbare. Scoren produktene har fått kan ses som et øyeblikksbilde av hvordan en vognmodell ble vurdert av testpanelene til en bestemt tid. Les mer om hvorfor denne testen er slik lengre ned.
Øverst på resultatliten finner vi Baby Jogger City Elite. Den har fått høy poengscore, men det er også kun én testkilde som har gitt den score.
Med to gode testresultat fra 2015, er det B.O.B Revolution Pro som får høyest score basert på flere tester. Den beskrives som en god allround vogn, som er stabil og robust.
Om testen
I denne testen har vi samlet skandinaviske og internasjonale barnevogntester. Vi har valgt å inkludere de merkene og modellene som er eller har vært tilgjengelige på det norske markedet.
Vi anbefaler at man går tilbake til testkilder for å gjøre seg opp en korrekt mening om hvor grundig og godt de har utført testene, og om de har vektlagt de kriteriene som er viktige for deg og dine behov.
Danske Tænk og svenske Råd & Rön (2016) har også undersøkt innhold av skadelige stoffer. De har blant annet sjekket for PAH, klorerte parafiner og ulike flammehemmende midler som kan virke hormonforstyrrende og kreftfremkallende.
Gamle tester og modeller
Mange av vognene i denne testen vil ikke lengre være tilgjengelige i butikk, eller ha oppgradert modellen siden testen ble utført. Produsentene lanserer nye vogner hvert år, og tidligere modeller blir oppgradert eller går ut av sortimentet og erstattes med nye varianter. Derfor blir tester av barnevogner fort utdaterte, og det er vanskelig å få oversikt.
Grunnen til at vi velger å lage denne testen er at vi vet mange nordmenn velger å kjøpe barnevogn brukt. Særlig i den forbindelse vil denne testen være nyttig. Ender du likevel med å kjøpe en ny vogn, kan du sannsyneligvis selge den for en god pris om noen år, og kanskje har det kommet noen nyere tester som gir den en god score også.
På utkikk etter det beste babysete til bil? Les vår store samletest av bilstoler for baby.
Dersom du skulle lure: De to barnevognmerkene som en gang het Brio og Simo har blitt til det nye merket Britax. Derfor får du ikke lengre kjøpt populære vogner som Brio Go nye, men på bruktmarkedet finner man fortsatt disse, sammen med mange andre utgåtte modeller.
Uansett om du vil ha ny eller brukt barnevogn, har vi skrevet en artikkel om de tingene folk ofte lurer på, som vi håper kan være til nytte. Dersom du vet hva du er på utkikk etter, kan du gå rett til resultatlisten og se på hva de ulike testpnalene mener om vognene.
Velg riktig vogn
Stadig flere velger mindre vogner, og de med tre hjul eller små og svingbare forhjul (strollerhjul), øker i popularitet, særlig blant foreldre i større byer. Likevel kan en større vogn med mer stabilt understell være vel så god for bruk utenfor urbant miljø.
Tenk gjennom hvordan situasjonen din er i dag, og hvordan den vil se ut de neste tre årene. Må du gjennom smale dører, opp mange trapper, er det asfalt eller grusvei rundt der du bor, må du ta buss til barnehagen, skal vognen mye inn og ut av bil? Dette bør være med å avgjøre ditt vognkjøp.
Les også: Stor test av babycall.
Frem til barnet kan sitte selv (rundt 6 måneders alder) vil man anbefale at barnet ligger i en vognbag, også kalt carrycot på engelsk. Her ligger babyen flatt, og det virker ikke belastende på barnets rygg. Fra 6 måneders alder kan man begynne å bruke en sportvogn. Her sitter barnet mer oppreist, og dette tåler ryggen bedre når barnet har blitt eldre.
Vær og vind
I et land som Norge vil værforholdene ha mye å si, både fordi vi har så variert klima, mye "dårlig vær", og vi er mye ute. Nordmenn tenker nok også slik at det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige barnevogner. De fleste som bor i Norge vil derfor være tjent med å ha materialer på vognen som er både vann- og vindtette.
Dersom du får barn i vinterhalvåret, bør du passe på at bagdelen har god plass slik at det ikke blir trangt med en tykk vognpose. Ta ordentlige mål og sammenlign – det er lett at form og farge kan påvirke hvor stor bagen ser ut til være.
Holder barnet varmen i vinter? Stor samletest av 18 vinterdresser for barn.
Husk at spedbarn og babyer mister kulde fortere, og får problemer med å puste om det er for kaldt. -10 C grader anses som en grense for når man ikke burde ta med små barn ut. Mye vind og luftfuktighet gjør at kuldegradene kjennes som kaldere, så ta dette med i betraktningen. Yr skriver ofte hvor kald temperaturen oppleves, husk å sjekke selv også og følg med på barnet når dere er ute.
Ulike vogntyper
Duovogn
En duovogn gir mulighet for å bytte ut den ligge/sitte- delen av vognen. Man begynner med å bruke vognbagen når barnet er lite, og bytte den med en sportsdel når barnet blir eldre.
Duovogner selges med begge disse delene, og mange velger derfor denne varianten, da den kan brukes i hele vognperioden, eller i hvertfall til barnet er rundt 3-4 år.
Bagdelen på en duovogn er ofte større enn på en kombivogn, og duovognen er som regel lettere enn både kombi- og bag-vogner.
Kombivogn
I likhet med duovognen har også kombivognen en bagdel og og en sportsdel. Det unike med kombivognen er at den gir mulighet for å ha både bagdel og sportdel på vognen samtidig, hvilket innebærer at du kan ha to barn i vognen på samme tid. Derfor er bagdelen ofte litt mindre enn på duo- og bagvogn.
Denne vogntypen er nok særlig praktisk om det er liten aldersforskjell mellom barna. Dersom det er flere år mellom eldste og yngste, kan det like gjerne hende at eldstemann står på et vognbrett eller går selv når minstemann ligger i bagen. Mange velger også en lettere paraplyvogn når barnet blir eldre og tyngre.
Bagvogn
Denne typen vogn har kun en liggebag som eneste mulighet og kommer ikke med sportsdel. Disse vognene har den mest stabile og solide bygningen, og god lagrinsplass under vogna. Ulempen er at de ofte veier mer enn duo- og kombivognene. En del av bagvognene har en ryggplate man kan sette opp, slik at barnet kan sitte oppreist etterhvert som det blir større.
For mange vil denne vognen fungere godt i den første perioden, og senere brukes gjerne denne typen vogn som sovevogn hjemme eller i barnehagen. Det selges mindre av disse enn av kombi- og duovognene, og det er kanskje ikke så rart ettersom vognen raskere må byttes ut, da barnet som regel har vokst ut av vognen ved ett års alder.
Byvogn
Når vi snakker om byvogn mener vi ofte smalere og mindre modeller, gjerne med svingbare forhjul eller tre hjul. De har ofte et pent design, men kan se ustabile ut, særlig de modellene som kun har tre hjul. For bybruk kan denne type vogn være riktig så praktisk da de er enkle å trill på asfalt, lette å få av og på bussen og lette å pakke med seg. Triller du derimot mye i ulendt terreng, kan du være like tjent med en større og mer solid vogn.
Ulike hjultyper
Størrelsen på hjulene bør avgjøres av bruken. Jo mer ujevnt underlag du skal trille på, dess større bør hjulene være. Skal du trille mest på asfalt, vil små hjul være et godt valg for deg.
Lufthjul eller punkteringsfrie?
Hvorvidt man velger det ene eller andre alternativet avhenger av bruk og personlige preferanser. Lufthjulene gir bedre støtdemping og er mer behagelige å trille på grus, snø og ulendt terrerng. Ulempen er at de kan punktere, og man må pumpe med jevne mellomrom.
Punkteringsfrie hjul er enkelt – man behøver ikke pumpe og de kan ikke punktere. De gir imidlertid dårligere støtdemping og bråker mer enn lufthjul. En del opplever også at punkteringsfrie hjul gjør at vognen rister mer når de går.
Uansett er hjulene noe som slites, og heldigvis kan man kjøpe nye til mange modeller. Flere vognprodusenter lar deg også velge om du vil ha lufthjul eller punkteringsfrie, og da kan man alltids bytte senere om man ikke er helt fornøyd med førstevalget.
Svingbare forhjul
Svingbare forhjul gjør at vognen blir lettere å manøvrere, særlig på trange plasser og jevnt underlag. Generelt ser man at mange som bor og triller mye i by velger den svingbare varianten. Mange vogner med svingbare forhjul gir mulighet til å låse disse, og det kan være en fordel på snø, i gjørme, på grus og over ulendt terreng.
Skal du trille mest i landlige omgivelser, hvor behovet for enkel manøvrering er mindre, kan faste hjul fungere fint. Fire faste hjul kan oppleves som mer stabilt å trille, men som regel vil det også være en smakssak om man foretrekker den ene eller andre varianten.
Les også: De beste vinterskoene for barn.
Tilleggsutstyr
Hva som følger med vognen og hva du må kjøpe ekstra kan variere. Typiske tilleggsting kan være regntrekk, stelleveske, myggnett, bilstoladapter, parasoll og kaffeholder. Kanskje kan du vente med noe av dette til du vet litt mer hva du trenger. Og husk, også dette kan ofte kjøpes brukt.
Mange ønsker seg en matchende stelleveske, eller en pen veske de kan bruke senere. Husk at det også finnes fine nøytrale stellevesker, og tenk kanskje gjennom en gang til om du faktisk kommer til å ha lyst til å bruke vesken videre til andre ting senere.
Vedlikehold av barnevogn
Ta godt vare på barnevognen din. Da kan den brukes til flere barn, og det vil være lettere å få en god pris for den etterpå. Du kan jevnlig gjøre flere ting for å vedlikeholde og beskytte vognen.
Rengjør vognen når det trengs, velg gjerne en vogn som er enkel å rengjøre både med tanke på materialer og avtagbare deler.
I sitte- og liggedelen kan det ofte oppstå mye fukt, så husk å lufte de godt når de ikke brukes. Da unngår du at det oppstår mugg.
Bruk rustbeskyttende middel på de delene som trenger det. Smør også gjerne de delene av vognen som trenger det, så blir den mer behagelig å bruke.
Står vognen ofte ute når den ikke er i bruk? Kjøp et beskyttelsestrekk å ha over den, så blir den ikke like hardt rammet av regn og vind. For barnevogner finnes det ikke så mye spesialtilpasset, men sjekk presenning for motorsykkel eller andre presenninger eller trekk.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!