Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.
Annonse Salg hos Stormberg med opptil 40% rabatt. www.Stormberg.no

Sov godt på det beste liggeunderlaget

Denne samletesten viser deg hvilke oppblåsbare liggeunderlag det er verdt å pakke med på teltturen.

Annonse

Best i test

Testvinner er Exped SynMat Hyperlite M. Det har syntetisk fyllmateriale, lav vekt og er behagelig å ligge på. Det er ganske smalt, men opphøyede kanter gjør at du likevel ligger stabilt og trygt gjennom natten. Det får trekk for forholdsvis høy pris.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

Plassbesparende og behagelige

De tradisjonelle underlagene av skum er billige og slitesterke, men i dag foretrekker mange de oppblåsbare liggeunderlagene fordi de er overlegne når det gjelder tykkelse og komfort. I tillegg er de mye mer kompakte og isolerer godt om natten.

Oppblåsbare underlag er samtidig mer utsatt for rifter og hull, og derfor er det viktig å ta med seg et enkelt reparasjonssett med lim og lapper, i tilfelle uhellet er ute.

Du kan velge mellom selvoppblåsbare liggeunderlag og underlag du blåser opp selv:

Selvoppblåsbare underlag

De selvoppblåsbare underlagene er fylt med isolerende skum og krever lite innsats når du skal gjøre dem klare før du legger deg. Du ruller dem ut, vrir på en ventil og venter til de fylles med luft.

På minussiden kan det være noe mer jobb å få ut luften når du skal pakke dem ned igjen, og de er ikke like kompakte og lette som underlagene du blåser opp selv. Det kan også være behov for at du blåser inn ekstra luft for å få god nok tykkelse, og dermed er de noe utsatt for råte og muggdannelse på grunn av fukten i utåndingen din.

Mangler du telt til fjellturen? Se hvilke telt som topper resultatlisten.

Underlag du blåser opp selv: Syntetisk, dun eller luft?

Underlagene du blåser opp selv har ofte et isolerende fyll av dun eller syntetisk materiale, men noen av dem er kun fylt med luften som blåses inn. Isolasjonsevnen er den største forskjellen mellom de tre variantene. Dunfyll er det desidert varmeste, og liggeunderlag kun fylt med luft er det kaldeste alternativet.

Disse underlagene har ofte en medfølgende pumpe. Det tar ikke nødvendigvis kortere tid enn å blåse opp med munnen, men du unngår fukt på innsiden av underlaget. Friluftsmagasinet UTE opplyser om at det er ekstra viktig å bruke pumpe når du blåser opp et liggeunderlag med dun, fordi fukt vil svekke dunets isolasjonsevne. Liggeunderlag med bare luft eller syntetisk materiale tåler fuktighet litt bedre, men også her bør du bruke pumpe hvis du vil være sikker på å unngå mugg.

R-verdi

Liggeunderlagenes R-verdi sier noe om isoleringsevnen. Jo høyere R-verdi, jo mindre er varmetapet til bakken. Dermed isolerer det bedre og bidrar til at du holder deg varmere om natten.

Til sommerbruk er det nok med R-verdi på rundt 1.5-3, mens et liggeunderlag til vinterbruk bør ha over 5.

Utfyllende resultater

Nedenfor kan du lese mer om produktene og se hvilke testkilder poengsummene baserer seg på.

Exped DownMat 7 LW

100/100

Exped DownMat 7 LW er et komfortabelt og godt liggeunderlag med dunfyll for kaldere netter, men det er tungt. LW i slutten av navnet betyr at dette er en lang og vid versjon. Den finnes også i S og M. LW-versjonen veier 1110 gram og R-verdi er 5,9.

Totalscore: 100/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 499,-

Pris fra 1 499,-

100

Best i test

2016

Exped SynMat Hyperlite M

Exped SynMat Hyperlite M

85/100

Exped SynMat Hyperlite M er meget lett og kompakt i sekken. Liggeunderlaget er varmt med syntetisk fyllmateriale. Det er ganske smalt, men opphøyede kanter gjør at du likevel ligger stabilt og trygt gjennom natten. Det får trekk for prisen og at det kan være vanskelig å slippe ut luften. Liggeunderlaget finnes også i en LW-versjon som er lang og vid, og i en MW-versjon som er vid og har medium lengde. R-verdi er 3,3 og det veier 350 gram.

Totalscore: 85/100

Basert på 2 tester. Pris fra 1 119,-

Pris fra 1 119,-

Gear Institute (2016)

Fully delivered on being ultralight; however, its comfort was limiting for side sleepers, due to its narrow size at the feet Les saken

74
Exped SynMat UL 7 M

80/100

Exped SynMat UL 7 M er lett og komfortabelt. Fyllmatrialet er syntetisk og overflatematerialet er glatt, men det er godt mot huden. Liggeunderlaget finnes i modellene small, medium, medium bred og large bred. R-verdi er 3,1 og Medium-versjonen veier 460 gram.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test. Pris fra 1 049,-

Pris fra 1 049,-

Klikk.no (2013)

God liggekomfort til å være så lett Les saken

80
Therm-a-Rest NeoAir Xlite

79/100

Therm-a-Rest NeoAir Xlite er svært lett, men likevel tykt og gir god varme. Det får trekk for at det er smalt, litt ustabilt, har høy pris og bråker når man rører på seg. Det kan også være litt vanskelig å få ut luften når man skal pakke det sammen igjen. Liggeunderlaget veier 325 gram og R-verdi er 3,2.

Totalscore: 79/100

Basert på 4 tester. Pris fra 1 529,-

Pris fra 1 529,-

UTE (2015)

Lav vekt og god tykkelse, men stiv pris, smalt og knitrer når man beveger seg Les saken (krever medlemskap)

85
OutdoorGearLab (2015)

Damemodell: Editors' Choice Les saken

80
Gear Institute (2016)

An extremely impressive ultralight sleeping pad that performed well in all criteria Les saken

80
OutdoorGearLab (2015)

Herremodell: Lightweight, warm for the weight, comfortable, versatile, but expensive and edges not as stable as other pad designs Les saken

71
Mammut Light Pump Mat EXP

78/100

Mammut Light Pump Mat EXP har god isolasjon og fungerer aller best på vinterturer. Det kan oppleves som litt for smalt ved beina, men det har en bredere sone med forhøyde kanter ved overkroppen, som gjør at du ligger ganske stabilt. Det har en R-verdi på 5,9 og veier 783 gram, og det er dermed et av de tyngre liggeunderlagene i testen.

Totalscore: 78/100

Basert på 2 tester. Pris fra 1 289,-

Pris fra 1 289,-

Adresseavisen (2014)

Ønsker du et underlag – til bruk både sommer og vinter – er dette et meget godt valg Les saken

80
UTE (2015)

Sikkerhetssone for overkroppen og opphøyde kanter, men litt smalt og litt høy vekt Les saken (krever medlemskap)

75
Therm-a-Rest NeoAir All Season

77/100

Therm-a-Rest NeoAir All Season er et slitesterkt liggeunderlag med god bredde, varme og komfort. Det får trekk for å knitre når man rører på seg. Overflatematerialet er glatt, men behagelig mot huden. Liggeunderlaget har har lavt pakkvolum. Det har syntetisk fyllmateriale, veier 604 gram og R-verdi er 4,9.

Totalscore: 77/100

Basert på 3 tester. Pris fra 1 599,-

Pris fra 1 599,-

Klikk.no (2013)

Overflaten er ganske glatt, men likevel behagelig mot bar hud Les saken

80
UTE (2015)

Bredt bruksområde, pakkvolum og god liggeflate, men knitrer når man beveger seg Les saken (krever medlemskap)

80
OutdoorGearLab (2016)

A warm, durable, and comfortable sleeping pad Les saken

71
Therm-a-Rest NeoAir Xtherm

70/100

Therm-a-Rest NeoAir Xtherm er et behagelig liggunderlag som er slitesterkt og har god komprimeringsevne. Det har syntetisk fyllstoff og en R-verdi på hele 5.7. Overflatematerialet har god friksjon, men kan oppleves litt klamt mot huden. Det støyer en del når du rører på deg. Trekkes for høy pris. Regular-modellen veier 430 gram, mens Large-modellen veier 640 gram.

Totalscore: 70/100

Basert på 2 tester. Pris fra 1 999,-

Pris fra 1 999,-

OutdoorGearLab (2015)

Test av Xtherm Regular-modell: Editors' Choice Les saken

79
Klikk.no (2013)

Test av Xtherm Large-modell: Svært lett i forhold til isolasjonsevne og størrelse Les saken

60
Sea to Summit UltraLight Insulated

70/100

Sea to Summit UltraLight Insulated er slitesterkt, brukervennlig og har en stor liggeflate. Det er middels når det kommer til vekt og isoleringsevne, og får trekk for å være for tynt. Det har syntetisk fyllmateriale og R-verdi på 3,3 og det veier 440 gram.

Totalscore: 70/100

Basert på 1 test. Pris fra 999,-

Pris fra 999,-

Gear Institute (2016)

Average weight and warmth, but has impressive durability on all surfaces Les saken

70
Sea to Summit UltraLight

66/100

Sea to Summit UltraLight er som navnet tilsier kjempelett, men det isolerer for dårlig. Det ikke har fyllmateriale utenom luften som blåses inn, og R-verdien er så lav som 0,7. Ellers har det høy komprimeringsevne og det føles stabilt å ligge på. Liggeunderlaget veier 395 gram.

Totalscore: 66/100

Basert på 1 test. Pris fra 689,-

Pris fra 689,-

OutdoorGearLab (2015)

A great choice for warm weather trips Les saken

66
McKINLEY Trekker 02

65/100

McKINLEY Trekker 02 er et tykt liggeunderlag som gir mye for pengene. Det får trekk for at det er smalt og har lite friksjon mot soveposen. Pumpen som følger med er enkel å bruke. Det veier 551 gram og har en R-verdi på 2,3.

Totalscore: 65/100

Basert på 1 test.

Mammut UltraLight Mat

60/100

Mammut UltraLight Mat er et bredt selvoppblåsbart liggeunderlag, som tar litt for mye plass i sekken. Det er også i tynneste laget, men overflaten er behagelig og friksjonen er grei. Det veier 460 gram, som noen mener er litt for tungt, og det har en R-verdi på 2,1.

Totalscore: 60/100

Basert på 2 tester. Pris fra 760,-

Pris fra 760,-

Klikk.no (2013)

Lite og lett, men i tynneste laget Les saken

60
UTE (2015)

God liggebredde, men litt stort pakkvolum, litt høy vekt og burde hatt bedre friksjon Les saken (krever medlemskap)

60
Bergans Folding Mat Light

58/100

Bergans Folding Mat Light er selvoppblåsbart og gir deg mye for pengene. Det foretrekkes over den lettere versjonen Bergans Folding Mat Ultra Light, fordi den økte tykkelsen gir økt komfort og er verdt litt ekstra vekt. Pakkvolumet burde derimot vært mindre og materialet har litt for lite friksjon. Anslått R-verdi er ca. 3,5 og vekten er 740 gram.

Totalscore: 58/100

Basert på 2 tester. Pris fra 851,-

Pris fra 851,-

Bergans Folding Mat Ultra Light

43/100

Bergans Folding Mat Ultra Light er selvoppblåsbart. Det er behagelig mot huden og har relativt lav vekt og pakkvolum. Det har litt lite friksjon og er så tynt at ujevnheter i bakken kjennes for godt. Vekten er 560 gram og R-verdi anslås å være ca 2.

Totalscore: 43/100

Basert på 2 tester.

UTE (2015)

Lav vekt, men for tynt og litt lite friksjon Les saken (krever medlemskap)

45
Klikk.no (2013)

I tynneste laget for å ta opp ujevnheter i bakken Les saken

40
#liggeunderlag #therm-a-rest #mammut #bergans #sea-to-summit #exped #mckinley

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn
Annonser

Tilbud på varmepumpe

Spar penger og få bedre inneklima.
Varmepumper tilpasset ditt behov og din stil.

Finn beste kredittkort

Sammenlign alle Norske kredittkort.
Med oppdaterte data fra Finansportalen.
Følg oss på Facebook

Vi publiserer alle nye tester via vår Facebookside. Følg oss for å holde deg oppdatert på nye tester.