De kvikkeste espressomaskinene
Vil du ta kaffebryggingen hjemme ett steg videre? Vi gir deg oversikt over espressomaskinene av god kvalitet.
Testvinner
Basert på flere tester er den helautomatiske maskinen Melitta Varianza CSP som scorer best. Den får skryt for å levere god kaffe og er liten og kompakt slik at den lett får plass på kjøkkenet.
Blant de halvautomatiske er det DeLonghi Scultura ECZ351 som ligger på topp. Den lager god kaffe med fin crema og konsistens, og maskinen er enkel å bruke.
To andre maskiner har høyere score, men er testet bare én gang, og dermed blir ingen av disse vinnere.
Vi har ikke funnet tester av manuelle espressomaskiner ennå, men dersom du vet om noen, send oss gjerne en e-post.
Det er stor variasjon i pris på de forskjellige espressomaskinene, men vi har valgt å ta med alle, slik at man kan finne en uansett budsjett.
Vil du se kaffetraktere, espressomaskiner og kapselmaskiner opp mot hverandre? Her har vi samlet alle testene.
Kriteriene i testene har vært brukervennlighet og temperatur, samt smak, konsistens og utseende på kaffen. Kvalitetstegn på en god espresso innebærer blant annet at vannet som renner gjennom har en temperatur på ca 95 grader, og at kaffen får fin «crema», som er det gylne laget som legger seg øverst.
Velg riktig type
Det finnes flere forskjellige typer espressomaskiner som krever ulik kunnskap, enten du ønsker en automatisk, halvautomatisk, eller manuell. Du bør derfor tenke igjennom hvor mye kaffe du drikker, samt hvor mye tid og penger du er villig til å investere i en maskin.
Dersom du er interessert i å lære mer om prosessen det er å lage ordentlig kaffe, kan en manuell maskin være et godt valg. Om du ikke er like opptatt av det, men likevel ønsker noe mer enn «vanlig» svart kaffe, er en automatisk eller halvautomatisk maskin bra alternativer.
Er du mer glad i kaffe fra trakter? Her gir vi deg oversikt over gode traktere.
Manuell, halvautomatisk og helautomatisk
Er du interessert i kaffe og hvordan den lages og gjerne vil bruke tid på å lære det, så er det en manuell maskin som gjelder. Disse espressomaskinene baserer seg på den gamle italienske prosessen med å framstille kaffe ved hjelp av vann under trykk. Kaffen kvernes i bajonetten og presses sammen ved hjelp av en tamper med ca. 15 kilos trykk. I tillegg til selve maskinen bør du dermed også investere i en god kverner. Med en kverner kan du velge hvor finmalt du vil ha kaffen. Så settes bajonetten på plass i maskinen og espressoen lages ved at du manuelt pumper vannet gjennom kaffen. Det skal ta mellom 17 til 30 sekunder å lage espressoen. Bruk maskinenes steamarm for å varme melken og lage melkeskum.
Det finnes også halvautomatiske espressomaskiner, som innebærer at kaffen kvernes i bajonetten som ved en manuell, men du trenger bare trykke på en knapp for at kaffen skal sile ut. Du må også ved bruk av denne typen maskin steame melk selv. Noen halvautomatiske espressomaskiner kverner også kaffen for deg, slik at bare trenger å steame melken manuelt. Denne typen kan være passende dersom du vil gjøre mye av arbeidet selv, men ikke føler du trenger å ta den helt ut med pumping av vann for å få espresso.
Til slutt har man helautomatiske espressomaskiner, som rett og slett gjør hele jobben for deg. Her trenger du kun fylle på vann, kaffebønner og melk, og kaffen kommer ferdig ut, uten at du trenger å gjøre annet enn å velge hvilken type du ønsker. Denne maskinen passer for deg som gjerne vil ha noe annet enn svart kaffe, men som kanskje ikke er så opptatt av hvordan den lages. Et alternativ til den automatiske maskinen er også kapselmaskin - her slipper du både kaffebønner og melk, men fyller kun på med kapsler.
Høres kapselmaskin interessant ut? Se testen her.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!