Finn løpeskoene som passer deg best
Det kommer stadig nye løpesko med endringer i teknologi og design, og det er ikke alltid lett å orientere seg i jungelen. I denne samletesten får du oversikt over de beste løpeskoene i dagens marked. Du finner både nøytrale sko og løpesko med støtte, enten du vil løpe hurtige eller rolige turer.
Best i test
Beste løpesko med støtte blir Saucony Guide 9, i år som i fjor. De regnes som mengdetreningssko, som er tilfelle for de aller fleste sko med støtte. Beste lettvektssko blant støtteskoene er New Balance 1500v2.
Blant nøytrale løpesko er det mengdetreningsskoen Asics Dynaflyte som blir best, mens det er Saucony Kinvara 8 som blir beste nøytrale lettvektssko.
Les videre hvis du ønsker en forklaring på de ulike type skoene og for å finne ut hvilke sko som kan passe ditt løpesteg. Vet du det derimot allerede, kan du gå rett til resultatlisten.
Lettvekt/konkurranse eller mengdetrening?
Lettvektssko er, som navnet tilsier, lette sko med mindre stabilitet og støtdemping. De er hovedsaklig laget med tanke på korte, raske turer. Noen av lettvektsskoene kalles konkurransesko og er spesielt beregnet på bruk i intervalltrening og konkurranse. Disse er enda mykere, raskere og lettere enn de andre lettvektsskoene.
Mengdetrengingssko brukes som betegnelse på den meste vanlige typen løpesko. Disse er fine hvis du skal løpe lengre turer, fordi de har mer støtdemping og gir mindre risiko for skader. De er som regel også mer holdbare enn lettvektskoene.
Flere anbefaler å trene opp bein og muskulatur til å takle løping i lettvektssko med jevne mellomrom. Dette må imidlertid skje gradvis for å unngå skader inntil kroppen din er vant til den ekstra belastningen det innebærer.
Liker du bedre å løpe i terrenget? Her er de beste terrengløpeskoene.
Hældropp
I produktbeskrivelsene under vil du finne informasjon om skoenes hældropp. Det forteller deg helt enkelt hvor stor høydeforskjell det er mellom forfoten på skoen og hælen. Jo lavere hældropp, desto flatere er designet på løpeskoen. Lavt hældropp, eller ingen hældropp i det hele tatt, gjør det enklere å løpe raskt. På den andre siden er det anstrengende for uerfarne løpere, og det kan forårsake skader hvis du ikke er vant til denne typen design.
Vil du heller løpe innendørs? Finn den beste tredemøllen.
Pronasjon: Nøytrale sko eller sko med støtte?
For å finne riktig sko bør du først vite om du overpronerer, underpronerer eller har normal pronasjon. Pronasjon sier kort fortalt noe om hvordan foten din belastes når du løper, og det er viktig informasjon når du skal velge løpesko:
Har du normal pronasjon, beveger foten seg naturlig i løpesteget og gir deg naturlig støtdemping. Ankelleddet "knekker" hverken innover eller utover når foten settes ned og du har et jevnt trykk over hele foten og ankelen når du løper. Se etter nøytrale løpesko i resultatlisten for å få sko tilpasset deg.
Det kalles overpronasjon når ankelleddet "knekker" innover når du setter ned foten i løpesteget. Hvis du overpronerer, bør du bruke stabile og forholdsvis stive sko, som i tillegg er oppbygget på innsiden av foten/hælen, slik at du reduserer risikoen for skader. Du skal se etter løpesko med støtte i resultatlisten under.
Når ankelleddet "knekker" utover når du setter ned foten i løpesteget, kalles det underpronasjon. Dersom du underpronerer, trenger du en myk sko med god demping. Det finnes ingen sko som er spesielt laget for underpronasjon, men det er nøytrale løpesko som passer deg best av det som er tilgjengelig på markedet. Løpesko med støtte på innsiden/hælen vil forsterke underproneringen og gi økt fare for skader.
Tips! Hvis du lærer deg å løpe med trykket på forfoten, vil pronasjonen i ankelleddet spille liten rolle for hvilken sko du bør velge. Løping på forfot vil både forbedre løpesettet og forhindre at ankelleddet "knekker" den ene eller andre retningen i steget.
Pronasjonstest
De fleste av oss overpronerer eller har nøytral pronasjon, og bare rundt 3 % av befolkningen underpronerer. Du kan finne ut mer om løpestilen din ved å gjøre disse eller disse testene hjemme.
Det er ingen sikker vitenskap, men det gir en indikasjon på hvilken type sko du bør bruke. Test deg gjerne hos en sportsforretning for å være sikker. Det anbefales også at du prøver løpesko før du kjøper dem for å være sikker på at skoene sitter godt på føttene dine.
Trenger du en treningskamerat som følger med på progresjonen din? Se hvilken pulsklokke som er best.
Dame- og herremodeller
Det er verdt å nevne at noen av kildene har utført tester av kun herremodellen eller kun damemodellen, mens noen har testet begge deler eller unisexmodeller. I noen få tilfeller har dame- og herremodellene fått noe ulik score fra samme testkilde, og der dette er tilfelle, har vi merket testene med “herremodell” og “damemodell”.
Vi vurderer det slik at dame- og herremodellene er såpass like hverandre at testene ikke må deles inn i damesko og herresko. Gi oss beskjed hvis du er uenig i vår vurdering.
Kommentarer
Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!