Hold Ctrl-tasten nede (Cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller - for å forminske.
Er du med i Team Pinnekjøtt? Nedenfor får du svar på hvilket pinnekjøtt du bør handle inn til jul. (Illustrasjonsbilde: Gilde)

Kampen om pinnekjøtt-tronen

Julematen er svært viktig, og omtrent hver tredje nordmann kommer til å spise nettopp pinnekjøtt på juleaften i år. Sammenlignet med tidligere år gjør mange pinnekjøtt det dårlig i testene, og derfor kan det være lurt å oppdatere seg på årets julemat.

Annonse

Årets tester

Det er verdt å nevne at testene i år, skiller seg markant ut fra testene i fjor. En del pinnekjøtt som gjorde det svært godt i 2016-testen, har gjort det middels eller til og med dårlig i årets test, og julens egen farge er klar og synlig i så godt som halve resultatlista.

VG og Dagbladet er ute med årets første tester av pinnekjøtt. Begge har testet urøkt og ufryst pinnekjøtt som man får kjøpt i de store dagligvarekjedene. Begge testpanelene har gjennomført en blindtest, og panelene består av eksperter med ulik og bred bakgrunn fra kokke- og matbransjen.

Slik fungerer Test.no

Vi oppsummerer alle tester innen et tema og regner ut en samlescore mellom 0 og 100 for hvert produkt. Les mer

Dynamisk resultatliste

Vi oppdaterer listen etter hvert som det kommer nye tester og produkter i kategorien.

Tips oss gjerne om du kjenner til tester som ikke er tatt med.

VG

I all hovedsak ble flere i VGs ekspertpanel svært skuffet over flere av pinnekjøttene de mener er uspiselige, men en del utmerket seg også positivt. Hos VG har hele fire poser fått terningkast 1.

De fleste produsentene som fikk slakt i VGs test stiller seg uforstående til kritikken, og flere hevder de ikke har gjort endringer i produksjonen som skulle gi en slik smaksendring.

Dagbladet

Generelt har Dagbladet vært noe mer rundhåndet med terningkastene, og ingen av pinnekjøttene har fått dårligere enn terningkast 2.

Dagbladet påpeker at de fleste av pinnekjøttene i testen ser ut til å være tilsatt en del nitritt. Natriumnitritt er et salt som brukes i kjøttproduksjon for å redusere fremvekst av uønskede bakterier som E-coli og Clostridium botulinum. Nitritt kan også hjelpe å bevare en frisk rødfarge på kjøttet. Det er ikke forbudt i Norge, men omdiskutert, da store mengder er påvist helseskadelig. På forpakningen vil nitritt ofte være oppgitt som E-250.

Brus til pinnekjøttet? Se hvilken julebrus som er testvinner.

Best i test 2017

Mye som skal lages til jul: Ikke kast bort tiden på dårlige råvarer.

Helt i toppen finner vi Lofotlam og Gilde Gourmet lam. Ingen av disse blir foreløpig testvinner, ettersom scoren kun baserer seg på én test for hver.

På en delt førsteplass finner vi Gilde Økologisk pinnekjøtt sammen med Vossakjøt Urøykt Pinnakjøt. Testpanlene enes om at Gilde Økologisk pinnekjøtt har bra smak og konsistens, og Vossakjøt Urøykt Pinnakjøt har bra fettbalanse og fine stykker. Ellers er det litt delte meninger om pinnekjøttet på pallen.

Andreplassen går til Spekeloftet. Her er det store forskjeller på hva testpanelene har konkludert med, og dette kan oppleves som svært forvirrende.

Solide jumboplasseringer

Nesten nederst – med tilsammen 10 poeng fra to uavhengige tester – ligger Smedstuen Pinnekjøtt. Tidligere har dette kjøttet gjort det godt i testene, så man kan bare lure på hva som kan ha skjedd. I tillegg er dette et svært dyrt kjøtt, så mye tyder på at her bør man styre unna i år.

Laveste mulige poengsum 0 får Finsbråten Gourmet, men her skal det understrekes at det kun er VG som har testet.

Slik har kildene vurdert

Testpanelene har som seg hør og bør nok vært mest opptatt av smak når de har vurdert pinnekjøttet. De har også evaluert konsistens (mørhet og saftighet), og om det har rett utseende, lukt og saltinnhold, samt riktig fett- og kjøttbalanse.

Hvordan skal pinnekjøttet tilberedes?

Om man leter litt på nett finner man svært mange oppskrifter og ulike måter å tilbrede pinnekjøtt på. Mange opplever nok at de må prøve seg litt frem før de finner en fremgangsmåte som gir det resultatet de er på jakt etter. Er du nybegynner eller trenger ny inspirasjon, får du mange gode tips fra f.eks. Opplysningskontoret for egg og kjøtt på MatPrat.no.

Vær oppmerksom på at Opplysningskontoret for egg og kjøtt er et markedsføringsorgan fra Nortura, og ikke et offentlig informasjonsorgan.

80/100

Lofotlam har mange og små stykker i posen som testpanelet hos VG har kjøpt. Kjøttet oppleves som saftig og godt, og fettmarmoreringen som fin. Juryen er ikke imponert over at det er mange nakkestykker.
VG kjøpte dette pinnekjøttet hos Rema 1000.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

VG+ (2017)

Her lukter det deilig pinnekjøtt Les saken (krever medlemskap)

80
Gilde Gourmet Lam Urøkt Pinnekjøtt (Jostedalsbreen) 2017

80/100

Gilde Gourmet-lam får ros av VG for fin smak på både kjøtt og fett, og bra balanse med salt. I tillegg mener testpanelet at bitene er i passe størrelse, med fin variasjon.
VG kjøpte dette pinnekjøttet på Extra.

Totalscore: 80/100

Basert på 1 test.

70/100

Vossakjøt Urøykt Pinnakjøt har fine og jevne stykker, og bra fettmarmorering. I midlertid får det ikke full pott i VGs test grunnet tørre partier og lite smak. Fine stykker og bra fett kan Dagbladet også melde om i sin Vossapose. Smaken opplever de som fin og moden, og konsistensen som behagelig, og den havner på en andreplass hos Dagbladet.
VG kjøpte dette på Meny og Dagbladet fant pinnekjøttet hos Coop Mega.

Totalscore: 70/100

Basert på 2 tester.

VG+ (2017)

Dette kan man feire nyttår med. Les saken (krever medlemskap)

60

70/100

Gilde Økologisk er i følge VGs-testpanel mørt og saftig, og har en bra farge. Ujevne biter, mild smak og fettet som lukter litt gammelt trekker ned. I Dagbladets test er de imidlertid veldig fornøyd med lukten. Bitene oppleves som pent skåret, men litt tynne. Det er bra med ulike biter, og fint med fett. Smaken er akkurat som den skal være, i følge Dagbladets testpanel som kårer Gilde Økologisk Pinnekjøtt til best i test.
VG fant dette på Rema 1000 og Dagbladet kjøpte det hos Kiwi.

Totalscore: 70/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2017)

Testvinner- smaker slik pinnekjøtt skal smake. Les saken (krever medlemskap)

80
VG+ (2017)

Her har det gått fort for seg Les saken (krever medlemskap)

60

60/100

Spekeloftet Pinnekjøtt scorer bra på smak og konsistens hos VGs testpanel. Jevn tykkelse på bitene er også et pluss, men mange små nakkestykker trekker ned poengsummen. Dagbladet er også enig at posen har mange fine stykker med bra farge. Selv om kjøttet har en fin saltbalanse, mener Dagbladet at smaken er tam og gir derfor en dårligere score en VG." Dette var kjønnsløst", er det upresise og utdaterte begrepet Dagbladet velger for en beskrivende oppsummering av pinnekjøttet.
VG og Dagbladet kjøpte dette pinnekjøttet på Rema 1000.

Totalscore: 60/100

Basert på 2 tester.

VG+ (2017)

Smaker godt av pinnekjøtt Les saken (krever medlemskap)

80

50/100

Jacobs Utvalgte Urøkt Pinnekjøtt har skåret stykkene i mange tykkelser. Smaken er uten særlig særpreg, men likevel god selv om kjøttet er noe tørt, mener VG. Dagbladet på sin side har mest å utsette på den mørke fargen på kjøttet som de mener skyldes for mye nitrittsalt, men mener ellers at både smak og lukt er bra.
VG og Dagbladet kjøpte dette pinnekjøttet hos Meny.

Totalscore: 50/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2017)

Det er trist at de har hatt så fine biter og så ødelegger de det med nitritt. Les saken (krever medlemskap)

60
40

50/100

Henriettes Pinnekjøtt Naturell får ros for saftig kjøtt. Utover dette mener testpanelet til VG at det ikke er så mye å skryte av: kjøttet er blast og bitene er ujevne og dårlige. Igjen skulle man tro Dagbladet har vært mer heldig med sitt kjøtt, de er fornøyde med bitene, fargen og smaken som er tydelig pregt av får. Det eneste de påpeker er at pakken inneholder mye bein i forhold til kjøtt, så her bør man beregne ekstra per person.
VG kjøpte dette på Extra og Dagbladet kjøpte dette pinnekjøttet hos Coop Mega.

Totalscore: 50/100

Basert på 2 tester.

VG+ (2017)

Oppdelingen bærer preg av manglende kunnskap Les saken (krever medlemskap)

40

40/100

Nordfjord Pinnekjøtt - Urøkt av lam gjør det ikke særlig bra i VGs test. Bitene har ulike farger, og svært varierende smak, hvor den mest sjenerende er av gammelt fett. Testpanelet finner også biter med bare fett. I Dagbladets test går det litt bedre, men selv om de synes kjøttstykkene er bra og lukter godt, så er konsistensen trå og kompakt og kjøttet i overkant salt.
VG og Dagbladet kjøpte dette pinnekjøttet på Rema 1000.

Totalscore: 40/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2017)

Godt, men litt trist konsistens. Les saken (krever medlemskap)

60
VG+ (2017)

Dette ville vi levert tilbake! Les saken (krever medlemskap)

20

40/100

Spekeloftet Pinnekjøtt Ekstra kjøttfullt høres jo lovende ut, men ser imidlertid ikke ut på å imponere stort i VGs pinnekjøttest. Stykkene mangler fett og pakken inneholder mange små koteletter og ingen pinner. Smaken er distinkt og lukten minner om våt ull. Dagbladet er langt på vei enig med VG, stykkene mangler fett (derav smak) og minner lite om pinnekjøtt. "Noe å servere på årets jentejulebord?" spør Dagbladet, og vi undrer oss over hva i all verden de kan ha ment med det.
VG og Dagbladet kjøpte dette pinnekjøttet på Rema 1000.

Totalscore: 40/100

Basert på 2 tester.

VG+ (2017)

Dette må ha vært et stresset lam. Les saken (krever medlemskap)

20

40/100

Rogalam har god lukt skal vi tro VGs testpanel. Utover dette gir de utelukkende minuspoeng for at kjøttet er tørt, smakløst og høyt innhold av filetstykker uten fett.
VG kjøpte dette pinnekjøttet på Coop Mega.

Totalscore: 40/100

Basert på 1 test.

VG+ (2017)

Hvorfor bruke koteletter til pinnekjøtt? Les saken (krever medlemskap)

40

30/100

Gilde urøkt Pinnekjøtt leverer i følge VG en pose med små og tørre kjøttbiter som smaker pølsevann. I tillegg har fettet en ettersmak som er ugrei. Dagbladet finner i sin pose noen lange pinner, men mest små stykker. I tillegg blir de overrasket over røkt smak, og synes kjøttet ellers har en fin lammesmak. Også her mener Dagbladet at mye nitritt har vært brukt for å prege den mørke fargen.
VG kjøpte pinnekjøttet hos Extra og Dagbladet kjøpte dette pinnekjøttet på Coop Mega.

Totalscore: 30/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2017)

Ville ikke reagert om noen serverte dette som røkt pinnekjøtt. Les saken (krever medlemskap)

60
VG+ (2017)

Æsj! Her ble det spyttet ut! Blant testens dårligste! Les saken (krever medlemskap)

0

30/100

First Price sitt pinnekjøtt av lam imponerer ikke VGs anmeldere som mener kjøttet smaker lite og har en ufin ettersmak. Fettet er gult, det er få pinner og i det store og hele mener de dette minner mer om fårikålkjøtt. Dagbladet synes kjøttet er kuttet tynt, og størrelsen på bitene varierer. Smaken er blass, og innimellom grenser den mot harsk, og avisen gjetter at lammet kan ha tilhørt den eldre enden av skalaen.
VG og Dagbladet kjøpte dette pinnekjøttet på Kiwi.

Totalscore: 30/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2017)

Det er greit, men litt kjedelig Les saken (krever medlemskap)

40
VG+ (2017)

Fettet på grensen til harsk Les saken (krever medlemskap)

20

20/100

Gilde Høgfjellslam ble kåret til testvinner av VG i fjor, men i årets test leverer det ikke i følge avisen. Bitene er svært ujevne, og smaker lite, med unntak av stykker som smaker og lukter dårlig. Dagbladet er noe mildere i sin dom, men kritiserer også ujevne biter. Smaken mener de er grei, selv om den med tanke på modning ikke kan måle seg med de beste i testen.
Både Dagbladet og VG kjøpte dette pinnekjøttet på Kiwi.

Totalscore: 20/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2017)

Det er ikke mye fest over dette! Les saken (krever medlemskap)

40
VG+ (2017)

Dette er slurvete håndverk. Her må de hatt liten tid på kjøttsagen. Testens dårligste sortering! Les saken (krever medlemskap)

0

20/100

Xtra Pinnekjøtt har stykker kuttet i feil retning og pakken på testbordet til VG inneholder mye bog. I tillegg er kjøttet for salt, og smaker harskt.
VG kjøpte dette pinnekjøttet på Extra.

Totalscore: 20/100

Basert på 1 test.

VG+ (2017)

Dette ligner ikke pinnekjøtt. Les saken (krever medlemskap)

20

20/100

Tind Pinnekjøtt av lam har brukt en del biter fra bog og sadel, og sammen med ujevn oppdeling trekker dette ned helhetsinntrykket. Kjøttet har en markant bismak, men en emmen smak på flere av bitene får testpanelet hos VG til å undres som ikke kjøttet har tatt smak fra emballasjen.
VG kjøpte dette pinnekjøttet på Coop Mega.

Totalscore: 20/100

Basert på 1 test.

VG+ (2017)

Minus for dårlig kuttet stykningsdeler Les saken (krever medlemskap)

20

20/100

Bjorlilam Pinnekjøtt av lam har stor variasjon på stykkene, både hva gjelder tykkelse, smak og salt. En harsk fettsmak på flere biter havner ikke i god jord hos VGs testpanel.
VG kjøpte dette pinnekjøttet på Meny.

Totalscore: 20/100

Basert på 1 test.

VG+ (2017)

Kan ikke kalles pinnekjøtt. Les saken (krever medlemskap)

20

10/100

Smedstuen Gård sitt pinnekjøtt har fett med gul farge, og VGs testpanel beskriver smaken som vemmelig og mener den minner om såpe. Dagbladet synes imidlertid at posen hadde mange bra biter, men at smaken minnet mer om spekelam, og ikke så mye om pinnekjøtt. I tillegg er det dyrt sammenlignet med de andre i testen, og Dagbladet gir derfor en dårlig score.
Dagbladet har kjøpt dette pinnekjøttet hos Coop Mega, og VG har kjøpt det hos Xtra.

Totalscore: 10/100

Basert på 2 tester.

Dagbladet Pluss (2017)

Ikke vondt, men har ikke noe med pinnekjøtt å gjøre. Les saken (krever medlemskap)

20
VG+ (2017)

Flere i panelet spyttet ut. Blant testens dårligste! Les saken (krever medlemskap)

0

0/100

Finsbråten Gourmet Pinnekjøtt byr på en pose med stekeflesk og kotletter, og imponerer ikke VGs testere. De mener rett og slett kjøttet smaker dårlig og lukter rart.
VG kjøpte dette pinnekjøttet på Kiwi.

Totalscore: 0/100

Basert på 1 test.

VG+ (2017)

Minner lite om tradisjonsmaten pinnekjøtt. Dårlig sortering! Les saken (krever medlemskap)

0
#pinnekjøtt #gilde #lofotlam #spekeloftet #vossakjøt #henriettes #fatland #rogalam #holmens #jacobs-utvalgte #unil #tind #nordfjord #bjorlilam #firstprice #xtra #coop #smedstuen-gård #finsbråten

Populære tester

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Annonse
Annonse

Nyeste tester

Alle kategorier
Teknologi
Hus og Hage
Motor
Sport og Fritid
Mat og Drikke
Barn